Thomas wint in Harelbeke na waar slagveld

vrijdag 27 maart 2015 om 17:20
Thomas wint in Harelbeke na waar slagveld

Foto's: Sirotti

Geraint Thomas heeft een zeer fraaie zege geboekt in de E3 Harelbeke. De Brit van Team Sky kwam solo aan de meet, nadat hij zich in de slotkilometers losreed van medevluchters Zdenek Stybar en Peter Sagan. De koers werd overschaduwd door veel valpartijen, waaronder die van Fabian Cancellara en Sebastian Langeveld. Beide heren werden naar het ziekenhuis gebracht.

Valpartij
De E3 Harelbeke werd onder slecht gesternte verreden. Al na een uur koers, toen de live-uitzendingen nog moesten beginnen, druppelden berichten binnen over een massale valpartij. Een enorm kluwen renners was bij de Haaghoek tegen de vlakte gegaan en velen kwamen hier niet goed uit. Sebastian Langeveld was één van de getroffenen; hij werd na zijn val afgevoerd naar het ziekenhuis, net als enkele collega’s. Ook John Degenkolb en Fabian Cancellara waren gevallen, maar waar de Duitse winnaar van Milaan-San Remo al snel weer zijn plekje in het peloton kon overnemen, bleef Cancellara schreeuwend van de pijn achter.

De Zwitser stapte nog wel op zijn fiets, maar kwam niet ver. Met een van pijn vertrokken gezicht stapte hij in de ploegleiderswagen, om later in het ziekenhuis het slechte nieuws te vernemen: twee gebroken ruggenwervels en een bruusk einde aan zijn voorjaar. Wat Sebastian Langeveld mankeert, moet nog blijken.

IMG_6175bw

Ondertussen ging de koers natuurlijk verder. Dries Devenyns (IAM Cycling), Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka), Sébastien Turgot (AG2R-La Mondiale), Sean De Bie (Lotto-Soudal), Andrea Dal Col (Southeast), Sjoerd van Ginneken (Roompot Oranje Peloton) waren er met zijn vijven vandoor en kregen een voorsprong die flirtte met de tien minuten, voordat het peloton in één rechte streep het gat dicht reed. Ruim voor de finish werd Devenyns als laatste vluchter gegrepen, waarna er in het peloton een spervuur aan aanvallen plaatsvond.

Leidend trio
Dat ging een tijdje vruchteloos door, tot drie mannen wegreden op de Oude Kwaremont. Zdenek Stybar, Peter Sagan en Geraint Thomas, alledrie kleppers van formaat en alledrie zeker in staat om de koers te winnen. Dat zag BMC ook en onder aanvoering van Daniel Oss probeerde de ploeg van Greg Van Avermaet het gat dicht te rijden. Aan deze vlucht kwam op 17 kilometer voor de streep echter een einde, toen Van Avermaet een misselijkmakende salto maakte na een verkeerd ingeschatte bocht. Er werd gevreesd voor een nieuw drama, maar Van Avermaet schudde de val uit zijn benen, stapte weer op de fiets en zou de finish bereiken.

De achtervolging was hiermee min of meer ten einde. Ondanks pogingen van Sep Vanmarcke, bleven de drie koplopers voor en mochten ze het onderling gaan uitmaken. Sprinten met Peter Sagan is voor geen enkele renner aantrekkelijk en dus knalde Geraint Thomas er op vier kilometer van de streep vandoor. Stybar keek naar Sagan voor een achtervolging, maar de man van Tinkoff-Saxo had geen kracht meer in de benen. Een hongerklop leek hem in de macht te hebben en toen Stybar dat eenmaal doorhad, was Thomas al gevlogen. Stybar werd nog wel tweede, voor Matteo Trentin, die als snelste van het peloton aan kwam.

IMG_6299bw

flag-be E3 Harelbeke 2015 (1.UWT)
Uitslag: Harelbeke-Harelbeke (215,3 km)
1. flag-gb Geraint Thomas (Team Sky)
2. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step)
3. flag-it Matteo Trentin (Etixx-Quick-Step)
4. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
5. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo)
6. flag-dk Matti Breschel (Tinkoff-Saxo)
7. flag-be Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal)
8. flag-nz Jack Bauer (Cannondale-Garmin)
9. flag-be Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE)
10. flag-it Daniel Oss (BMC)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

79 Reacties

Peterh14 27 maart 2015 om 18:03

Wat een leuke wedstrijd! natuurlijk teleurstelling door het uitvallen van Cancellara, maar daarna toch genoeg spektakel, bijvoorbeeld de aanval van Vanmarcke (rotschoenen). Bravo voor Thomas die het heel goed speelde op het eind, je kon aan Sagan al zien dat hij niet top meer was. Stybar iets verwijten vind ik oneerlijk, als hij het had dichtgereden en Sagan wint de sprint dan had iedereen hem ook uitgelachen.

Ook erg leuk geschreven artikel, zelfs als je de koers al gezien hebt een boeiend verhaal!

0
RG1 27 maart 2015 om 18:05

Zou t niet kunnen zijn dat vanmarcke alleen kon duwen op zijn pedalen en niet trekken..? Hij zou normaal echt wel doortrekken op de kasseien

0
fietskoen1 27 maart 2015 om 18:09

Wat was dit weer een enorm slagveld, Cancellara exit en Van Avermaet kwam gehavend over de finish. Je weet dat er altijd topfavorieten uitvallen maar het blijft zo enorm balen elke keer.
Over de koers: Thomas was fantastisch, op die aanval voor de finish zat nog heel wat. Dat Stybar er niet meer bij kon komen had ik niet verwacht. Terecht dat Lefevere Stybar heeft aangewezen als echte kopman voor de Ronde. Hij steekt er met kop en schouders bovenuit bij Etixx. Stybar en Vanmarcke voor mij de grootste favorieten voor de Ronde. De rest komt daarachter. Nog een suggestie voor het parcours: De Taaienberg moet veel dichter bij de Paterberg en de Kwaremont. Het gedeelte tussen de Taaienberg en de Paterberg is een dood deel.

0
elrio 27 maart 2015 om 18:09

Gek dat Degenkolb niet meesprintte, kon toch wat makkelijk WT puntjes pakken.

0
Wim Kruithof 27 maart 2015 om 18:13
Quote:
Bettinwel – 27 maart 2015 om 17:35
  

De druk doet Vanmarcke zichtbaar geen goed: veel te driest met als gevolg dat ie de mist in gaat en de boel aan barrels trapt. Begrijpelijk, dat wel (staat er zo goed als alleen voor).

Geen topic compleet zonder de gebruikelijke sneer van Bettinwel richting Lotto-Jumbo.

0
vlek 27 maart 2015 om 18:16
Quote:
De rest komt daarachter. Nog een suggestie voor het parcours: De Taaienberg moet veel dichter bij de Paterberg en de Kwaremont. Het gedeelte tussen de Taaienberg en de Paterberg is een dood deel.

Het nieuwe parcours is inderdaad zeker geen verbetering. Vorig jaar was er in dat tussenstuk volgens mij een valpartij die de helft van het peloton kansloos maakte, maar verder kan er daar weinig verschil ontstaan.

0
BlancoProCycling 27 maart 2015 om 18:17

@fietskoen1
Fijn dat je de woorden van Planckaert even herhaalt hier ;)

0
Wheely 27 maart 2015 om 18:20

Sky lekker bezig in de WT dankzij Thomas en Porte.

0
Bettinwel 27 maart 2015 om 18:20

@Wim Kruithof:

Quote:
“de gebruikelijke sneer”

Ik wacht zelf ook met smart op juichkreten. Dacht aan Kelderman in het Spaanse maar die heeft een cup-a-soupje nodig.

Nog even geduld oefenen, het voorjaar is bijna voorbij.

0
123poetertjes 27 maart 2015 om 18:22

Sagan is niet meer dat zeldzame talent dat hij enkele jaren terug was. De relatieve laatbloeiers zitten nu op een vergelijkbaar en zelfs hoger niveau. Sagan weet dat ook, en zit nog altijd met die ontbrekende grote klassiekerzege (kaliber Milaan-San Remo en Vlaanderen) in zijn hoofd. Dit veroorzaakt ook zijn vaak onzekere rijden tegen de finale van een koers aan. Renners die vroeger niet zo veel wonnen, hebben hier doorgaans minder last van.

@klootje (over Geraint)
Op een enkeling die de 'dj'-klank gebruikt zitten de meeste commentatoren wel aardig accuraat. Ik vind persoonlijk de uitspraken van Siutsou, Taaramäe en Intxausti storender. En uiteraard Lobateau van #demart.
Britten zijn zelf trouwens bijna net zo erg als Fransen als het om buitenlandse namen gaat.

0
fringale 27 maart 2015 om 18:31

Ik denk dat Boonen zich nu nog slechter voelt, gegeven het uitvallen van zijn aartsrivaal en wat mij betreft de vaststelling dat wie top was in de Omloop precies al een pluim of twee verloren heeft.

0
achilles 27 maart 2015 om 18:34

Toch wel weer balen voor Vanmarcke, gaf een beresterke indruk op de Paterberg, klein foutje en hop zit hij de rest van de koers gevangen. Na het nieuwsblad (lek) weer een kans minder, en zijn type renner heeft er al maar een vijftal.

Thomas verdiend gewonnen, maakte ook al de forcing op de oude kwaremont. En zeggen dat die al goed is van Algarve (midden februari).

Sagan toch opvallend, deed zelfs geen poging uit het zadel komen bij de finale aanval.

0
Tokstar 27 maart 2015 om 18:37

Tja Sagan.. Dit heeft niets meer te maken met te onstuimig koersen, zoals men vroeger wel eens dacht. Toch hoop ik voor hem dat hij ooit nog z’n monument kan meepikken.

0
fietskoen1 27 maart 2015 om 18:43

@Blanco

Misschien is dit account wel van Eddy ;)

0
Romāns Vainšteins 27 maart 2015 om 18:58

Goede generale repetitie!

Sagan _0_ ! Al win je niet je bent toch de stoerste, de Contador van de klassiekers, wil altijd koersen en verstopt zich nooit, held pur sang.

Stybar zo zachtjesaan wel QS’s onbetwiste kopman voor iig RvV en toch ook Roubaix lijkt me, de beste man om over te houden voor de finale. Gelooft nu ook helemaal in zichzelf dit voorjaar. Terpstra kun je nog mee anticiperen/aanvallen en zo lijkt hij me gewoonweg waardevoller ook. SKY ook wat verder in de plooi met Thomas en Stannard in dezelfde rollen.

Vlaemsche eenzaeten Vanmarcke en van Avermaet bleven mijns inziens toch ietwat onder de radar vandaag maar zien er allebei goed uit. Boom van de radar af zelfs, jammer. Kristoff en Degenkolb hoef je waarschijnlijk niet veel meer van te verwachten dan plakken, plakken, hopen op genoeg sterke teammaten en sprinten want die weten donders goed op dat gebied de besten te zijn.

Jammer voor Cancellara en Langeveld maar c’est la course, net als Boonen niet meer over hebben 2015 want daar doe je de andere mannen tekort mee.

0
schepperke 27 maart 2015 om 18:59

Tiesj Benoot, 21 jaar… Wat een talent! Zie ik ooit meedoen voor de grote prijzen in de ronde van vlaanderen!

0
Romāns Vainšteins 27 maart 2015 om 19:09

Ik vind het trouwens ronduit duf dat Sagan hier een hele bak wijze raad/kritiek over zich heen krijgt terwijl hij zichzelf perfect getest heeft en de koers gedragen heeft. Het kwarenmont-trauma ook enigszins verwerkt door op deze beklimming naar de koplopers toe te rijden ook nog. Dat hij het dan aan het einde verpest? (leek wel op een energieklop) Soit, deze koers staat al op zijn palmares en beter vandaag dan volgende week.

Ik zou het hem meer dan wie verder ook gunnen.

0
Turtlehead 27 maart 2015 om 19:24

@Roman: wel mooie analyse. Maar ik gun het mannen als Vanmarcke en Vanavermaet ook wel.

0
Purito 27 maart 2015 om 19:49

@RV
Dat hij koerst, zeker. Dat het leuk is om te kijken, absoluut. Maar je wint er geen topkoers mee. Dat kun je toch gewoon concluderen? Vanmarcke, Stybar, Thomas zijn op dit moment gewoon beter. Maar laat hem vooral leuk koersen, hoe meer hoe beter.

0
lopje1 27 maart 2015 om 20:40

Op de tiegemberg zag ik dat Sagan het al echt zwaar had, zijn bek stond wijd open. Nooit bij hem gezien… Tinkov is ook niet blij.

0
LyndaLid 27 maart 2015 om 21:39

Maar een leuke koers..? Kom op zeg, dit was een aanfluiting voor een kasseiklassieker. Ik keek er al dagen naar uit, en met alleen maar valpartijen en 1 beslissende aanval is het verhaal verteld, ik hoop van harte dat het volgende week spannender wordt. Zondag belooft overigens wel veel goeds, door het weer dan.

0
coolietje 27 maart 2015 om 21:55

@LL Het weer is veelbelovend voor zondag, maar vrees dat we wel eens weinig of geen beeld zouden kunnen krijgen. Regen met windstoten tot 80km per uur lijkt me geen ideaal weer voor de televisie-helikopter…

0
Alexander 27 maart 2015 om 22:18

Even voor de duidelijkheid; schoenplaatje van Vanmarcke was los en hij kon daardoor alleen duwen op zijn trappers maar zelfs dat zag er niet stabiel uit. Was duidelijk te zien in herhaling bij Sporza. De man was weer geweldig goed in vorm. Ik denk echt dat als pech hem bespaard wordt hij de tegenstand gek maakt. Al heb ik hem ook nooit op hele mooie tactische manouvre betrapt, maar de ploeg heeft ook niet veel ijzers in het vuur. Ik vond van avermaet er niet goed uitzien. Echt te slap en ook dom gevallen. Stybar toch niet slim gereden in mijn ogen. Die aanval van Thomas was echt ontzettend te voorspellen en Sagan zag er toch al niet best uit. Ontzettend balen van de Langeveld en Cancellara. Denk dat we die voorlopig niet terug zien. Boom en Van Avermaet even afwachten. Tanking goed en vooral die jonge Belg. Wel saaie koers helaas.

0
Ideefiks 27 maart 2015 om 22:24

Gisteren hadden we hier een kleine discussie over het kopmanschap van Terpstra op de keienkoersen.
Vandaag na de koers was er ongeveer het volgende gesprek met Stybar:
“… Stybar werd verteld dat hij in de Ronde de kopman wordt . Stybar inderdaad onwennig en voegde er wel aan toe: “Ja, daar ga ik niet moeilijke over doen” (o.i.d.). Toen draaide Vannieuwkerke naar Planckaert met het vragende aanzetje “Terpstra dus in een dienende rol in De Ronde….?”
Planckaert: “Ja, dat is ook niet meer dan logisch. We hebben het hier over winnaarstypen. Kijk, Stybar is een winnaarstype en Terpstra….”. Planckaert keek Stybar eens aan en zijn woorden raakten in een vrije val naar stilte. ..”

Niet om mijn gelijk te halen, wel om aan te geven dat het kopmanschap van Terpstra voor meer mensen geen abc-tje is.

0
vlek 27 maart 2015 om 22:27

Wat ik ook mooi vond van Benoot was dat hij de complimenten over zijn koers met trots in ontvangst nam, maar het vervolgens wel terecht voor zijn ploeggenoten op nam en toen ook nog eens die door Carl in de verf gezette actie bestempelde als misschien niet zo verstandig. Die zelfreflectie zie je niet vaak bij renners.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone