Thomas wint in Harelbeke na waar slagveld

vrijdag 27 maart 2015 om 17:20
Thomas wint in Harelbeke na waar slagveld

Foto's: Sirotti

Geraint Thomas heeft een zeer fraaie zege geboekt in de E3 Harelbeke. De Brit van Team Sky kwam solo aan de meet, nadat hij zich in de slotkilometers losreed van medevluchters Zdenek Stybar en Peter Sagan. De koers werd overschaduwd door veel valpartijen, waaronder die van Fabian Cancellara en Sebastian Langeveld. Beide heren werden naar het ziekenhuis gebracht.

Valpartij
De E3 Harelbeke werd onder slecht gesternte verreden. Al na een uur koers, toen de live-uitzendingen nog moesten beginnen, druppelden berichten binnen over een massale valpartij. Een enorm kluwen renners was bij de Haaghoek tegen de vlakte gegaan en velen kwamen hier niet goed uit. Sebastian Langeveld was één van de getroffenen; hij werd na zijn val afgevoerd naar het ziekenhuis, net als enkele collega’s. Ook John Degenkolb en Fabian Cancellara waren gevallen, maar waar de Duitse winnaar van Milaan-San Remo al snel weer zijn plekje in het peloton kon overnemen, bleef Cancellara schreeuwend van de pijn achter.

De Zwitser stapte nog wel op zijn fiets, maar kwam niet ver. Met een van pijn vertrokken gezicht stapte hij in de ploegleiderswagen, om later in het ziekenhuis het slechte nieuws te vernemen: twee gebroken ruggenwervels en een bruusk einde aan zijn voorjaar. Wat Sebastian Langeveld mankeert, moet nog blijken.

IMG_6175bw

Ondertussen ging de koers natuurlijk verder. Dries Devenyns (IAM Cycling), Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka), Sébastien Turgot (AG2R-La Mondiale), Sean De Bie (Lotto-Soudal), Andrea Dal Col (Southeast), Sjoerd van Ginneken (Roompot Oranje Peloton) waren er met zijn vijven vandoor en kregen een voorsprong die flirtte met de tien minuten, voordat het peloton in één rechte streep het gat dicht reed. Ruim voor de finish werd Devenyns als laatste vluchter gegrepen, waarna er in het peloton een spervuur aan aanvallen plaatsvond.

Leidend trio
Dat ging een tijdje vruchteloos door, tot drie mannen wegreden op de Oude Kwaremont. Zdenek Stybar, Peter Sagan en Geraint Thomas, alledrie kleppers van formaat en alledrie zeker in staat om de koers te winnen. Dat zag BMC ook en onder aanvoering van Daniel Oss probeerde de ploeg van Greg Van Avermaet het gat dicht te rijden. Aan deze vlucht kwam op 17 kilometer voor de streep echter een einde, toen Van Avermaet een misselijkmakende salto maakte na een verkeerd ingeschatte bocht. Er werd gevreesd voor een nieuw drama, maar Van Avermaet schudde de val uit zijn benen, stapte weer op de fiets en zou de finish bereiken.

De achtervolging was hiermee min of meer ten einde. Ondanks pogingen van Sep Vanmarcke, bleven de drie koplopers voor en mochten ze het onderling gaan uitmaken. Sprinten met Peter Sagan is voor geen enkele renner aantrekkelijk en dus knalde Geraint Thomas er op vier kilometer van de streep vandoor. Stybar keek naar Sagan voor een achtervolging, maar de man van Tinkoff-Saxo had geen kracht meer in de benen. Een hongerklop leek hem in de macht te hebben en toen Stybar dat eenmaal doorhad, was Thomas al gevlogen. Stybar werd nog wel tweede, voor Matteo Trentin, die als snelste van het peloton aan kwam.

IMG_6299bw

flag-be E3 Harelbeke 2015 (1.UWT)
Uitslag: Harelbeke-Harelbeke (215,3 km)
1. flag-gb Geraint Thomas (Team Sky)
2. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step)
3. flag-it Matteo Trentin (Etixx-Quick-Step)
4. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
5. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo)
6. flag-dk Matti Breschel (Tinkoff-Saxo)
7. flag-be Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal)
8. flag-nz Jack Bauer (Cannondale-Garmin)
9. flag-be Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE)
10. flag-it Daniel Oss (BMC)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

79 Reacties

LyndaLid 27 maart 2015 om 17:34

@ 8.6

Zoals ik in het volgtopic al zei, daar scheelde duidelijk iets aan na de Paterberg. Zijn schoenen dus, ik dacht dat het zijn trappers waren oid.

0
Daan° 27 maart 2015 om 17:35

@123
Hahaha, Vind ik leuk :p

0
TeamNL 27 maart 2015 om 17:35

Mooie wedstrijd met veel slachtoffers. Wat is Sky dit seizoen tot nu toe geweldig. Zonde van de valpartij bij BMC aangezien ze echt tijd aan het terugpakken waren. Wedstrijd is wel een beetje onthoofd door het uitvallen van bepaalde renners.

Ongelooflijk trouwens dat Devenyns weg moest bij Giant want daar hadden ze in het voorjaar echt wat aan.

0
Daan° 27 maart 2015 om 17:35

@LL, komt door zijn schoeisel ;).

0
hugenholz 27 maart 2015 om 17:35

@fietsvriend Boom zag er gehavend uit, leek alsof die wilde afstappen (was kort in beeld)

0
Bettinwel 27 maart 2015 om 17:35

De druk doet Vanmarcke zichtbaar geen goed: veel te driest met als gevolg dat ie de mist in gaat en de boel aan barrels trapt. Begrijpelijk, dat wel (staat er zo goed als alleen voor).

0
slice 27 maart 2015 om 17:36

Knap van Thomas, mooie winnaar! Toch had ik het Stybar ook erg gegund, leuke gast volgens mij, ook met de prijsuitreiking komt hij zeer sympathiek over!

0
vlek 27 maart 2015 om 17:37

Thomas overtredende winnaar. Mooi! Hongerklop van Sagan? Vreemd dat het plots helemaal op was. Hopelijk valt de schade bij Greg nog mee, anders zijn we vandaag nog een smaakmaker kwijtgespeeld voor de komende koersen.

0
Daan° 27 maart 2015 om 17:37

@Bettinwel
Ik vind niet dat je kunt zeggen dat hij er alleen voor staat, hij heeft de hele koers minstens 1 man gehad die hem beschermde..

0
klootje kriekeljon 27 maart 2015 om 17:38

Het leek wel een vroege Touretappe met al die uitvallers.

Mooie winnaar, waarbij we maar moeten accepteren dat nooit iemand zijn naam goed uit zal spreken.

0
vlek 27 maart 2015 om 17:39
Quote:
veel te driest

Ja, dat is echt een nieuwe eigenschap. Vanmarcke rijdt hier misschien wel de rustigste koers die ik hem ooit heb zien rijden. Duidelijk gewacht tot een vooraf gekozen moment; normaal heeft hij dan al zes keer gek lopen doen.

0
Contador#N.1 27 maart 2015 om 17:40

Ja, wat moet ik her van denken leuk voor Thomas, maar zeer slecht van Sagan.

0
Wheely 27 maart 2015 om 17:40

@klootje
hoe spreek je dat uit dan. Tommas toch gewoon of ben ik nou gek?

0
Matisz 27 maart 2015 om 17:41

@Samus_Aran

heeft met hun overwinning in de omloop en nu in de E3 totaal niets te maken. Ze waren in beide wedstrijden de beste

0
Wheely 27 maart 2015 om 17:41

Werkt goed die motivatie van Tinkov. not

0
fietsvriend 27 maart 2015 om 17:42

@Bettinwiel, van wat ik gezien heb van de koers – en los van het schoenprobleem – lijkt Vanmarcke inderdaad veel met zijn krachten te smijten, te veel? Team om hem heen oogde wat flets, helaas. Alleen Leezerop 40km nog even gezien om hem uit de wind te houden – en Tankink nog even op kop in de achtervolging (na lek gereden te zijn) maar die kon toch ook weinig in steun zijn. Met smalle selectie moet je keuzes maken, misschien niet voluit – willen – gaan voor E3? De helpers dan, Sep wil altijd

0
Daan° 27 maart 2015 om 17:43

@Wheely +1

0
Wheely 27 maart 2015 om 17:43

ohw zijn voornaam, tja dat had je ook kunnen zeggen als Stybar gewonnen had. :p

0
AZH 27 maart 2015 om 17:47

Stybar die Sagan het werk wil laten doen. Rijdt ie alleen voor de tweede plaats ofwa?

0
Bettinwel 27 maart 2015 om 17:48

@vlek:

Quote:
“de rustigste koers die ik hem ooit heb zien rijden.”

In dat geval adviseer ik een boedelbak achter de ploegleiderswagen. Voor het geval Sep uit zijn pantoffel schiet.

0
Samus_Aran 27 maart 2015 om 17:54

@Matisz

In Omloop was Vanmarcke de sterkste en vandaag viel Cancellara uit en had Vanmarcke problemen met zijn schoenplaatje. Was er anders zeker bij.

0
fietsvriend 27 maart 2015 om 17:54

@AZH logisch toch? Sagan heeft meeste baat bij aankomen met z'n drieen, dus laat Sagan Thomas maar halen. Helaas voor Stybar zat Sagan echt stuk. Dus nee, het was geen Kwiat – van Baerle scenario

0
slice 27 maart 2015 om 17:55

Lefevre heeft gezegd dat Stybar de enige kopman voor de Ronde is. Zal Terpstra niet leuk vinden!

0
Thijs E 27 maart 2015 om 17:59

Op zich niet erg voor Terpstra, die rol lijkt hem het beste te passen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone