Thomas Dekker: “Het wordt een moeilijke Tour voor Mathieu van der Poel”

dinsdag 5 juli 2022 om 09:45
Thomas Dekker: “Het wordt een moeilijke Tour voor Mathieu van der Poel”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel hoopt de komende weken nog een paar keer uit te pakken in de Tour de France, maar oud-renner Thomas Dekker heeft zo zijn twijfels. Dekker verwacht een ‘moeilijke Tour’ voor de renner van Alpecin-Deceuninck. “Er zijn weinig kansen”, zei Dekker maandag aan tafel bij de Avondetappe.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Mathieu van der Poel begon de Tour de France met een keurige vijfde plaats in de openingstijdrit door Kopenhagen, maar probeerde in de daaropvolgende ritten op Deense bodem vooral uit het gedrang te blijven. In de eerste week volgen er – op papier althans – echter nog genoeg kansen voor de renner van Alpecin-Deceuninck. Dekker ziet dat toch anders. “Voor mijn gevoel wordt dit een moeilijke Tour voor Van der Poel.”

Wout van Aert is op dit moment sneller en is ook een betere tijdrijder. De ritten die dan overblijven, dat kan Van Aert ook heel erg goed. Dan zal er dus gekoerst moeten worden, maar in de Tour wordt dat niet zo vaak gedaan als in de Giro d’Italia. Daar hebben we hem vaak voor het peloton zien rijden. Van der Poel is alleen niet de allerbeste bergop en er zijn ook weinig glooiende etappes. De kasseienrit van woensdag is een mooie kans voor hem, maar ook die dag… Er zijn weinig kansen.”

Van der Poel was een van de smaakmakers in de voorbije Giro, maar de Tour is volgens Dekker toch andere koek. “Dit is toch een ander niveau dan in de Giro. Het is nerveuzer, het specialisme is op bepaalde punten groter. Van der Poel is een alleskunner en gaat vast nog iets uit zijn hoge hoed toveren. Het gaat alleen niet makkelijk worden.”

“Ik schat Van Aert op dit moment hoger in”
Van der Poel zelf kijkt met name uit naar de etappe van woensdag: dan staat namelijk de gevreesde kasseienrit op het programma. Dekker: “Woensdag gaat hij natuurlijk koersen, want dan zijn die kasseien er. Als hij woensdag wint, dan is zijn Tour geslaagd en maakt het allemaal niet meer uit. Van Aert zal daar zijn grootste concurrent zijn, maar Van der Poel heeft wel het grote voordeel dat Van Aert toch om zich heen moeten kijken naar Primož Roglič en Jonas Vingegaard.”

Van Aert, de eeuwige sportieve rivaal van Van der Poel, koerst op dit moment in het geel – foto: Cor Vos

“Maar dan is er ook nog de pech, de renners die niet zo goed over de kasseien kunnen rijden, de klassementsrenners… Het gaat een koers in een koers worden. Dat hebben we gezien toen Lars Boom die rit won. Er zijn heel veel belangen.” Ook voor de rit van donderdag, die naar Longwy, heeft Dekker zijn bedenkingen. “We gaan woensdag en donderdag gewoon veel duidelijkheid krijgen. Als ik hem nu zie rijden en dan dat klimmetje op donderdag… Ik schat Van Aert op dit moment hoger in.”

“Van der Poel moet hopen dat er nog eens een paar etappes zijn waar er twintig renners wegrijden en dat hij mee is. Maar echt bij de favorieten en de sterkste renners wegrijden op het moment suprême is heel erg moeilijk. Hij heeft in de Giro de hele koers gekleurd en toen won hij ook maar één rit. Je wint gewoon niet zo makkelijk een wedstrijd, zeker niet wanneer het specialisme zo groot aan het worden is”, aldus Dekker.

Dit artikel delen:

102 Reacties

Zwarte Panter 5 juli 2022 om 11:31

Henk zit aan de verkeerdevtafel haha

0
Pietspeed 5 juli 2022 om 13:15

Was Henk, met alle respect overigens, een boerenzoon?

0
Wheely 5 juli 2022 om 13:17

Zoon van een postbode volgens mij.

0
Jacco van Stierop 5 juli 2022 om 13:23

@Wheely
Waarom kreeg hij dan na het winnen van de witte trui een koe cadeau van Peter Post?

0
Wheely 5 juli 2022 om 13:29

@Jacco
Is dat echt gebeurd? :)

Dan was ik in de war met Bleker vrees ik.

0
Johnnie Doe 5 juli 2022 om 11:38

Thomas heeft mi een punt. En betreffende gisteren. Al dat gedoe over Corona. Stop met dat testen, dan is het 'probleem' opgelost. Het probleem is niet Corona, het probleem is het protocol van de ASO. Ze zijn als de dood dat ze positief testen, niet om "de ziekte" maar om buiten de tour gezet te worden. Dat hele protocol omtrent Corona moet m.i. op de schop. De ziekte is inmiddels inheems en niet tegen te houden, experts bevestigen dat. Waarom dat protocol dan, om het tegen te houden? Werkelijk?
Zetten we mensen buiten de tour als ze de griep hebben? Nee, een dokter (van de eigen ploeg normaal gesproken) beoordeeld dat en geeft de renner een advies, cq de ploeg (de werkgever) legt dat op. Waarom met Corona anders handelen. Beide ziektes zijn infectie ziektes, behandel ze dan ook hetzelfde.
En die mondkapjes (voor en op de bühne) is al helemaal lachwekkend. Want achter de bühne hangen ze aan elkaar als klitten (inclusief familie en vrienden en fans).
Maar ja, het heilige ASO wilt dat zo, en dus lopen ze allemaal mee in de pas.

0
assen 5 juli 2022 om 12:00

Zelfs al krijgt Thomas helemaal ongelijk en wint MvdP 2 of zelfs meer ritten, zijn analyse is meer dan deugdelijk/degelijk.
Ook kudo’s dat hij zich uit durft te spreken ipv dat voorzichtige bla-bla. Kortom, een aanwinst voor de wielerjournalistiek!

0
Team Spaak 5 juli 2022 om 12:04

Als ze die Henk maar niet meer uitnodigen.
Daar heb ik me wel een beetje aan geïrriteerd.
Heel onbeschoft, liet mensen niet uitspreken en roeptoeterde maar wat rond. Je zou bijna zeggen dat hij een bepaald (authentiek) image wil uitstralen en dat aan het acteren is? Komt niet goed uit de verf.

Thomas Dekker wel altijd prima en genuanceerd wat mij betreft. Vond het ook wel mooi wat hij zei over die commentator van de NOS aangaande de reactie op de overwinning van Groenewegen (vooral ook omdat ik zijn mening daarin deelde). Vooral de irritatie bij Dione daarna was leuk om te zien , lekker een beetje ongemakkelijk…
Verder ook blij met de nieuwe commentatoren tijdens de koers, vooral Stef Clement mag ik graag naar luisteren. Kijk nu ook meer naar de NOS, waar ik vroeger in het tijdperk Ducrot en Dijkstra altijd steevast op Sporza afstemde.

0
jv88 5 juli 2022 om 13:02

Hmm Stef de schoolmeester vind ik dan persoonlijk weer erg moeilijk om naar te luisteren.

0
Jacco van Stierop 5 juli 2022 om 13:24

Zet je maar schrap: Rob Harmeling moet ook nog komen.

0
Romāns Vainšteins 5 juli 2022 om 13:48

Rob Harmeling is heel anders, die is niet nors en alleswetend maar heeft simpelweg een open ziel en is hypergevoelig. Daar zit geen kwaad in.

0
Jacco van Stierop 5 juli 2022 om 14:42

“zoo mohhj vin-k daat”, “geweldig om te zien”, “jaaah, praachtige kerel”, is ook redelijk vermoeiend om de hele tijd aan te horen. Nee, er zit geen kwaad in, helaas zou ik bijna zeggen, een beetje norsheid zou bij hem geen overbodige luxe zijn.
Lubberding en Harmeling zijn relikwieën uit het verleden, prima gasten om smeuïge anekdotes op te halen, maar er zijn betere gasten te bedenken om licht te schijnen over het huidige peloton.

0
Klein Verzet 5 juli 2022 om 12:15

Henk Lubberding is een geweldige gast, zeker voor een boerenzoon (of is ie inmiddels al boer?). Een mening die vlijmscherp door het gezapige middenveld heen trekt. Hoe hij die Wanty wanna-be renner fileerde was magistraal. Meer Henk op TV, AUB!

0
Anton van Valouwe 5 juli 2022 om 12:26

Lubberding is een wat treurige overjarige clown, bij wie niet alleen zijn haardracht in het verleden leeft!

0
nummer3 5 juli 2022 om 12:34

Vooral een schreeuwlelijk die er absoluut niet tegen kan als iemand het niet met hem eens is. Dat probeert hij te overschreeuwen en diegene af te breken totdat iedereen denkt, laat maar Henk.

0
Napoleon 5 juli 2022 om 12:58

Sprak zichzelf ook redelijk tegen. Jumbo deed het helemaal verkeerd door gegroepeerd te rijden, Pogacar deed dat veel beter. Geeft vervolgens ook aan dat lang niet iedereen dat kan.

Zou het niet bij hem opkomen dat dit net de reden is dat Jumbo vooraan rijdt, omdat Roglic daar minder handig in is?

0
girardengo 5 juli 2022 om 12:20

Opmerkelijkste momenten in de avondetappe gisteravond waren voor mij het vreemde ongemak van Dionne de Graaf bij de opmerking van Thomas Dekker over de tweet van Grueter en het zichtbare ongemak van Roxanne Knetemann bij het gemopper van Henk Lubberding (die ook wat mij betreft welkom blijft met zijn uitgesproken meningen).

0
jv88 5 juli 2022 om 13:03

Uitgesproken is prima. Raaskallen en overschreeuwen hoeft niet zo nodig.

0
drethehague 5 juli 2022 om 12:25

Blijft toch de zender die 60% van t land kan hersenspoelen …

0
Anton van Valouwe 5 juli 2022 om 12:28

Voor jou hebben ze toch speciaal “Ongehoord NL”Wappie TV?!

0
de nieuweMerckx 5 juli 2022 om 12:33

Komt Kittel nog terug in de avondetappe? Was geen fan van hem als renner, maar zijn Nederlands is onberispelijk, echt fenomenaal.

0
tvm 5 juli 2022 om 12:43

ondanks dat Thomas Dekker in mijn allergie zit (net als zijn maat Ten Dam), gaat hij gelijk krijgen. V.d. Poel heeft slechts kansen op ritwinst in de volgende ritten;
Kleine kans:
-Rit 5 kasseienrit, maar dan moet hij wel van rappe mannen als Pedersen en Kristoff af.
-Rit 6 heuvelrit, hier heeft hij een aardige kans, maar dan moet hij wel van Aert, Roglic, Pogacar, Vlasov, Schachmann etc. afhouden.
-Rit 19, licht stijgende finish, eind van de tour. Maar dit soort ritten is ook een loterij omdat de vroege vlucht een goede kans maakt. Dan moet hij durven gokken en mee zitten of juist wachten in het peloton.

Reuzenkans:
-Rit 13. Glooiend parcours om de pure sprinters te lossen, maar geen steile heuvels/bergen waar MvdP zelf tekort gaat komen.
-Rit 15. Glooiend parcours om de pure sprinters te lossen, maar geen steile heuvels/bergen waar MvdP zelf tekort gaat komen.

0
Adorni 5 juli 2022 om 12:48

Waarop baseert Dekker zich om te zeggen dat Van Aert op dit moment beter is dan Vdp? Op de openingstijdrit, een specialiteit van Van Aert? Op de sprints, waar Vdp zich afzijdig hield?

Ik van een Van Aert-fan, maar nu al stellen dat het voor Vdp een moeilijke Tour wordt is voorbarig. Vorig jaar op dit moment had Vdp geïmponeerd en kwam Van Aert te kort, door mindere vorm wegens blinde darmonsteking.
Wie won uiteindelijk 3 etappes?
Het kan dit jaar zomaar anders zijn.

0
platteprijs 5 juli 2022 om 12:55

Sinds wanneer is het makkelijk om een Tour-etappe te winnen?

0
Adrianus 5 juli 2022 om 13:02

Ik vraag mij wel eens af hoe het komt, dat deze Thomas D. steeds weer aan de praattafels bij de NPO mag aan schuiven. Hoogstwaarschijnlijk was hij destijds bij de amateurs al met z’n doping bezig, daarom kan eigenlijk heel zijn erelijstje al direct in de kliko!
Wat hij echter over de rug van oude ploegmaten heeft uitgehaald om de verkoopcijfers en de opbrengst van een boekje over dit individu om te hoog te krijgen, is echt van het laagste van het laagste. Ik walg van deze branieschopper, bij mij gaat de knop van de tv dan ook direct om als die matennaaier in beeld komt, dan wel die irritante stem te moeten aanhoren!

0
jv88 5 juli 2022 om 13:08

Adri zijn comment lijkt wel op iets wat komt uit je …….

0
nummer3 5 juli 2022 om 13:30

Prima dat je hem niet moet, maar dit heeft allemaal geen reet te maken met wat hij gisteren aan tafel te vertellen had natuurlijk.

0
Ditwashet 5 juli 2022 om 14:05

Prima schurende tv gisteren.

0
xistnc 5 juli 2022 om 15:27

Gezien de reacties klinkt het inderdaad alsof het weer eens de moeite waard is om te kijken.

0
$kedel 5 juli 2022 om 17:08

Ik verbaas me altijd over hoe weinig kijk op het wielrennen Thomas Dekker heeft.
Sowieso was het een zooitje bij de avondetappe zonder echt goede gasten.

0
JopieZ 5 juli 2022 om 18:23

De Giro was zijn eerste etappe koers van 3 weken. De impact op het fysiek van een grote ronde is enorm. Hij is er duidelijk nog niet van hersteld. Hij komt er wel doorheen in de derde week tenzij hij verstoppertje speelt en morgen de zege pakt

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone