Team DSM-Firmenich ziet Sam Welsford vertrekken
Welsford versloeg Jakobsen en Sagan in San Juan - foto: Cor Vos
vrijdag 23 juni 2023 om 18:00

Team DSM-Firmenich ziet Sam Welsford vertrekken

De wegen van Team DSM-Firmenich en Sam Welsford scheiden na dit seizoen. De 27-jarige Australiër beschikt over een aflopend contract en heeft besloten om zijn carrière elders voort te zetten. Vanaf 2024 verdedigt hij de kleuren van BORA-hansgrohe, laten bronnen aan WielerFlits weten. 

Welsford komt van de baan en heeft in die discipline meerdere wereldtitels (voornamelijk op de ploegenachtervolging) op zijn naam. Op de weg maakte hij vooral furore in criteriums en kermiskoersen. Na de Olympische Spelen van Tokio in 2021, koos de getatoeëerde Aussie resoluut voor een wegcarrière.

Team DSM durfde dat met hem aan en dat heeft de Nederlandse ploeg geen windeieren gelegd. Vorig seizoen won hij een rit in de Ronde van Turkije, dit jaar kwamen er daar twee in de Vuelta a San Juan en de zege in de Grand Prix Criquelion bij. 

Dit jaar toont hij zich in de sprints met sommige van ’s werelds snelste spurters. Hij verzamelde bijvoorbeeld ook podiumplekken in de GP Jean-Pierre Monseré, Bredene Koksijde Classic en de Veenendaal-Veenendaal Classic (drie keer derde) en de Scheldeprijs (tweede).

Onlangs was Welsford ook goed voor een tweede plek in het eindklassement van de ZLM Tour achter Olav Kooij. Normaal is de Australiër ook de sprintkopman van Team DSM-Firmenech in de Tour de France. Alberto Dainese reed al de Giro d’Italia en voor Casper van Uden komt dat te vroeg.

BORA schakelt over
De overstap naar BORA-hansgrohe komt niet uit de lucht vallen. De Duitse ploeg toonde zich op de transfermarkt actief, op zoek naar een nieuwe sprinter. Fabio Jakobsen was daarvoor de gedroomde favoriet, maar om onduidelijke reden is BORA in de strijd om zijn handtekening afgehaakt.

Uiteindelijk is de keuze van de ploeg van Ralph Denk op Welsford gevallen. Voor hoe lang hij zich committeert aan de Duitsers, is niet bekend. Naar verluidt moet hij Sam Bennett doen vergeten. De Ier begint op leeftijd te raken. Zijn naam zingt rond bij Human Powered Health.

BORA-hansgrohe beschikt in de sprints daarnaast nog over de rappe en talentvolle Belg Jordi Meeus en – eveneens oud-baanrenner – Matthew Walls. De 25-jarige Brit staat op dit moment echter voor langere tijd aan de kant met een bekkenbreuk. Bovendien heeft Walls een aflopend contract. Dat had lead out Danny van Poppel ook, maar hij heeft zijn verbintenis verlengd.

Bennett (links) lijkt op weg naar Human Powered Health – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
22 juni 2023 10:15
Die had ik niet zien aankomen, blijft weinig over voor Jakobsen, die zal dan wel richting DSM gaan.
  22 juni 2023 10:17
  of blijven bij QS.
  22 juni 2023 11:05
  @thoin, zou ik zeker ook toejuichen, echter QST is steeds meer aan het mikken op Evenepoel en zijn klimtrein (ook logisch). Er is geen plek voor 2 absolute topsprinters financieel. Daar Merlier nog langer vastligt ligt een vertrek van Jakobsen voor de hand.
22 juni 2023 12:13
Quote:
Fabio Jakobsen was daarvoor de gedroomde favoriet, maar om onduidelijke reden is BORA in de strijd om zijn handtekening afgehaakt.


Is er een reden om die reden als 'onduidelijk' te bestempelen? Ik kan me voorstellen dat de reden niet bekend is, maar dat is totaal iets anders dan 'onduidelijk'.
  22 juni 2023 12:50
  Klopt, ze bedoelen "onbekende redenen".
22 juni 2023 10:20
Kan weleens een gouden combinatie worden. Welsford lijkt een bak met snelheid te hebben en met van Poppel als loods zal hij vaak in goede positie zijn sprint kunnen beginnen
  22 juni 2023 10:59
  Mijn eerste gedachte was juist dat dit een tegenvaller was voor Van Poppel, die het verdient om met een absolute topper te werken. Welsford is voorlopig nog niet bepaald een veelwinnaar, vorig jaar was Van Poppel hem zelfs nog te snel af in de Scheldeprijs. Maar goed, hopelijk kan hij zich snel verder ontwikkelen.
22 juni 2023 10:34
Ik vraag me overigens wel af of Welsford wel een heel seizoen aankan. Zowel vorig jaar als dit jaar waren de resultaten in het voorjaar beter dan verderop in het seizoen
22 juni 2023 10:54
Of Bora hier nou goed aan doet betwijfel ik. Welsford is een leuke verfrissing in de sprints en de interviews nadien, maar is geen topsprinter en ik betwijfel of hij dat gaat worden. Had dan gewoon alle ballen op Meeus gezet.
  22 juni 2023 12:22
  Het kan toch nog steeds dat alle ballen op Meeus gaan? Meeus met van Poppel als lead out naar de grote wedstrijden en Welsford in de tweede lijn.
  Geen versterking voor Bora.
  Al hoewel nu hebben ze ook 2x niks.
  Het salaris van Bennett zal wel vele malen hoger liggen als de prijs van Sam Welsford.
22 juni 2023 11:33
Hoezo is Walls eveneens een oud-baanrenner? Die is toch nog helemaal niet gestopt met baanwielrennen?
22 juni 2023 10:24
Inderdaad goede move van Welsford, en een stukkie goedkoper (nog) dan Jakobsen. Goede deal dus voor beide partijen. Maar waar gaat Jakobsen dan heen? SOQ dan maar blijven?
22 juni 2023 10:47
Typisch weer voor DSM. Fijne opleidingsploeg, maar zodra een renner kopmanniveau bereikt vluchten ze zo snel ze kunnen. Jammer hoor. Misschien kunnen ze Bennett aantrekken, of is die al onder de pannen?
  22 juni 2023 11:11
  Staat in het bericht, wordt gelinkt aan Human Powered Health.
  22 juni 2023 11:25
  Tja, dat krijg je met ploegen die goed opleiden/scouten, maar niet de grootste budgetten en salarissen kunnen bieden. Ik zie toch liever een DSM dat renners groot maakt dan UAE dat gewoon alles koopt dat goed presteert.
  22 juni 2023 12:34
  UAE is toch een klein beetje uitzonder met alles opkopen. Ayuso en Pogacar hebben ze heel jong aangetrokken en zich laten ontwikkelen.
  22 juni 2023 13:24
  Dat kun je van Jumbo dan ook zeggen. Feit is dat die grote ploegen gewoon geld hebben voor een goede, uitgebreide opleiding met op en top scouting én dan nog eens voor het opkopen van al wat goed rijdt. Het een sluit het ander niet uit
22 juni 2023 11:19
BORA focust dus op Meeus en Welsford ondersteund door Van Poppel. De focus lijkt daar opnieuw naar sprints te verschuiven, maar niet met een echte topsprinter.
  22 juni 2023 11:26
  Ik denk dat de keuze ook op Welsford is gevallen vanwege het feit dat hij met Van Poppel en / of Meeus geen hele sprinttrein nodig heeft. Ze kunnen dan gewoon met 5 a 6 man focussen op het AK en 2 a 3 man op de sprint in grote ronde's. Denk dat dat een belangrijke overweging is geweest.
  22 juni 2023 23:24
  Naar de sprint te verschuiven omdat ze 1 sprinter omruilen voor een andere sprinter? Ze hebben ook Hindley, Vlasov, Higuita, Buchmann en Kamna nog. Daar lijkt mij iets meer potentie en belang te liggen dan bij Meeus en Welsford...
22 juni 2023 12:48
Jakobsen ernaast tegen een iets lager salaris?
22 juni 2023 10:22
Geen verrassing dat hij nu gaat cashen. Benieuwd wat hij op de baan gaat doen
Nou, daar gaat zijn selectie voor de Tour.
22 juni 2023 10:55
Nou, dan kan Welsford een Tour selectie dus wel vergeten....
Jammer voor Van Poppel wel dit: weer een tweederangs sprinter om de lead out voor te verzorgen.
  22 juni 2023 11:10
  Nou, je kan je trollreactie wel vergeten. Gaat gewoon naar de Tour

Reacties zijn gesloten.