Tadej Pogacar wint Strade Bianche na magistrale solo van 50 kilometer

zaterdag 5 maart 2022 om 16:34
Tadej Pogacar wint Strade Bianche na magistrale solo van 50 kilometer

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar heeft op indrukwekkende wijze Strade Bianche 2022 gewonnen. De 23-jarige kopman van UAE Emirates demarreerde op 50 kilometer van de finish, op de strook van Monte Sante Marie, uit het peloton en perste een knappe solo uit zijn benen. Hij kwam na 184 kilometer solo aan in Siena.

Uit een vroege kopgroep van aanvankelijk negen renners bleven in de voorfinale nog maar vier renners over. Rasaanvaller Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè), Marco Brenner (Team DSM) en Lilian Calmejane (AG2R Citroën) werden op 52 kilometer van de finish al gegrepen.

Massale valpartij
Daarvoor was al meer dan genoeg gebeurd. De meest in het oog springende gebeurtenis was een massale valpartij in het peloton op 100 kilometer van de meet. Door een stevige windvlaag waaide een deel van het peloton van een onverharde strook, met een spectaculaire crash tot gevolg. Wereldkampioen Julian Alaphilippe zat op de eerste rij en maakte een koprol, maar kon verder.

foto: Cor Vos

Dat was niet het geval voor veel andere (schaduw)favorieten die ook goed geplaatst waren van voren. Onder meer Tiesj Benoot, Matej Mohoric, Michael Matthews, Victor Campenaerts en Gianni Vermeersch behoorden tot de slachtoffers. Voor hen zat de koers er na die valpartij op. Alaphilippe werd met behulp van Mikkel Honoré en Mauro Schmid binnen 25 kilometer teruggebracht in het peloton.

Pogačar ontsnapt op Monte Sante Marie
Daar namen Quick-Step-Alpha Vinyl, Lotto Soudal en ook Bahrain Victorious het heft in handen. Ruim 50 kilometer voor de meet werden de laatste vroege vluchters ingerekend, waarna de echte finale kon beginnen. Onder meer Alaphilippe, Tim Wellens en Tadej Pogačar lieten zich op de elf kilometer lange Monte Sante Marie al van voren zien.

De Tour de France-winnaar van UAE Emirates plaatste een demarrage op een dalende strook en sloeg direct een gaatje. Op de daaropvolgende hellende strook ging Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) in de tegenaanval, maar hij kwam niet dichterbij. Bij het afdraaien van de Monte Sante Marie had Pogačar al 35 seconden voorsprong op Rodriguez en meer dan één minuut op het uitgedunde peloton, waar Quick-Step-Alpha Vinyl, Movistar en Trek-Segafredo achtervolgden.

De vogel is gevlogen
In het stuk tussen de Monte Sante Marie en de drie laatste stroken van Monteaperti (800 meter), Strade di Colle Pinzuto (2,4 km) en Le Tolfe (1,1 km) liep Pogačar uit richting de anderhalve minuut. Op die Monteaperti gingen Kasper Asgreen, Jhonatan Narváez, Tim Wellens, Alejandro Valverde en Quinn Simmons in de tegenaanval, waardoor het gat werd teruggebracht tot een minuut. Voor Alaphilippe ging daar het lichtje uit.

foto: Cor Vos

Asgreen gebruikte de Strade di Colle Pinzuto om in zijn eentje achter Pogačar aan te gaan. De Deen kreeg op de laatste onverharde strook van Le Tolfe aansluiting van Valverde en kwam tot op 50 seconden, maar daar bleef het bij. In de laatste golvende kilometers richting Siena kon Pogačar zijn benen sparen voor de steile slotklim naar de Via Santa Caterina.

Valverde en Asgreen op het podium
Die stroken tot 16% betwistte hij met verve, waardoor hij op tijd de handen in de lucht kon steken en de overwinning kon vieren op het Piazza del Campo. Achter hem wist Valverde in de straten van Siena Asgreen te lossen in de strijd om de tweede plaats. De 41-jarige Spanjaard, die na dit jaar afzwaait, vierde die uitslag als een overwinning.

Tim Wellens (Lotto Soudal) was op de achtste plaats de beste Belg in de uitslag.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

97 Reacties

Limal 5 maart 2022 om 17:16

Je moet wel ‘prettig gestoord’ zijn om op dát parcours een solo van 50 km te willen afhaspelen. Benieuwd of zijn trainer dit niet een heel klein beetje dom vond… :-)

Maar het leverde natuurlijk wel een straf kijkstuk op, waarvoor dank. Ik ben het dan ook niet eens met zij die zeggen dat het saai was – het verschil is van maximaal 1:45 gezakt naar 45 s en de kans op de man met de hamer was tot op de slotklim aanwezig. Als dit Mathieu, Wout of een ander WF-favorietje geweest was dan zouden de fans het als veel spannender ervaren hebben.

0
Jean Dumas 6 maart 2022 om 05:27

Eens. De tegenstand was nogal pover na het forfait van Wout en Mat, diverse coronagevallen en de valpartij. Hoort er allemaal bij, en er is er 1 die er bovenuit steekt.

0
Michael Bianchi 5 maart 2022 om 17:22

Remco mag de bandjes van Pogi niet eens oppompen.

0
Gebruikersnaam 5 maart 2022 om 17:28

@bartp25

Mathieu deed het vorig jaar tegen een heel sterk peloton. Dit was één van de zwakker bezette Strades van het voorbije decennium. En dan was de helft van de overgebleven top nog niet eens weggewaaid.

0
Wheely 5 maart 2022 om 17:36

Wat zal het zijn vandaag, de helft DNF ofzo?

0
Solkanar 5 maart 2022 om 17:39

Heel sterk nummer maar wel (door omstandigheden) tegen een B-peloton. Vergeleken met vorig jaar was dit deelnemersveld toch al van bij het begin een stuk zwakker. En als driekwart van wie er wel is zwaar tegen de grond gaat en moet opgeven dan blijft er natuurlijk niet heel veel meer over. Met alle respect voor die mannen en voor de prestatie van Pogacar.
Hij doet mij een beetje denken aan de jonge Sagan. Die won ook waar en wanneer hij dat wilde.
Hopelijk raakt hij ook niet even snel uitgeblust.

0
Michelangelo 5 maart 2022 om 17:48

Dat laatste is sowieso iets wat ik me bij de jonge renners afvraag. Zou er tussen de Evenepoels, Pogi’s, Bernals, Van Wilders, Pidcocks en ga zo maar door ook een “Valverde” tussen zitten?

Ik denk dat de renners die heel vroeg komen ook heel rap uitgeblust zullen zijn. Beetje onderbuikgevoel, maar ze worden al zo jong op heel hoog niveau gebracht, met weegschaaltjes voor de slabladeren en flinke trainingsbelasting. Ik vraag me af hoeveel er zijn die dit net zo lang op kunnen brengen als die ouwe Spanjaard.

0
Solkanar 5 maart 2022 om 18:20

Valverde heeft ook een paar jaar ‘verplichte rust’ gehad! Dat kan, achteraf gezien, nu wel voordelig uitgepakt hebben.

0
BincheTournaiBinche 5 maart 2022 om 21:11

@Michelangelo

Inderdaad. In de tropen zegt men: vroeg rijp, vroeg rot.

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 17:42

Waar was die Vader eigenlijk vandaag (nee, niet die vader die mijn lieve moedertje met een bastaard liet zitten)? Ongelofelijke wattages schijnt hij te kunnen trappen, meer dan genoeg om een profcontract binnen te halen. En met zijn mountainbike ervaring zou hij ons op dit parcours wel eens kunnen verrassen. Schaduwfavoriet! Tja…

0
Dikke Vrouw 5 maart 2022 om 17:44

Slappe hap deze rit dit jaar. Jammer. Die rotval was zowat het spannenste

0
Marco Willems 5 maart 2022 om 17:46

Knap staaltje, was voor mij al topfavoriet en dit is toch wel een manier om het af te maken zeg. Het is jammer dat de koers zo ontsierd werd door die gekke grote valpartij.

Ik hoop dat we ooit eens alle toppers tegelijk hier gaan zien. Wout, Mathieu, Alaphilippe, Pogacar, Roglic en bijv Lutsenko die top is op het grind. Het is jammer dat het net niet helemaal lekker op de kalender valt zo voor de Tirreno enz.

0
De Cabybara van de Conradkade 5 maart 2022 om 17:50

Wel een pijnlijke constatering na de Omloop en vandaag dat Nederland in koersen als deze eigenlijk maar één man heeft die mee kan doen voor winst. Nieuwenhuis 39ste als eerste Nederlander.

Hopelijk weten Teunissen, Mollema, Van Baarle en Vader er te staan tijdens de Vlaamse- en/of Waalsewedstrijden. Jakobsen in de Scheldeprijs en G-W. Maar verder…?

0
Marik 5 maart 2022 om 17:50

Als ik naar de ratio zou luisteren dan zou ik deze prestatie als groots moeten kwalificeren. Echter bij mij regeert de irrationaliteit. En ik vind er geen zak aan als Pogacar een (ritten)koers wint. Teveel suprematie op deze manier irriteert bij mij.

0
Vincent Kleijn 5 maart 2022 om 18:00

Jammer dat de mannen van JV zoveel pech hadden. Wel een verdiende winnaar. Vooral heel veel respect voor die opa die nog meedoet :-D Alejandro Valverde, wat een renner zeg! Morgen Paris-Nice. Hopelijk hebben de Gele Wespen daar meer succes!

0
Zen Hooligan The Shakra Jugend 5 maart 2022 om 18:01

“Soms vertrekt de winnaar op 50 kilometer, soms op 10 kilometer van de finish… Dat weet je nooit van tevoren.”

Pogi heeft zijn commentaar op de koers schijnbaar van zijn landgenoot afgekeken.

Verder natuurlijk geweldige prestatie die het kijken van de koers echter niet heel enerverend maakt. Mis bij de strade altijd een beetje het ploegenspel dat de vlaamse klassiekers zo leuk maakt. Raar eigenlijk, alle ingrediënten zijn er wel.

0
Japsie 5 maart 2022 om 18:01

Ja grote en langdurige overheersingen beminnen op het moment zelden. Jaren na dato komen de loftuitingen. Geniet ervan in het hier en nu, we zijn getuige van een monsterlijke dominantie, deze solo was weer waanzinnig, groots, vol met lef en klasse.
Geloof overigens helemaal niet in een zege op Vlaanders wegen, maar hij gaat het proberen, dat is al meer dan de Froome´s e.d. ooit hebben geprobeerd.

0
Cochise 5 maart 2022 om 18:28

Fantastische renner. Op alle terreinen, op alle manieren, op alle momenten van het jaar, een of meerdaags… Met open mond zitten kijken. Je zal maar de pech hebben in deze generatie wielrenner te zijn (en wij het geluk om in deze generatie supporter te kunnen zijn).

0
bunchsprinter 5 maart 2022 om 19:04

Ik had me een beetje vergallopeerd op de kwestie Dumoulin. Daarnaast gelukkig wel aangegeven dat mijn absolute topfavoriet Pogi was voor vandaag.

0
Petje 5 maart 2022 om 19:22

Heeft op bepaalde momenten te veel power. Paar etappes Tour en klassiekers. ik zet mijn vraagtekens.

0
EricV 5 maart 2022 om 19:40

Dit is nog wel een categorie hoger dan wva en mvdp.
Je zag hem spelen met de tegenstand, kwamen ze wat dichterbij dan een trapje bij. Haalt de spanning wel weg. Die gaat ook de rvv pakken.

0
Alfons Haavers 5 maart 2022 om 19:57

Ik vind het vooral nog een categorie (of 2) hoger omdat hij dit ook in grote rondes doet. Met speels gemak nummertjes opvoeren waar een normale sterveling een paar weken van moet herstellen, het hele jaar door.

Ik heb dit nog nooit gezien. We hadden in het recente verleden wel mannen die de grote rondes domineerden zoals Froome, Contador, Armstrong en Indurain, maar die konden het eigenlijk enkel in het rondewerk. Wellicht moeten we terug naar Hinault, al heb ik die zelf niet live aan het werk gezien?

Roglic komt natuurlijk wel in de buurt qua niveau dezer dagen, al raakt die met zijn kleine 10 jaar ouder niet aan het palmares van His Poginess.

Wat de RVV betreft teken ik toch nog enig voorbehoud aan. Strade, Lombardije en LBL zijn koersen die toch beter bij zijn profiel als klimmer passen. Of hij echt wegrijdt van Asgreen en van Aert op iets als de Oude Kwaremont, weet ik toch nog niet zo zeker.

Je hebt soms het gevoel dat hij alles kan als hij het echt wil, maar wellicht heeft ook Pogacar zijn limieten.

0
Romāns Vainšteins 5 maart 2022 om 20:13

Mijn standpunt in die kwestie is dat je limieten moet testen op het moment dat de kans zich daarvoor voordoet. Binnen nu en een maand worden er 2 klassiekers gereden die eigenlijk niet voor hem maar hij steekt er goed bovenuit. Ik weet niet of er daar nog een sheik met wielerhart rondbanjert bij uae maar wat Pogacar zelf betreft twijfel ik er niet aan dat hij ze wil proberen te winnen. Vele malen liever dan een 2e x Tirreno of Luik.

0
Cochise 5 maart 2022 om 20:15

Op zich is zo’n Oude Kwaremont niet veel anders dan sommige van deze gravelstroken. Hij mist wat body ja, maar onoverkomelijk is dat niet. Het specifieke aan de Vlaamse koersen is dat je enkel mee kan zijn in de juiste ontsnapping als je op elk bergje bij de eerste 10 opdraait en daarvoor heb je naast de fysieke kwaliteiten ook een dosis lef, stuurvaardigheid en parcourskennis nodig. Dat eerste heeft ie genoeg, dat tweede toonde hij vandaag ook weer (want eigenlijk rijdt hij weg in een gravelafdaling waar de rest niet durft volgen), dat laatste zou het enige struikelblok kunnen zijn. Moest Trentin zijn eigen kansen willen opofferen door 250km met Pogi aan z’n wiel door het peloton te fietsen dan geef ik hem veel kans. Je ziet dat ook in die Roubaix-etappes in de Tour dat de klassementsmannen die elke strook vooraan kunnen opdraaien (en uit de mechanische problemen blijven) er niet genadeloos worden uitgereden door de voorjaarstoppers.

0
Romāns Vainšteins 5 maart 2022 om 21:12

Trentin doet dat wel voor hem. Met verve welteverstaan.

0
Limal 5 maart 2022 om 21:31

De huidige lusjes-incarnatie van de RVV is ook veel overzichtelijker/minder chaotisch dan de voorgaande (veel interessantere) versie. Om die reden acht ik ‘Ronde-maagd’ Pogacar dan ook niet bij voorbaat kansloos.

0
bellevue 5 maart 2022 om 20:26

lees hier van Valverde en Kopecky “geen trap teveel”

volgens mij is Strade net de koers bij uitstek waar dit argument niet van toepassing is.

0
deffil 5 maart 2022 om 21:32

De nieuwe Evenepoel

0
De Siepel 5 maart 2022 om 21:56

Totaal gebrek aan spanning. Pogi is een klasse apart. Voor het wielrennen als kijksporrt een tegenvaller.

0
Schollekop 5 maart 2022 om 22:56

Ongelofelijk dit! Vind het toch opmerkelijk die Sloveense sporters. Die skispringers zijn ook al zo dominant. En dat voor zo’n klein land.

0
bunchsprinter 6 maart 2022 om 10:12

Als hij in de RVV en PRB van Aert en co kan volgen, zou wel heel straf zijn. Dat lijkt me wel een kilootje of 8 te onwaarschijnlijk

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone