Tadej Pogacar over Amstel Gold Race: “In finale vergeet je dat klimmen kort zijn”
foto: Raymond Kerckhoffs
Raymond Kerckhoffs
zondag 16 april 2023 om 13:30

Tadej Pogacar over Amstel Gold Race: “In finale vergeet je dat klimmen kort zijn”

Interview Van de ‘Grote Zes’ die momenteel het gros van de wedstrijden onderling lijkt te verdelen is hij de enige aan de start van de Amstel Gold Race. Dit maakt Tadej Pogacar meteen tot de topfavoriet voor de Nederlandse WorldTour-klassieker. “Toch gaat het moeilijk worden om deze wedstrijd te winnen”, blijft de beste wielrenner van deze generatie bescheiden.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Om kwart over tien op de vrijdagochtend begint Tadej Pogacar aan zijn verkenning van de laatste 75 kilometer van de Amstel Gold Race. Echt veel herinnert hij zich niet van zijn eerste en enige deelname in het Limburgse heuvellandschap in 2019.

Soepel rijdt hij op de klimmen voorop van het zevental van UAE Emirates. Waar Matteo Trentin de Fromberg nog gebruikt om van de voet tot de top van de klim eens voluit te gaan, heeft de tweevoudig Tour de France-winnaar geen intervaltraining op de Limburgse hellingen nodig.

“De conditie is nog altijd goed”, zo vertelt hij enkele uren later in een hotel in het Belgische grensgebied niet ver van Maastricht. Een halfuur heeft hij vrij gemaakt voor een interview met WielerFlits. Waar we hier met hem ingaan op de Amstel Gold Race, zal het persoonlijke deel van het interview in het zomernummer van RIDE Magazine verschijnen. In dat verhaal gaat hij ook in op zijn bijzondere band met James Bond…

Tadej Pogacar met zijn team op de Fromberg – foto: Raymond Kerckhoffs

Maar eerst de Amstel Gold Race. “Wat een prachtige omgeving is het hier”, zegt hij bij de aftrap van het interview. “Natuurlijk kleurt het zonnige weer dat we tijdens de training hadden het landschap nog mooier. Maar de natuur is mooi en er zijn veel mooie huizen. In de ploeg sprak onderweg iedereen hoe mooi de omgeving is.”

Het is voor de tweede keer dat Pogacar in de Amstel Gold Race start. Zijn enige ervaring in de Limburgse heuvels strandde met een sanitaire stop à la Tom Dumoulin in de Giro d’Italia. Tadej Pogacar wordt er liever niet aan herinnerd. Maar vier jaar geleden eindigde zijn eerste kennismaking met de Nederlandse WorldTour-klassieker in mineur. “Ja, ik moest stoppen vanwege diarree. Het was echt niet meer te doen.”

“De hele dag voelde ik me niet goed en had ik problemen met mijn maag. Dat ontaardde in diarree. Ik moest langs de weg stoppen. Dus zo eindigde die dag mijn wedstrijd. Al heb ik vervolgens voorbij de finish in de bus van de ploeg wel nog de laatste kilometers gekeken. Ongelooflijk wat Mathieu van der Poel die dag deed. Ik denk dat dit nog steeds het mooiste wielermoment is wat ik op televisie heb gezien.”

Vier jaar later zijn de ambities van Pogacar in de Amstel Gold Race duidelijk. Hij wil ook deze klassieker graag op zijn palmares bijschrijven. “Het is een grote koers. Het is belangrijk dat we met een sterke ploeg aan de start staan. En ja, ons doel is om deze wedstrijd te winnen. Maar dat gaat niet eenvoudig worden. Ik verwacht een zware koers.”

Zes renners drukken dit jaar een belangrijk stempel op de wedstrijden. Tadej Pogacar, Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel kleuren de wedstrijden waar zij aan de start staan.

Tadej Pogacar in gesprek met WielerFlits-verslaggever Raymond Kerckhoffs.

Dat de 24-jarige Sloveen de enige van de Grote Zes is die zondag op het Vrijthof in Maastricht van start gaat, maakt de wedstrijd niet meteen eenvoudiger voor hem. Pogacar beseft dat veel ogen op hem gericht zullen zijn. “Maar er staan veel gevaarlijke concurrenten aan de start. Ik ben nooit zo bezig met de tegenstanders. Ik heb veel zin in deze wedstrijd en zie dan wel hoe de koers zich ontvouwt.”

De namen van de Limburgse klimmen kent hij bij lange na niet. “Het zijn er ook zo veel”, excuseert hij zich. Al weet hij wel dat de Keutenberg de steilste, dat de Cauberg vanuit Valkenburg begint en de Bemelerberg de laatste is. “De afgelopen jaren heb ik de Amstel Gold Race wel op de televisie gezien. Het is altijd een heel interessante en ook tactische wedstrijd.”

Op de vraag of de klimmen niet te kort zijn antwoordt Pogacar instemmend. “Ze zijn vrij kort ja, maar de Amstel Gold Race is een lange wedstrijd waarin veel geklommen moet worden. In de finale zal iedereen met vermoeide benen zitten. Dan sta je er echt niet meer bij stil dat die klimmen kort zijn.”

Na zijn zege in Vlaanderen kon hij zich de afgelopen anderhalve week in Monaco weer focussen op de drie klassiekers waarmee hij dit voorjaar afsluit. “De honger is er nog steeds. Ik heb een paar goede trainingen in Monaco gedaan en voel dat de vorm nog niet verdwenen is.”

Tadej Pogacar met zijn team op het plateau voorbij de Keutenberg – foto: Raymond Kerckhoffs

“Ik heb zin in de Amstel Gold Race en kijk er echt naar uit. Het zal niet eenvoudig zijn om deze wedstrijd te winnen, maar we starten met ambities. Ik wil sowieso de focus houden tot en met Luik-Bastenaken-Luik.”

Al kijkt hij wel uit naar de rustperiode na Luik. Op 13 februari begon hij het seizoen in Spanje met de Jaén Paraiso Interior die hij direct won. Hij heeft tot dusver zestien koersdagen en zijn zegeteller staat inmiddels alweer op tien overwinningen waaronder Ronde van Vlaanderen, Parijs-Nice en Ruta del Sol.

“Toch rij ik niet te veel wedstrijden. Ik denk dat er een goede balans in mijn programma zit waardoor ik mentaal fris blijf. Maar ook overal gretig kan zijn om een goede uitslag te rijden. Ik weet nu ook dat ik een periode krijg waarin ik even rust heb om vervolgens weer op te bouwen richting de Tour de France. Dat zal waarschijnlijk met een hoogtestage in Sierra Nevada gebeuren. Maar eerst de Amstel Gold Race…”

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
15 april 2023 12:18
Pogi zal al wel gezien hebben dat aangaan op de Eyserebosweg, nogmaals op de Keutenberg en daarna monsteren op er überhaupt nog iemand bij is volstaat als tactiek.
    15 april 2023 12:32
    Aangaan bij de oude wilg!
    15 april 2023 13:22
    De Kleuterberg is maar kort.
    15 april 2023 14:23
    Keute is kort maar met lang stuk er na in de wind waar je ferm doorversnellen kan.
    15 april 2023 14:41
    Pas laat op die uitloper plaatste in 2009 Gesink daar zn versnelling, en zou uiteindelijk met Ivanov en Kroon op de Cauberg om de winst gaan fietsen.
    Aardig artikel van NOS over die ontknoping:
    https://nos.nl/artikel/2281126-kroon-had-na-gold-race-van-2009-zin-om-iemands-kaak-te-breken
    15 april 2023 19:48
    Daar fietste gesink z'n knie geblesseerd toen. Ik dacht nog, nu voor kroon en gesink komt nog wel. Het liep anders
    15 april 2023 19:51
    Keutenberg is juist één van de langste van de finale, en is ook ideaal voor pogacar omdat ie beneden juist heel steil is. Met die vervelende bocht. Daarna wordt ie steeds meer vals plat, maar dat loopt lang door dus met overschot kun je hier je tegenstander goed afknijpen in de uitloop. Beter dan de cauberg. Eyserbosch al de benen vol laten lopen is denk ook heel goed, maar daar zal wegrijden meer bovenop moeten en daarna is het platter of weer naar beneden. Dat is toch makkelijker terugkomen vaak dan Keutenberg
    16 april 2023 16:17
    Het ik benadruk nooit achteraf wat ik gezegd heb, omdat het lastig terug te vinden is en ik niet vaak gelijk heb. Maar wat ik hierboven zeg :D
15 april 2023 13:52
16 koersdagen en tien gewonnen. En wat voor tien ook nog es. Wat een kanjer. Met een beetje mazzel wint hij de ze komende week alledrie... Dat zou wat zijn.
    15 april 2023 20:00
    Zou niet heel gek zijn, al zullen winst in amstel en hoei de kansen van evenepoel in Luik doen toenemen. Gaat iedereen naar pogacar kijken als evenepoel voor la redoute gaat. Dat zal dan wel moeten want daar laat pogacar hem nooit rijden
15 april 2023 14:24
Leuk dat hij even tijd vrijmaakt voor de Flits.
15 april 2023 15:24
Stel een REV en MvdP, WvA, Roglic, de krachtpatser van de visafslag zouden ook nog meedoen. En Narvaez en Carapaz in topvorm.
Was het soort van SuperHoogmis.
    16 april 2023 08:41
    Vingegaard zou hier geen rol van betekenis kunnen spelen, misschien knechten voor Benoot, Vader of Valter. Eendagskoersen heeft hij zichzelf nog nooit kunnen ontplooien en de dag dat Vingegaard iemand eraf rijdt op een klim als de Cauberg gaat denk ik nooit komen, daar mist hij echt teveel explosiviteit voor, helemaal tegen jongens als Pogacar, Van der Poel, Van Aert, etc.
    16 april 2023 22:35
    Tja, Fransestinkkaas. Daar zeg je wat. Dacht aan een Vinegaard op een topdag want tempo rijden en klimmen kan hij ook als het veel klimmetjes achter elkaar zijn. Maar mist inderdaad de punch. Mbt mooi startveld en strijd zou het een erg mooi startveld zijn. Dat was de droom.
15 april 2023 18:41
De grote zes slaat nergens op want Pogacar staat een stuk boven die andere vijf.
Hij is hard op weg de allerbeste ooit te worden.
    15 april 2023 20:18
    Dat hij beter is dan de anderen, maakt nog niet dat deze zes niet overal dominant zijn waar ze koersen toch? En van Aert wordt in bovenstaande reacties weliswaar onderuitgehaald, maar zelfs Laporte gaf toe dat 'ie een eventuele sprint met van Aert nooit had gewonnen. In die zin heeft van Aert de dubbel E3 en Gent - Wevelgem toegeëigend, plus podium in monumenten. Gewoon weer groots gekoerst dit voorjaar.

    ps; grappig dat de UAE-ploeg de omgeving zo mooi vindt in ons bescheiden landje. Zelf roep ik altijd hoe mooi Nederland is, maar het verbaast me enigszins dat zij dit opmerken, met toch een heel ander referentiekader dan ik.
    15 april 2023 23:53
    Als eentje duidelijk beter is dan de rest dan is er geen sprake van een grote zes.
16 april 2023 16:26
Hij is de beste.
15 april 2023 13:24
Van Aert hoort niet in dat rijtje vind ik, die heeft nog nooit een monument of grote ronde gewonnen.
    15 april 2023 13:31
    Milaan San Remo
    15 april 2023 13:32
    Milaan San Remo is natuurlijk geen monument.
    15 april 2023 15:38
    Van Aert is de menselijkste !
    15 april 2023 19:45
    Hij hoort er dit jaar inderdaad niet echt bij in dat rijtje, tenzij je de E3prijs mee rekent die hij cadeau kreeg omdat Mathieu zich leeg had gereden bij wijze van training voor de echte races. Hij was fair gezien dit seizoen gewoon goed maar een maatje minder dan de echte top.
    15 april 2023 19:57
    Ik houd er wel van, een beetje kritische blik. Maar van aert wordt wel gevreesd door vdp en pogacar. Vdp neemt er risico's voor in Roubaix om hem te lossen, gaat in de ronde aan om hem eraf te rijden. Hij was 3 jaar geleden al bij de grote drie, heeft inderdaad maar 1 monument maar wel 5 andere grote klassiekers (amstel, strade, e3, wevelgem, omloop), groene trui, meer tour etappes dan bijna alle andere van top 6,hoeveel heeft roglic? En bijna altijd favoriet afgelopen jaren waar hij ook start in eendagswedstrijden, waaronder wk en Olympische spelen, waar hij heel vaak ook nog goede resultaten neerzet
15 april 2023 20:22
De grote 6? Op basis waarvan hoort Wout hier dit seizoen bij en op basis waarvan Philipsen met 4 overwinningen en een podium in Roubaix niet? En als van Aert er op basis van zijn naam bij hoort, waarom tellen we Alaphilippe dan niet meer mee? Henok Mulubrhan van Bardiani heeft dit seizoen ook al 4 overwinningen op zijn naam staam! We zitten ondertussen dus al aan de grote 12
    15 april 2023 21:06
    Van Aert vs Philipsen gezien in Gent-Wevelgem? In Roubaix? …
15 april 2023 12:05
De grote 6???? Ja als Bernal weer fit en in oude vorm komt, hebben we er 6. Momenteel 5 pannenkoeken met appel, spek en stroop, en 1 kale.
    15 april 2023 13:19
    Zo heb ik mijn pannenkoeken niet graag
    15 april 2023 13:20
    Pogacar, van der Poel, van Aert, Evenepoel, Roglic, Vingegaard.

    Dakraam, ik tel er zes, tenzij je denkt dat een ervan niet groot is.
    15 april 2023 13:21
    Daar van 3 jumbo en remco

Reacties zijn gesloten.