Tactisch plan LottoNL-Jumbo bekend

Tactisch plan LottoNL-Jumbo bekend

foto: Marcel Koch

donderdag 2 juli 2015 om 07:00

LottoNL-Jumbo heeft op de persconferentie in de Jaarbeurs het tactisch plan voor de Tour de France toegelicht. De Nederlandse WorldTour-ploeg start met twee kopmannen, twee klimmers in een vrije rol en vijf renners in een ondersteunde functie, waarvan Sep Vanmarcke voor eigen kans mag gaan in de kasseienrit.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Wilco Kelderman en Robert Gesink zijn zoals verwacht de twee kopmannen. Zij genieten gedurende de Tour een beschermde rol, wat inhoudt dat zij zoveel als mogelijk krachten kunnen sparen. Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk zijn de twee klimmers in de selectie en hebben een vrije rol. Zij hoeven de kopmannen niet bij te staan, maar zullen ook geen bescherming krijgen van de vijf ‘knechten’. “Laurens en Steven moeten proberen zo min mogelijk tijd te verliezen, maar als zij bijvoorbeeld tien minuten verspelen is dat niet zo erg”, zegt ploegleider Nico Verhoeven. “Het zou hun later in de Tour meer kansen kunnen geven op een ritzege of voor Kruijswijk de bergtrui.”

Na de ploegentijdrit naar Plumelec (etappe negen) gaat de ploeg een eerste balans opmaken. Wie op de eerste rustdag uitzicht heeft op een goed algemeen klassement, krijgt de status van kopman. Dat kunnen meerdere renners zijn. Ten Dam en Kruijswijk zouden die rol alleen kunnen krijgen als zij – mochten Tourdebutant Kelderman en Gesink wegvallen – geen grote achterstand hebben opgelopen. Verhoeven benadrukt dat dit slechts een alternatief plan is. “Het hoofddoel is en blijft een goed klassement voor Gesink en Kelderman, maar in de Tour weet je het nooit. Dat zag je drie jaar geleden ook, toen we alle kopstukken kwijt waren na die grote valpartij in de rit naar Metz. Je moet rekening houden met verschillende scenario’s. Voor elk probleem hebben we een oplossing.”

Bram Tankink is de wegkapitein van LottoNL-Jumbo. De nestor van de ploeg begint zaterdag aan zijn negende Tour de France en de veertiende drieweekse ronde uit zijn loopbaan. Tankink heeft de taak het tactisch plan te bewaken. Wat de ploeg ’s ochtends bij het teamoverleg afspreekt, moeten ze ’s middags in de rit uitvoeren. Het is aan Tankink de taak dit plan – waar mogelijk – te begeleiden en zijn teamgenoten Tom Leezer, Jos van Emden, Paul Martens en Sep Vanmarcke aan te sturen. Laatstgenoemde mag voor eigen succes gaan in de kasseienrit naar Cambrai (etappe vier). “Sep is een van de beste renners op kasseien en heeft die dag een vrije rol. Voor de klassementsmannen is het zaak die dag zo goed mogelijk te overleven.”

Dit artikel delen:

58 Reacties

Bettinwel 1 juli 2015 om 19:04

Aanklampen dus.

0
HoofdIsVrij 1 juli 2015 om 19:10

Ik dacht dat het tactisch plan meer zo was: “Hop, hop, hop”.

0
achtpuntzes 1 juli 2015 om 19:11

tja. ik vind het weinig tactisch vernuft, maar anderen zullen dat wel anders zien. in de eerste week met 4(!) man van een ploeg van voren drummen, en Ten Dam maar klagen hoe onveilig het is. en mochten ze alle vier nog relatief kort in het klassement staan na de ploegentijdrit is het ieder voor zich, want de andere 5 kunnen niet klimmen. een en ander gaat leiden tot een anonieme tour voor TLJ, maar ze zullen misschien wel kort staan in het ploegenklassement. dan maar hopen dat alles een keer mee zit met Vanmarcke in de kasseienrit.

0
xistnc 1 juli 2015 om 19:12

Bril-jant. Vacatures?

0
jacques 1 juli 2015 om 19:13

van mij mag Kruijswijk de eerste week in het laatste wiel van het peloton gaan zitten en zo weinig mogelijk risico’s nemen. mochten er gaten ontstaan dan is dat geen probleem. Kan hij met een geruime achterstand in het klassement lekker gaan aanvallen in de bergen

0
Wicky 1 juli 2015 om 19:18

Opzich een logisch plan toch? Dit was natuurlijk ook al wel bekend. Gesink en keldermanvoor een goed klassement, Kruijswijk voor de bollen en ten dam als Joker. Met Vanmarcke voor de kasseienrit is dit gewoon kansen spreiden. Ze hebben natuurlijk geen absolute topfavoriet in de selectie en dus lijkt kansen spreiden mij ook de meest logische keuze. Om een toptour te kunnen rijden heb je wat geluk nodig. Vorig jaar viel het muntje met mollema, ten dam en Boom ook redelijk de goede kant op.

Dat je geen hogere wiskunde gestudeerd hoeft te hebben voor zo'n plan snapt iedereen wel, maar dat zal ook bij andere teams niet aan de orde zijn.

Laat me raden, katusha zet alles op kristoff en rodriguez, Lotto gaat voor greipel in de sprints, FDJ heeft Demare en Pinot als mannen die het moeten doen waarbij ze er aan denken om pinot voor het klassement te laten gaan en demare in de sprints uit te spelen… etc.

0
Pingdo 1 juli 2015 om 19:22

Dus waar Lars Boom tijdens de kasseien rit ervoor moet zorgen dat zijn kopman daar tijd pakt, mag Sep voor eigen kans gaan. Dus etappewinst is toch belangrijker dan een top 5 klassering?

0
ti-raleigh 1 juli 2015 om 19:25

Tja, met deze opstelling kun je ook niet veel anders. Maar ik hoop stiekem dat ze nog niet alle kaarten hebben laten zien en dat de ploeg ergens met een briljant-mooie aanval komt net als 2 jaar geleden in de waaieretappe. En dat geven ze op de persconferentie natuurlijk niet prijs. Nogmaals, ik was nooit met 4 kopmannen gestart, maar dat is ouwe koeien……

0
stevofan 1 juli 2015 om 19:29

Er zijn weinig renners die constant presteren over drie weken. Daarnaast is het moment van de vormpiek erg belangrijk. Gees en Kelderman beiden de piek richting laatste twee weken en hebben bewezen zeer constant te zijn. Daarnaast verwacht ik kruis ook top 15

0
John hiatt 1 juli 2015 om 19:37

Na het NK van afgelopen zondag hebben de woorden tactiek en TLJ een vreemde klank… Alleen Vanmarcke acht ik in staat een etappe te winnen.

0
HF2013 1 juli 2015 om 19:40

Weinig spannends tot nu toe. Ik hoop eigenlijk een soortgelijke tactiek te zien als in de Giro. Ondanks een aardige klassering, toch voor de rit en bergpunten gaan. Benieuwd of dat gaat gebeuren als Gesink of Kelderman rond een 10/15e plaats hangen.

0
Raafje 1 juli 2015 om 19:41

Kruijswijk de Bergtrui!!!

0
6129ak2 1 juli 2015 om 19:49

De leiding van TLJ heeft nog nooit van Pellenaars , Geldermans ,Post of
Jan Raas gehoord zeker.

0
alsjewint 1 juli 2015 om 19:49

@Johnhiatt

Je eigen grootste hit vergeten? Have a little faith in TLJ……….

0
LaurentJalabert 1 juli 2015 om 19:49

Is dit veelal besproken, maar nog niet gespecificeerde, “droomplan” van Zeeman?

0
Thijs E 1 juli 2015 om 19:54

Het meest logische, Oerhollandsche, compromisplan.

Ik zou Ten Dam verplichten bij Gesink en Kelderman te blijven. De vrije rol heeft Kruijswijk verdiend in de Giro, Ten Dam niet.

0
MooieMario 1 juli 2015 om 19:59

Laat die 4 het maar uitvechten wie de sterkste is. In de sprints hebben ze niks te zoeken en een aanvaller die het afmaakt hebben ze ook niet echt. Klinkt een beetje suf maar ik zie ze een goed ploegenklassement rijden omdat ze 4 renners hebben die top 20 kunnen rijden. Ze hoeven de koers niet te maken dus mogen ze lekker in de achterste coupe zitten achter Sky,Astana en Tinkov.

0
klootje kriekeljon 1 juli 2015 om 20:02

Als je top-10 rijdt heb je het heel goed gedaan. Als je een etappe wint schrijf je historie.

0
Verweggistan 1 juli 2015 om 20:04

Ik zou juist Kelderman goed voorin houden in de eerste week, met Leezer en Van Emden om hem te steunen. En dat Gesink wel probeert om voorin te zitten, maar niet te veel risico neemt en het voor lief neemt om in een massasprint 24 seconde te verliezen door achter een breukje te zitten. In de etappe van zondag en de kasseirit wellicht ook wat steun om Gesink voorin te houden (Tankink). Ten Dam moet zich nog minder druk maken in de eerste week en Kruijswijk al helemaal niet.

0
pirazzi 1 juli 2015 om 20:18

Van de 20 Nederlandse deelnemers zijn er minstens 3 wegkapitein: Tankink, Langeveld en Clement. Dat is een belangrijke functie voor renners die al wat ouder zijn. :)

0
John Bidon 1 juli 2015 om 20:42

Tankink als wegkapitein en orders uitdelen. Zie ik niet gebeuren. Tankink is een toffe kerel, maar de jaren gaan tellen. Is vaak op de momenten die er toe doen al gelost uit peloton. Orders hoeven niet uitgedeeld te worden als het gezapig eraan toe gaat. Dat moet gebeuren in de finale wanneer het hectisch wordt. Helaas zit Tankink dan vaak achter in peloton of in de bus. Ten Dam was een betere geweest. Maar die zal waarschijnlijk geen leidersrol kunnen/willen vervullen.

0
tendam 1 juli 2015 om 20:42

Het plan is dat ze geen plan hebben. Zoek het allemaal maar uit, en na de 1e week zien we wel. En gek genoeg is dat misschien ook wel het ‘plan’ dat het meeste zin heeft.

0
peervaneynthoven 1 juli 2015 om 20:49

Heerlijk die WF ploegleiders. Het begint steeds meer op voetbal te lijken.

0
Tiim 1 juli 2015 om 20:58

Dat worden dus een paar top tien noteringen in etappes en de 20e en 21e plek in het GC

0
arne van den broek 1 juli 2015 om 21:01

Chauvinistisch gezien zou ik het ook graag zien. Maar heeft Lotto- Jumbo echt wel zoveel kansen? Top 10 ? Er zijn dit jaar teveel kapers op de kust om etappes of truien te
Behalen. Mijn visie hoop ik dat Dumoulin de TT gaat winnen en dat de trui Geel of wit om zijn schouders blijft tot de rustdag

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone