Tactisch plan LottoNL-Jumbo bekend

Tactisch plan LottoNL-Jumbo bekend

foto: Marcel Koch

donderdag 2 juli 2015 om 07:00

LottoNL-Jumbo heeft op de persconferentie in de Jaarbeurs het tactisch plan voor de Tour de France toegelicht. De Nederlandse WorldTour-ploeg start met twee kopmannen, twee klimmers in een vrije rol en vijf renners in een ondersteunde functie, waarvan Sep Vanmarcke voor eigen kans mag gaan in de kasseienrit.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Wilco Kelderman en Robert Gesink zijn zoals verwacht de twee kopmannen. Zij genieten gedurende de Tour een beschermde rol, wat inhoudt dat zij zoveel als mogelijk krachten kunnen sparen. Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk zijn de twee klimmers in de selectie en hebben een vrije rol. Zij hoeven de kopmannen niet bij te staan, maar zullen ook geen bescherming krijgen van de vijf ‘knechten’. “Laurens en Steven moeten proberen zo min mogelijk tijd te verliezen, maar als zij bijvoorbeeld tien minuten verspelen is dat niet zo erg”, zegt ploegleider Nico Verhoeven. “Het zou hun later in de Tour meer kansen kunnen geven op een ritzege of voor Kruijswijk de bergtrui.”

Na de ploegentijdrit naar Plumelec (etappe negen) gaat de ploeg een eerste balans opmaken. Wie op de eerste rustdag uitzicht heeft op een goed algemeen klassement, krijgt de status van kopman. Dat kunnen meerdere renners zijn. Ten Dam en Kruijswijk zouden die rol alleen kunnen krijgen als zij – mochten Tourdebutant Kelderman en Gesink wegvallen – geen grote achterstand hebben opgelopen. Verhoeven benadrukt dat dit slechts een alternatief plan is. “Het hoofddoel is en blijft een goed klassement voor Gesink en Kelderman, maar in de Tour weet je het nooit. Dat zag je drie jaar geleden ook, toen we alle kopstukken kwijt waren na die grote valpartij in de rit naar Metz. Je moet rekening houden met verschillende scenario’s. Voor elk probleem hebben we een oplossing.”

Bram Tankink is de wegkapitein van LottoNL-Jumbo. De nestor van de ploeg begint zaterdag aan zijn negende Tour de France en de veertiende drieweekse ronde uit zijn loopbaan. Tankink heeft de taak het tactisch plan te bewaken. Wat de ploeg ’s ochtends bij het teamoverleg afspreekt, moeten ze ’s middags in de rit uitvoeren. Het is aan Tankink de taak dit plan – waar mogelijk – te begeleiden en zijn teamgenoten Tom Leezer, Jos van Emden, Paul Martens en Sep Vanmarcke aan te sturen. Laatstgenoemde mag voor eigen succes gaan in de kasseienrit naar Cambrai (etappe vier). “Sep is een van de beste renners op kasseien en heeft die dag een vrije rol. Voor de klassementsmannen is het zaak die dag zo goed mogelijk te overleven.”

Dit artikel delen:

58 Reacties

vinnievidefietsen 1 juli 2015 om 21:28

Wat een negatief gezeik weer hier, jammer. Spreken ze zich een keer uit met een uitgesproken doel (bergtrui Kruijswijk) is het nog niet goed. De rest van de tactiek moet je met een korreltje zout nemen, alles verandert toch weer als er een paar op hun plaat gaan of tijd verliezen, maar dat zal niet anders zijn in andere ploegen. Prima ploeg, ik heb er zin an!!

0
ProfrondeZevenbergen 1 juli 2015 om 21:44

pff, 4 soort van kopmannen. Wat een vertrouwen spreekt daar uit voor de twee echte kopmannen. Kijk maar de eerste week en dan zien we het wel voor wie we gaan rijden.
Aan de andere kant hebben ze ook geen Contadoren en Froomes in de ploeg, dus moeten ze het beste er maar van maken.

0
vinnievidefietsen 1 juli 2015 om 21:44

Ookal wint Dumoulin de gele trui (zou fantastisch en historisch zijn), hij houdt em echt niet tot aan de rustdag, no way. Met alle bonificatieseconden die te behalen zijn en aankomsten op de Mur van Huy en Bretagne, zit die gele rakker zo over de schouder van een Valverde, die kan een behoorlijke korte tijdrit afleveren en zal echt geen minuut of i.d. achter Tom staan. Kristoff kan behoorlijk rammen op zo'n korte tijdrit en zelfs Sagan ook. Als die binnen 20-25 seconden blijven na a.s. zaterdag, kunnen ze binnen 2 dagen de trui alweer veroveren. Nee, a.s. zaterdag eerst maar eens zien, het wordt een hels karwei met deze tropische temperaturen en met Der Pfanzerwagen als grootste concurrent.
@Profronde: dat doen ze toch? Als Quintana het asfalt kust, verandert bij Movistar de tactiek ook. Niks bijzonders de tactiek van TLJ, wel leuk voor de volgers om zo'n sterk team te zien bij de start in Utrecht. Leuke is dat je niet weet wie er na een week nog op zijn fiets zit…

0
andor 1 juli 2015 om 21:57

hoe vaak hebben we al gezien dat een ploeg niet kon schakelen tijdens een drieweekse wedstrijd , ik ben voor . bekijk het van dag tot dag .misschien heb je in week 3 wel drie superknechten door pech of ongemak . misschien word het wel een soort bou en lou tour met een naam die je niet verwacht [hopelijk zonder ziekte zoals bou].

0
StonedCamel 1 juli 2015 om 21:58

@John Bidon:
Ik vind dat je Tankink daarmee tekort doet. Ik vind hem niet direct een leiderstype maar het is wel iemand die heel veel ervaring heeft en op alle terreinen goed mee kan. Heeft bovendien al 13 grote rondes gereden, en dat kan van de andere renners niet gezegd worden.

0
oscarfreirefan 1 juli 2015 om 21:59

Een vrije rol zonder bescherming. Betekend dat dan ook dat de ‘helpers’ geen bidon meenemen?

0
Baggi0 1 juli 2015 om 22:17

Een hoop negativiteit, terwijl deze ploeg het met dezelfde ploegleiders afgelopen 2 Tours goed gedaan heeft. Werkelijkwaar tenenkrommend, maar dit zijn ongetwijfeld de reageerders die het van tevoren allemaal net iets beter (denken te) weten.

0
Romāns Vainšteins 1 juli 2015 om 22:17

Thijs zei

‘Ik zou Ten Dam verplichten bij Gesink en Kelderman te blijven. De vrije rol heeft Kruijswijk verdiend in de Giro’

He-le-maal eens, Kruijswijk is al geen afmaker maar ten Dam al helemaal niet. Ik zou niet verbaasd zijn wanneer ten Dam iets beter bergop rijdt dan Gesink en deze van rol gaan wisselen ook nog.

0
janwillem92 1 juli 2015 om 22:45

Tjaa opzich prima verhaal. Wat ik jammer vind is dat een renner als ten dam voor zichzelf en zijn 15e plek blijft aanklampen i.p.v. echt van dienst te zijn. Persoonlijk oogpunt begrijpelijk. Maar het is niet ondenkbaar dat alle 4 bij elkaar in de buurt staan, en dan god voor ons allen en voor zichzelf als kippen zonder kop.

Ik herinner me nog de:

“robert waarom zei je niet dat je aanviel? Tja bauke daar heb je op zon moment toch geen tijd voor in het heetst van de strijd.”

Passage uit de tour docu van 2013….

0
Mitch 1 juli 2015 om 23:05

Het is toch redelijk logisch allemaal. TLJ zal de koers niet hoeven dragen dus de term kopman is ook relatief. Met name in de bergen, omdat zo lang mogelijk volgen daar het devies is. Het vormpeil van de vier is van te voren lastig te bepalen, dus één van de vier bij voorbaat afschrijven en te laten functioneren als knecht is misschien voorbarig. En als Nederlandse wielerfan is het mooi dat ze alle vier iig pretenderen om voor een resultaat te rijden. Het vergroot in elk geval mijn hoop.

0
Turtlehead 1 juli 2015 om 23:08

Nou, met zulke ploegleiders heb je geen toprenners nodig, GEWELDIG plannetje.

Eerst de eerste tien dagen maar eens heelhuids doorkomen. Als de Gees óf Kelderman dan nog bij de beste 15 klassementsmannen staat, dan hebben ze al geluk gehad en is top 10 mogelijk.
Ten Dam vind ik persoonlijk helemaal niks aan, maar in de Tour presteren en leuk babbelen is wel van aparte waarde, dus ik snap het wel.
Hopelijk kan Kruijswijk twee of drie etappes mee in een vlucht, en Vanmarke eindelijk eens echt excelleren op de kasseien, dat vind ik toch het mooiste als ik de koers volg.

0
denistel 1 juli 2015 om 23:09

de echte daadkracht lijkt me toch te ontbreken.snap niet waarom ze niet voor 1 kopman kiezen en die andere klimmers gaan daar voor werken.

0
Lombarda 1 juli 2015 om 23:13

Gelukkig hebben ze op dit forum meer verstand van wielrennen.
Maar niet heus…

0
tendam 1 juli 2015 om 23:15

@turtlehead
Je verwoordt min of meer precies wat je geliefde ploegleiders zeggen…

0
Haanaf 1 juli 2015 om 23:16

@ denistel +1

Het wekt op mij de indruk dat ze iedereen in de ploeg een beetje te vriend willen houden.

0
Laatste man 1 juli 2015 om 23:28

Ik heb vooral het idee dat mensen iets vooraf vinden en die mening maar projecteren op het nieuwsbericht. 4 kopmannen etc. sjonge..

0
Scotty 2 juli 2015 om 00:04

Dus in feite zijn er geen knechten bergop, als iedereen op zn fiets blijft zitten. Of begrijp ik dat verkeerd? Met zn allen in de top 20 en dan collectief er doorheen zakken in de eerste bergrit. Topplan.

0
Romāns Vainšteins 2 juli 2015 om 00:23

LTJ zit met 3,5 man waarvan erg moeilijk van tevoren valt te bepalen wie de beste gaat zijn ook wel een beetje in een lastige situatie natuurlijk. Ik denk dat Kelderman redelijk snel afstand neemt en dat ten Dam en Gesink niet veel voor elkaar zullen onderdoen. Hamvraag is of ze dan gaan ‘schakelen’ richting knechten resp. ritten of hun eigen AK gaan verdedigen.

0
Spaakje 2 juli 2015 om 00:53

@Scotty, Volgens mij begrijp je dat inderdaad verkeerd. Mocht er weinig tot geen verschil zijn tussen de genoemde vier na de ploegentijdrit dan blijven Gesink en Kelderman de kopmannen. Ten Dam en Kruijswijk krijgen die rol alleen als Gesink en Kelderman wegvallen. De ploeg start dus ook niet met 4 kopmannen, maar kennelijk zit dat idee vastgebeiteld in sommige hoofden hier.

0
Scotty 2 juli 2015 om 02:18

@spaakje, zou het voor de energie, focus, en risicos niet beter zijn om tegen twee van de vier renners te zeggen; "doe op de muur van Huy, kasseien rit en de muur de bretagne, maar wat rustiger aan, jouw energie kunnen we beter bergop gebruiken als meesterknecht in een van de vele bergetappes".? Dit is toch gekloot; met vier man elke dag volle bak finales rijden, want dat moet je wel doen, anders heeft deze tactiek geen zin. Of denken ze dat die goede klassering na de ploegentijdrit op halve kracht ook mogelijk is?
Waar heb je meer aan? 4 man in de top 20 die alle vier al redelijk veel hebben moeten geven; of 2 van zulke mannen in de top 20 en 2 frisse mannen die hen kunnen ondersteunen?

Het is niet voor niets dat alle sterke blokken één uitgesproken kopman hebben. Valt die weg; dan de eerste luitenant of op zoek naar etappezeges.

0
wielrenner 2 juli 2015 om 06:36

Tsja, aan hun “haar”zal het niet liggen, dat zit wel goed pfff. Sorry hoor maar als ik het tactisch plan lees, daar wordt ik zo moe van………Welke droogkloot gaat nu zijn “tactiek”op straat leggen?? Toch nog maar eens bij Jan Raas in de leer Nico!!!!

0
Spruch 2 juli 2015 om 07:23

Het past bij die regel van de concurrent van Lotto: spreid je kansen. Persoonlijk zou ik wat meer voor het vrijbuiten gaan met deze ploeg.

0
tendam 2 juli 2015 om 08:40

@scotty
Het zou toch ook gek zijn om Gesink of Kelderman als de absolute kopman te bombarderen? Beiden vrijwel niks gepresteerd dit seizoen.

De sterke blokken als Sky en Tinkov hebben een kopman omdat dat simpelweg een toprenner is. Garmin probeerde het vorig jaar met een kopman (Talansky) maar daar zijn ze nu alweer van teruggekomen, omdat het niet werkte. Het is maar waar je naar kijkt.

0
Soit 2 juli 2015 om 08:45

Sinds we door cameraatjes in de auto en documentaires waar het wel en wee in de rennersbus gevolgd kan worden, weten we allemaal dat het tactisch vernuft in de wielerwereld nog in de kinderschoenen staat. “De Kemmelberg komt eraan, zorg dat je vooraan rijdt”. “Vooruit, vooruit”.
Ik begrijp Mollema: dat gezever hoef, nee wil je toch niet de hele dag aanhoren.
Laat de renners zelf maar de koers tactisch bepalen, dat levert pas strijd op.

0
ikbenprocycling 2 juli 2015 om 08:54

Logisch dus voorspelbaar plannetje uit de 'hoge hoed' van de technische leiding van TLJ. Mijn zegen hebben ze.
Gewoon alert karren met het cluppie op die fijne Bianchis, en de eerste week heelhuids doorkomen met geringe tijdschaden. Dan gaan we nog leuke opportunistische dingen van hen zien in.
Dat die vrij kansrijk steevast zullen sterven in schoonheid doet niet af aan de te prijzen dadendrang van onze wegkapers. Wie niet waagt wie niet wint, aldus het VOC gezegde.

@ploegleiding TLJ: Ik ben nog beschikbaar om hophophop te komen roepen vanuit de auto, zodat jullie je dagelijks op de hogere wiskunde van de koers kunnen toeleggen. Ik hoor het wel.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone