Tactisch plan LottoNL-Jumbo bekend

Tactisch plan LottoNL-Jumbo bekend

foto: Marcel Koch

donderdag 2 juli 2015 om 07:00

LottoNL-Jumbo heeft op de persconferentie in de Jaarbeurs het tactisch plan voor de Tour de France toegelicht. De Nederlandse WorldTour-ploeg start met twee kopmannen, twee klimmers in een vrije rol en vijf renners in een ondersteunde functie, waarvan Sep Vanmarcke voor eigen kans mag gaan in de kasseienrit.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Wilco Kelderman en Robert Gesink zijn zoals verwacht de twee kopmannen. Zij genieten gedurende de Tour een beschermde rol, wat inhoudt dat zij zoveel als mogelijk krachten kunnen sparen. Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk zijn de twee klimmers in de selectie en hebben een vrije rol. Zij hoeven de kopmannen niet bij te staan, maar zullen ook geen bescherming krijgen van de vijf ‘knechten’. “Laurens en Steven moeten proberen zo min mogelijk tijd te verliezen, maar als zij bijvoorbeeld tien minuten verspelen is dat niet zo erg”, zegt ploegleider Nico Verhoeven. “Het zou hun later in de Tour meer kansen kunnen geven op een ritzege of voor Kruijswijk de bergtrui.”

Na de ploegentijdrit naar Plumelec (etappe negen) gaat de ploeg een eerste balans opmaken. Wie op de eerste rustdag uitzicht heeft op een goed algemeen klassement, krijgt de status van kopman. Dat kunnen meerdere renners zijn. Ten Dam en Kruijswijk zouden die rol alleen kunnen krijgen als zij – mochten Tourdebutant Kelderman en Gesink wegvallen – geen grote achterstand hebben opgelopen. Verhoeven benadrukt dat dit slechts een alternatief plan is. “Het hoofddoel is en blijft een goed klassement voor Gesink en Kelderman, maar in de Tour weet je het nooit. Dat zag je drie jaar geleden ook, toen we alle kopstukken kwijt waren na die grote valpartij in de rit naar Metz. Je moet rekening houden met verschillende scenario’s. Voor elk probleem hebben we een oplossing.”

Bram Tankink is de wegkapitein van LottoNL-Jumbo. De nestor van de ploeg begint zaterdag aan zijn negende Tour de France en de veertiende drieweekse ronde uit zijn loopbaan. Tankink heeft de taak het tactisch plan te bewaken. Wat de ploeg ’s ochtends bij het teamoverleg afspreekt, moeten ze ’s middags in de rit uitvoeren. Het is aan Tankink de taak dit plan – waar mogelijk – te begeleiden en zijn teamgenoten Tom Leezer, Jos van Emden, Paul Martens en Sep Vanmarcke aan te sturen. Laatstgenoemde mag voor eigen succes gaan in de kasseienrit naar Cambrai (etappe vier). “Sep is een van de beste renners op kasseien en heeft die dag een vrije rol. Voor de klassementsmannen is het zaak die dag zo goed mogelijk te overleven.”

Dit artikel delen:

58 Reacties

Scotty 2 juli 2015 om 09:15

@tendam, Kelderman reed vorig jaar een uitstekende Giro. Gesink is ervaren genoeg, als hij zegt dat hij goed is, vertrouw hem dan ook. Kruijswijk had de TdF helemaal niet op zijn programma staan, maar na een goede Giro moet hij ook eens in de TdF rijden voor een AK (sowieso raar). Veel mensen denken dat Contador dat al niet gaat redden, maar SK wel? Ten Dam heeft dit jaar al helemaal niks laten zien, waarom verdient hij die vrije rol? Een goede Kelderman is gewoon veel meer gebaat bij een goede ondersteuning in de bergen dan een interne vierstrijd.

Nibali heeft dit jaar ook nog weinig laten zien.

Talansky ging op zn bek vorig jaar. Die pech kan je niet voorzien. Maar mocht je daar rekening mee willen houden; twee kopmannen meer dan zat. Niet 4. Of je moet nog 2 extra bergknechten hebben in de meeste bergachtige TdF van de laatste jaren.

0
Jungle Man 2 juli 2015 om 09:19

Ben benieuwd wie van de 2 kopmannen + 2 vrije mannen heelhuids over de kasseien gaat komen….Hoop voor Gesink dat ie eens een keer niet valt en er goed voor staat voor de de Bergen beginnen, maar vress altijd het ergste. Desalniettemin ook dit sort wegen, net als de RVV wegen horen bij het wielrennen.

0
Marszzz 2 juli 2015 om 09:21

Ik dacht dat ze lootjes gingen trekken

0
Sephiroth 2 juli 2015 om 09:39

Scotty wanneer laat nibali wel veel zien… zoals in de voorbeschouwing staat, met grote rondes staat hij er bijna altijd wel.

0
Scotty 2 juli 2015 om 10:13

@sephiroth, exactly my point.

Kruijswijk reed ook nog geen topseizoen in aanloop van de Giro..

0
Branko 2 juli 2015 om 11:46

Dit tactisch plan zegt natuurlijk niet zoveel. In de koers is het toch allemaal anders en moeten ze met de situaties dealen die zich voor doen.

Ik heb alleen altijd het gevoel bij deze ploeg dat men te snel tevreden is en op een goed niveau meerijden al als een overwinning ziet.

Het gevolg hiervan zou weer kunnen zijn dat er 3 of 4 man rijden voor een plek tussenplaats 8 en 20 en zichzelf daarmee kansloos maken voor een echte prijs. Persoonlijk zou ik liever zien dat Kruiswijk en ten Dam er gewoon voor kiezen om op achterstand in het klassement te staan en vervolgens ritten uitkiezen in het hooggebergte.

Ik verwacht echter dat Gesink, Kelderman en Ten Dam de hele Tour gaan aanklampen zonder een aanval te plaatsen en Kruiswijk gewoon te kort komt om voor een prijs te strijden na de Giro.

Ik hoop uiteraard dat er wel iets gewonnen wordt of in ieder geval attractief gekoerst wordt.

0
schipperaar 2 juli 2015 om 12:14

Mooie tactiek, zo weinig mogelijk tijd verliezen maar een keer 10 minuten is niet erg. Strategisch een meesterplan, moeten alle andere ploegen hun plan volledig bijstellen.

0
wielrenner 2 juli 2015 om 18:27

Tactisch weer supersterk!!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone