Taco van der Hoorn, van kasplantje naar Giro-ritzege

Taco van der Hoorn, van kasplantje naar Giro-ritzege

foto: Cor Vos

Door Maxim Horssels en Raymond Kerckhoffs
dinsdag 11 mei 2021 om 07:15
Special

Ruim een half jaar dacht Taco van der Hoorn in 2017 dat zijn wielercarrière voorbij was. Wat een onschuldige hersenschudding leek, achtervolgde hem een kleine acht maanden. Lange tijd voelde hij zich naar eigen zeggen meer een kasplantje dan een mens. Na enkele maanden kon hij enkel zeven minuten ’gebroken’ als een omaatje op de stadsfiets toeren. Zijn karakter bracht hem echter terug naar de top. Veel sneller dan hij ooit had durven dromen.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Het leek in november 2017 een onschuldige val met de crossfiets, waar ik een hersenschudding aan over hield”, reconstrueerde hij later zijn moeilijkste periode in zijn carrière. “Vijf weken na de val kon ik echter met pijn en moeite ontbijten. Als ik twee boterhammen op had, was ik zo van streek dat ik opnieuw drie uur plat moest in een volledig duistere kamer. Ja, zo’n vijf maanden lang heb ik meer platgelegen dan dat ik op mijn benen stond.”

‘Ik heb lang gedacht dat mijn wieleravontuur voorbij was’
Op de stadsfiets probeerde hij rondom het huis rond te fietsen. Het begon met vier minuten, maar drie dagen later bij zeven minuten kreeg hij alweer een totale terugval. “Door een dag ietsje teveel te doen, brak ik meer af dan ik in vier weken opbouwde. En dat terwijl ik me helemaal aan de voorschriften van de artsen hield. Ik heb lang gedacht dat mijn wieleravontuur voorbij was. Pas eind juni 2018 voelde ik vooruitgang en kreeg ik ook de vrijbrief van de doktoren om weer voluit te trainen. Ik heb in die weken harder dan ooit gewerkt.”

Van der Hoorn wint tijdens de BinckBank Tour in Antwerpen – foto: Cor Vos

In augustus werd hij door ploegleider Erik Breukink van Roompot opgesteld voor de BinckBank Tour 2018. Met een dagsucces in de rit naar Antwerpen keerde Van der Hoorn terug als wielrenner op het hoogste niveau.

Via Roompot naar Jumbo-Visma
Mede door die ritzege kon hij een contract tekenen bij Jumbo-Visma. Maar in de twee seizoenen bij de Nederlandse WorldTour-ploeg, waar hij vooral in dienst van zijn ploegmaten reed, wist hij zijn gestage opmars niet voort te zetten. Halverwege vorig jaar kreeg hij te horen dat er geen plek meer voor hem was bij de geel-zwarte formatie.

“Misschien rij ik nu wel bij de beste ploeg van de wereld, waar iedereen graag wil rijden”, zei hij daar vorig november over. “De lat ligt hoog en blijkbaar kan ik daar niet aan voldoen. Dat is jammer, maar het zij zo. Dezelfde uitslagen als bij Roompot kan ik nog steeds rijden. Ik ben nog steeds dezelfde Taco van der Hoorn. De afgelopen twee jaar heb ik dat niet gedaan.”

Even leek het erop dat hij twee stappen terug moest zetten naar het continentale BEAT Cycling, dat hem op 17 november 2020 aankondigde als nieuwe aanwinst. Maar iets meer dan een maand later kon dat contract al worden ingewisseld voor een plek bij de Belgische WorldTour-ploeg Intermarché-Wanty-Gobert.

De manier waarop hij maandag een Giro-rit won in Canale, is ook hoe hij zijn wielercarrière beleeft; als een lange aanval met een succesvolle afloop.

Dit artikel delen:

14 Reacties

boehoe 10 mei 2021 om 17:34

Mooi stuk! Dit zijn de renners waarvoor je wielrennen kijkt

0
antilek 10 mei 2021 om 17:36

Kreeg gewoon een natte bilnaad van de spanning.

0
Wheely 10 mei 2021 om 18:12

Mooi stuk! Wist niet dat zijn revalidatie zo heftig was.

0
oborobo 10 mei 2021 om 18:18

antilek

Dan is de naam Antilek wel toepasselijk!

0
Wildebert 10 mei 2021 om 20:07

Ja leuk, hehe.

0
FDJ 10 mei 2021 om 18:20

Prachtige renner die perfect past bij een ploeg als Wanty. Geef hem de vrijheid en hij beloont je. De rol vorig jaar bij Jumbo waarin je elke koers een echte kopman hebt paste hem veel en veel minder. Moet hij ook niet meer een stap naar maken. Heerlijk aanvallen en gaan. Toch alweer een WT zege na de Binckbankrit in 2018 ook op identieke wijze bij een op het oog kansloze vlucht.

0
JanKrekels 10 mei 2021 om 18:22

Fantastische overwinning! Maar Wielerflits, ik vind de titel ‘kasplantje’ redelijk ongepast

0
JumpyGazelle 10 mei 2021 om 18:26

Rechtstreekse quote uit zijn mond: “Vijf weken na de val was ik echt een kasplantje.”

0
Derierre de la course 10 mei 2021 om 18:27

Betaalt het vertrouwen van IWG meer dan terug.

0
Merlinappa 10 mei 2021 om 18:30

Ik kan me die overwinning in 2018 ook nog goed herinneren, ook een erg mooi moment. Heerlijk dat hij nu gewoon een Giro etappe kan pakken uit de vroege vlucht!

0
reusjen 10 mei 2021 om 18:45

Wat het ook zo prachtig maakt is dat het niet alleen geweldig is dat hij er weer zo bovenop gekomen is, maar de manier, en het podium waarop hij dat doet. Niets zo mooi als een peloton in je eentje voor blijven in een grote ronde.

0
Thijs E 10 mei 2021 om 20:21

Dit is wat sport mooi maakt, iemand die van zo ver terugkomt, wint en dan bijna letterlijk licht geeft van blijdschap.

0
AnderJ 10 mei 2021 om 21:39

Is ook gewoon lastig: waar op WT niveau moet je als rittenkaper nou heen? Wanty dus.

0
Wim Kruithof 10 mei 2021 om 21:48

precies. Hij is niet van het niveau de Gendt of de Marchi en dan wordt het moeilijk in de World Tour. Wanty bleek een geniale zet.

Wat een geluk. Moet ‘ie een halve minuut langer fietsen, wordt ‘ie aan alle kanten voorbij gezoefd. Maar alles viel perfect op zijn plek vandaag.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone