Giro 2021: Taco van der Hoorn stunt in Canale met ritwinst uit vroege vlucht
foto: Cor Vos
maandag 10 mei 2021 om 16:53

Giro 2021: Taco van der Hoorn stunt in Canale met ritwinst uit vroege vlucht

Taco van der Hoorn heeft verrassend de derde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Na een rit van 190 kilometer tussen Biella en Canale was de Nederlander van Intermarché-Wanty-Gobert vanuit de vroege vlucht de beste. Hij maakte onderdeel uit van een kopgroep van acht, waarna hij de laatste negen kilometer solo afwerkte. Davide Cimolai sprintte op vier seconden naar de tweede plek, voor Peter Sagan.

Twee Nederlanders in de vlucht
Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) was de aanstichter van de ontsnapping van de dag. De Nederlander kreeg in eerste instantie zes renners met zich mee, waaronder landgenoot Lars van den Berg (Groupama-FDJ). Ook bergtruidrager Vincenzo Albanese, Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) en Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè) sprongen mee. Zij kregen al snel een vrijgeleide.

Androni Giocattoli-Sidermec stuurde ook Andrii Ponomar in de vlucht, maar de 18-jarige coureur uit Oekraïne zat niet meteen op het wiel. De jongste deelnemer van deze Giro moest in regenachtige omstandigheden alle zeilen bijzetten, en kreeg nog wat hulp van Pellaud, om een chasse patate te voorkomen. De kopgroep werd daardoor acht man sterk en kreeg van het peloton een maximale voorsprong van ruim zes minuten.

Lars van den Berg aan kop, links Taco van der Hoorn – foto: Cor Vos

Van den Berg virtueel in het roze
Omdat Lars van den Berg de best geplaatste renner was in de kopgroep, was de Giro-debutant uit De Meern lange tijd de virtuele drager van de roze trui. In het peloton werkten dan weer BORA-hansgrohe en Alpecin-Fenix om de voorsprong juist terug te brengen. Op de eerste klim van de dag naar Piancanelli, waar Albanese zijn voorsprong uitbreidde door een sprint te winnen van Van den Berg en Pellaud, was het verschil ruim drie minuten. In het peloton kwam Caleb Ewan, toch een van de outsiders, al in de problemen door het tempo van BORA-hansgrohe.

Pure sprinters haken af
In de technische afdaling van Piancanelli nam de nervositeit al wat toe, met een enkele valpartij tot gevolg. Ook moesten de eerste sprinters lossen op de Castino-klim, onder wie Ewan, Dylan Groenewegen, Tim Merlier en David Dekker. Op de klim van vierde categorie gingen de meeste bergpunten opnieuw naar Albanese na een sprint met Van den Berg, al was het peloton de overgebleven vluchters op 40 kilometer van de meet wel genaderd tot op twee minuten.

Op de Manera-klim moest ook Giacomo Nizzolo het peloton laten gaan, in tegenstelling tot Fernando Gaviria. De Colombiaan zat in het wiel van Sagan en doorstond de heuvelzone ogenschijnlijk goed. In de kopgroep gingen de bergpunten op Manera naar Pellaud, voor Zoccarato en Albanese. Zij waren samen met Van den Berg en Van der Hoorn de enige overgebleven vroege aanvallers die standhielden tot in de laatste twintig kilometer.

BORA-hansgrohe leidt het peloton – foto: Cor Vos

Van der Hoorn en Pellaud houden lang stand
De belangrijkste hindernis in de finale was niet een gecategoriseerd. In Guarene lag de laatste tussensprint van de dag op een heuvel van 2,6 km aan ongeveer 7%. Van de vijf vluchters, die aan de voet een minuut voorsprong hadden, waren Pellaud en Van der Hoorn de sterksten. Zij kwamen samen over de top en pakten de bonificatieseconden weg voor het peloton. Daaruit kwam vlak onder de top een aanval van Tony Gallopin en Giulio Ciccone. De twee reden 10 seconden weg van het pak, maar kwamen niet direct bij Pellaud en Van der Hoorn.

De twee vluchters hadden tien kilometer voor de finish 25 seconden voorsprong op Gallopin en Ciccone, en 37 seconden voorsprong op het uitgedunde peloton met daarin sprinters als Sagan, Gaviria en ook Elia Viviani. Vooraan reed Van der Hoorn op 8,8 kilometer van de meet een moegestreden Pellaud straf uit het wiel. De hardrijder pur sang van Intermarché-Wanty-Gobert liep solo als maar verder uit op de achtervolgers en het peloton.

Nagelbijter: Taco van der Hoorn flikt het
Van der Hoorn breidde zijn voorsprong uit naar één minuut ten opzichte van het peloton, waar ook Cofidis mannetjes op kop zette in dienst van Viviani. De huisgenoot van Jan-Willem van Schip moest op vijf kilometer nog wel een klein pukkeltje overleven. In de achtergrond probeerden Ciccone en Gallopin daar nog de oversteek te maken. Zij kwamen tot op 20 seconden en het op stoom geraakte peloton haalde hen ruim twee kilometer voor de finish bij, terwijl Van der Hoorn er altijd nog voor bleef.

foto: Cor Vos

In een razendspannende slotfase was het UAE Emirates dat op kop reed. Met 18 seconden voorsprong ging Van der Hoorn, die tot december geen WorldTour-contract had, de laatste kilometer in en hij hield wonderwel stand. Vier seconden na hem werd de sprint van het peloton gewonnen door Davide Cimolai, voor Sagan, Viviani en Patrick Bevin. Gianni Vermeersch eindigde als zesde.

De overwinning van Van der Hoorn betekent ook de eerste seizoenszege van Intermarché-Wanty-Gobert, de ploeg die hem pas in december een contract aanbood toen Van der Hoorn na zijn vertrek bij Jumbo-Visma net getekend had bij het kleine BEAT Cycling.

Ganna behoudt het roze
De leiderstrui blijft in handen van Filippo Ganna, die in het peloton over de finish kwam. Daar ontbrak Edoardo Affini, waardoor Tobias Foss nu de nieuwe nummer twee is in het klassement op 16 seconden. Remco Evenepoel is derde op 20 seconden.

RIDE Magazine
127 Reacties
Sorteer op:
10 mei 2021 16:55
Wooow. Wat zullen zijn ouders en naasten hebben staan gillen voor de tv. Super dit. Wat een mooie finale. Echt verdiend gewonnen.

En Pellaud zal balen, haha. Als hij er bij blijf reed hij nu mee voor de ritzege
    10 mei 2021 16:58
    Ik denk niet dat die zal balen, hij heeft geprobeerd maar het ging gewoon niet.
    10 mei 2021 16:59
    Je denkt toch niet dat het een keuze was van Pellaud? Dikke power bij Taco hoor.
    10 mei 2021 17:01
    Pellaud wordt nog uit de uitslag gehaald als de jury consequent is. Dat zou helemaal gedoe gegeven hebben als hij gewonnen had.
    10 mei 2021 17:10
    Je schrijft het of had die Pellaud een keuze om erbij te blijven, hij werd er gewoon keihard afgereden, heerlijk!
    10 mei 2021 17:10
    Was het in een rittenkoers niet eerst een waarschuwing?
    10 mei 2021 17:15
    @Verweggistan
    Ik dacht dat die wijziging alleen gold voor het gooien van afval. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer helemaal.
    10 mei 2021 17:19
    Pellaud werd er afgerouleerd.
10 mei 2021 16:56
Wat een held!
10 mei 2021 16:56
Hiervoor kijk je naar het wielrennen. Wat een prestatie.
10 mei 2021 16:57
Loopbaan geslaagd. Mooi, die zit voorlopig gebeiteld. En Hilaire nog nadenken of ie 'm een broek en een shirt zou geven dit jaar, lol.
    10 mei 2021 16:59
    Al had die deze niet gepakt, die man rijdt overal ontsnappingen en is altijd de laatste die pas wordt gepakt. Heerlijke renner.
    10 mei 2021 17:03
    Ik herinner me zelfs dat iemand nog kritiek had op de vruchteloze pogingen van vd Hoorn. Wat een overwinning is dit voor hem.
    10 mei 2021 18:16
    Giro geslaagd voor Hilaire lijkt me.
10 mei 2021 16:57
Nummertje hoor dit
10 mei 2021 16:57
Wow, wat een overwinning van Taco! Het is hem en de ploeg gegund! Mooi zegegebaar ook, die niet gespeelde verrassing. Prachtig!
10 mei 2021 16:57
Wat een GEWELDIGE etappe, het commentaar op Eurosport maakt het alleen maar beter!! Wat een ontsnapping, het is je gegund Taco.
    10 mei 2021 17:00
    Commentaar maakte het af idd - echt een goed duo.

    Wat een sensatie, de eenzame renner die het peloton voorblijft, mooier is er haast niet.
10 mei 2021 16:57
Waauw wat een spanning. 190 km in de aanval en dan een solo van 10 km met 40 sec volhouden. Geweldig dat dit nog kan.
10 mei 2021 16:58
Rete spannend zo. Klasse Taco!!
10 mei 2021 16:58
Dit is een ongelofelijke prestatie, ik kon de laatste paar kilometers niet meer blijven zitten. En wat is dit een leuke gozer zeg, onbevangen lach, open uitstraling.
    10 mei 2021 17:00
    Fijne gast inderdaad. Je ziet ook dat iedereen het hem ontzettend gunt, met ook oud ploeggenoten die direct op hem af vliegen.
    10 mei 2021 17:07
    Eens! En de manier waarop hij Engels spreekt maakt het nog geiniger. Hahaha, "yeah fuck, I mean what the fuck". Hilarisch!
10 mei 2021 16:59
Heerlijk! Wat kan wielrennen toch een mooie sport zijn.
    10 mei 2021 17:07
    Zeker weten. Mooi hoor die felicitatie van Koen Bouwman.
10 mei 2021 16:59
Wat een legend
10 mei 2021 17:00
Wat een nummer, oververdiend! Ook fijn voor zijn ploeg dat die 0 eindelijk weg is.
10 mei 2021 17:00
Staan juichen! Wat een beloning voor deze aanvaller. Zit zo vaak mee in de ontsnapping. HELD!
    10 mei 2021 17:03
    Absoluut mee eens, als je zo vaak aanvalt, verdien je het een keer te winnen!
10 mei 2021 17:00
Wat een prestatie. Mooi om te zien, Pasqualon met zijn 'bravo!, bravo!' en de Jumbo-ex-collega's die hem ook komen feliciteren.
Met dank aan Hilaire dat hij Taco heeft opgevist.
10 mei 2021 17:00
Taco was Groots!!
Bijna vanuit het vertrek demarreren en dan uiteindelijk de beste van de vluchters blijken te zijn en het peloton voorblijven. Dit is een beloning voor hem en zijn stijl van fietsen. Hilaire mag extra mattentaartjes laten aanrukken voor de ploeg vanavond.
Mooiste moment vond ik het ongeloof bij en na de finish, Karsten heeft gelijk, soms kan fietsen zo mooi zijn.
10 mei 2021 17:00
Gunfactor 1000 en niet gestolen: eerste aanvaller, eerste over de finish. Die brede glimlach staat hem uitstekend!

En mooi dat (weer) een kleinere ploeg weet te winnen.
10 mei 2021 17:00
Mooie beelden van een verdiend winnaar. Achterom kijken, ongeloof, vreugde, allemaal te zien in Taco's laatste meters voor de finish
10 mei 2021 17:02
Woohooo, fan-tas-tisch!!! Ik ben zo blij dat Taco standhield! Voor hemzelf, voor zijn vaak verguisde team, voor de aaibaarste dino der teamleiders... én als straf voor het peloton waarin er buiten Bora, Gallopin en Ciccone niemand geïnteresseerd leek in de ritwinst*. Mooi!

*Wel spijtig dat er niet meer punchers waren die heil zagen in de aanval toen Sagan en zijn helpers het moeilijk kregen op die klim - hier was veel meer van te maken! (achteraf bekeken ook wel goed natuurlijk, want nu is de carrière van vdHoorn 'gemaakt' )
10 mei 2021 17:02
Ik stond op de bank!!
Echt helemaal te gek, zeker gezien zijn verleden. In de Junioren al top. Daarna door blessures teruggezakt. En daarna nog een keer. En nu dit!!
Wat gun ik het deze jongen.
10 mei 2021 17:02
Fantastisch Taco! Wat moest je er diep voor gaan, nu dubbel genieten!
10 mei 2021 17:02
Taco is een held
10 mei 2021 17:02
Ik eet mexicaans vanavond
    10 mei 2021 18:26
    Nasibal eet taco :-)
    10 mei 2021 18:36
    Fusion noemen ze dat.
    10 mei 2021 19:55
    haha briljant. Maar met een ijshoorn red je de dag ook. Wat een zege, ik geloofde er niet meer in op 3 km van de meet, echt een klasbak.
10 mei 2021 17:03
Was een Gannaatje wat hij deed met Pellaud, de tegenstander breken. Wat een mooi beeld.
10 mei 2021 17:04
Men is goed bezig bij Alpecin en Wanty! Wat een fantastische Giro voor hun tot dusver :D
    10 mei 2021 17:22
    Mooi inderdaad dat uitgerekend deze Belgische ploegen beiden nu al succesvol zijn in de Giro terwijl ze er volgens sommigen weinig te zoeken hadden.

Reacties zijn gesloten.