Rekita pakt dagsucces in Antalya, Nederlanders lossen op slotklim

zaterdag 23 februari 2019 om 10:59
Rekita pakt dagsucces in Antalya, Nederlanders lossen op slotklim

foto: Cor Vos

Szymon Rekita heeft de derde etappe van de Tour of Antalya gewonnen. In Termessos kwam hij als eerste over de streep na een zware slotklim, waarop Bas van der Kooij en Nederlands kampioen Mathieu van der Poel de concurrentie moesten laten gaan. Juan Pedro Lopez eindigde op de tweede plaats, Rubén Plaza werd derde. Rekita is tevens de nieuwe leider.

Met Bas van der Kooij als leider in het klassement begon vandaag de derde etappe van de Tour of Antalya. Het venijn zat hem in de staart in de 91,8 kilometer lange rit van Perge naar Termessos, waar de aankomstlijn was getrokken na een slotklim van de eerste categorie. In tegenstelling tot de eerste twee ritten leende deze aankomst zich dus geenszins voor een massasprint.

Hondenweer was het bij de start in Perge. De regenachtige omstandigheden en de hoge snelheid in de beginfase zorgden ervoor dat het peloton piepte en kraakte. De groep brak nog in de eerste dertig kilometer in drie stukken. Van der Kooij en ook Mathieu van der Poel, tweede in het klassement, waren echter bij de pinken en koersten attent vooraan.

Nederlanders lossen op slotklim
Na half koers klaarden de weersomstandigheden op en brak zowaar het zonnetje door. Met een marge van ongeveer een halve minuut op een groter peloton begon de voorste groep, bestaande uit 22 renners, aan de slotklim naar Termessos. Op de stevige klim moest eerst Van der Kooij lossen en even later moest ook Van der Poel de concurrentie laten gaan.

Szymon Rekita, die eveneens deel uitmaakte van de kopgroep, maakte een sterke indruk en kwam in de laatste vijf kilometer solo voorop te rijden. De 25-jarige Pool hield knap stand en kwam in Termessos als eerste over de streep. Juan Pedro Lopez eindigde op de tweede plek, Rubén Plaza werd derde. Rekita neemt tevens de leiderstrui over van Van der Kooij.

Dit artikel delen:

42 Reacties

assen 23 februari 2019 om 11:06

Misschien heeft MvdP het rustig aan gedaan, je weet het niet. Maar mijn hypothese blijft dat Waalse klassiekers en alles wat qua beklimmingen zwaarder is, niet op zijn lijf is geschreven.

Zodoende zal ie altijd een matig renner blijven, zoiets als Sagan zeg maar. ;-)

0
josi 23 februari 2019 om 11:12

Wellicht heb je gelijk en zal er voor Mathieu niet veel meer inzitten dan wat kasseienklassiekers, Touretappes en wereldtitels, maar of je dat op basis van deze rit kunt concluderen is weer wat anders. Deze klim was geloof ik een kilometer of 10 lang en daarvan heb je er in het Waalse land niet zoveel. Geef de moed dus nog niet helemaal op, zou ik zeggen.

0
Angelo Pauwels 23 februari 2019 om 11:21

Wil Mathieu in de toekomst kunnen volgen op de langere klimmen en cols, dan zal hij toch een kilo of 4 à 5 moeten verliezen. Maar dan zal hij weer wat van zijn klassieke en sprintcapaciteiten kwijtspelen. Het wordt voor hem kiezen, wat voor soort renner hij wil worden.

0
rahimns 23 februari 2019 om 11:43

Volgens mij wilt hij ook helemaal geen klassementsrenner worden, dus ik denk dat we dat ook wel kunnen vergeten. Dat is meer de stille wens van zijn opa.

0
Turtlehead 23 februari 2019 om 11:48

Je zult vast veel instemmende reacties oogsten.

0
klimmer99 23 februari 2019 om 11:38

Als hij zo matig zal worden als Sagan dan ben ik heel tevreden want dan zal hij dikwijls als eerste over de finish komen.

0
Baik-Baik 23 februari 2019 om 11:53

Ik roep hier al jaren dat Mathieu veel te zwaar gebouwd is voor een klassementsrenner en dat je zowel in de klimcrossen, moutainbike wedstrijden met beklimmingen en etappes met beklimmingen ziet dat hij het daar lastig heeft. Mathieu wordt nooit een grote ronde renner.

Helaas word ik hier constant weggehoond.

0
vlek 23 februari 2019 om 12:01

Wie ziet in hem dan een grote ronde renner? Volgens mij is dat een hele kleine minderheid.

0
HSV 23 februari 2019 om 12:05

Mathieu zegt zelf ook geen ronderenner te zijn of willen worden. Hij weet niet welke kilo’s eraf moeten. En hoe.

0
josi 23 februari 2019 om 12:12

Ik denk dat er buiten opa Poulidor maar weinig mensen een ronderenner in hem zien, dus begrijp je opmerking niet zo goed. Bovendien wil hij dat zelf helemaal niet.

0
girardengo 23 februari 2019 om 12:20

Kortom, dat weghonen valt erg mee. Hij is gewoon op de weg een klassiek type. Afwachten hoe ver hij meegaat in de heuvelklassiekers. Dat kan op den duur wellicht wel goed gaan, als hij er zich op toelegt.

0
Merlinappa 23 februari 2019 om 12:38

Hij pakt podiumplekken op heuvelachtige mtb parcours en wint heuvelachtige crossen vaak met gemak. Het is geen Quintana nee, maar dat verwacht ook niemand. Maar hij kan meer dan prima bergop en ik zie ‘m met een paar kilo minder goed meedoen in de Waalse klassiekers en misschien wel meer.

0
HSV 23 februari 2019 om 12:04

Een uur na aankomst nog steeds geen tijdsverschillen bekend gemaakt. Raar hoor.

0
LutsenkoFan 23 februari 2019 om 12:22

Is al enkele jaren geen klimmer meer, vaker gezien. Daarom is de koppenberg eigenlijk ook net te zwaar voor hem.

De gedachte van dat hij een goede klimmer ging worden komt van dat WK in firenze. Maar als je zijn postuur vergelijkt van toen met dat van nu heeft hij bijna het dubbele aan body.

0
ajvs 23 februari 2019 om 12:34

Boeien dat MvdP zich niet op klimmen en klassementen richt. We hebben toch genoeg AK renners en klimmers in Nederland? Ik vind het juist mooi dat we een type Sagan gaan krijgen, een renner die klassiekers kan winnen en enorm explosief is, dit type renner hebben we al een tijdje niet gehad.

0
HSV 23 februari 2019 om 13:32

+1

0
Wheely 23 februari 2019 om 12:58

Ik blijf een Poeliever!

0
Angelo Pauwels 23 februari 2019 om 14:21

Mathieu gefinisht als 67 ste op 4m 11sec van de winnaar.

0
Angelo Pauwels 23 februari 2019 om 14:25

Staat nu op plaats 64 in het algemeen klassement op 3 m 53 sec.

0
Verweggistan 23 februari 2019 om 14:45

Floris Gerts buiten tijd. Dat is niet echt een goed begin van het jaar.

0
Ligthning 23 februari 2019 om 15:18

Heel teleurstellend dit, en dit tegen een derde (vierde)rangsconcurrentie. OK, een Tourwinnaar en/of topklimmer heb ik er nooit in gezien. Wel een kandidaat winnaar van kleine rittenwedstrijden met colletjes en heuvelaankomsten, uiteraard ook een kandidaat winnaar van heuvelklassiekers.
Nu begin ik te twijfelen. Zoals iemand eerder stelde, bleek het vroeger al bij het MB dat hij het lastig krijgt op klimomlopen.
Het zou dus best kunnen dat VDPoel toch zal moeten overschakelen naar vooral de voorjaars(kassei)klassiekers. Zo krijgen we de volgende jaren toch nog duels tussen VDPoel en Van Aert in het voorjaar.

0
yo-eddy 23 februari 2019 om 16:15

Zucht, zijn eerste trainingskilometers van 2019 op de weg en dan al zo’n commentaar….. De “klim” omlopen op de XCO MTB wedstrijden bedragen zelden meer dan 100 hoogtemeters en zijn vooral heel erg steil. Dat is totaal niet te vergelijken met de rit van vandaag. Hij heeft het zo zwaar op de MTB dat hij in zijn eerste (bijna) volledige seizoen “slechts” 2e wordt in de wereldbeker en 3e op het WK …..
Ja, de kans is groot dat hij lekker eendagswedstrijden gaat rijden, dat vind hij het leukst en daar is hij het beste in. Een ronderenner gaat hij NOOIT worden, gelukkig niet.

0
wielrenner 23 februari 2019 om 15:37

Waarom in vredesnaam moet Mathieu nu ook nog een klimmer zijn?? Is het nog niet goed genoeg..

0
Angelo Pauwels 23 februari 2019 om 15:54

Als zijn opa Poulidor zegt dat zijn kleinzoon de nieuwe Merckx is dan moet hij toch ook een beetje bergop kunnen, niet?

0
EddyB1958 23 februari 2019 om 16:24

Kan je bewijzen dat Poulidor hem ooit een nieuwe Merckx genoemd heeft? Wel dat hij op zijn 20 dus 4 jaar geleden beter klom dan Merckx, maar een nieuwe Merckx…En Mathieu had ook al aangekondigd dat de derde rit wel eens te zwaar zou zijn, dat is zelfkennis.

0
HSV 23 februari 2019 om 18:38

+1

0
Belkin 23 februari 2019 om 16:32

Baik-baik en Lightning, volgen jullie het wielrennen eigenlijk een beetje?
Mathieu komt hier trainen, het is jullie misschien niet opgevallen maar hij heeft deze winter op de crossfiets gezeten en bereid zich voor op de Vlaamse klassiekers. Afgelopen zondag won hij nog, en een paar dagen later pakt hij een sprintetappe. Natuurlijk wordt hij er hier bergop afgereden. En ja, als hij 10 kilo afvalt dan kan ie ook heus bergop wel mee. Maar wielrennen is tegenwoordig ook specialiseren hè, we mogen uberhaupt al blij zijn dat hij 3 onderdelen op wereldniveau kan combineren.

0
Ligthning 23 februari 2019 om 17:47

Ik volg het wielrennen al vele tientallen jaren, en heb zijn opa nog een aantal keren zien fietsen in de Tour en op het WK. Dit is allicht al veel langer dan jij Belkin. Het gaat erom dat VDP al jaren opgehemeld wordt op deze site. Zonder enige nuance. En ja, ook als klimmer/ronderenner. Hij zou zowel op vlakke omlopen, kasseien, heuvels als op cols naar de top stoten. Daarbij werd vaak lacherig gedaan over leeftijdsgenoten of gevestigde waarden (maar slechts gespecialiseerd in een onderdeel, “in tegenstelling”met VDP). Hoewel sommigen ervan uit gingen dat hij vandaag ook dat varkentje zou wassen en de beste zou zijn op een klim van 1ste categorie.
Dan is het op minuten eindigen tussen een vierderangsveld een afknapper. Natuurlijk zal hij het op het einde laten lopen hebben, maar dan nog. Toch moet hij in staat geacht worden de tijdrit te winnen tegen deze tegenstanders. Zou al niet slecht zijn na zijn spurtoverwinning de eerste dag.

0
yo-eddy 23 februari 2019 om 18:08

@ligthning …… wie heb jij hier ooit horen beweren dat Mathieu een goede renner zou zijn in de bergen? Van der Poel hoeft niet opgehemeld te worden, je kunt ook objectief zijn resultaten bekijken en dan je conclusies trekken als jarenlange wielervolger.

Van teleurstellende resultaten kun je spreken als zijn intenties anders zouden zijn (bv EK MTB en Koppenberg Cross) niet bij een koers die hij rijdt als (i.p.v.) trainingskilometers en om zijn sponsor te bedanken (dat deed hij gelijk netjes in rit 1 zodat hij verder lekker door kon trainen).

0
girardengo 23 februari 2019 om 16:33

Hij zal bergop vergelijkbaar zijn met vader Adrie, en niet met opa Raymond. Dat betekent dat hij het in de (Vlaamse en Waalse) Ardennen wel zal kunnen, en in de Alpen niet.

0
Romāns Vainšteins 23 februari 2019 om 16:37

Ik denk dat het een keien-en-onverhard eendaagse renner is zolang het klimmen iets explosiefs blijft. Eendaagse heuvelkoersen van het niveau LBL GdL zie ik hem niet meteen pakken tenzij ze hem ergens van Baarle-stijl uithongeren of zo.

Dat men hier een beetje flauw gaat doen over deze non-prestatie begrijp ik wel, inherent aan renners die teveel door fanboys ondersteboven gehyped worden. Wat ook niet precies uitgesloten kan worden is dat Merckx echt heel, heel, heelheel beroerd klom op dezelfde leeftijd als vdp toen Poulidor zijn oneliner de wereld inslingerde (?)

0
kielabokki 23 februari 2019 om 16:40

Kan Mathieu niet met Anna of Annemiek aanpappen voor ons plezier in 2040?

0
xistnc 23 februari 2019 om 17:20

:|

0
girardengo 23 februari 2019 om 20:29

Waarschijnlijk nog niet in het hooggebergte. Maar hij won op zijn 21e (in 1966) Milaan-San Remo en het criterium op Montjuich. Op zijn 22e (1967) Milaan-San Remo, het Wereldkampioenschap in Heerlen, de Waalse Pijl, Gent-Wevelgem. Zijn demarrage bergop was toen al indrukwekkend. Ik zie hem nog heuvelop het hele peloton deklasseren – zijn tegenstanders spartelden tevergeefs tegen – in Simpelveld (1967).

0
CeRo 23 februari 2019 om 17:15

Conor Dunne met zijn 90kg wordt hier mooi 6de.

0
Gebruikersnaam 23 februari 2019 om 17:18

Had geen overwinning verwacht, maar had toch gedacht dat MVDP in dit erbarmelijke deelnemersveld dichter zou zitten.

Anderzijds heeft het weinig zin om hier heel diep te gaan, tenzij hij echt eens wilde testen.

0
maklukzat 23 februari 2019 om 17:23

MvdP heeft laten lopen. Ga daar maar vanuit. Zo steil was deze klim niet

0
bloemist 23 februari 2019 om 17:36

Stijn Devolder komt binnen op 54 seconden, zo zwaar zal het niet geweest zijn. Ruben Plaza een paar dagen voor zijn 39 jaar mooi derde.

0
Ligthning 23 februari 2019 om 18:01

Inderdaad, hoewel Devolder ooit zeer behoorlijk bergop fietste, plaatst het resultaat van deze meer dan pensioengerechtigde ex-hardrijder (die de laatste jaren als knecht steeds achterin eindigt) de zwakke prestatie van VDP nog meer in perspectief.

Goed om weten is dat Devolder ook ooit geprobeerd heeft verschillende disciplines te combineren (kassei, heuvel en klim/rondewerk). Daartoe is hij gewicht verloren en heeft hij zijn trapkadans bergop spectaculair verhoogd (ongeveer zoals Froome nu). Hij kon daardoor bergop met de beteren mee in kleinere rittenwedstrijden, maar net niet genoeg om de top te bereiken. Het tijdrijden (ooit een specialiteit) ging achteruit en hij kon geen stap meer mee in de kasseiklassiekers. Misschien te vroeg gooide hij de handschoen, en keerde hij naar zijn oorspronkelijke trapstijl terug. Stoempen op een enorme molen. Op die manier haalde hij nog een paar mooie successen en was hij nadien ook nog de luitenant van Cancellara.
Devolder is dus misschien de aangewezen persoon om VDP hierover raad te geven.

0
yo-eddy 23 februari 2019 om 18:15

@Ligthning (aparte spelling btw) ……. complimenten, zelden zoveel onzin gelezen in zo weinig woorden.
– Je hebt werkelijk geen idee met welk doel VdP rond rijdt maar trekt wel allerlei conclusies
– De vergelijking tussen VdP en Devolder raakt kant nog wal (totaal ander type renner, karakter en totaal andere weg afgelegd)

0
Belkin 23 februari 2019 om 20:19

Lightning: Stel dat je in je redenatie helemaal gelijk hebt. Dan nog kun je hier toch totaal geen conclusies uit trekken aangezien dit overduidelijk een trainingskoers is voor Mathieu (net zoals Yo-Eddie al zegt)?

Of kunnen de yates broers ook minder klimmen nu ze op een uur staan in de Ruta del Sol?
Of Froome is geen ronderenner meer, want die staat ook op een half uur.
Nee, die jongens zijn gewoon bezig aan hun seizoensopbouw, net zoals Mathieu.

Niet dat Mathieu bergop die mannen kan bij houden (andere doelen hè) maar je kunt toch onmogelijk vraagtekens gaan zetten bij zijn prestaties op basis van deze wedstrijd?

0
west 23 februari 2019 om 21:54

Weet niet precies hoe het gelopen is, maar zelfs er vanuitgaande dat ie in de kopgroep zat met een half minuutje voorsprong, hoe wordt Dunne hier zesde?
Gezien die uitslag heeft het lossen van MvdP niks te maken met wel of niet klimmer/klassementsrenner zijn, maar puur met vorm en/of zin hebben… Beetje een rare scorebordjournapaniekerige conclusie.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone