Sven Nys: “Lucinda was de beste, Thibau uitzonderlijk en bij de mannen hopen op medaille”

zondag 7 november 2021 om 08:30
Video

Sven Nys is na de eerste dag van de Europese kampioenschappen een tevreden man. De teammanager van Baloise Trek Lions zag Lucinda Brand met overmacht de titel bij de vrouwen grijpen, terwijl er voor zijn zoon Thibau Nys een bronzen medaille was weggelegd bij de beloften. “Fantastisch, dit is een heel mooi begin van het weekend”, vertelt Nys senior aan WielerFlits.

Zege van Brand kwam onverwacht
De tweevoudig wereldkampioen in het veld zag Brand van start tot finish de vrouwencross domineren. “Ze toont de trui van wereldkampioene op een heel mooie manier. Dit gaat Lucinda goed doen. Hier gaan we de komende weken wel van genieten. Ze was echt de beste zaterdag. Dat heeft Lucinda zelf afgedwongen. Op dit parcours zo lang alleen rijden, dat is niet iedereen gegeven. Er is geen twijfel over mogelijk dat ze zaterdag de sterkste was. Ze had een punt gemaakt van dit weekend en als dat dan goed uitpakt, dan is dat heel fijn.”

Trotse op Thibau
Nys’ zoon Thibau brak vier weken geleden tijdens de wereldbekercross van Waterloo zijn sleutelbeen. Na een derde plek op de Koppenberg, veroverde hij op het EK andermaal brons. “Ik ben heel tevreden met zijn prestatie. In eerste instantie was hij heel erg teleurgesteld, omdat hij heel erg dicht bij de titel was. Maar we moeten dit echt wel relativeren. Het is zijn tweede wedstrijd na een sleutelbeenbreuk, dat is nog maar vier weken geleden. Dit is echt uitzonderlijk. Dit kan alleen maar bij atleten die echt gefocust zijn om zo snel mogelijk te herstellen en geen fouten te maken.”

Twee ijzers in het vuur bij de mannen
Zondag hoopt Nys het weekend goed af te sluiten, waarbij hij inzet op een medaille. Hij schuift daarvoor Toon Aerts en Lars van der Haar naar voren. “Zij komen hier beiden heel goed tot hun recht. Winnen is niet makkelijk, dat hebben we de laatste weken wel gezien. Maar ik denk wel dat ze er klaar voor zijn”, voorspelt hij. “Het hangt van de vorm van de dag af wie van de twee hier komt bovendrijven. Ik denk dat Toon dit heel goed kan, maar Lars heeft net iets meer de punch om op de VAM-berg de finale mee te gaan kleuren.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

MrBerend 7 november 2021 om 09:10

Thibau was zo uitzonderlijk dat hij niet won? Niet zo pamperen, Sven. Zeg gewoon dat Thibau een gouden kans heeft verprutst.

Michelangelo 7 november 2021 om 09:18

En het karretje van zijn landgenoot in de poep heeft gereden. Zich niet gedragen als een goede ploeggenoot en Belg, net als die andere over het paard getilde Vlaamse youngster.

Snoeiharde kritiek vanuit de entourage is in sommige gevallen veel nuttiger dan altijd de aai over de bol en de veer in de anus.

Ik hoop dat nys niet de “evenepoel van de cross” wordt, maar op deze manier is hij herd op weg. Hopelijk ziet die ouwe nys dat snel in…

notriple 7 november 2021 om 09:23

En ga nu die zoon van je maar eens fatsoennormen bijleren. Zo was jij vroeger niet Sven.

Limal 7 november 2021 om 09:34

Michelangelo, in je eerste reactie gisteren zei je nog dat wat jou betreft ieder voor zich mocht rijden, onafhankelijk van nationaliteit, al zeker bij de jeugd. Waarom ben je zo snel van mening veranderd? Schrik om niet mee te gaan in het “welke renner/ploeg bashen we vandaag” gemopper?

Michelangelo 7 november 2021 om 09:55

Ik vind het prima dat veldrijder voor hun eigen kans rijden. En ik kan me ook voorstellen dat de ouwe nys negatieve ervaringen heeft met de landgenoten-ploeggenoten discussie na sint michielsgestel jaren terug.

Maar feit is wel gewoon dat ze elkaar de duvel aan doen met als resultaat dat een Nederlander en niet-ploegmaat wint. En dat hij ook niet zo heel respectvol was op het podium.

En daarin lijkt hij toch echt niet op zijn pa maar op die andere jonge renner die nooit kritiek krijgt van zijn eigen entourage.

Ik had tot aan het begin van dit seizoen goede hoop dat pa nys de beide voetjes van zijn zoon op de grond kon houden. Maar het zoontje lijkt steeds meer te gaan zweven, pa staat erbij en kijkt er naar. En dat zou ik zonde vinden voor iemand die hopelijk met zijn naam alleen al veel mensen naar de cross kan lokken.

Oblomov 7 november 2021 om 10:06

Er wordt nu zo langzamerhand gedaan alsof Nys met Kamp in zijn wiel naar Vandeputte is gereden. Daar was totaal geen sprake van.

Vandeputte en in mindere mate Nys hebben die lange slotklim (gras-asfalt-keien) gewoon verkeerd ingedeeld. Vandeputte ging veel te diep in het rood op het gras en viel stil op het asfalt. Nys gaf alles om het gat zo klein mogelijk te houden en zo snel mogelijk te dichten en moest ook even herstellen toen dat lukte. Kamp nam de gok om niet te vroeg te diep in het rood te gaan en had zo wat over voor de keien.

Limal 7 november 2021 om 10:13

"En het karretje van zijn landgenoot in de poep heeft gereden. Zich niet gedragen als een goede ploeggenoot en Belg"

vs.

"Ik vind het prima dat veldrijder voor hun eigen kans rijden."

Al je 'welonderbouwde' kritiek ten spijt zijn staan die uitspraken natuurlijk regelrecht tegenover elkaar. Ik heb je wel eens verschroeiende kritiek zien uiten op "die andere jonge renner" en zijn baas als ze in opeenvolgende interviews verhalen ophangen die minder verschillen dan dat…

Michelangelo 7 november 2021 om 10:49

@Limal,
Je mag me proberen te vangen op mijn woorden, allemaal prima. Maar zoals je misschien weet (en misschien ook niet) zijn er altijd meerdere perspectieven om naar dezelfde situatie te kijken. En dan kan hetzelfde schouwspel ineens toch heel anders binnenkomen.

Mijn persoonlijke perspectief: Ik ben van mening dat het prima is dat veldrijders lekker voor zichzelf mogen rijden. En zeker als twee Belgen dat doen er vervolgens een Nederlander wint, dan is dat helemaal best. Maar da’s het perspectief van de Nederlandse liefhebber.

Maar als je het vanuit bondscoachperspectief bekijkt, dan was het koersgedrag van Nys een flater eerste klas. De hele laatste ronde rijden ze 1 en 2, er zijn legio momenten waar Nys het gat kan laten vallen voor zijn landgenoot. Maar hij doet het niet: sterker nog, hij rijdt gaten dicht. En dat is vanuit bondscoach perspectief gewoon dom, want in plaats van 1 en 2 worden ze 2 en 3. Maar daar rept de ouwe Nys met geen woord over, terwijl hij waarschijnlijk toch echt naar dezelfde cross heeft gekeken. En als dit binnen zijn ploeg zou gebeuren (VdHaar die met Iserbyt in het wiel het gaatje dicht op Aerts in de laatste ronde), zou hij neem ik aan helemaal uit zijn plaat gaan.

Van mij mogen ze allemaal lekker dit soort flaters begaan. Leuk voor mij als min of meer neutrale liefhebber, maar het kán en mág gewoon niet in zo’n situatie vanuit ploegperspectief.

En dan krijg je daarna nog het gedrag op het podium en de interviews na afloop. Een sporter onwaardig als je het mij vraagt. Getuigt van weinig respect en zelfkritiek. En dat zijn nou precies de eigenschappen waar die andere kleine Belgische renner ook in uitblinkt. En dan is de link (niet enkel door mij) zo gelegd. Wat ik persoonlijk dan weer erg jammer vindt, want Nys jr heeft de potentie om weer een heel contingent mensen naar de cross te krijgen die afgehaakt zijn toen die ouwe Nys is gestop. Maar dan moet hij zich wel wat meer opstellen als zijn pa….

Oblomov 7 november 2021 om 11:11

@ Michelangelo

Als we dan toch ploegentaktiek gaan uitvoeren, kun je de zaak ook omdraaien. Waarom heeft het mindere talent Vandeputte (4e jaars en nog nooit een titel gewonnen) niet gewoon de sprint aangetrokken voor Nys i.p.v. hem diep in het rood te dwingen?

Winnen doordat je ploeggenoten gaten laten vallen of andere vuile spelletjes spelen heeft iets zieligs en doet af aan je overwinning, maar over winnen omdat de sprint goed voor je wordt aangetrokken zul je niemand horen. Dan krijgen alle betrokkenen alleen maar complimenten.

Michelangelo 7 november 2021 om 11:18

@Oblomov,
Had gekund, maar gokken op een sprint is altijd risicovol. Je bent namelijk niet alleen afhankelijk van je eigen benen, maar ook van die van je opponent.

Er is maar 1 manier om zeker te zijn van winst, en dat is solo aankomen. In de laatste ronde zat Vandeputte in die positie, en kon Nys het mogelijk maken voor hem. Niet Vandeputte sneed de benen af van Nys, dat heeft Nys zelf gedaan door te achtervolgen met Kamp in het wiel.

Als je al van een tactische fout kunt spreken, dan is het dat Nys in de laatste ronde in tweede positie zat en bleef zitten. Als hij zelf had willen winnen, dan had hij zich ook in die positie moeten manouvreren. Iets wat Iserbyt uitstekend beheerst. Op het juiste moment voorop, en daarmee zijn ploeggenoot (vaak Vanthourenhout of Sweeck) in de positie brengen dat die het gat wel bijna moet laten vallen. Je zult Iserbyt zelden in de positie van Nys zien in de laatste ronde, want dan moet híj de modelploegmaat spelen. En dat is hij niet.

Limal 7 november 2021 om 11:24

“als je het vanuit bondscoachperspectief bekijkt, dan was het koersgedrag van Nys een flater eerste klas”

Weet jij dan wat er besproken is voor de koers? Was het afgesproken dat Belg niet achter Belg mocht rijden, of kon iedereen lekker zijn eigen kans gaan? (dat laatste was ook jou voorkeur, gisteren net na de wedstrijd, zonder dat je de ‘zeker nu Kamp won’ kaart trok) Daar staat of valt je kritiek mee op het koersgedrag van junior en de (naar de buitenwereld toe) afwezige kritiek hierop van senior Nys.

Michelangelo 7 november 2021 om 11:28

Daar heb je een punt Limal, ik weet inderdaad niet wat er is afgesproken.

Maar je bent toch ook met mij eens dat in ieder geval de afspraak is dat je niet TEGEN elkaar rijdt, en dat er hoe dan ook een Belg moet winnen. Als je als bondscoach zelfs die afspraak niet maakt, dan ben je eigenlijk geen knip voor de neus waard als coach van een LANDENploeg.

Ik kan me hoe dan ook niet voorstellen dat de coach heeft gezegd: “als je een Nederlander in je wiel hebt, neem hem dan mee naar je landgenoot aan de kop van de koers en laat je verrassen in de sprint…”

Of denk jij van wel??

Limal 7 november 2021 om 11:36

Je had ook gewoon na die eerste zin kunnen stoppen. En ja, ik denk dat het mogelijk is dat iedereen zijn kans mocht gaan in een beloftenkoers waar Ronhaar en Kamp de grote favorieten waren. En nee, toen Nys naar Vandeputte toe reed zat Kamp niet meer in het wiel.

harryjohan71 7 november 2021 om 11:50

@Limal Kamp was niet de sterkste zoals Nys sr zegt. Kamp wint omdat zowel Vandeputte als Nys de benen stil hielden. Alleen hierdoor kon Kamp terugkomen en met meer snelheid de klim aangaan. Het is begrijpelijk dat zowel Vandeputte als Nys de sprint voor de ander niet willen aantrekken. Als Nys niet was aangesloten had Vandeputte gewonnen en was Kamp derde geworden. Dat het landgenoten zijn die hierdoor een ander land de gouden medaille geven is voor hun jammer. Als er een Nederlander op kop had gereden en België 2 (Nys) en 3 (Vandeputte) hadden we Nys een fantastische teamplayer gevonden. Zo dicht kan het soms bijelkaar liggen. Helaas was het nu voor België 2 jonge renners vechten om goud en Kamp wint.

Limal 7 november 2021 om 12:01

Ik ben het grotendeels met je eens, Harry. Sta me toe om mijn analyse van gisteren te herhalen: Toen Nys het gat dichtreed op Vandeputte kon Kamp niet volgen, dus op zich was daar niets mis mee. Dat Kamp even later nog erop-en-erover gaat ziet er dan wat lullig uit vanuit Belgisch oogpunt, maar toont gewoon aan dat ze in de laatste ronde sterk aan elkaar gewaagd waren. Uiteindelijk wint de sterkste man over de hele wedstrijd bekeken, maar ze hadden alledrie kunnen winnen. In zo'n laatste ronde is het ieder voor zich in het veldrijden, daar is helemaal niets mis mee. En beslissingen moeten in een fractie van een seconde genomen worden. Vandeputte zei dat hij zelfs niet wist dat Kamp even gelost was – dat is het verschil tussen het overzicht dat wij hebben vanuit onze luie zetel en de hectiek die de renners ervaren in volle finale.

Om terug te komen tot de kern van deze posts: wat mij betreft mag er zeker kritiek zijn op dat niet opkijken van zijn gsm (ook vanwege Sven Nys en de omkadering, wat hopelijk binnenskamers gebeurd is), maar voor de rest vind ik de kritieken overdreven.

Soit, fijne zondag allemaal!

Limal 7 november 2021 om 09:43

Voor wie niet enkel hier is om ongenuanceerd kritiek te spuien: Nys senior legt in het video-interview mooi uit waarom het in zijn ogen een "uitzonderlijke" prestatie was en hoe hij Thibau aanpakt na een verlies.

harryjohan71 7 november 2021 om 10:34

@Limal De kritiek op Nys heeft ook vooral te maken met zijn gedrag bij de uitreiking van de medaille.

MrBerend 7 november 2021 om 10:35

Hoe moet je iemand aanpakken die tijdens de ceremonie liever Pokemons vangt dan de uitreiker aankijkt? Het is brevet van onfatsoen waar Sven geen invloed op heeft. Er is talent, absoluut, maar is er geen zelfreflectie, opofferingsgezindheid en teamgevoel. Remco heeft zijn match gevonden.

MrBerend 7 november 2021 om 10:36

Exact, Johan. Die houding van Nys is stuitend.

Limal 7 november 2021 om 10:44

Die fase heb ik niet gezien en was hierboven ook nog niet benoemd. Ik ga ervan uit dat dit intern wel degelijk aan de kaak gesteld zal zijn.

Michelangelo 7 november 2021 om 10:56

@limal,
Vergeet niet dat jonge topsportertjes heel veel jaknikkers om zich heen hebben. Ook bij Evenepoel zou je verwachten dat er heel wat “intern aan de kaak gesteld” zou worden, maar niks blijkt minder waar. Evenepoel wordt gepamperd, in de slachtofferrol geplaatst als hij wind tegen krijgt, en er is in zijn directe omgeving niemand die tegen hem lijkt te zeggen dat hij eens in de spiegel moet kijken en moet reflecteren op zijn eigen gedrag.

En het lijkt bij Nys een heel klein beetje dezelfde kant op te gaan. Tot vorig jaar vond ik Nys vaak heel kritisch op zijn zoon, een beetje zoals de ouwe VdP. Het leek toen alsof ook Thibau extra zijn best moest doen voor de waardering van zijn vader. Maar ik heb het gevoel dat het kantelpunt is geweest toen hij niet is geselecteerd door Sven Vanthourenhout voor het WK veldrijden. Dat hij vanaf dat moment (door de teleurstelling van zijn zoon) verblind is geraakt door verkeerde vaderliefde. Sinds die tijd lijkt het erop (in ieder geval naar buiten toe) alsof alles wat zijn zoon doet geweldig is, daar waar hij vroeger nog wel eens publiekelijk op de rem ging staan…

MrBerend 7 november 2021 om 11:01

We kunnen allemaal Michelangelo echoën, easy. Waar de carrière van evenepoel op een farce begint te lijken moet Sven hier ingrijpen en reflecteren op zijn eigen loopbaan. Evenepoel wordt in het extreme omhooggeschreven en voldoet al jarenlang niet aan de verwachtingen en toont keer op keer een zeer verwaande, arrogante blaag te zijn. Thibau gaat exact dezelfde kant op, kijk naar zijn maniertjes, kapsel en koershouding. Over een paar jaar is er een lege prijzenkast en veel frustratie in het belgenland. Sven moet zijn zoon publiekelijk aanpakken en te kakken zetten. Dit is de enige manier. Want voor iemand die meer talent dan zijn oude heer, bakt Thibau er bijzonder weinig van en gaat hij evenepoel achterna.

Alfons Haavers 7 november 2021 om 11:08

Ja zeg dat kapsel, wat een onstuitbare arrogantie spreekt daaruit! Misschien moet Sven zijn zoon wel gewoon eens een jaartje uit koers halen en laten opnemen, want dit loopt he-le-maal fout!!

Michelangelo 7 november 2021 om 11:11

@MrBerend,
Ik wil niet zeggen dat Thibau er als coureur weinig van bakt op dit moment. Resultaten zijn echt wel goed. Maar hij faalt wel steeds vaker opzichtig als persoonlijkheid. En er komt een moment dat dit ook gaat tegenwerken, zeker op het moment dat het even wat minder gaat. Voor je het weet ben je niet “the next big thing”, maar gewoon een nat scheetje in de analen van de wielersport.

En het perfecte voorbeeld daarvan komt voorlopig uit Schepdaal….

Limal 7 november 2021 om 11:39

"Voor je het weet ben je niet “the next big thing”, maar gewoon een nat scheetje in de analen van de wielersport. En het perfecte voorbeeld daarvan komt voorlopig uit Schepdaal…."

En daar komen we toch weer tot de crux van de forumschilder Michelangelo: zo geobsedeerd door Evenepoel dat het hele wielergebeuren beschouwd moet worden in Diens licht. Naar eigen zeggen Evenemoe, maar wel steeds de eerste om de Naam te laten vallen en als wielerMessias het Heilige Woord te verspreiden, interpreteren, beschouwen en nuanceren. Opnieuw, opnieuw en opnieuw. Amen.

Michelangelo 7 november 2021 om 11:43

Limal, ik heb nooit gezegd dat ik "evenemoe" ben. Je verwart me duidelijk met een andere flitser….

En verder heb ik weinig met het selectief quoten van anderen om je punt te maken. Als je me goed zou quoten zou je niet enkel over het bruine vlekje in de broek beginnen, maar neerzetten: "Maar hij faalt wel steeds vaker opzichtig als persoonlijkheid. En er komt een moment dat dit ook gaat tegenwerken, zeker op het moment dat het even wat minder gaat. Voor je het weet ben je niet “the next big thing”, maar gewoon een nat scheetje in de analen van de wielersport." En ja, daarvan komt tot nu toe het perfecte voorbeeld uit schepdaal.

klootje kriekeljon 7 november 2021 om 11:49

Ik snap niet dat jullie zo lang co-op op WF kunnen spelen. Er zijn leukere games.

Limal 7 november 2021 om 11:50

@Michelangelo, je hebt enkele dagen geleden nochtans "+1" geplaatst onder het nadien verwijderde bericht van Klein Verzet dat hij Evenemoe is.

Maar goed, zoals Klootje terecht aankaart, ik ga iets nuttigs doen met mijn zondag.

Beer 7 november 2021 om 12:25

Een nieuwe dag, een nieuw rondje Belg-bashing. Waar waren jullie toen Matje van z’n vader aangeleerd kreeg dat het ok is om bij verlies je tegenstander van dopinggebruik te beschuldigen? Toen hoorde je niemand over arrogantie, gebrek aan fatsoen, onsportiviteit, slechte manieren, etcetera…

Reiger 7 november 2021 om 12:35

Weet je nu echt niets beters te verzinnen dan iets van 3/4 jaar geleden? Kom op Beer dat kun je vast beter doen dan dit! Waarschijnlijk heb je toen wél gereageerd toch? Alleen heette je toen nog geen Beer natuurlijk. Waarom eigenlijk niet?

MrBerend 7 november 2021 om 14:22

Daar ben jij ook niet vies van, Kloot. Fijne zondag met je betere games!

Murcia 7 november 2021 om 14:29

Goed interview van Nys maar natuurlijk was Thibau niet uitzonderlijk want hij werd derde en niet eerste. Ook is het raar om te roepen dat hij geen fouten heeft gemaakt terwijl zoonlief duidelijk vond van wel. Maar dat is natuurlijk de vader aan het woord ipv de analist. Sven heeft moeite om de afstand te bewaren gezien ook zijn uitlatingen over Vanthourenhout.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair