Thibau Nys baalt enorm na mislopen Europese titel: “Zo’n kans uit handen geven is een heel grote fout”

zaterdag 6 november 2021 om 15:08
Video

Het is Thibau Nys niet gelukt om na het EK op de weg voor beloften ook het EK veldrijden voor beloften te winnen. De 18-jarige Belg werd op de VAM-berg derde en daar baalt hij stevig van. “Zo’n kans uit handen geven is een heel grote fout”, zegt hij voor de camera van WielerFlits.

Nys, die onlangs herstelde van een sleutelbeenbreuk die hij vier weken geleden opliep in het Amerikaanse Waterloo, was samen met Niels Vandeputte een van de Belgische smaakmakers in de wedstrijd. Door een versnelling van Vandeputte werd Ryan Kamp op een gaatje gereden, maar de Nederlander kon terugkeren. Sterker, hij ging erop en erover en sleepte op de laatste beklimming van de VAM-berg met een indrukwekkende sprint zijn tweede Europese kampioenschap op rij binnen.

Nys reageerde iets te laat op de aanval van Kamp en zat daarna ingesloten. Hij moet genoegen nemen met de derde plek. “Ik voel mij op dit moment een ongelooflijke sukkelaar. Zo’n kans uit handen geven is een heel grote fout. Ik had gewoon moeten durven aangaan. Ik voelde me nog goed, maar Ryan (Kamp, red.) kwam met veel meer snelheid van achter. Heel spijtig, want ik voelde me echt goed.”

Dit artikel delen:

29 Reacties

MrBerend 6 november 2021 om 16:02

Tactisch zeer zwak gereden van Nys. Teleurstellende renner.

Emergo 6 november 2021 om 19:33

Je zult hem denk ik nog regelmatig terugzien in de voorste regionen.

Delson 6 november 2021 om 21:00

Europees kampioen op de weg?

Mwielerfan 6 november 2021 om 16:06

In de laatste ronde is het voor nijs, geldt vooral voor de vorige generatie

Dion 6 november 2021 om 16:31

Zou heel knap zijn geweest als ie vandaag wereldkampioen was geworden.

Pol 6 november 2021 om 16:48

Zelden zo onbeleefd iemand gezien, kijkt de man die de medaille uitreikt niet eens aan.
Blijft constant op zijn telefoon kijken en kijkt de man niet eens aan. wat een onbeleefd persoon is dat. Moet nog heel veel leren zo was papa niet.

Oblomov 6 november 2021 om 16:50

Dat zag er inderdaad een beetje bizar uit…

Cintu 6 november 2021 om 19:39

De enige podiumceremonie die ik mij nog van papa Nys kan herinneren is die van Sint-Michiels-Gestel in 2000 :-)

Alfons Haavers 6 november 2021 om 19:49

Papa Kamp leek ook niet echt tevreden toen hij blijkbaar niet de weg richting podiumceremonie mocht nemen die hij in gedachten had haha.

notriple 6 november 2021 om 21:40

Was zeker onbeschoft van die Nijs. Net zo eng als die evp. Pa Sven zou in moet grijpen. Gaat steeds meer doorslaan bij die belgen

vanSpringel 7 november 2021 om 02:41

Iets met “over ’t paard getild” ?

MrBerend 7 november 2021 om 10:31

Over het paard getild, gepamperd en de hand boven het hoofd gehouden.

Staf V 6 november 2021 om 16:53

Vandeputte heeft meer redenen om teleurgesteld te zijn, als Nys bij hem komt laat hij het tempo zakken en daardoor komt de Nederlander terug, ps, waarom dicht Nys het gat op zijn landgenoot?

Michelangelo 6 november 2021 om 17:09

Precies dat. Hij heeft zelf misschien goud verloren, maar hij heeft ook zijn ploegmaat in het verlies gereden.

Ach ja, hij moet de race maar eens terugkijken, wie weet dat hij dan tot een andere conclusie komt.

harryjohan71 6 november 2021 om 17:14

Nys heeft al sterallures. Stel je voor dat een andere Belg wint. Als ster Nys kunnen we het niet gebruiken dat een andere Belg wint. Maar prima actie van Nys, hierdoor gaan ze op het WK Nys ook niet helpen. Dat hij op zijn telefoon kijkt bij het uitreiken van een medaille is logisch, als Nys zijnde telt deze plek niet en dat moet je dan wel laten blijken

Limal 6 november 2021 om 21:06

In dit interview zegt Nys toch niets fout? Er was een kans om te winnen, maar daarvoor had hij niet bij Vandeputte in het wiel mogen blijven zitten, wat hij van zichzelf een grote fout vindt. Gewoon recht voor de raap analyseren, doet mij wat denken aan bvb. Van der Haar.

Toen Nys het gat dichtreed op Vandeputte kon Kamp niet volgen, dus op zich was daar niets mis mee. Dat Kamp even later nog erop-en-erover gaat ziet er dan wat lullig uit vanuit Belgisch oogpunt, maar toont gewoon aan dat ze in de laatste ronde sterk aan elkaar gewaagd waren. Uiteindelijk wint de sterkste man over de hele wedstrijd bekeken (wat Nys ook zegt op het einde van het interview), maar ze hadden alledrie kunnen winnen. In zo'n laatste ronde is het ieder voor zich in het veldrijden, daar is helemaal niets mis mee. En beslissingen moeten in een fractie van een seconde genomen worden. Vandeputte zei dat hij zelfs niet wist dat Kamp even gelost was – dat is het verschil tussen het overzicht dat wij hebben vanuit onze luie zetel en de hectiek die de renners ervaren in volle finale. Kritiek geven van de zijlijn als ware het een computerspelletje is altijd gemakkelijk.

Arie den Blanken 6 november 2021 om 22:15

@Michelangelo: Niels van de Putte is geen ploegmaat van Thibau. Wel een landgenoot maar dat speelt slechts bij journalisten en mensen langs de zijlijn. Renners interesseert dat terecht niet.

harryjohan71 6 november 2021 om 17:16

Tuurlijk was het knap geweest. Ik geef hier alleen maar aan dat hij er geen moment aanspraak op heeft kunnen maken om kampioen te worden

siepelstad 6 november 2021 om 18:30

Nys is net zo arrogant als Eddy evenepoel

Franco Ballerini 6 november 2021 om 18:52

Mede dankzij de zeer opportunistische Vlaamse media die beide jongens als nieuwe Goden te vroeg op hun respectievelijke standbeelden zet. Ze gaan allebei nog mooie dingen laten zien, maar zullen uiteindelijk de mindere van de veruit beste Vlaamse renner van dit tijdperk blijken.

WoutMathieu 6 november 2021 om 19:17

Begint er wel op te lijken. Misschien moet pappie zoonlief toch eens even streng toespreken op z’n gedrag en vooral z’n koersgedrag!

Laat Ryan het gat op Niels maar dichtrijden en als dat lukt, knalt ie hem fris en fruitig uit het wiel over de keien. In beide gevallen goud voor België.

Beekman 6 november 2021 om 20:21

Wat een bazelaar die Nijs, was de minste van de drie. Kamp de hele wedstrijd bij de pinken, steeds voorin te vinden en de nodige keren de forcing gevoerd om de groep uit te dunnen. Een lange en zware sprint, dus geen excuses van ingesloten raken etc. Kamp had de wedstrijd onder controle en de sterkste heeft gewonnen.

Chippen 6 november 2021 om 22:24

evenepoel is arrogant. nys is arrogant. van wilder is arrogant. uijtdebroeks is arrogant.

elk jeugdige belg met enige vorm van ambitie of assertiviteit moet dwangmatig naar beneden worden gehaald, dat besef ik, maar ik bespeur toch een schrijnend gebrek aan creativiteit binnen de beweging. bedenk eens iets nieuws jongens, mits dat binnen jullie mogelijkheden ligt.

Beer 6 november 2021 om 22:36

Volkomen mee eens Chippen.

Delson 6 november 2021 om 22:47

Dit!

Alfons Haavers 6 november 2021 om 22:57

Voor een paar lieden gelden die anti-BE-sentimenten zeker, maar heel wat anderen zijn gewoon graag heel kritisch ongeacht afkomst. Wat een team als Movistar of DSM hier bv. allemaal voor de kiezen krijgt geworpen, lijkt soms ook behoorlijk bij de haren getrokken.

Het is natuurlijk ook een discussieforum, van alles fantastisch vinden komen ook niet de meest interessante discussies. Maar voor het op het wereldvreemde af bekritiseren van renners of teams (alsof ze er hé-le-maal niks van kunnen of totale ploerten zijn), discrimineren de meesten niet. Het enige dat je kan zeggen is dat velen voor Nederlanders of Jumbo-Visma hier vaak wat coulanter zijn.

Wat Nys Jr. betreft: die was vlak na de wedstrijd als man met goeie punch/sprint gewoon ontgoocheld dat hij had verloren. Dat hij daarbij zijn telefoon checkt voor de podiumceremonie, is misschien om de eerste online reacties al even te monsteren om te zien met welke uitleg hij de media best te woord kan staan. Want echt goed zag het er natuurlijk niet uit.

Dat ongeïnteresseerd tokkelen ziet er misschien arrogant uit, maar om dan zijn hele persoonlijkheid aan dat ene moment op te hangen slaat natuurlijk ook nergens op.

Sowieso is hoe iemand voor een camera staat niet representatief voor hoe die persoon echt is. Cancellara of Degenkolb presenteren zich ook altijd als toffe peren eerste klas als de camera’s draaien, maar volgens andere verhalen is dat ook maar een façade.

harryjohan71 6 november 2021 om 23:02

@chippen ik vind het zeer onfatsoenlijk om iemand die de medaille aanreikt geen aandacht te geven, maar je telefoon belangrijker te vinden. Als dit in België normaal is en de jeugd zo opgevoed wordt prima. Ik merk wel dat dit gedrag door zijn Belgische fans gewaardeerd wordt.

harryjohan71 6 november 2021 om 23:17

@Alfons Haavers Het is ook de Belgische pers die alles veel meer uitvergroot waardoor het gedrag in positieve en negatieve zin veel meer opvalt. In Nederland wordt nauwelijks aandacht besteed aan Kamp en Ronhaar. Tot het WK u23 zal er nauwelijks over hun geschreven worden. Zij kunnen in de luwte zich ontwikkelen. Terwijl dat bij een Nys heel anders is. Vandaag vond ik hem niet sympathiek overkomen. Ook in eerdere TV optredens had ik dat beeld al. Dit beeld is alleen maar bevestigd. Ik heb best sympathie voor Belgische veldrijders, zoals Vanderputte Aerts en Hermans.

Chaba Jimenez 6 november 2021 om 22:43

Het leven zoals het is: de zuurpruim

Nys wint: “Vandeputte was beter maar eng ventje Nys gunde het ‘m niet”
Vandeputte wint:” Vandeputte was waarschijnlijk niet de beste maar had ‘geluk’ dat Kamp en Nys naar elkaar keken.”
Kamp wint: “Nys en Vandeputte zijn waardeloze ploegmaats.”

Headlines

Materiaalzone

Populair