Superprestige Gieten verhuist op de kalender en hoopt op deelname Van der Poel

Superprestige Gieten verhuist op de kalender en hoopt op deelname Van der Poel

Afgelopen jaar won Mathieu van der Poel (met gehavende enkel) in Gieten - foto: Cor Vos

woensdag 12 juni 2019 om 11:50

De Superprestige-veldritten in Zonhoven en Gieten ruilen met elkaar op de kalender. Zonhoven stond op de oorspronkelijke planning van de UCI op zondag 13 oktober, terwijl Gieten voor het eerst begin december (de achtste) op het programma stond. “Zonhoven wilde graag ruilen”, vertelt Jantienus Warners namens de organisatie aan WielerFlits.

“In allereerste instantie had de UCI ons ingepland op 29 september”, gaat hij verder. “Maar dan is hier in de buurt ook de motorcross voor het wereldkampioenschap op de TT-baan in Assen. Daar verwacht men honderdduizend mensen; alle hotels zitten vol en veel van onze vrijwilligers zijn ook bij dat evenement betrokken. Wij hebben vervolgens gevraagd of we naar 13 oktober konden verhuizen, hetzelfde weekend als in 2018. Zonhoven had 15 december aangevraagd. Dat werd goedgekeurd, maar korte tijd later zei de UCI dat ze een fout hadden gemaakt en dat dit niet zou lukken.”

Dus moest Gieten terug naar 29 september, maar daarvoor kreeg de organisatie dan weer geen vergunningen van de gemeente. “De UCI kwam ons tegemoet en bood ons 8 december aan. Dat hebben we maar geaccepteerd, want dan stonden we in ieder geval op de kalender”, legt Warners uit. “Alleen toen kwam Zonhoven naar voren. Op 13 oktober vindt daar in de gemeente óók nog een ander groot evenement plaats, eveneens georganiseerd door Golazo – die ook de cross daar organiseert. Zij kregen eveneens geen toestemming om twee van zulke grote evenementen op dezelfde dag te organiseren.”

Geluk bij een ongeluk, want Gieten wilde graag terug naar 13 oktober en Zonhoven kon zodoende naar 8 december. Daarmee staat de cross een week eerder op de kalender dan in 2018. “Onderling hebben we dat met elkaar geregeld, waarna Flanders Classics (die de Superprestige organiseert, red.) en Golazo akkoord gingen. Vervolgens hebben we de datumwijziging voorgesteld aan de UCI. In mei hebben we vervolgens de officiële bevestiging gekregen dat de wijziging akkoord was. Dus het heeft een tijdje geduurd voordat het rond was, terwijl wij met alle partijen in februari al eens waren over de ruil.”

Oktober bevalt Gieten, maar komt Mathieu van der Poel wel?
Warners vindt ook dat Zonhoven beter in december past. “Dat is toch een redelijk zwaar parcours. Voor de renners is dat beter als dat middenin het seizoen zit, zodat iedereen in de beste conditie daar aan de start kan verschijnen. Wijzelf zaten altijd eind november, maar door de komst van de Superprestige-cross in Spa-Francorchamps (inmiddels alweer verdwenen, red.) zijn we een paar jaar terug verhuist naar oktober. Dat is ons heel goed bevallen. Wij hebben een heel mooi, maar niet heel zwaar parcours. Voor de opbouw van de renners past dat beter. Ook de bezoekersaantallen zijn prima de laatste jaren.”

Van der Poel in actie tijdens de cross in Gieten 2018 – foto: Cor Vos

Toch bestaat er een kans dat publiekstrekker Mathieu van der Poel dit jaar niet aan de start verschijnt. De wereldkampioen veldrijden won tot nu toe in al zijn deelnames in Drenthe. Door het WK op de weg (29 september) en het MTB test-event in Tokio (6 oktober), slaat hij Gieten naar verluidt over. “Zijn programma voor het veldrijden is nog niet bekend”, weerlegt Warners. “Ik heb contact met Mathieu en Adrie van der Poel. Ook vanuit de Superprestige-organisatie is er contact met hen. Zijn wegprogramma is nu bekend, maar hij zal een keuze moeten maken wanneer hij zijn rustperiode inplant.”

‘We hopen Mathieu te overtuigen’
En dat kan nadelig zijn voor de Superprestige-cross in Gieten, weet ook de organisatie daar. “Is dat gelijk als hij uit Japan terugkomt, of doet hij eerst een paar crossen en last hij dan een pauze van een maand tot anderhalve maand in?”, vraagt Warners zich af. “In het weekend na ons volgt de Wereldbeker in Bern (Zwitserland, red.). Daarachter zit nog Asper-Gavere. Dat zijn een paar mooie crossen. Mathieu zit nu nog te dubben over de keuze dat hij direct een maand tot anderhalve maand rust neemt, of dat-ie eerst een paar crossen doet en dan een pauze neemt – bijvoorbeeld halverwege november. Dat is wat wij weten, nu.”

Toch hoopt de organisatie de veelvraat te overtuigen om in Gieten te starten. Van der Poel zelf is al jarenlang erg te spreken over het parcours nabij de zandafgraving tussen Gieten en Gasselte. “Er zijn in Nederland maar twee wedstrijden van het hoogste niveau: dat zijn de Wereldbeker in Hoogerheide en onze Superprestige-cross in Gieten. Het zou jammer zijn als een topper als Mathieu in een van die twee statuswedstrijden niet start. Wij hebben inmiddels 44 edities gehad, waaronder vijf NK’s en één WK. Wij hopen dat dit meespeelt in de gedachte van Mathieu. Maar koste wat kost moet hij bij ons rijden, dat is duidelijk.”

Dit artikel delen:

3 Reacties

AWestie 12 juni 2019 om 12:11

Wat een gegoochel met data in de eerste alinea’s. Ik snap de eindconclusie maar wat er tussen allemaal overlegd en geprobeerd is… Ik heb bijna een tijdlijn nodig.

Merlinappa 12 juni 2019 om 12:19

@WF
Jullie bedoelen denk ik ‘Golazo’, en niet ‘Golaza’.

DeSjors 13 juni 2019 om 22:20

Best een lastig te lezen artikel, maar als ik het goed heb begrepen wordt het nu 31 september?

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair