Stijn Devolder (40) zet punt achter zijn carrière

maandag 4 november 2019 om 15:00
Stijn Devolder (40) zet punt achter zijn carrière

foto: Cor Vos

Stijn Devolder heeft besloten te stoppen met wielrennen, meldt Het Nieuwsblad. De inmiddels 40-jarige Devolder was het voorbije seizoen nog rechterhand van Mathieu van der Poel bij Corendon-Circus. Ook reed hij in de nadagen van zijn loopbaan met Wout van Aert. Devolder won tijdens zijn carrière twee keer de Ronde van Vlaanderen.

Devolder had nog lang gehoopt dat hij in 2020 het BK in Anzegem kon rijden, maar nu hij geen nieuw contract krijgt bij Corendon-Circus heeft hij besloten te stoppen als profwielrenner.

Nieuwe loopbaan buiten de koers
“Het is tijd om afscheid te nemen en aan iets anders te beginnen. Ik kan niet eeuwig blijven doorgaan. De beslissing om te stoppen valt me nu makkelijker dan enkele jaren geleden. Toen zou ik achtergebleven zijn met het gevoel: ‘Had ik nog maar een paar jaar…'”, zegt Devolder tegen HLN.

“Ik heb altijd geweten wat ik ging doen na mijn carrière. Ik heb altijd een passie gehad voor landbouwmachines. Daar wil ik nu mijn beroep van maken. Ik zie het als een nieuwe uitdaging. Dus word ik loonwerker”, aldus Devolder. “Er zijn verschillende contacten. Die weeg ik nu eerst een beetje af. Een combinatie met een job of functie binnen de wielerwereld ziet er niet meteen in. Toch niet in de eerste jaren. Ik wil zelf nog wel wat met de fiets rijden. Puur als ontspanning.”

Achttien jaar prof
De loopbaan van Devolder heeft achttien jaar geduurd. In 2001 was hij al stagiair bij Mapei-Quick Step, waarna hij bij Vlaanderen-T-interim (tegenwoordig Sport Vlaanderen-Baloise) zijn debuut maakte in het profpeloton. Vanaf 2004 reed hij vier seizoenen bij US Postal en Discovery, waarna hij tekende bij Quick-Step. Via Vacansoleil-DCM belandde hij bij RadioShack, dat overging in Trek-Segafredo.

In 2017 deed hij een stapje terug naar het ProContinentale Véranda’s Willems-Crélan. Zijn laatste profseizoen koerste Devolder voor Corendon-Circus. In 2008 en 2009 maakte ‘Volderke’ furore met overwinningen in de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast was de klassiekerspecialist drie keer de beste op het Belgisch kampioenschap op de weg. Ook werd hij twee keer nationaal kampioen tijdrijden.

Eerder vandaag werd ook al bekend dat Tom Meeusen vertrekt bij Corendon-Circus. Hij gaat naar Group Hens-Maes Containers.

Dit artikel delen:

16 Reacties

limburgia 4 november 2019 om 15:08

Eindelijk verlost .

0
BenderBeach 4 november 2019 om 15:09

Ze maken ruimte voor versterkingen voor VDP

0
leor 16 4 november 2019 om 15:15

Kon twee keer mooi profiteren van de suprematie van Quickstep (en dan vooral Boonen).

0
En Bloc 4 november 2019 om 18:11

Devolder was in RVV 2008 gewoon de sterkste renner in koers. Mede dankzij de hagel en de sneeuw in het begin zat iedereen dichtbij de meet op zijn limiet. Ook Boonen, die niet eens op het cruciale moment meeging met Flecha en Nuyens. Suprematie is volgens mij toch nog iets anders. Zeggen dat Stijn won omdat Tom en andere ploegmaten afstopten doet zijn prestatie gewoon oneer aan. Uiteraard was het een factor, maar ook bij meerdere overwinningen van Boonen. Afscheid van een mooi renner, zowel qua grinta als persoonlijkheid.

0
Gelei 4 november 2019 om 19:39

@En Bloc, exact wat ik wou neerschrijven. Maar was het niet Langeveld ipv Nuyens?

0
Scott Sunderland 4 november 2019 om 20:31

Ik was geen supporter van Devolder maar die twee keer dat hij in Vlaanderen won was ik wel onder de indruk van hem hoor. Op bepaalde dagen kon hij ontzettend hard fietsen.

0
AnderJ 4 november 2019 om 15:17

Jammer dat Devolder nu min of meer via de achterdeur vertrekt, in plaats van het nemen van afscheid tijdens een koers met de (Belgische) media-aandacht die daarmee gepaard zou zijn gegaan.

0
Melkzuur 4 november 2019 om 15:39

Gegokt en verloren vermoed ik. Hij wou nog verlengen, de ploeg zag dat echter niet zitten. Zoiets denk ik.

0
A.M.M. Jonkers 4 november 2019 om 15:53

Pieter Weening meteen contracteren!

0
Pizzi 4 november 2019 om 16:03

Ik ga de bruine benen van Stijn wel missen hoor :)

0
kampie 5 november 2019 om 12:25

Haha! ja die vielen wel op, ‘vies bruin’ noemen we dat :)

0
Peter Lippens 4 november 2019 om 17:24

Prima renner voor de Vlaemsche koersen, heeft 3 maal de RVV gewonnen, heb bij zijn eerste zege hem nog bezig gezien, was in Brakel, wel bij de junioren.

0
Ward 4 november 2019 om 19:08

Mooie renner met een mooi palmares. Al moest ik eerlijk gezegd wel grote ogen trekken toen hij in 2013 BK werd. Reed dat jaar geen platte prijs, maar reed daar op een loodzwaar Ardennenparcours gewoon een minuut weg van andere favorieten als Gilbert en Van Avermaet.
Dat leek toen een van zijn laatste wapenfeiten te zijn, maar kon er toch maar mooi nog 5 jaar bijdoen… En nu maïs, graan en aardappelen :)

0
Scott Sunderland 4 november 2019 om 20:08

Zou dat betekenen dat de eventuele komst van Greipel waar al geruchten over waren aannemelijker wordt ? Als man van de ervaring, zeg maar. Hoewel ik zelf inderdaad voor Weening zou opteren.

0
robert-jan 5 november 2019 om 08:13

Mag toch hopen dat dit geen waarheid wordt.

0
kampie 5 november 2019 om 12:27

Greipel heeft laten zien in het voorjaar te willen werken voor anderen. Ik vind het prachtig om te zien. Als hij zich wil wegcijferen dan prima aanwinst denk ik.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone