Steels over waaieretappes in Parijs-Nice: “Aanslag op gezondheid”

Steels over waaieretappes in Parijs-Nice: “Aanslag op gezondheid”

Tom Steels - foto: Quick-Step Floors / BrakeThrough Media

dinsdag 7 maart 2017 om 15:21

In de eerste twee ritten van Parijs-Nice maakten de renners oorlog in de harde wind en de regen. Dat gaat de coureurs volgens Quick-Step Floors-ploegleider Tom Steels niet in de koude kleren zitten. “Het was echt afzien. Dit heeft fysiek én mentaal veel gevraagd van de renners”, vertelt de Belg aan Sporza.

Slechte weersomstandigheden
Steels vreest dat veel renners problemen gaan ondervinden in het restant van de rittenkoers. “De eerste twee etappes zullen zeker hun weerslag hebben de volgende dagen. Ritten zoals maandag, daar word je niet beter van. Het is een aanslag op je gezondheid en weerstand. Je moet geluk hebben dat je daar goed doorheen komt en je niet ziek wordt. Enkel een sterke beer zal deze Parijs-Nice winnen.” Dinsdag lijken de renners alvast betere weersomstandigheden te hebben: het regent niet en het waait minder hard dan de dagen hiervoor.

Dit artikel delen:

11 Reacties

jorryt 7 maart 2017 om 15:29

Maar wat was het mooi!

Noud89 7 maart 2017 om 15:32

Zeker mooi, maar ik vrees wel dat de echte kleppers steeds meer gaan kiezen voor een andere seizoensopbouw als deze trend in Parijs-Nice en de Tirreno zich voort zet. Mocht ik zelf een top klassementsman zijn dan zou ik mijn seizoen in Australie beginnen, of voor de dubbel Oman-Abu Dhabi kiezen en vervolgens in Catalunya weer aan de start komen.

Froome doet dat nu al, en met dit soort omstandigheden gaat het niet lang duren voordat de andere absolute toppers dit ook gaan doen vrees ik.

Mathieu Moller 7 maart 2017 om 15:37

@Noud89
Het hoeft niet elk jaar zo zwaar te zijn. Als het weer een beetje anders was, hadden we twee doodnormale sprintetappes gehad.

Noud89 7 maart 2017 om 15:49

@Mathieu Moller

Snap ik wel, maar vorig jaar is het extreme weather protocol nog ingezet in beide rondes. In 2015 won Quintana nog in de sneeuw op Terminillo. Het is in ieder geval niet een éénmalig iets, zonder dat ik het opzoek kan ik al zeggen dat je in 2015,2016 en 2017 al minimaal in 4 van de 6 rondes beter niet had kunnen starten qua weersomstandigheden.

De optie Oman-Abu Dhabi is vrij nieuw en daarom nog niet veel gekozen. Maar als dit soort omstandigheden zich te vaak gaan voor doen in Frankrijk en Italië in maart gaat die keuze echt wel steeds vaker gemaakt worden hoor.

Mathieu Moller 7 maart 2017 om 15:57

@Noud89
Ja, als je het zo opnoemt, heb je inderdaad best een goed punt.
Ik denk dat de keus voor de verschillende rondjes dan vooral afhankelijk wordt van de gewenste piekmomenten, aangezien Oman en Abu Dhabi wel wat eerder vallen. In opbouw naar de klassiekers hebben de meeste renners in deze week namelijk wel wat wedstrijdkilometers nodig.

schipperaar 7 maart 2017 om 15:59

Hoe harder je rijdt, hoe minder last van de kou, uiteindelijk bepalen ze het tempo zelf. De wind was vnl mee gisteren aan het gem te zien en elke renner straalt weer als de zon doorbreekt morgen. Postbodes krijgen het ook niet kadoo, ze brengen ze.

Noud89 7 maart 2017 om 16:15

@Mathieu Moller

Ik doel inderdaad ook vooral op renners als Froome, Quintana, Bardet, Contador, Pinot etc. mannen die hun doelen eigenlijk in Mei of Juli hebben liggen. Voor mannen die in MSR, Vlaanderen of de Ardennenklassiekers een eerste piek hebben is een week koersen begin maart denk ik wel een must ja.

schlossborn1995 7 maart 2017 om 17:00

Abu Dhabi was juist veel gekozen. Vrijwel elke ploeg had klassementsmanen van de eerste rang mee. En daarnaast zal een zandstorm ook tot het extreme weather protocol horen.. Zoals in Dubai toen de rit naar de Hatta Dam werd afgelast.

alsjewint 7 maart 2017 om 17:48

Het weer is en blijft onvoorspelbaar. Soms denk ik wel eens dat al die wisselingen door tijdzones en seizoen zones de renners kwetsbaar maken in barre voorjaarsomstandigheden. Je lichaam krijgt dan iedere keer een opdonder door de wisseling. Laten we hopen dat de renners vanaf nu in de zon Parijs-Nice kunnen afwerken en dat Tirreno niet weer door winterse toestanden onthoofd wordt.

Rondo 7 maart 2017 om 17:49

Lachen met de Schipperaar, gewoon de hele dag 60km per uur rijden.
Vandaar dat de echte sprinters ook niet meer echt hard rijden en de tweede garnituur aan bod komt.
Misschien pakt het nog wel goed uit voor Kruiswijk. Kan die een beetje tegen kou?

schipperaar 7 maart 2017 om 18:37

@rondo
Steven is doorwinterd, zoekt de kou graag op en scherp opgemerkt, sprinters die uitgeblust aan de streep komen omdat ze hun kruit verschoten hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair