Schellekens scoort olympisch ticket voor Van der Poel: “Terecht dat hij naar Parijs gaat”
Tom Schellekens - foto: Cor Vos
donderdag 17 augustus 2023 om 15:24

Schellekens scoort olympisch ticket voor Van der Poel: “Terecht dat hij naar Parijs gaat”

Mathieu van der Poel wilde op het WK mountainbike een ticket afdwingen voor de Olympische Spelen in Parijs, maar stapte na een val al in de eerste ronde uit. Toch lijkt hij geplaatst te zijn voor de Spelen. Met dank aan Tom Schellekens, die vijfde werd bij de beloften. “Dat ik nu een olympisch startbewijs heb veroverd, is mooi voor ons land”, zegt de 20-jarige mountainbiker tegen Omroep Brabant.

“Mijn doel was om de top vijf te halen en dat is gelukt”, aldus Schellekens, die een van de twee tickets verdiende die op het beloften-WK te verdienen waren. Er finishten enkel renners voor hem uit landen die op basis van de olympische kwalificatie-ranking al geplaatst waren voor de Spelen. Door de prestatie van Schellekens lijkt Nederland nu één mountainbiker naar Parijs te mogen afvaardigen. In normale omstandigheden zal bondscoach Gerben de Knegt daar altijd Mathieu van der Poel voor selecteren.

Schellekens begrijpt het als De Knegt die keuze maakt. “Het is meer dan terecht dat Mathieu van der Poel naar Parijs gaat, ik kan nog lang niet aan hem tippen”, klinkt het in gesprek met Omroep Brabant. “Ik rij nog een paar jaar bij de beloften, dan zou het wel heel onrealistisch zijn om al in de top bij de elite mee te rijden.”

Jumbo-Visma Development
Volgend jaar zal Schellekens overigens ook meer op de weg te zien zijn, want hij gaat het mountainbiken met het wegwielrennen combineren bij Jumbo-Visma Development. “Ik heb een vermogensmeter op mijn mountainbike zitten en door de cijfers die dat oplevert, ben ik in beeld gekomen bij de opleidingsploeg. Hier kan ik me verder ontwikkelen als mountainbiker en de volgende stappen zetten. Daarnaast krijg ik de kans als wegwielrenner. Fem van Empel en Milan Vader zijn me bijvoorbeeld voor gegaan.”

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
12 Reacties
Sorteer op:
17 augustus 2023 16:14
Goh ik vind dit wel heel knap van Schellekens. Ja die top 5 plek heb ik dan nog niet eens benoemd, wat uiteraard ook erg knap is, maar ik doel op zijn instelling. 20 jaar zijn en de kans om zelf op de OS uit te komen, volledig van tafel gooien ten faveure van een ander. Ik denk dat als ik de topsporter van weleer was, dat ik wel egoistisch genoeg was dat ik het voor Nederland uitkomen op de Olympische Spelen wel heeeeeeel graag zou willen meemaken - ook al zou het om plek 21 gaan. (once in a life time...) De sportman in mij is dan dus niet zo sociaal, dat klopt. Daarom des te knapper van hem, want - ik als supporter - zie inderdaad liever Van de Poel om het goud strijden dan een sterke belofte heel erg z'n best zien doen en op plek 21 eindigen.
  17 augustus 2023 17:35
  Is Vader nu al buiten beeld voor Parijs?

  Eerst maar eens zien dat vd Poel er serieus werk van maakt.
17 augustus 2023 17:25
Wat onzin. Hij heeft het ticket voor de OS verdiend, jazeker. Alleen snapt hij ook wel dat hij aan de eisen van het NOC niet kan voldoen. Volgens mij twee keer top 12 of 1 keer top 8 in een WB wedstrijd.
  17 augustus 2023 23:32
  Gaat Mathieu aan die eisen voldoen?
  18 augustus 2023 01:14
  De eisen voor nominatie (zie Mountainbike Prestatie Eisen) zijn voor Schellekens inderdaad niet haalbaar. Voor Mathieu zou in principe een plek bij de eerste acht in een wereldbeker geen probleem mogen zijn. Maar hij zal sowieso moeten kiezen tussen mtb en weg.
17 augustus 2023 15:40
Hij begrijpt het! Hopelijk blijft hij zich zo ontwikkelen (naar de toekomst toe)! Ruw diamantje!
17 augustus 2023 18:14
Quote:
Ik heb een vermogensmeter op mijn mountainbike zitten en door de cijfers die dat oplevert, ben ik in beeld gekomen bij de opleidingsploeg

Dan is je vermogensmeter gehackt.
  17 augustus 2023 22:08
  Of hij deelt ze zelf. Bijvoorbeeld op Strava
17 augustus 2023 18:20
Het is uiteindelijk een landenklassement. En het land kan vervolgens de tickets verdelen.

En ik denk dat er geen enkele discussie over is wie in potentie de beste MTB-er is en de meeste medaillekansen heeft. En dus de meest logische kandidaat is.

Hulde voor de instelling van Schellekens, dat maakt het uiteindelijk voor iedereen makkelijker.
21 augustus 2023 00:46
Van der Poel maakt zeker een kans als hij in vorm is zoals hij graag wil.
Alleen het plaatsen voor de OS vind ik altijd zo'n rare regel.
Het is niet anders maar het slaat nergens op.
De toppers uit Nederland mogen niet mee omdat ze niet genoeg gewonnen hebben of niet hoog genoeg geeindigd zijn.
Maar een land uit weet ik veel wat sturen mensen die na de eerste volle ronde al op minuten, zo niet een kwartier zijn gereden.
Als je maar meedoet is hun motto. Mag ook, is ook zeker prima, maar Nederland denkt alleen maar aan ..... geen idee eigenlijk.
17 augustus 2023 16:22
Tsja, zou hij dit echt vinden of is het hem gezegd dat hij dit vindt? Schellekens heeft het ticket verdiend (je kunt ook een discussie houden over of beloften een ticket voor een elite wedstrijd moeten kunnen verdienen of niet), Van der Poel niet. Sterker nog: kijk zijn resultaten er even op na. De laatste overwinning van VDP op een MTB was ruim 2 jaar geleden, daarna volgenden DNF's op de OS en WK (niet de eerste keer overigens), tussendoor heeft hij geen MTB wedstrijden gereden.
Het is nogal naief om te denken dat hij dan wel hoge ogen gaat gooien op de OS, hij mag het dan leuk vinden: dat is verre van een garantie voor succes. Laat het MTB-en aan specialisten over en richt jezelf op de wegwedstrijd Mathieu. Die kun je WEL winnen!
  17 augustus 2023 16:42
  Als Van de Poel zich erop richt gooit hij zeker hoge ogen. Talent heeft hij en hij heeft eerder aangetoond het niveau aan te kunnen. Als MvdP zijn kop ergens op zet moeten bij alle specialisten de alarmbellen afgaan. Een medaille is niet onwaarschijnlijk.

Reacties zijn gesloten.