Mathieu van der Poel mag naar de Olympische Spelen 2024 zonder zelf het WK te rijden
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zaterdag 12 augustus 2023 om 11:15

Mathieu van der Poel mag naar de Olympische Spelen 2024 zonder zelf het WK te rijden

Breaking Het kan best weleens zo zijn dat de olympische droom van Mathieu van der Poel levend is gehouden nog voor hij zelf in actie is gekomen op het WK mountainbike 2023. Daar wilde de kersvers wereldkampioen op de weg zijn ticket afdwingen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het lijkt erop dat Tom Schellekens dat echter al voor hem gedaan heeft. WielerFlits legt uit.

In het kort:

 • Op het WK mountainbike voor beloften waren óók twee olympische tickets te verdienen.
 • Tom Schellekens werd namens Nederland vijfde.
 • Voor hem eindigden louter landen die op basis van de olympische kwalificatie-ranking op dit moment geplaatst zijn.
 • Dat zijn Groot-Brittanië, Frankrijk en de Verenigde Staten.
 • Door de prestatie van Schellekens lijkt Nederland nu één mountainbiker naar Parijs te mogen afvaardigen.
 • In normale omstandigheden zal bondscoach Gerben de Knegt daar altijd Mathieu van der Poel voor selecteren.

De kans dat Nederland zich plaatst via de reguliere olympische kwalificatie, is vrijwel onhaalbaar. De eerste negentien landen plaatsen zich via de olympische ranking die eindigt op 26 mei 2026. Landen die daarbuiten vallen, kunnen zich via een achterdeur alsnog plaatsen voor de Spelen.

Daarvan is dit WK mountainbike van belang. Zowel bij de elite mannen als de U23 mannen krijgen de eerste twee landen in de uitslag die eind mei 2024 níet bij die negentien landen staan, alsnog een ticket voor Parijs. Dat is dus met terugwerkende kracht, maar Nederland mag daarop hopen.

Tom Schellekens bezorgde Nederland bij de beloften een vijfde plek in de uitslag. Daarmee is Nederland het eerste land in de uitslag die op dit moment nog niet bij de negentien geplaatste landen zit. De kans is groot dat dit zo blijft.

Tsjechië stond voor dit WK op die negentiende plek, met ruim 550 punten voorsprong op nummer twintig Israël. Nederland stond tot voor deze week 28ste, op ruim duizend punten achterstand van de Tsjechen. Schellekens heeft met zijn uitslag dus een uitstekende zaak gedaan voor Mathieu van der Poel, die op dit moment daardoor geplaatst is.

Schellekens op het WK MTB 2021 U19 – foto: Cor Vos

Toch zitten er nog wel wat haken en ogen aan die plaatsing, omdat de plek dus pas na 26 mei 2024 definitief is. Wanneer er verschuivingen plaatsvinden tussen landen die zich nu in de top-19 bevinden met landen die daarbuiten staan, kan dat gevolgen hebben voor Nederland.

Meteen ook een voordeel: als gastland krijgt Frankrijk één ticket voor de mountainbike-wedstrijd. Omdat zij op dit moment op de tweede plek staan in de olympische ranking én dus al het maximale aantal van twee keer startrecht hebben, schuift het gastlandticket op naar het eerstvolgende land dat zich eind mei nog niet geplaatst heeft. Op dit moment zou dat nummer twintig (Israël) zijn. 

Afwachten dus, maar het ziet er goed uit voor Mathieu van der Poel. Zijn uitslag is zaterdag niet langer van belang voor olympische kwalificatie.

Wil hij het wel in eigen hand houden, dan moet hij vooral uitkijken naar Mārtiņš Blūms uit Letland en Gil Ly Gonen uit Israël. Van de op dit moment niet geplaatste landen, zijn dat de twee beste renners die normaal gesproken de grootste concurrentie voor MVDP opleveren. De Nederlander zelf begint op de vijfde startrij, Gonen staat in de rij voor hem en Blūms staat drie rijen voor hem op de tweede startrij.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
32 Reacties
Sorteer op:
Eerste keer dat iemand hierover begon was paar dagen geleden in de comments, geen idee wie het was en daarna geen artikel/opvolging meer over gezien, maar chapeau voor de reagerende flitser
  11 augustus 2023 14:36
  Quote:
  baukeingeel 9 AUGUSTUS 2023 OM 18:43
  Is er via de O23 route voor Nederland niet ook een plek te pakken? Ik dacht dat daar ook een Nederlander aan meedeed. Zou hij het schip voor Mathieu niet kunnen redden?

  Dit dus inderdaad. Een toevoeging dat dit artikel mede mogelijk is gemaakt door 'baukeingeel' zou op zijn plaats zijn!
  11 augustus 2023 14:39
  baukeingeel for UCI president
  11 augustus 2023 15:00
  Ik had liever Bauke in geel haha
  11 augustus 2023 15:11
  Waren er laatst geen vacatures bij Wielerflits? Geschikte kandidaat gevonden lijkt me.
  Make him an offer he can't refuse.
  12 augustus 2023 07:51
  Ik heb dit vorig jaar al gelezen toen het ook actueel was... Was dat dan niet op WF?
  Top xistnc, wordt gewaardeerd.
  @Baukeingeel, de bloemen liggen bij de balie!
  13 augustus 2023 06:02
  Iedereen de tijd van Bauke, dan komt het vast goed.
11 augustus 2023 14:26
Wat een onzinnig gedoe weer zeg.... Hoe ingewikkeld kun je plaatsing voor de OS maken? En mocht het zo zijn dat Nederland dan louter en alleen op basis van de prestatie van Schellekens dat ticket krijgt, laat hem dan ook de OS rijden.
  11 augustus 2023 15:54
  Hou toch op met deze zielige Van der Poel haat. Eerst was het het Nordemann die groot onrecht dreigde te worden aangedaan (pakte ander uit) en nu wordt een tweedejaars belofte voor dat karretje gespannen. Maakt geen enkele kans om aan de kwalificatie-eisen van het NOC te voldoen aangezien hij volgend jaar nog gewoon belofte is, maar dat mag de pret niet drukken.
11 augustus 2023 15:37
Dit kwalificatiesysteem is nog ingewikkelder dan de Play-Offs in het Belgische voetbal.
12 augustus 2023 11:05
Hmm. Hij moet geen koersen rijden om relatief vooraan te starten op het WK, hij moet zich niet echt kwalificeren voor de OS om naar de OS te mogen.

Wat is de volgende stap? Hij moet niet eerste eindigen om Olympisch kampioen te worden?
11 augustus 2023 14:56
Het snappen van de MTB kwalificatieprocedure is een hbo-diploma waard. Hoe ingewikkeld kan je het maken zeg.
11 augustus 2023 15:02
@Wielerflits redactie. Is het niet zo dat het NOC NSF nog aanvullende eisen stelt aan het selecteren? De geselecteerde renner moet minimaal top zoveel gereden hebben in een wereldbeker wedstrijd of kampioenschap om voor selectie in aanmerking te komen. Hoe zit het daarmee? Moet MvdP hier nog aan voldoen of laat NOC die eisen los?
  11 augustus 2023 15:06
  Die eisen zijn er in ieder geval wel:

  https://nocnsf.nl/media/6175/kwalificatiedocument-os-parijs-2024-mountainbike.pdf
  11 augustus 2023 15:13
  NOC*NSF moet gewoon even het reglement wijzigen ;-)
  11 augustus 2023 16:14
  In principe moet Van der Poel daar gewoon aan voldoen. Al speelt bij hem natuurlijk mee dat hij al in Parijs zal zijn voor de wegwedstrijd. Kost dus weinig extra om hem te laten starten.
  12 augustus 2023 10:21
  Top 12 rijden en hij staat op de spelen.
12 augustus 2023 09:56
Van der poel kan zich toch helemaal niet persoonlijk plaatsten? Alleen een startbewijs voor NL winnen, wat er blijkbaar al is door het resultaat bij de beloften. Toewijzing van die startplek aan een persoon doet de bondscoach.

Of wint MVWP een persoonlijke startplek als hij WK wordt?
12 augustus 2023 11:20
Het is allemaal achterhaald uiteraard maar toch, het is fundamenteel niet oké dat de renners die zorgen voor een kwalificatie dan zelf hun plaats moeten afstaan aan een landgenoot die geen kwalificatiepunten heeft vergaard. Hoog tijd dat de maskers afvallen en dat de UCI met wild cards werken. Toptornooien in het tennis doen het ook voor toppers die zijn weggezakt door omstandigheden, waarom zou het dan niet kunnen voor toprenners. De UCI enkele wildcards, het organiserende land ook. (Qatar mocht toch ook meespelen afgelopen winter, niet ?) Dat het plebs een eerlijke kans verdient is goed, maar het publiek, de organisatie en de sponsoren hebben ook hun rechten. Zij betalen dit event en het inkomen van de atleten.
  12 augustus 2023 13:53
  volgens mij is het interessanter voor publiek, organisatie en sponsoren dat die toppers zich moeten kwalificeren en tijdens het jaar dan ook regelmatig moeten deelnemen aan evenementen

  zo interessant is een renner, die hooguit een keer of 3 per seizoen opduikt in je wielertak, niet voor het grote plaatje
12 augustus 2023 16:52
Van der Poel kan niet eens 5 minuten op z'n fiets blijven zitten. Als Schellekens dat ticket behaald heeft, verdient Schellekens het om naar de OS te gaan. Als Van der Poel zo graag wil, had hij wat vaker wedstrijden moeten rijden.
  13 augustus 2023 13:53
  Kunt U Matieu zijn reactie op de man met de middelvinger tijdens de WK cross in Denemarken nog herinneren?
11 augustus 2023 14:20
Je plaatst je als LAND niet als individu. Dus prima als jantje de beslissende punten behaald en klaasje wordt gestuurd.
  11 augustus 2023 14:22
  idd, Jantje kan ook ziek worden, dan mag Klaasje meedoen.
  11 augustus 2023 17:13
  Ziekte inderdaad. Maar Jantje kan ook een tweedejaars belofte zijn die volgend jaar gewoon bij de beloftes blijft rijden en dus niet aan de kwalificatie-eisen van het NOC zal voldoen.
11 augustus 2023 14:03
Dat zou enorm zuur zijn voor de jongen die een ticket heeft binnengehaald, dus liever ziek ik Mathieu het op eigen kracht doen.
  11 augustus 2023 14:08
  Snap ik, maar Schellekens dat ticket niet als MvdP het (ook) op eigen kracht doet via een goede plek op dit WK als ik de regels goed begrijp
  11 augustus 2023 14:09
  Ja, maar dat helpt hem niet. Het ticket is voor de hoogste eindigende landen die nog niet geplaatst zijn. Als van der Poel zich plaatst, vervalt dus het ticket van Schellekens.
  11 augustus 2023 14:11
  Ja, als MvdP zich plaatst, zit hij dan bij die 19 landen en vervalt dat andere ticket? Of kan hij een tweede ticket verdienen op dit WK?

  "Daarvan is dit WK mountainbike van belang. Zowel bij de elite mannen als de U23 mannen krijgen de eerste twee landen in de uitslag die eind mei 2024 níet bij die negentien landen staan, alsnog een ticket voor Parijs. Dat is dus met terugwerkende kracht, maar Nederland mag daarop hopen."

  Ik ga er vanuit dat die 19 landen een momentopname is en dat getal kan alleen maar oplopen.
  Als je in beide categorieën deze limiet haalt, wat dan?
  11 augustus 2023 14:21
  Ah, het andere artikel geeft uitsluitsel. het zijn wel max 19 landen.
  De top8 in de ranglijst krijgen 2 tickets.
  Die andere 11 landen kunnen 1 ticket bemachtigen, via verschillende manieren

  Nederland heeft door de blessure van Vader en de vele andere disciplines van vdP geen kans via de ranking in de top 8 te komen, dus max 1 ticket.
  11 augustus 2023 15:48
  Gisteren brulde de hele goegemeente van woede, want het was niet eerlijk dat Mathieu op de vijfde rij mocht starten, dus bij wijze van experiment besloot ik deze reactie te geven, en mijn vermoedens kwamen helemaal uit. Voor de mensen die een normale reactie gaven, bedankt.

Reacties zijn gesloten.