Sagan: “Was me niet bewust van contact met Vantomme”

donderdag 30 maart 2017 om 15:21
Sagan: “Was me niet bewust van contact met Vantomme”

Foto: Sirotti

De afgelopen dagen is er ophef ontstaan over het optreden van Peter Sagan tijdens Gent-Wevelgem. Uit beelden blijkt dat er tijdens de beklimming van de Kemmelberg contact was tussen Sagan en Maxim Vantomme, een actie die gezien kan worden als een bodycheck.

De Belgische tv-commentator Karl Vannieuwkerke noemde het gisteren tijdens een tv-uitzending zelfs “een crapuleuze actie”, wat vertaald kan worden als schofterig. Ook Oliver Naesen reageerde fel. “Bij mij zou hij een rib kwijt geweest zijn, zeker weten. Ik zou teruggeduwd hebben”.

Sagan – die de wedstrijd als derde finishte – is zich van geen kwaad bewust. De regerend wereldkampioen reageerde op Twitter op het incident. “Ik was mij er niet bewust van. Het spijt me, maar zulke dingen gebeuren in wedstrijden”, aldus Sagan.

Dit artikel delen:

78 Reacties

girardengo 30 maart 2017 om 19:27

@fringale
Die mag je hier niet als argument gebruiken;-)

Evenmin als inzetten op generatieconflicten, die worden ook overal bijgesleept.

0
Koel 30 maart 2017 om 19:38

Wanneer je iets over Boom zegt, is LL een week overstuur…
on: Wat Sagan hier doet is hetzelfde als Terpstra destijds een keertje of drie richting Wynants deed.
Betraffen dit, over het paard getild manneke!

0
leegloper 30 maart 2017 om 20:08

@Koel,
Vind je het echt hetzelfde als wat Terpstra deed? Terpstra probeerde bewust Wijnants enkele keren van de weg te beuken. Wijnants mocht van hem niet op kop rijden.
Sagan had waarschijnlijk andere intenties. Hij wilde (speculatie) in het gaatje duiken om op te schuiven en een klein duwtje geven aan een of andere proconti renner. Dat duwtje viel wat harder uit dan had gehoeven, maar omdat dit soort dingetjes vaker gebeuren en Sagan nonchalant is, herinnert hij het zich niet eens. Heel wat anders dan wat Terpstra toen deed.

0
robotour 30 maart 2017 om 20:22

Is dit niet iets als op elke slak zout leggen of spijkers op laag water zoeken.
Beelden zijn niet zo duidelijk. Kan ook zijn dat Sagan in onbalans raakte, daar lijkt het in de beelden van voren op. In de beelden van achteren lijkt het inderdaad erop dat Sagan een soort schouderduw/kopstoot/move uitvoert. In het geval van het laatste is er sprake van opzet en volgens de regels niet toegestaan en zou bestraft kunnen / moeten worden.
Dit soort moves/uitwijkmanouvres komen mijn inziens wel vaker voor in de koers / in het peleton. Wringen/duwen/in gaten duiken/bochten afsnijden/wild/roekeloos rijgedrag etc. als al dit soort acties bestraft moeten worden, dan heb je een heel leger aan commissarissen etc. nodig. Maar ja, in het kader van veiligheid eerst zal dat wel de toekomst van het wielrennen worden.

0
Stenalic 30 maart 2017 om 20:22

Naessen is wel lekker bezig de laatste tijd. Hard op weg om Bouhani op te volgen als minst sympathieke renner van het peleton. Wat een misselijk ventje is het

0
oscarito1908 30 maart 2017 om 20:28

Meten met 2 maten. Zou Terpstra dit gedaan hebben is het janken hier.

0
kruissema 30 maart 2017 om 20:37

Vindt dat renners met agressieve bedreigingen richting andere renners (aka naesen), geweerd moeten worden uit de koers, alleen al uit zelfbescherming !

0
Orakel 30 maart 2017 om 20:44

Ik vraag mij vooral af waar deze kwak voor nodig is. Vantomme was geen rijdende chicane en gaf (zo op het eerste gezicht) geen aanleiding voor een bodycheck.
Waarschijnlijk reed Vantomme op de plek waar Sagan wilde rijden, of Sagan was van mening dat er voorin het peloton enkel plaats is voor een bepaalde kwaliteit renners…
Ik begin de man buiten zijn klasse als renner in ieder geval steeds dommer en vervelender te vinden. Eerst dat wazige geblaat over de toestand van de wereld na zijn WK (toen werd er nog serieus op in gegaan). Onterechte kritiek op renners die niet meerijden (Van Avermaet, Terpstra), maar ook verbaasd vragen waarom een Vanmarcke meerijdt in de ontsnapping. Beweren dat je de sterkste bent en kan bepalen wie er wint en verliest, maar voorlopig de krenten uit de pap naar Van Avermaet en Kwiatkowski zien gaan. Onbeduidende renners van de weg beuken tussen de toeschouwers. Er zit een flinke steek los bij deze man, of hij is van de wereld door een krachtige finalebidon waar tramadol nog wel het zwakkere middeltje in is.

0
leor 16 30 maart 2017 om 20:56

Zoals hier eerder al werd aangehaald denk ik niet dat Sagan deze actie nodig had, gezien zijn verdere beklimming echt sterk was. Dat hij het toch nodig achtte om zo'n agressieve uithaal te doen richting een collega, toont aan dat hij met redelijk wat frustraties rond rijdt.
Ik verwacht dan ook een zéér sterke en gepikeerde Sagan in de Ronde, maar ik hoop toch dat hij niet zal winnen. Tenzij alles nog samen is in de laatste ronde (wat ik niet verwacht) zie ik dat eerlijk gezegd ook niet gebeuren. Veel zal afhangen van de belangen en intenties van GvA.

0
Lombarda 30 maart 2017 om 21:04

Wat een gezelligheid hier. Waar een duw niet goed voor is. Gelukkig zijn er een paar oude wijze wielerkenners die mij uitsluitsel kunnen geven over de ernst van dit vergrijp.

0
nederbelg 30 maart 2017 om 21:07

@etika
Perfecte wedervraag, die ik me evenzeer stel, als 45jarige die bezeten is van de koers sinds de Ronde van Vlaanderen 1983…

0
schipperaar 30 maart 2017 om 21:19

@leor
Sommigen pakken een muur met dubbele snelheid dan de kneusjes en dan is lichaamscontact in zo’n flessenhals bijna onvermeidelijk.
Sagan zijn commentaar lijkt van weinig belang hier, amper gelovenswaardig..

0
theosmeets 30 maart 2017 om 21:23

Is het net als bij het veldrijden, er moet en zal een Belg winnen in het “rondje van Vlaanderen. Proberen Sagan te intimideren. Zielig!

0
poeskescherens 30 maart 2017 om 21:28

@theosmeets
Bedtijd. Maar voor je het licht uitdoet nog even een verliefde blik werpen op de poster van die woeste Slovaak.

0
Geraint 30 maart 2017 om 21:34

@theosmeets,

Wat een onzin. Als er een buitenlander wint dan maken we hem toch gewoon halve Belg. Is gelukt met Stybar en Cancellara. Ook Sagan hebben we al meermaals met Duvel bier proberen te verleiden en hij staat op het punt te breken.

0
denistel 30 maart 2017 om 21:35

kijk eens wat er in de laatste 10 km van een sprint voor bereiding gebeurd.hoort nou eenmaal bij de koers.

0
lorenzvdg 30 maart 2017 om 21:36

Wat een reacties weer… Omdat het over Sagan gaat ga je beter bashen op Karl Vannieuwkerke en Oliver Naesen? Dit zouden Naesen of Boonen eens moeten proberen, dan kreeg je hier 10p vol met haat.
Verder vind ik dat we dit niet moeten opblazen maar je mag het ook niet minimaliseren want het is niet netjes van Sagan. Moet Vantomme soms aan de kant gaan omdat hij bij een klein ploegje rijdt? Ik had in zijn plaats mijn volle drinkbus gepakt en naar zijn regenboog geflikkerd.

0
Striga 30 maart 2017 om 21:47

Terpstra houdt ook wel van een schouderstootje op z’n tijd. Wellicht kunnen ze hun beef van zondag doorzetten door elkaar op de Pater, over de volle breedte, heen en weer te ketsen met een paar flinke schouderstoten. Ik stem voor.

0
Quintenri 30 maart 2017 om 22:17

Orakel ++++++1

0
Gebruikersnaam 30 maart 2017 om 22:17

Opvallend gebrek aan kritiek aan het adres van knuffelbeer Tankink, die even veel kritiek had aan het adres van Sagan.

0
Krakowic 30 maart 2017 om 23:29

Sagan is toch een parel voor de sport. Dankzij hem is er tenminste af en toe nog wat ophef. Voegt in z’n eentje meer sjeu aan de sport toe dan een heel pak andere renners. Daarnaast is het niet zo dat hij hier een koers-bepalende duw geeft. Vantomme, met alle respect, mag zich mooi schikken als Sagan zoiets uithaalt. Is het netjes? Is het toelaatbaar? Misschien niet, maar het zorgt er wel voor dat er mooie verhalen in de sport blijven ontstaan. Hopen dat ie zondag iedereen erop legt en van mij mag ie Naesen met een even zo mooie schouderduw ergens goed in de kant parkeren!

0
flashke 31 maart 2017 om 00:37

@Krakowic
Sagan heeft genoeg kwaliteiten om mooie verhalen in de sport te laten ontstaan, zonder zich op een negatieve manier te laten opmerken. Het duwtje an sich stelt drie keer niks voor, maar het toont een negatieve, misschien zelfs arrogante, houding. Dit incident zijn we over 2 weken al weer vergeten, iemand die 2 jaar op rij in de regenboogtrui de Ronde wint, wordt nooit meer vergeten.
Kies zelf maar het mooiste verhaal.

0
jan jansen 31 maart 2017 om 06:10

Sagan is en blijft een held

0
fringale 31 maart 2017 om 06:58

Gevallen in Strade Bianchi, zich weer laten ringeloren in MSR, in E3 met stukken. Wat hij deed was een kampioen-onwaardig, maar misschien wel kampioen-eigen, want de druk van een wereldkampioen stopt niet met winst in Kuurne. Daarom, laten we dit voorval toedekken met de mantel der liefde voor de wielrennerij. Ik denk trouwens dat hij z'n lesje geleerd heeft, en gevoeld heeft dat z'n imago niet onkreukbaar is.

0
Jan 31 maart 2017 om 07:42

Bezopen arrogante actie, om in de goot te kunnen rijden.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone