Sagan de snelste in Tour de Suisse, Dumoulin vijfde

maandag 15 juni 2015 om 18:24
Sagan de snelste in Tour de Suisse, Dumoulin vijfde

foto: Sirotti

Peter Sagan heeft de tweede etappe in lijn in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Slowaak van Tinkoff-Saxo toonde zich de snelste van het uitgedunde peloton, voor Dani Moreno en Thibaut Pinot. Tom Dumoulin finishte als vijfde en behoudt zijn leiderstrui.

Na de late start ging het direct richting de Gotthardpas, een prachtig slingerende klim die grotendeels uit kasseien bestaat. Marco Marcato (Wanty-Groupe Gobert) en Stefan Denifl (IAM Cycling) reden daarop al snel een minuut bij elkaar, al was het vooral de Oostenrijker die het werk deed en als eerste over de top kwam. Vanuit de achtergrond wist Branislau Samoilau (CCC SprandiPolkowice) de twee na de top bij te halen. Het drietal kreeg een vrijgeleide van het peloton en breidde de voorsprong in de afdaling en op het vlakke uit naar meer dan zes minuten.

Toen vond Tinkoff-Saxo het genoeg en zette de fluoriserende ploeg zichzelf op kop van het peloton. Met nog zo’n 35 kilometer te gaan vergezelde de ploeg van Sagan die van Degenkolb, Giant-Alpecin, in de achtervolging. Dat resulteerde in een snel slinkende voorsprong van de kopgroep: tien kilometer later was die gehalveerd naar drie minuten. Het verschil werd zo steeds kleiner, terwijl Marcato vooraan moest afhaken en LottoNL-Jumbo een handje toestak in de achtervolging.

Nerveuze en bochtige slotfase
Tijdens de beklimming naar Leontica stabiliseerde de voorsprong van de kopgroep zich initieel, maar onder leiding van Rafal Majka vlogen de secondes er even later dan toch af. Leider Dumoulin was ook voorin de groep te vinden, die een halve minuut na Samoilau en Denifl de top rondde. In de natte afdaling reed een groepje weg onder leiding van Jan Bakelants, die even later achter Michael Albasini aan moest en langs de twee koplopers snelde.

Een niet aflatende Rafal Majka bracht alles weer samen in dienst van Peter Sagan, maar het was weer thuisrijder Albasini die de knuppel in het hoenderhok gooide. De benen van de Zwitser liepen bergop echter vol en dat bleek het sein voor verschillende andere aanvallers, waaronder heel even Laurens ten Dam. Het bleek echter niet genoeg om Peter Sagan in de smalle en bochtige slotfase van zijn zege af te houden.

flag-ch Ronde van Zwitserland 2015 (2.WT)
Uitslag etappe 1: Quinto – Olivene (117,3 km)

1. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) in 3u00m35s
2. flag-es Daniel Moreno (Katusha) z.t.
3. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr)
4. flag-co Julián Arredondo (Trek Factory Racing)
5. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
6. flag-gb Geraint Thomas (Sky)
7. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)
8. flag-co Johan Chaves (Orica GreenEdge)
9. flag-co Sergio Henao (Sky)
10. flag-es José Rojas (Movistar)

14. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) z.t.

Volledige uitslag

Algemeen klassement na etappe 2
1. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) in 6u43m12s
2. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 5s
3. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) z.t.
4. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 7s
5. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 12s
6. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 14s
7. flag-ch Steve Morabito (FDJ) z.t.
8. flag-hr Kristijan Durasek (Lampre-Merida) op 18s
9. flag-lu Bob Jungels (Trek Factory Racing) op 19s
10. flag-si Simon Spilak (Katusha) z.t.

Volledige klassement

Dit artikel delen:

101 Reacties

Keshi 15 juni 2015 om 20:15

@ Kelder is de Man

Snelste schema finish om 6 uur, half 7 langzaamste schema

http://www.steephill.tv/2015/tour-de-suisse/timetable-04.pdf

Brummel 15 juni 2015 om 20:18

altijd mooi om LTD in de aanval te zien, ook al is het maar voor even. Het is een goed teken dat hij zich daarmee niet heeft opgeblazen, maar gewoon finishte in dezelfde tijd als Sagan.

Matisz 15 juni 2015 om 20:23

Ik weet het niet met Kwia, nochtans zijn heel wat ritten in de Tour op zijn maat zou een toptour van 2013 kunnen herhalen. Maar de hele ploeg is ondermaats ook stybar en trein zijn nergens. Ofwel pieken ze echt naar de Tour. Etixx als sterk collectief in de Tour wie weet. Maar zou Kwia echt verstoppertje spelen? Maar ik vind zijn prestatie momenteel echt ondermaats dit is voor mij meer dan verstoppertje.

Bovendien Sagan maakt toch een statement voor een nieuwe groene trui hoor

DerPantzerwagen 15 juni 2015 om 20:32

Betreft EQS
Etixx zou Landa willen binnenhalen volgens het laatste nieuws.

Rondo 15 juni 2015 om 20:32

Mooi kijken zo, al die Nederlandse top renners. LTD bijna voor de winst… verder geen commentaar, gewoon klasse.

Huubi 15 juni 2015 om 20:40

Albasini was op en dacht: misschien kan ik nog dagen en majka moemaken

Contador#N.1 15 juni 2015 om 20:43

Landa zou een goed aankoop zijn voor etixx als ze ooit een grote ronde willen winnen zoals lef zegt.

Stoempert 15 juni 2015 om 20:43

@ Rondo:
Bijna voor de winst? :):):)
Het is een sympathieke kerel, maar er zat zeer weinig power in zijn demarrage

Romāns Vainšteins 15 juni 2015 om 20:48

Daarentegen zou QS een bijzonder slechte ploeg voor Landa zijn.

Zjoske 15 juni 2015 om 20:53

LTD bijna voor de winst? Haha, daar zat echt niks op en hij kwam van veel te ver.

Purito 15 juni 2015 om 21:05

Kwiatkowski is gewoon teveel allrounder. Simpel.

– Hij kan goed klimmen, maar is geen topklimmer
– Hij kan goed over kasseien rijden, maar er zijn specialisten
– Hij heeft een goede punch, maar er zijn renners die nog explosiever zijn

Kortom: hij is overal goed, maar zal vaak net naast de zege grijpen.

Overigens vind ik de halleluja stemming rond Sagan wel ietsiepietsie overdreven. We weten toch dat hij dit kan? Hij doet het immers al jaren, ritten winnen bij de vleet in dit soort koersen. Maar de stap zetten naar het winnen van een monument, die moet hij nog altijd maken.

alsjewint 15 juni 2015 om 21:06

@Zjoske

Van waar je komt maakt niet zoveel uit als je een snedige demarrage hebt. Van kop af of van de tweede rij is het misschien nog wel lastiger zelfs. Maar er zat inderdaad niks op, ja een giga grote plaat, maar dat hou je niet lang vol.

sjoerdtjen 15 juni 2015 om 21:25

@Purito
Grotendeels met je eens inzake Kwiatkowski (&Sagan).
Maar voor Kwiat geldt echter wel dat hij wel degelijk ook grote prijzen pakt (ondanks dat hij nog vaak NET mis zal grijpen). Het allrounden is zijn kracht maar ook zijn handicap.

vanSpringel 15 juni 2015 om 21:26

Ik wacht nog even op de reacties van Sooike en Striga……

Beest van Dumoulin. Genieten van die gast man. Diepe respect hoe die dat vandaag toch weer doet. Tot vandaag doet niemand het hem na.

vanuit de kantlijn 15 juni 2015 om 21:30

Kwiatkowski moet je gewoon in de Ronde van Vlaanderen uitspelen punt

ajarmstrong 15 juni 2015 om 21:43

@purito

Kwiatkowski te veel allrounder? Hij is 25, wereldkampioen en winnaar van de AGR. Ik denk dat 17 miljoen Nederlanders wel allrounder willen zijn.

En als je ook 25 bent, 4 etappes Tour hebt gewonnen en dit jaar ook 4 of 5 prijzen wint mag je toch best positief over Sagan zijn? Monument heeft hij nog 10 jaar voor. Wedden dat hem dat gaat lukken?

Wim Kruithof 15 juni 2015 om 21:43

Heerlijke koers gezien, de slotfase had een klassiek karakter, mooie demarrages, spannend parcours. Sagan is buitencategorie maar ik heb eveneens genoten van Gesink en Dumoulin.

Die aanval van ten Dam ging nergens over, wanneer je aanvalt met maar zo’n klein pijltje op je boog.

Purito 15 juni 2015 om 21:52

@ajarmstrong
Sagan zal ongetwijfeld wel een keer een monument winnen. Je hoeft ook namelijk niet altijd de sterkste te zijn in zo'n koers.

Ik snap alleen niet wat er dit jaar zo anders is aan Sagan. In 2013 won hij een twintigtal koersen, en kon je in rondes als Zwitserland al drie etappes voor hem reserveren. Nou, dat kun je anno 2015 dus ook nog doen. Maar het is niet dat hij een stap heeft gemaakt de afgelopen twee jaar.

En 5 ritten is natuurlijk mission impossible. Zijn ploeg is volledig rondom Contador gebouwd. Hij zal het dus vooral zelf moeten doen. Met een ritzege of 2 mag hij al heel erg blij zijn. Ook al omdat er met Gilbert, Matthews en Gerrans (voor de heuvelaankomsten) en Valverde, Purito, Dan Martin, Alaphilippe (hij start toch?) (voor de muurtjes) veel sterke concurrenten aan het vertrek staan. Vele malen sterker dan wat er hier rondfietst.

En wat betreft Kwiatkowski. Die koersen die je opnoemt, won hij door ontzettend slim te zijn. Een beetje Costa-achtig. Maar dat was niet omdat hij het sterkste was, al kun je dat misschien nog wel zeggen over het WK.

assen 15 juni 2015 om 21:55

Jammer van TD, verder alleen complimenten dat ie iets probeert!
Ja, laten we daar ajb niet over z**ken; niet geschoten, al is het maar een een p*sboogje, is altijd mis.

Sephiroth 15 juni 2015 om 22:21

Ik dacht eerst dat gesink ging, tis een poosje geleden dat TD uit een kopgroep aanviel in de finale. Kon er wel om lachen, of er nou veel of weinig power op zat.. hij ging in ieder geval. Dumoulin laat zien dat hij mooi groeit en echt stappen maakt, ook kwa inzicht.

Sagan gelijk terug na 1 keer winnen? Ik hoop het, maar het klinkt alsof er WFers zijn die te vroeg conclusies trekken (wederom trouwens). iets met vogels en lente of zo.
Kwia heeft dit jaar toch echt wel meerdere mooie dingen laten zien. vooral kwa klimmen. EQS heeft wel weinig ronde renners, maar ach, dat is hun probleem :)

Ik vond de finish tricky maar wel erg mooi hoor. Dan maar iets subtieler rijden. Nu kan je nog mooi een deur dicht knallen :)

jan jansen 15 juni 2015 om 22:24

Domoulin houdt weer stand, knap gedaan

LennartZ 15 juni 2015 om 22:28

@purito

Je zegt veel zinnige dingen, maar wat je nu over kwiatkowski zegt is natuurlijk wel lachwekkend. Als je op je 25e al de strade Bianche, de Amstel gold race en het wk hebt gewonnen dan is het toch vrij stug om te zeggen dat iemand “te allround” is. En over tweede plaatsen; een groot renner als Valverde heeft er ook genoeg op zijn naam staan. Bovendien is Rodriguez nog nooit verder gekomen dan een tweede plek op het wk…

Sagan=hulk 15 juni 2015 om 22:40

@purito

Iedereen is zo lovend over Sagan omdat hij eindelijk opnieuw iets laat zien van het gigantische talent dat hij heeft. Dat was al van de Tour van vorig jaar geleden. Ik ben vooral opgelucht dat hij terug is.
Natuurlijk heeft Sagan in deze 2 jaar geen progressie meer gemaakt, aangezien hij al zo goed was. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij nu dat laatste stapje naar een een generatietopper, iemand die zeer lang in de geheugens zal blijven bestaan, kan zetten. Na een minder jaar is zijn honger immens.

Alleen zou ik volgend jaar zijn programma veranderen. De ardennenklassiekers liggen hem minstens zo goed als de Vlaamse.

En 5 ritten mission impossible? Ik zou er je hand niet voor in het vuur steken, je weet nooit met Sagan. Mur de Bretagne kan hij zeker aan en op Huy zie ik hem zelfs ook kort eindigen. Dan nog enkele zware overgangsritten en je komt misschien wel aan 5…hij kan natuurlijk evengoed 5 tweede plaatsen behalen. ..

Purito 15 juni 2015 om 22:48

@Sagan=hulk
Ik ben ook zeer blij dat hij weer aan de winnende hand is. Het is een klasbak, en een entertainer. En hij is zeker terug, voor rittenkoersen als Zwitserland en voor de groene trui in de Tour. Ik ben wel erg benieuwd of hij nu ook op een WK (Richmond moet hem toch als gegoten liggen) het ook kan waarmaken. Laten we het hopen, het is misschien wel de best denkbare wereldkampioen.

En ik denk zeker dat de Amstel binnen zijn mogelijkheden ligt. WP wordt moeilijker voor hem en Luik twijfel ik echt aan. Maar als ze zo slap rijden als de voorgaande jaren, moet dat misschien wel lukken. Maar Milaan-San-Remo wil hij ook zo graag winnen, en je kunt niet top zijn in San Remo en de Ardennenklassiekers. Dat lukte iemand als Gerrans ook niet in het verleden.

@LennartZ
Zo’n Amstel Gold Race ga je niet een tweede keer op die manier winnen. Het is ook een topper hoor, begrijp me niet verkeerd. En hij gaat zeker per jaar een koers a 6/7 winnen. Maar hij zal in veel koersen ook net tekort komen tegen echte specialisten. Ook dat is een feit. Maar je kunt ook koersen winnen door slim te koersen. Kijk maar naar Costa. Dus je hoeft je niet druk te maken over Kwiat hoor.

Bettinwel 15 juni 2015 om 22:54

Net op het moment dat je gaat denken dat er helemaal niks terecht komt van Nederlanders in de Tour. Niet dat Dumoulin echt gaat meekomen in het hooggebergte maar in deze vorm komt ie kort in het klassement in het begin van de Tour. Zeer kort.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair