Sagan de snelste in Tour de Suisse, Dumoulin vijfde

maandag 15 juni 2015 om 18:24
Sagan de snelste in Tour de Suisse, Dumoulin vijfde

foto: Sirotti

Peter Sagan heeft de tweede etappe in lijn in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Slowaak van Tinkoff-Saxo toonde zich de snelste van het uitgedunde peloton, voor Dani Moreno en Thibaut Pinot. Tom Dumoulin finishte als vijfde en behoudt zijn leiderstrui.

Na de late start ging het direct richting de Gotthardpas, een prachtig slingerende klim die grotendeels uit kasseien bestaat. Marco Marcato (Wanty-Groupe Gobert) en Stefan Denifl (IAM Cycling) reden daarop al snel een minuut bij elkaar, al was het vooral de Oostenrijker die het werk deed en als eerste over de top kwam. Vanuit de achtergrond wist Branislau Samoilau (CCC SprandiPolkowice) de twee na de top bij te halen. Het drietal kreeg een vrijgeleide van het peloton en breidde de voorsprong in de afdaling en op het vlakke uit naar meer dan zes minuten.

Toen vond Tinkoff-Saxo het genoeg en zette de fluoriserende ploeg zichzelf op kop van het peloton. Met nog zo’n 35 kilometer te gaan vergezelde de ploeg van Sagan die van Degenkolb, Giant-Alpecin, in de achtervolging. Dat resulteerde in een snel slinkende voorsprong van de kopgroep: tien kilometer later was die gehalveerd naar drie minuten. Het verschil werd zo steeds kleiner, terwijl Marcato vooraan moest afhaken en LottoNL-Jumbo een handje toestak in de achtervolging.

Nerveuze en bochtige slotfase
Tijdens de beklimming naar Leontica stabiliseerde de voorsprong van de kopgroep zich initieel, maar onder leiding van Rafal Majka vlogen de secondes er even later dan toch af. Leider Dumoulin was ook voorin de groep te vinden, die een halve minuut na Samoilau en Denifl de top rondde. In de natte afdaling reed een groepje weg onder leiding van Jan Bakelants, die even later achter Michael Albasini aan moest en langs de twee koplopers snelde.

Een niet aflatende Rafal Majka bracht alles weer samen in dienst van Peter Sagan, maar het was weer thuisrijder Albasini die de knuppel in het hoenderhok gooide. De benen van de Zwitser liepen bergop echter vol en dat bleek het sein voor verschillende andere aanvallers, waaronder heel even Laurens ten Dam. Het bleek echter niet genoeg om Peter Sagan in de smalle en bochtige slotfase van zijn zege af te houden.

flag-ch Ronde van Zwitserland 2015 (2.WT)
Uitslag etappe 1: Quinto – Olivene (117,3 km)

1. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) in 3u00m35s
2. flag-es Daniel Moreno (Katusha) z.t.
3. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr)
4. flag-co Julián Arredondo (Trek Factory Racing)
5. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
6. flag-gb Geraint Thomas (Sky)
7. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)
8. flag-co Johan Chaves (Orica GreenEdge)
9. flag-co Sergio Henao (Sky)
10. flag-es José Rojas (Movistar)

14. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) z.t.

Volledige uitslag

Algemeen klassement na etappe 2
1. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) in 6u43m12s
2. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 5s
3. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) z.t.
4. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 7s
5. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 12s
6. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 14s
7. flag-ch Steve Morabito (FDJ) z.t.
8. flag-hr Kristijan Durasek (Lampre-Merida) op 18s
9. flag-lu Bob Jungels (Trek Factory Racing) op 19s
10. flag-si Simon Spilak (Katusha) z.t.

Volledige klassement

Dit artikel delen:

101 Reacties

Daan° 15 juni 2015 om 18:50

Algemeeen klassement beste Nederlanders:
1. Tom Dumoulin (GIA) – plaats behouden
17. Robert Gesink (LTJ) op 32sec. – plaats behouden
28. Ten Dam (LTJ) op 1:35. – 10 plaatsen gestegen

schipperaar 15 juni 2015 om 18:52

Wat een weelde, vier dagen geel al, die terugval van zijn hoogtestage plant hij beter in voor volgende week. Hopen dat woensdag geen gehaktdag wordt voor hem.

ProfrondeZevenbergen 15 juni 2015 om 18:56

Mooie zege weer voor Sagan. Ik heb nog net de laatste kilometers kunnen zien.
Geen Degenkolb en Gilbert, maar wel Matthews erbij. Al kon die laatse in de sprint geen potten meer breken.

Velodore 15 juni 2015 om 18:56

Kwiatkowski binnen op 13 minuten en gisteren op 10 minuten.. Wat is er aan de hand? Transferbeslommeringen? Het lijkt me dat Sky toch afhaakt voor hem nu? Of is alles al getekend en zit Kwiat al met zijn hoofd bij Sky?

Gilberto 15 juni 2015 om 18:56

Zou Pinot toch weer eens die fransman worden die de Tour zou kunnen winnen in de toekomst?

Hou trouwens allemaal eens op met dat 'zomaar eventjes vanuit gaan dat Dumoulin die Tour proloog win' hey, niet normaal meer hoeveel druk men op die jongen legt op die manier

gavirialaphilippe 15 juni 2015 om 18:57

nou dat is ook al wel weer duidelijk wie het groen gaat pakken in de tour ;)

Passo Stelvio 15 juni 2015 om 19:03

Goede overwinning van Sagan, Majka werkte er hard genoeg voor. Dumoulin ook goed gehandhaafd.. Deze finish is mijns inziens echter veel te gevaarlijk. Helaas zie je dat elk jaar eigenlijk wel in Zwitserland; niet alleen daar overigens.

rahimns 15 juni 2015 om 19:04

Kwiatkowski komt waarschijnlijk ook van een hoogte stage en heeft na LBL geen wedstrijdkilometers in de benen. Daar zal waarschijnlijk wel een deel van de oorzaak liggen. Denk dat hij hier gewoon naartoe is gekomen zonder een ambitie voor een klassement en waarschijnlijk een dag gaat uitkiezen om zichzelf te testen.

Velodore 15 juni 2015 om 19:06

@rahimns

Dat is idd mogelijk, maar een Stybar, Trentin.. zouden dit ook moeten aankunnen en waren ook nergens.

Sagan=hulk 15 juni 2015 om 19:09

Ik vind etixx maar een zwak seizoen draaien. Ze hebben wel veel zeges, maar het zijn toch vooral kleintjes.
Natuurlijk zouden veel andere teams direct tekenen voor het seizoen van etixx, maar voor hun budget en renners…

denistel 15 juni 2015 om 19:09

sterk hoor die Sagan en majka deedook berewerk.Wat Albasini deed weet ik niet die kon
beter Matthews piloteren de laatste km.ten Dam demareerd maar keek ook meteen weer omdat schiet niet op Dumoulin weer mooi voorin.

alsjewint 15 juni 2015 om 19:23

Ik denk dat Lau aan de beterende hand is. Zelfs in die mate dat hij aanviel! Al moet ik wel zeggen dat er niet veel opzat. Gesink leek me niet te veel overschot te hebben, maar denk wel dat dit belangrijke kilometers met wedstrijdhardheid voor hem zijn. Dumoulin geeft een sterke indruk in het geel. Verder opvallend voor mij; Albasini die deze aankomst toch wel helemaal verkeerd inschatte als Zwitser. Hij ging veel te vroeg en kwam zichzelf flink tegen. Ook opvallend de 48e plek van Marco Minnaard in het AK. Die plek heeft hij niet verkregen door een ontsnapping maar door weinig achter de top te eindigen, chapeau!!

Kelder is de Man 15 juni 2015 om 19:27

Weet iemand wat een beetje het tijdschema voor morgen is.. ivm werktijden mijnerzijds.

Striga 15 juni 2015 om 19:31

Albasini ging ook lekker los. Toen hij na z’n eerste aanval terug gepakt werd leek hij helemaal kapot, en 3 mins later knalt ie weer weg haha. Zat wel even verbaasd te koekeloeren.

markd 15 juni 2015 om 19:50

lefevere moet dringend zijn huiswerk maken , afgang in de Giro, debacle in de Dhaupine, tot nu toe een een compleet mislukte RvZ .Tevreden met een overwinning van Boonen in veredelde kermiskoers ( qua deelnemersveld, best wel pittig parcours ).Wordt wakker , als je wilt meedoen met de grote jongens in de rittenkoersen , hou dan mannen van het kaliber Poels, Baeckelandts en gooi Brambilla, Verona buiten ( buiten een toevallige top 10-plaats en veel geharrewar hebben deze eeuwige beloften nog zero, zero, zero …… niets bewezen , maar ze moeten wel een degelijke, maar subtopper Uran helpen in de bergen ;begrijpe wi kan .
Een hoogte stage ( opeens terug hot post EPO) werkt inderdaad pas na een bepaalde periode , en in de opbouw naar Het Spektakel kan ik het ergens volgen , maar 2 dagen na elkaar compleet de mist ingaan ….
Nu ja , Sagan miste ook z’n voorjaar is nu , wie weet …. de te volgen man

;

Sagan=hulk 15 juni 2015 om 19:58

Volgens mij ligt het bij Kwiat absoluut niet aan de hoogtestage.
Buiten zijn overwinning in de Gold Race, die met een gelukje tot stand kwam, presteert hij al heel het seizoen dramatisch.
Ik vraag me echt af wat het is, want hij is normaal samen met Stybar zowat de enige van etixx die de koers aantrekkelijk maakt. (Persoonlijke mening)
Zou het kunnen dat hij overtraind is of denkt hij er alleen met talent en zonder training ook te komen?
Veel vragen zullen duidelijk worden in de tour.

Bo Hamburger 15 juni 2015 om 20:00

Hé markd, gaat het? Snap niet echt wat je wilt zeggen. Maar wil je toch even vragen waarom je Poels erbij moet halen? Meesterknecht, kijk anders de dauphine even terug

Lombarda 15 juni 2015 om 20:03

Ik dacht dat Pinot een blauwe vogel was, maar nu blijkt het een hele goede wielrenner te zijn. Zijn voornaam rijmt ook nog eens prachtig op zijn achternaam. Ik zet hem hoog in mijn top-31 van mijn Tour-prognose.

klootje kriekeljon 15 juni 2015 om 20:05

off-topic: we konden er op wachten maar Joop en zijn trui op marktplaats was een stunt van Jumbo. http://www.omroepbrabant.nl/?news/231192722/Gele+trui+Joop+Zoetemelk+op+Marktplaats+blijkt+reclamestunt+Jumbo+Iedereen+is+een+kampioen.aspx

Kelder is de Man 15 juni 2015 om 20:06

Bo..
Tis een vaag stukje, maar MarkD zegt juist Poels te behouden. Wel een beetje laat.

Romāns Vainšteins 15 juni 2015 om 20:06

Een reteflauwe stunt welteverstaan. Oeioeioei, wat hebben we allemaal gesidderd zeg.

DrJ 15 juni 2015 om 20:09

@Bo Hamburger

Markd zegt juist dat ze mannen als Poels/Bakelants hadden moeten houden….en Brambilla en Verona eruit.
Maar als Sky komt….tsja.. :)

Kelder is de Man 15 juni 2015 om 20:09

KK..
Haha.. zuur voor van leeuwen van GS.. dacht even een echt shirt in zn bezit te hebben.

zomaareens 15 juni 2015 om 20:12

Kwiat is beetje verstoppertje aan het doen ook hoor, hij traint beetje als nibali heb ik het idee, zie hem zich nergens opblazen, rijdt zn ritjes uit.. en zal idd morgen of overmorgen wel ergens dagje pieken

markd 15 juni 2015 om 20:14

Kwiat is altijd al iemand van hoogten en dalen en presteert dit jaar zeker eerder onder z’n niveau ( LBL was een typevb). Poels blijf ik een zeer degelijke ronderenner (laat hem uit de klassiekers) vinden en z’n prestatie vorig jaar in de Giro was naar EQ normen zeer goed.
M’n punt is dat als je in de huidige UCI normen een topploeg wilt zijn ook een degelijke ronde ploeg moet uitbouwen en daar maakt lefevere een keuze (die ik niet deel , nuance … ‘ heb dan ook het geld niet van z’n mecenassen )

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair