Sagan de snelste in Tour de Suisse, Dumoulin vijfde

maandag 15 juni 2015 om 18:24
Sagan de snelste in Tour de Suisse, Dumoulin vijfde

foto: Sirotti

Peter Sagan heeft de tweede etappe in lijn in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Slowaak van Tinkoff-Saxo toonde zich de snelste van het uitgedunde peloton, voor Dani Moreno en Thibaut Pinot. Tom Dumoulin finishte als vijfde en behoudt zijn leiderstrui.

Na de late start ging het direct richting de Gotthardpas, een prachtig slingerende klim die grotendeels uit kasseien bestaat. Marco Marcato (Wanty-Groupe Gobert) en Stefan Denifl (IAM Cycling) reden daarop al snel een minuut bij elkaar, al was het vooral de Oostenrijker die het werk deed en als eerste over de top kwam. Vanuit de achtergrond wist Branislau Samoilau (CCC SprandiPolkowice) de twee na de top bij te halen. Het drietal kreeg een vrijgeleide van het peloton en breidde de voorsprong in de afdaling en op het vlakke uit naar meer dan zes minuten.

Toen vond Tinkoff-Saxo het genoeg en zette de fluoriserende ploeg zichzelf op kop van het peloton. Met nog zo’n 35 kilometer te gaan vergezelde de ploeg van Sagan die van Degenkolb, Giant-Alpecin, in de achtervolging. Dat resulteerde in een snel slinkende voorsprong van de kopgroep: tien kilometer later was die gehalveerd naar drie minuten. Het verschil werd zo steeds kleiner, terwijl Marcato vooraan moest afhaken en LottoNL-Jumbo een handje toestak in de achtervolging.

Nerveuze en bochtige slotfase
Tijdens de beklimming naar Leontica stabiliseerde de voorsprong van de kopgroep zich initieel, maar onder leiding van Rafal Majka vlogen de secondes er even later dan toch af. Leider Dumoulin was ook voorin de groep te vinden, die een halve minuut na Samoilau en Denifl de top rondde. In de natte afdaling reed een groepje weg onder leiding van Jan Bakelants, die even later achter Michael Albasini aan moest en langs de twee koplopers snelde.

Een niet aflatende Rafal Majka bracht alles weer samen in dienst van Peter Sagan, maar het was weer thuisrijder Albasini die de knuppel in het hoenderhok gooide. De benen van de Zwitser liepen bergop echter vol en dat bleek het sein voor verschillende andere aanvallers, waaronder heel even Laurens ten Dam. Het bleek echter niet genoeg om Peter Sagan in de smalle en bochtige slotfase van zijn zege af te houden.

flag-ch Ronde van Zwitserland 2015 (2.WT)
Uitslag etappe 1: Quinto – Olivene (117,3 km)

1. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) in 3u00m35s
2. flag-es Daniel Moreno (Katusha) z.t.
3. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr)
4. flag-co Julián Arredondo (Trek Factory Racing)
5. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
6. flag-gb Geraint Thomas (Sky)
7. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)
8. flag-co Johan Chaves (Orica GreenEdge)
9. flag-co Sergio Henao (Sky)
10. flag-es José Rojas (Movistar)

14. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) z.t.

Volledige uitslag

Algemeen klassement na etappe 2
1. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) in 6u43m12s
2. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 5s
3. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) z.t.
4. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 7s
5. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ) op 12s
6. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 14s
7. flag-ch Steve Morabito (FDJ) z.t.
8. flag-hr Kristijan Durasek (Lampre-Merida) op 18s
9. flag-lu Bob Jungels (Trek Factory Racing) op 19s
10. flag-si Simon Spilak (Katusha) z.t.

Volledige klassement

Dit artikel delen:

101 Reacties

fabioaru 16 juni 2015 om 13:02

@zomaareens

Haha, daar heb je een punt. In 2013 werd Kwiatkowski ook op 23-jarige leeftijd na een zwaar voorjaar in de Tour opgesteld. Met een 11e plaats in het AK pakte dat overigens niet slecht uit :P.

Nog even verder off-topic: Ik denk dat Etixx normaal gesproken sowieso Cavendish, Kwiatkowski, Uran, Stybar, Martin en Renshaw meeneemt. Dan blijven er nog 3 plekken over.
Gezien zijn prestaties in Zwitserland zal Brambilla ook wel mee mogen. Trentin zullen ze toch ook wel meenemen? Blijft er nog 1 plek over.

Het zou dus kunnen dat Alaphilippe meegaat maar dan had ik het logischer gevonden als ze hem wat rust hadden gegeven na het voorjaar, zoals bijvoorbeeld Purito die wel gehad heeft.

Headlines

Materiaalzone

Populair