Sacha Modolo: “Binnen blijven en mogelijk een contract mislopen?”

vrijdag 20 maart 2020 om 19:45
Sacha Modolo: “Binnen blijven en mogelijk een contract mislopen?”

foto: Cor Vos

Update

Sacha Modolo staat voor een dilemma door de maatregelen rond het coronavirus: binnen blijven en mogelijk een nieuw contract mislopen, of, tegen alle adviezen in, buiten trainen met het risico om ziek te worden? “Als de wedstrijden weer beginnen, moet ik er klaar voor zijn.”

Modolo deelt zijn zorgen op zijn social media. Zijn thuisland Italië is ernstig door het coronavirus getroffen, waardoor lockdown-maatregelen zijn genomen. Ook riep de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, wielrenners op om in deze crisistijd niet buiten te fietsen. “Trainen of niet trainen? Voorlopig hebben wij als profrenners toestemming (om buitenshuis te trainen, red). Gebruiken we ons gezond verstand en blijven we thuis, rijden we alleen op binnenwegen?”

Afgelopen drie dagen heeft de Italiaan van Alpecin-Fenix gewoon getraind, schrijft hij. “Ik heb het gevoel dat ik iets moet doen omdat het moet, maar ik weet dat het verkeerd is. Aan de ene kant wil ik het liefst thuis blijven in de hoop dat dit vervloekte virus zo snel mogelijk overgaat. Maar aan de andere kant is wielrennen mijn vak (mijn lievelingsvak weliswaar, maar het blijft mijn vak) en voor nu mogen we dat blijven uitoefenen.”

Contract
“Om eerlijk te zijn: als ik een contract voor 2021 had, zou ik het liefst de hele dag in bed blijven, maar helaas is dat niet zo. Als de koers weer begint, moet ik daar klaar voor zijn. Het klopt dat dit misschien in juni pas is, maar ik kan niet twee maanden binnen blijven en denken dat ik dan weer in vorm ben; ook omdat renners uit andere landen voorlopig kunnen blijven trainen, wat voor een oneerlijke koers zou zorgen.”

foto: Cor Vos

De situatie heeft Modolo voor het blok gezet: moet hij buitenshuis blijven trainen, zodat hij in vorm is als de wedstrijden weer beginnen en zich dan in the picture kan rijden? Of volgt hij de adviezen op en blijft hij binnen? “Wat als ik niet voldoe aan de verwachtingen van de ploeg? Niet getraind om het goede voorbeeld te geven? Dat kan andere ploegen niets schelen. Wie betaalt dan in 2021 mijn salaris?”

Als het aan hem ligt, zetten alle renners wereldwijd de fiets even aan de kant: voor de gezondheid, maar ook om oneerlijk koersverloop, met renners die gewoon verder konden trainen tegen renners die maandenlang alleen op de rollen konden oefenen, tegen te gaan. “Tot die tijd zul je niet alleen mij, maar de meeste profs nog steeds buitenshuis zien fietsen. Niet omdat we het leuk vinden, maar omdat de moderne wielersport meedogenloos is en je zó zonder werk kan komen te zitten.”

‘Als mij of mijn familie iets overkomt, wie helpt er dan?’
“En wat als ik ziek word?”, vraagt Modolo zich af. “Misschien moet ik dan een week lang in bed blijven, of beland ik in het ziekenhuis. En mijn vrouw en mijn dierbaren dan? Ik wil echt niet ziek worden en het is mijn angst dat mijn vrouw en dochter besmet raken. Als mij of mijn familie iets overkomt, wie helpt er dan? De UCI? De Italiaanse bond? Mijn team? Geen van allen. Dus de keuze is aan de renner.” (16.40 uur)

Update – 19.45 uur

Vanavond heeft Sacha Modolo via zijn social media zijn bericht toegelicht. “Helaas zijn er te vaak mensen die berichten uitwringen, die van mij en van collega’s. Ik beschreef mijn gedachten over de huidige situatie, over de redenen die me ertoe brachten om te gaan trainen: de liefde voor de sport en het respect voor de activiteit die mijn passie, maar ook mijn werk is. Laat duidelijk zijn dat in ieder land andere regels gelden. Ik zal altijd die regels respecteren.”

“Mijn ploeg Alpecin-Fenix besteedt veel aandacht aan de gezondheid van haar renners en staf en laat ons voldoende vrijheid om het beste te kiezen voor onszelf én onze familieleden. De woorden ‘als ik een contract gehad had, was ik thuisgebleven’ waren slechts om te bevestigen dat de ploeg ons adviseerde om onszelf te beschermen, maar dat het mijn zorg is om er klaar voor te zijn als de koers hervat wordt. Ik geloof en hoop dat het nu volkomen duidelijk is.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

vincenzo 20 maart 2020 om 17:23

Verhoogt buiten trainen werkelijk het risico om Corona op te doen? Er zij andere redenen waarom het in sommige landen verboden is om buiten te trainen, zoals uitsluiten dat de renner betrokken raakt bij een ongeluk en zo een IC-plaats gaat bezetten.

vincenzo 20 maart 2020 om 17:25

“Als de koers weer begint, moet ik daar klaar voor zijn. Het klopt dat dit misschien in juni pas is”

Wie kan meneer Modolo gerust stellen dat dit echt niet in juni is en dat hij gerust het komende half jaar op zijn bed kan blijven liggen?

krypton 20 maart 2020 om 17:44

Niemand.

LB108 20 maart 2020 om 18:23

Jouw pessimistische praat begint stilaan vervelend te worden, Vincenzo.
We zullen wel zien wanneer de koersen terug beginnen, is het Juni, Juli of later, we zullen het zien maar je hoeft niet op ieder artikel te antwoorden dat er geen koersen meer zullen zijn. Kan me voorstellen dat je je heel erg verveeld maar ga misschien zelf eens fietsen, zal je ook goed doen

SnellePelle 20 maart 2020 om 18:34

Wij begrijpen elkaar Vincenzo. Vandaag is bekend geworden dat in Azie de corona besmettingen weer toenemen.

Mocht onze golf weer voorbij zijn zullen we te maken krijgen met een herbesmetting uit een ander continent.

Gaan jullie maar lekker hunkeren naar de koers, ik zou beter hunkeren naar je (zieke) naasten.

Kannibaal van Schepdaal 20 maart 2020 om 18:37

@LB108:

+1

stefanl2512 20 maart 2020 om 20:30

Vooralsnog weten we niet wat er morgen laat staan volgende week gaat gebeuren. Iedere voorspelling over het verloop van de rest van het seizoen is dan ook volkomen prematuur en niet meer dan speculatie.

Persoonlijk denk ik dat we momenteel in een extreme vorm van paniek verkeren en we in de loop van april/mei de piek qua besmettingen hebben gehad en hopelijk weer teruggaan naar een normale situatie. En ja, ook dat is slechts een mening..

Tot die tijd is het wat mij betreft niet meer dan logisch dat renners (prof, amateur of liefhebber) zijn trainingsrondje maakt mits dat binnen de plaatselijke regels valt.
Gezonde mensen wekenlang ophokken is compleet onzinnig en ongezond. Een mens is niet gemaakt om binnen te zitten laat staan iemand die normaliter dagelijks vele uren buiten is.

Greg4ever 20 maart 2020 om 17:58

Is wel een dilemma… voor hem en ook voor alle andere renners die eind 2020 einde contract zijn.

NL teams kunnen als NL werkgever deeltijd WW aanvragen voor hun werknemers. Wellicht bespaart de ploeg zich daarmee genoeg kosten om alle aflopende contracten van renners sowieso met 1 jaar te kunnen verlengen. Wel zo fair naar de renners die niets konden laten zien…

btw ik ga ervan uit dat er dit jaar niet meer gekoerst gaat worden.

josi 20 maart 2020 om 18:54

Als de beste kans op een contract voor volgend jaar je belangrijkste doelstelling is, moet je vooral buiten blijven trainen. Ik denk dat ik persoonlijk wel andere prioriteiten zou hebben in de huidige omstandigheden.

Bikeage 21 maart 2020 om 11:32

Maar als je volgend jaar werkloos bent dan zit je natuurlijk ook best wel in de puree. Ik snap wel dat Modolo en veel andere renners in een rot situatie zitten hierdoor.

vincenzo 20 maart 2020 om 21:28

@LB108
Voor jouw beeld: ik verveel me geen moment, maar maak al de hele week overuren op het vlak van de coronabeheersing. Ik weet echt wel waar ik het over heb, maar heb geen tijd om alles nader toe te lichten te beargumenteren. Dat doen sommige anderen wel op dit forum en daar hoef ik niets aan toe te voegen.
Mij valt op dat het lijkt alsof het gros van de (wieler)wereld nog niet doordrongen is van de ernst of die niet wil inzien. De knop gaat maar moeilijk om. Thomas de Gendt werd in Parijs-Nice op Eurosport als een pessimist bestempeld, toen hij liet weten er van uit te gaan dat dit de laatste wedstrijd was die hij reed dit jaar. De tijd zal leren of hij een pessimist of een realist is.

Samlambeej 20 maart 2020 om 22:17

Hij wil toch zo graag wielrennen voor de kost? Ik heb ‘m bij de ondertekening van z’n contract het maatschappelijk-verantwoord(?)-vraagstuk niet horen maken.

Hup Hamster, in je rad.

Headlines

Materiaalzone

Populair