Rubén Plaza beëindigt carrière na negentien jaar in Lombardije

vrijdag 11 oktober 2019 om 17:05
Rubén Plaza beëindigt carrière na negentien jaar in Lombardije

foto: Cor Vos

Rubén Plaza overwoog vorig seizoen al of hij moest stoppen, maar plakte er toen nog een jaartje aan vast. Nu vindt de Spanjaard van Israel Cycling Academy genoeg geweest en hangt hij na de Ronde van Lombardije zijn fiets aan de wilgen.

“Het is tijd om te stoppen. Tijd om wat anders te gaan doen”, laat Plaza weten in een persrelaas van zijn ploeg. “Fysiek ben ik nog altijd in orde, maar ik ben steeds angstiger om voor de posities te vechten aan 65 kilometer per uur. Ik wilde eerlijk blijven tegen mezelf. Ik doe dit al de helft van mijn leven en nu is het genoeg. Ik heb alles bereikt wat ik kon en ik stop liever met een positieve noot, met trots en een goed gevoel. Het is tijd om verder te gaan.”

“Mijn grootste prestatie was het winnen van een etappe in de Tour de France van 2015”, vertelt de Spanjaard. “Ik wilde niets liever dan Israel Cycling Academy een overwinning schenken in de Giro d’Italia. Toen ik vorig jaar tweede werd in de achttiende etappe, was ik verdrietig en gefrustreerd. Ik was zo dichtbij en ik wist dat ik misschien geen andere kans meer zou krijgen.” Dit jaar kreeg hij een nieuwe kans, maar meer dan de vierde plek in de zesde etappe zat er niet in.

Etappezeges in Tour en Vuelta
Plaza verruilde twee jaar geleden ORICA-Scott voor Israel Cycling Academy. Daarvoor reed hij onder meer bij Lampre-Merida, Movistar en de voorlopers ervan, Caisse d’Epargne en iBanesto. De Spanjaard won in zijn carrière onder meer twee etappes in de Vuelta a España en een rit in de Tour de France. Ook werd hij tweemaal Spaans kampioen. Dit jaar wist hij niet te winnen; wel was hij zesde in de .2-koers Tour of Antalya en tiende in de .1-wedstrijd GP Miguel Indurain.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Jans Koerts 11 oktober 2019 om 18:15

Genoten van zijn bijzondere overwinningen!! Mooie renner!

IlPirata 11 oktober 2019 om 22:32

Toch ook knap 6e in de vuelta van 2005 en 10e in de tour de France van 2010. Mooi palmares.

maklukzat 11 oktober 2019 om 22:33

Prima carrière gehad, waar een hoop profs voor zouden tekenen.

bennovg 12 oktober 2019 om 07:43

Zal hem vooral herinneren als de renner die Kruiswijk de finale klap gaf in de Giro na zijn val. Liet zich terugzakken vanuit de groep naar chaves en Nibali om Kruijswijk de vernieling in te rijden.

Headlines

Materiaalzone

Populair