Roosen wint eerste editie Tacx Pro Classic, volledig Nederlands podium

Roosen wint eerste editie Tacx Pro Classic, volledig Nederlands podium

Foto: Henri Santing

zaterdag 14 oktober 2017 om 17:40

Timo Roosen heeft de eerste editie van de Tacx Pro Classic op zijn naam geschreven. De Nederlander van LottoNL-Jumbo wist op Neeltje Jans net uit de greep te blijven van een aanstormend favorietengroepje. Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij) eindigde als tweede. Het feestje voor LottoNL-Jumbo en Nederland als wielernatie werd gecompleteerd door Dylan Groenewegen, die Moreno Hofland nipt afhield van de derde podiumplek.

Koersen in Zeeland betekent vrijwel altijd bikkelen om in de goede waaier te zitten. Nadat de traditionele vroege vlucht zich had geformeerd, bestaande uit Mathieu Burgaudeau (Direct Energie), Anthony Turgis (Cofidis), Dries de Bondt (Vérandas Willems-Crelan), Joey van Rhee (Destil-Jo Piels) het SEG Racing Academy-duo Jordi Meeuws en Ide Schelling, Stef Krul (Metec-TKH Continental), Luuc Bugter (Delta Cycling Rotterdam) en Patrick Van der Duin (Baby-Dump), werden er al vroeg enkele waaiers getrokken.

Na vele relatief vruchteloze pogingen trokken LottoNL-Jumbo, Cofidis en Lotto Soudal op een zeventigtal kilometer van de finish het al flink uitgedunde peloton opnieuw in verschillende waaiers. Een groep van een veertigtal renners vloeide uiteindelijk weer samen in de binnenlanden van Zeeland. Vooraan was de kopgroep al uiteengevallen. Burgaudeau, Turgis, De Bondt en Bugter hadden als overgebleven vluchters nog altijd een voorsprong van één minuut op de achtervolgende groep.

De voorsprong van de vier koplopers groeide in de daaropvolgende kilometers zelfs naar bijna twee minuten. Ondanks de hoog oplopende nervositeit in het peloton en enkele pogingen tot waaiervorming, bleef de achtervolgende groep redelijk intact. Met nog iets meer dan twintig kilometer te gaan hadden de vluchters nog altijd een voorgift van een minuut. Stiekeme dromen konden echter een vijftal kilometer later weer in de ijskast worden opgeborgen. Met het aanvatten van de laatste lokale ronde ten zuiden van de Stormvloedkering – op ruim zestien kilometer van de meet – was de voorsprong namelijk gedaald tot een halve minuut.

Dit was het sein voor Turgis om zijn medevluchters overboord te gooien. De jonge Fransman hield lang dapper stand, maar werd op acht kilometer van de meet ingerekend. Net op dat moment legde Taco van der Hoorn al zijn kaarten op tafel. De Nederlandse seizoensrevelatie kreeg het gezelschap van zijn landgenoot Timo Roosen en de Belg Dimitry Claeys. De drie wisten al snel een voorsprong uit te bouwen van vijftien seconden. Het was echter LottoNL-Jumbo dat voorkeur leek te geven aan de kansen van kopman Groenewegen. De geel-zwarte brigade zette de achtervolging in op de drie koplopers, en leek in de laatste kilometer aan te sluiten. Ze strandden op de licht oplopende finishstrook echter in het zicht van de haven. Het was Roosen – die geen kopwerk had verricht vooraan – die daarop op machtige wijze naar zijn tweede profzege wist te spurten.

Dit artikel delen:

41 Reacties

Laatste man 14 oktober 2017 om 17:43

Leuke finale. LottoNL de sterkste ploeg en sprinter. Tactisch gespeeld. Roosen veronschuldigd zich netjes, Taco snapte het. Claeys had even wat meer moeite.

0
TomDJ 14 oktober 2017 om 17:43

De koers in handen genomen door LottoNL.
Jammer dat Roosen niet mee mocht rijden, doet niets af van de overwinning voor LottoNL, maar wel voor hem persoonlijk.
En weer een geweldige finale van Van Der Hoorn.

0
Wheely 14 oktober 2017 om 17:45

Mooi podium, Taco rammelt heerlijk aan de deur dit seizoen.

0
TheArt 14 oktober 2017 om 17:45

Claeys snapt toch wel hoe het werkt, mag ik hopen. LottoNL speelde het trouwens wel slim. Drukzetten vanuit het peloton waardoor Claeys en Van der Hoorn wel moesten blijven geven en Roosen fris bleef.

0
pippodeclown 14 oktober 2017 om 17:46

Effectief, maar moet je dit als grote ploeg willen in deze koers? Beetje alsof je senioren tegen junioren laat voetballen qua niveauverschil.

0
Tuubke 14 oktober 2017 om 17:47

Claeys moet nog een beetje bijles hebben over hoe het werkt in een vlucht. Geen geweldig deelnemersveld, maar wel een leuke koers hoor, zelfs met mooi weer. Als het spookt, kan het veld finaal uit elkaar worden geslagen op die vlakke, winderige wegen.

0
Nelson 14 oktober 2017 om 17:50

Hmm, op die manier wil je toch geen koers winnen.

0
Koel 14 oktober 2017 om 17:56

Timo was er zelf ook niet erg gelukkig mee, luizige overwinning maar ook die tellen.
Taco v.d. Hoorn maakt weer indruk.

0
Wielerfan1987 14 oktober 2017 om 17:58

@Nelson

Er wordt toch zo vaak door renners op zo’n manier gewonnen…?

0
maklukzat 14 oktober 2017 om 17:58

Goed uitgespeeld van Lotto-Jumbo. Winnen is winnen.

0
Tuubke 14 oktober 2017 om 18:00

@Nelson Ik denk dat iedere prof liever lelijk wint dan mooi verliest.

0
ti-raleigh 14 oktober 2017 om 18:00

Goed uitgespeeld. zo hoort het.

0
xistnc 14 oktober 2017 om 18:04

@Nelson
Als je een cadeautje krijgt, is het toch gewoon netjes om het uit te pakken?

Los daarvan is dit natuurlijk gewoon een overwinning van de ploeg. Als je de sterkste ploeg hebt en gemotiveerd bent, breng je jezelf in een positie zoals deze. Al gaat het niet altijd goed. Van Emden lokte Dillier op zo’n manier uit de tent, maar Castelijns ging in Drenthe de bietenbrug op tegen Schip.

Roosen liet zich vandaag de kaas niet van het brood eten, maar Wagner, Wynants of Van Hoecke hadden daar net zo goed kunnen staan.

0
limburgia 14 oktober 2017 om 18:09

Niet slim van TLJ maar misselijkmakend .
Profiteurs

0
Tinkerbell 14 oktober 2017 om 18:17

Leuk ook weer die reacties van mensen die dit een lelijke overwinning vinden en als TLJ niet had gewonnen hadden deze personen waarschijnlijk het hardst lopen zeiken dat ze zelfs hier niet kunnen winnen.
Elke overwinning telt, hoe je hem ook binnenhaalt.. profiteren van elkaar hoort nou eenmaal bij de koers.

0
Explorer 14 oktober 2017 om 18:19

Spelen ze het eindelijk een keer tactisch goed, gaat de helft hier nog liggen huilen dat het gestolen is. Gewoon team effort van tlj en puike overwinning voor Roosen. Dat vd hoorn de wedstrijd opent en daardoor zijn kaarten en kansen op tafel gooit heb je de kans dat je iemand van tlj mee krijgt.
Helaas voor hem, maar deze jongen heeft wel flinke stappen gezet de laatste maanden. Mag je ook trots op zijn.

0
Wilmerus 14 oktober 2017 om 18:29

Als je dit gestolen vindt, snap je weinig van wielrennen als teamsport.

0
Wheely 14 oktober 2017 om 18:31

Taco vd Hoorn ontpopt zich nog langzaam als de Nederlandse Sagan op deze manier :)

0
sstijnntje 14 oktober 2017 om 18:35

Ik snap bovenstaande galreacties niet echt. Dit is toch gewoon mooie tactiek? Dit is precies wat Quickstep ook jaar na jaar na jaar in de voorjaarsklassiekers doet. Ik wil er 5 euro op verwedden dat bovenstaande ‘zeurders’ een dergelijke tactiek bij Quickstep in PR of RvV juist ‘geweldig’ en ‘prachtig’ en ‘goed ploegenspel’ vinden

0
UrbanSteel 14 oktober 2017 om 18:35

Bijna ( ik zeg bijna ) gereden als TI-Raleigh. Voor niet meerijden en in het peloton ook niet , maar daar reden ze juist wel.
Vond het wel vreemd dat Groenewegen moederziel alleen zat tussen de wagens na een lekke band, was er al op hem gewacht door zijn ploeggenoten die daarna gelost waren of zat hij daar echt alleen ?
Dikke proficiat voor Timo Roosen en Dimitri Claeys moet terug naar de wielerschool met als hoofdvak hoe word ik profwielrenner, wat een misbaar van die man.

0
Pol 14 oktober 2017 om 18:36

Tot de reclame naar Eurosport gekeken wat een ramp was dat, als je het verschil niet weet van de Zeelandbrug en Neeltje Jans.Snel naar omroep Zeeland wat een verademing was dat.Dat waren 2 verslaggevers met heel kennis van zaken.Die moeten ze bij de NOS aan stellen, doen het 100 keer beter dan Ducrot en zijn maatje.

0
Mwielerfan 14 oktober 2017 om 18:43

Wat een moralistisch geblaat van sommige mensen hier. Goede tactiek van ltj. Van dn hoorn kan ook tevreden zijn met tweede plaats denk ik

0
Verweggistan 14 oktober 2017 om 18:44

Ducrot is ook een Zeeuw ;)

0
vlek 14 oktober 2017 om 18:48

Vermakelijk tactisch slot met een prima winnaar voor zo’n koers. Zeker ook om de voorspelbare reacties een veel betere uitkomst, dan degene die hier de meest waarschijnlijke was geweest.

Ik hoop de twee eerste volgend voorjaar ook vaak vooraan te zien. Twee jongens die nooit de grootste talenten zijn geweest, maar op hun eigen manier toch de weg naar de subtop aan het vinden zijn.

0
pippodeclown 14 oktober 2017 om 18:50

@sstijnntije, omdat dat belangrijke koersen zijn met gelijkwaardige tegenstanders. Dan vind ik dat het zo gespeeld mag worden, maar nu, met zo’n ploeg in dit veld is winnen niet genoeg en hoef je het niet op deze manier te doen. Beetje alsof Spanje oefent tegen Andorra en net met 2-1 wint..

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone