Polen: Fabio Jakobsen aangewezen als winnaar openingsrit, Groenewegen gediskwalificeerd

woensdag 5 augustus 2020 om 18:26
Polen: Fabio Jakobsen aangewezen als winnaar openingsrit, Groenewegen gediskwalificeerd

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen kwam in de openingsrit van de Ronde van Polen weliswaar als eerste over de finish, maar de eindsprint werd ontsierd door een horrorval waarbij Fabio Jakobsen in volle vaart de omheining in werd gekatapulteerd. De crash werd Groenewegen aangerekend en de Jumbo-Visma-renner is gediskwalificeerd. Jakobsen is als winnaar aangewezen.

Precies een jaar geleden liet Bjorg Lambrecht tijdens de Ronde van Polen het leven na een harde klap op een betonnen duiker. Zijn overlijden dompelde de wielerwereld in diepe rouw en vandaag bleek uit alle social media-posts dat de sport haar beloftevolle klimtalent allerminst is vergeten. Net op deze dag ging de 77e editie van de rittenkoers van start. Begonnen werd met een ronde door het Śląskistadion in Chorzów, dat recent is vernieuwd.

foto: Cor Vos

Daarvandaan reed het peloton kloksgewijs een ronde van bijna 147 kilometer door de omgeving om vervolgens aan te komen bij de drie plaatselijke ronden rond Katowice van 16,3 kilometer, waarin op 1,2 kilometer van de streep nog een klimmetje van vierde categorie was opgenomen. Vorig jaar won Luka Mezgec hier zijn eerste van twee ritzeges en ook nu werd in de hoofdstad van Silezië een sprint verwacht.

Vier vroege vluchters
Net na het startsein reden vier renners weg. Thuisrijders Kamil Małecki en Maciej Paterski, Julius van den Berg en Sam Brand vonden elkaar en reden bij de eerste tussensprint al vierenhalve minuut vooruit. In het peloton nam Jumbo-Visma, dat met Dylan Groenewegen haar topsprinter aan het vertrek had, het initiatief en vervolgens werd de voorsprong van de vlucht binnen een veilige marge gehouden.

Rond halfkoers was het verschil teruggelopen tot minder dan twee minuten door toedoen van onder anderen Jumbo-Visma’s Taco van der Hoorn. Dat werd stabiel gehouden tot aan de drie plaatselijke ronden rond Katowice. Na de eerste omloop bedroeg de voorsprong van de vier vluchters net geen minuut meer, terwijl daarachter Deceuninck-Quick Step, Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe het tempo hoog hielden.

Nervositeit zorgt voor valpartijen
Toen de nervositeit in het peloton toenam, werd ook gevallen. Op dertig kilometer van de streep smakten meerdere renners tegen het asfalt, onder meer ook Jumbo-Visma’s Christoph Pfingsten en Ryan Gibbons. De achtervolging op de kopgroep ging echter onverminderd hard door en op vijftien kilometer waren de vluchters ingerekend. De slotfase bleef nerveus, met meer valpartijen tot gevolg op de lokale ronde rond Katowice.

foto: Cor Vos

Een massasprint bleek echter onafwendbaar. Team Ineos leidde het peloton naar de laatste fase van deze openingsetappe, waarna in de laatste twee kilometer de treintjes van de sprinters het commando overnamen. In de slotfase trok Team Sunweb hard door voor Alberto Dainese met daarbij Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen bij elkaar. BORA nam vervolgens de kop over voor Pascal Ackermann.

In de laatste 200 meter zette Groenewegen de sprint in met Jakobsen in zijn wiel. De Nederlandse kampioen wilde rechts zijn landgenoot passeren, maar die liet geen ruimte: Jakobsen werd dan de omheining in gekatapulteerd. Groenewegen doorkruiste als eerste de aankomststreep, maar bleef net als andere renners niet recht. Een geaccrediteerde persoon naast de finish werd hard geraakt in de chaos en raakte serieus gewond.

Groenewegen werd nadien verantwoordelijk gehouden voor de chaos in de eindsprint en is uren na de finish gediskwalificeerd. Jakobsen, die op verschrikkelijke wijze in de hekken belandde, kreeg de overwinning toegekend in Katowice. Maar dat lijkt bijzaak na alle gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

295 Reacties

SOPJE 5 augustus 2020 om 18:55

Groenewegen zal natuurlijk gediskwalificeerd worden maar als je denkt dat ie dit expres doet dan snap je er ook weinig van..

0
LyndaLid 5 augustus 2020 om 18:59

Waarom knalt iedereen er zo’n onzin uit?

Zijn doel was niet om het zo te laten gebeuren, maar natuurlijk is de actie bewust! Hij rijdt toch niet per ongeluk zo ver naar rechts tot Jakobsen nergens meer heen kan? Is ie scheel, en weten wij dat allemaal niet?

Ik snap oprecht niet wat mensen bedoelen als ze zeggen dat dit per ongeluk was… Ja, het gevolg van de actie misschien – maar de actie zelf was natuurlijk 100% bewust en 100% achterlijk en moet bestraft worden. Want zelfs als het niet met de intentie was om Jakobsen de traumahelikopter in te knallen, was het risico erop al 70 meter eerder in te schatten en zag iedereen het aankomen. En Groenewegen drukt toch door.

0
LyndaLid 5 augustus 2020 om 18:56

Traumahelikopter op weg – en ik lees dat ze Jakobsen de overwinning geven…?

0
koos1 5 augustus 2020 om 19:01

Opvallend als Jacobsen de etappe zege krijgt. Of ‘vloog’ hij vallend toch nog net als tweede over de lijn heen?
Geen finish foto gezien maar ik zou denken Groenewegen DSQ en Sarreau de etappe zege.

0
mus van de maasstad 5 augustus 2020 om 19:02

Die van fdj komt eerder over de streep dan jacobsen die zelf heklemaal niet over de finish is gekomen

0
DonnyBrasco 5 augustus 2020 om 19:13

Jakobsen zijn fiets vloog nog de lijn over voordat Sarreau erover kwam

0
Merlinappa 5 augustus 2020 om 18:57

Fotograaf wordt gereanimeerd..
https://twitter.com/glosobywatela/status/1291048815563362305

0
Hollow Knight 5 augustus 2020 om 19:01

Levenslang schorsen. Gedaan met die spurters die denken dat ze alles mogen. Nu moeten we een duidelijk voorbeeld stellen.

0
Equipe Essenbourgh 5 augustus 2020 om 19:42

Dus iedereen die vanaf nu van zijn lijn afwijkt in een sprint doet een poging tot moord en moet juridisch worden vervolgd?

0
deluxe 5 augustus 2020 om 18:58

Hij wijkt van zijn lijn, dat klopt, maar dat zie ik wel meer dan eens, en niet alleen in n massasprint. De pech is nu dat de gevolgen de actie uitvergroten. Het is afschuwelijk om te zien, maar je kunt dit geen bewuste aanslag noemen. Wel een bewuste poging om te winnen. Het gat was klein en Jacobsen had ook protest kunnen aantekenen ipv er als een kamikazepiloot doorheen te gaan.
Nogmaals, afschuwelijk wat er gebeurd. Maar de nuance in veel reacties ontbreekt wat mij betreft.

0
Rufusvb 5 augustus 2020 om 19:01

Goed punt en prima analyse @deluxe!

0
r525 5 augustus 2020 om 19:03

Je neemt bewust zoveel risico, dus kan je het ook best een bewuste aanslag noemen.
Tuurlijk komt van je lijn afwijken vaker voor. Maar in dit geval rijdt hij gewoon iemand bewust de hekken in, dat is heel wat anders.

0
SnellePelle 5 augustus 2020 om 19:03

De regels geven aan dat je niet van je lijn mag wijken. Niet zonder reden.
Groenwegen maakt 3 x een move om het Jakobsen moeilijk te maken.

Ik begrijp dat je fanboy bent, maar hij overtreed de regels, veroorzaakt door moedwillig gedrag een ongeval waarbij iemand gereanimeerd wordt.

Dan rijd Groenewegen gewoon als een gefrustreerde lambal in het rond.

0
fietsvriend 5 augustus 2020 om 19:04

Dank je, wat een volkstribunaal is dit soms toch.
Vreselijke gebeurtenis, hopelijk komt het goed komt met alle betrokkenen.

0
thereem87 5 augustus 2020 om 19:08

Zeker zelf niet gekoerst als sprinter voel je andere renner komen. AlS je bij gezond verstand ben blijf je in recht lijn sprinten. Wijk je van je Lijn probeer je in mij ogen met opzet een ander de hekken in te rijden.

0
Henki 5 augustus 2020 om 19:29

Eens met Deluxe.

Sterker nog, het is belangrijk om dit los te zien van het resultaat van zijn actie. Sprinters komen veel te vaak weg met het afwijken van hun lijn, puur omdat het resultaat niet altijd desastreus is zoals deze keer. Daarmee houdt je het vergrijp in stand, omdat het resultaat (het afwijken van je lijn en daarmee wellicht winnen zonder gediskwalificeerd te worden) opweegt tegen het risico (het gediskwalificeerd worden of vallen (of beide)).

Groenewegen moet zeker gediskwalificeerd worden, niet perse omdat Jakobsen nu zo hard valt, maar alleen al vanwege het feit dat hij afwijkt van zijn lijn.

Overigens denk ik niet dat Groenewegen hier dit resultaat wilt hebben. Hij is bewust van zijn lijn geweken, maar wilde natuurlijk niemand de hekken in rijden. De elleboog wordt vaker gebruikt in het wielrennen (niet alleen in sprints), dit is veelal om je eigen balans te houden of jezelf te redden. Daarvan is niet het doel om de ander een buik te geven en de hekken in te rijden.

0
Arema Pro Cycling Team 5 augustus 2020 om 18:58

Lekker boodschappen rond gaan brengen Dylan, ben je geen gevaar voor je collega’s.
Zeeman al gereageerd?

0
stffl 5 augustus 2020 om 18:58

Groenewegen zou hiervoor naast een hele lange schorsing ook strafrechtelijk moeten worden vervolgd. Dit is gewoon een moordaanslag!

0
SnellePelle 5 augustus 2020 om 19:05

Dergelijk bericht had ik ook al geplaatst maar verwijderd. Maar blij te lezen dat er gelijkgestemde zijn.

0
nickdt 5 augustus 2020 om 19:07

Dan met terugwerkende kracht ook Cavendish schorsen, want zijn actie tegen Veelers was ook een moordaanslag. Aangezien daar niks mee gedaan is, wordt hier waarschijnlijk ook niks tegen gedaan.

0
Domestique 5 augustus 2020 om 18:59

Hopelijk komt dit allemaal goed…

0
Ivanoviclover 5 augustus 2020 om 19:00

Was ik blij dat het terug koers is. Nou, niet dus. Even afwachten hoe het met de slachtoffers gaat. Ik sta zelf nog te trillen! Ik hoop Dylan noot meer in een koers te zien. Wat een ASO.

0
japio 5 augustus 2020 om 19:03

Wat een afschuwelijke val! De schrik sloeg me om het hart! Allerlei horror-scenario’s voor Jacobsen of de toeschouwer schieten door mijn hoofd. Geef ons bericht graag.

En een grove fout van Groenewegen. Hij voelt Jacobsen aankomen. Van zijn jongere landgenoot wil hij niet verliezen, dat snap ik. De deur dichtgooien ok, maar dit is écht onacceptabel. Ik ben – en blijf – fan van TJV, maar dit moet aangepakt worden. DSQ lijkt me duidelijk. Schorsen? Doe maar een maand of 2.

0
Koers 5 augustus 2020 om 19:03

https://www.youtube.com/watch?v=a4oe9TAYVYA beelden van alle kanten, flinke klappers

0
orlando dani 5 augustus 2020 om 19:03

Tour de Pologne race director Czesław Lang says air ambulance on its way to the finish

0
Dikke Vrouw 5 augustus 2020 om 19:03

Wat vreselijk :(
We zullen het maar op de adrinaline steken… Maar dan nog. Diskwalificatie én schorsing meer dan terecht

0
brambo 5 augustus 2020 om 19:05

Groenewegen dit jaar geen koers meer laten rijden vanuit de UCI maar ook vanuit TJV dit laten beslissen want dit is te gruwelijk en onmogelijk perongeluk gebeurd.

Hopelijk gaat alles goed met Jakobsen maar ook Philipsen en die renners van Movistar en EducationFirst maken nog een lelijke smak op hun rug, ook goed om daar nog iets te breken.

0
Olly 5 augustus 2020 om 19:07

Wat een zielepoten met de veroordeling van DG hier. Ja hij wijkt van zijn lijn en gooit de deur dicht, zowel met fiets al elleboog. Niet goed te praten, ook niet door mij! Maar wat hier geroeptoeterd wordt (@hollownight en nog enkele anderen), slaat helemaal nergens op. Wat alom geprezen held Mark Cavendish in zijn carrière uitgehaald heeft, is vele vele malen erger en hij had bewust de intentie om iemand ten val te brengen. Dit komt nog niet in de buurt van dat.

0
SnellePelle 5 augustus 2020 om 19:26

Cavendish had ook allang verbannen moeten zijn. Maar idioten zoals jij blijven dit goedkeuren door te zeggen wat jij nu precies doet:

Hij deed het, dus is het nu niet erg.

Sukkel!!

0
Sephiroth 5 augustus 2020 om 20:40

Snelle Pelle, hij keurt het niet goed. Leer lezen..

Disq voor Dylan en evt schorsing lijkt me terecht. Echter moet ook de UCI dit eens gaan aanpakken want in veel sprints gebeurt dit, echter zonder gevolgen. Dat laatste mag alleeb niet uitmaken. Dus als de UCI nou eens fatsoenlijk ging straffen, ook als er geen gevolgen zijn, hadden we dit soort situaties niet.

Net zoals de befaamde quickstep tactiek van leadouts om een fiets breedte op te schuiven en vol te remmen.. net zo goed kamikaze acties die niet kunnen

0
hAl 5 augustus 2020 om 19:08

Als je uit het wiel komt moet je de ruime kant kiezen. Het is altijd een risico als je het kleinste gat kiest want de koploper kiest vaak een kant om die dicht te doen.

0
Deel Koeper 5 augustus 2020 om 19:17

In het kleinste gat konden in dit geval nog 3 renners op 't moment dat Jakobsen die kant koos.

0
Limal 5 augustus 2020 om 19:09

Damn, ik ben nog altijd niet helemaal goed van die beelden. Ik hoop dat iedereen helemaal (en liefst snel) herstelt, maar één ding is alvast zeker: dit gaat lang blijven hangen bij zowel dader als slachtoffer.

0
zacht 5 augustus 2020 om 19:10

Beeld:

https://youtu.be/0nU24g70Jmw

Groenewegen lijkt zelfs twee keer uit te wijken. Dit zal ongetwijfeld zijn bedoeling niet geweest zijn, maar dat dit een DQ is lijkt me logisch.

0
Javier 5 augustus 2020 om 19:12

Er gaat een beeld rond op Twitter waarop je ziet dat Jakobsen zijn helm is afgevlogen voordat hij viel

0
Javier 5 augustus 2020 om 19:13

Er gaan ook verhalen rond op Twitter dat de race judge gereanimeerd is/wordt en dat Jakobsen in coma wordt gehouden met intubatie.

0
thorsen 5 augustus 2020 om 19:12

Sarreau ook naar het ziekenhuis

0
Jose Maria 5 augustus 2020 om 19:12

Maar even wat anders. Naast Groenewegen zijn schandalige actie, mag je de organisatie mag je ook wel verwijten dergelijke fluthekken te gebruiken. Het lijkt er op dat deze lichtgewicht dingen losjes geplaatst zijn.

0
thorsen 5 augustus 2020 om 19:13

Eensch

0
chasse patat 5 augustus 2020 om 19:15

Dat is juist bij een val handig dat de hekken meegeven. De finishboog was van stijf metaal en daardoor kunnen er slachtoffers vallen.

0
thorsen 5 augustus 2020 om 19:16

@chasse patat: Meegeven ja, maar niet helemaal uit elkaar vallen lijkt me. Maar ook dat is lastig oordelen want het was een bizarre crash. Maar alsnog lijkt het me goed om dit eens goed te bestudeen om hier sluitende regelgeving voor te hebben.

0
Romāns Vainšteins 5 augustus 2020 om 19:23

Viel mij ook op meteen.

0
HF2013 5 augustus 2020 om 19:13

Inmiddels de beelden tientallen keren gezien, maar ik als ik eerlijk ben had ik obv reacties een vele grotere afwijking van zijn lijn verwacht.
Ik denk dat de afwijking er eentje os die je tijdens een seizoen veel en veel vaker ziet. Dat het bewust gebeurd lijkt me geen twijfel over te bestaan. Dat de gevolgen verschrikkelijk zijn ook.

Het zijn natuurlijk ook deze gevolgen die mensen in de emotie laten reageren. Had Groenewegen dit gedaan en had Fabio in de remmen geknepen, was Groenewegen een slechte verliezer die risico neemt. Nu is het bijna een moordenaar die nooit meer in de buurt van een fiets mag komen.

Ik hoop vooral dat iedereen het er enigzins goed vanaf gaat brengen. Gelukkig mogen anderen over strafmaten en consequenties nadenken. Volkstribunaal is met een reden niet de beste manier gebleken in het verleden.

0
mus van de maasstad 5 augustus 2020 om 19:16

veel mensen met zand in hun muts hier joh

Verschrikkelijke valpartij hoor, en hoop dat iedereen er relatief goed vanaf komt.

Maar man man man wat een reacties zeg. Alsof dit de eerste massasprint ooit is die ze zien.

0
mus van de maasstad 5 augustus 2020 om 19:14

Wat was dat trouwens voor goedkoop hekwerk bij de finish?

0
girardengo 5 augustus 2020 om 19:15

Pff, niet gezien dit. Maar ik ga er ook niet naar kijken. Wat mij al jaren stoort: het niet rechtdoor sprinten. Dan gebeurt er op een gegeven moment een ernstig ongeluk. Sprinten is gewoon te gevaarlijk om het niet netjes te doen.

0
AZH 5 augustus 2020 om 19:16

Ben ik de enige die de actie van Groenewegen niet zo erg vond? Terugplaatsing terecht, maar de val maakt het erger dan het was mijne inziens.

0
thorsen 5 augustus 2020 om 19:19

Bij zulke snelheden kunnen ‘kleine’ acties grote gevolgen hebben. Dat moet je gewoon afstraffen want sporters zijn gek en die gaan dat niet uit hun zelf doen want ze willen allemaal winnen. Meestal loopt het goed af en lijkt het allemaal wel mee te vallen, maar schijn bedriegt.

0
malinwa 5 augustus 2020 om 19:23

2 keer van je lijn afwijken en elleboog zetten niet zo erg? Als we dit blijven aanvaarden in sprints zal het nooit veranderen…. Waarom blijft dit gebeuren? Omdat buiten een DSQ er nooit een sanctie volgt. In het voetbal kan je 8 weken krijgen voor een “zware” overtreding…

0
Kelder is de Man 5 augustus 2020 om 19:23

Was zeker wel een niet goed te praten actie en dat is zwak uitgedrukt. Maar Fabio zat er recht achter. Je weet dat sprinters je naar de kant drukken, dat gebeurt gewoon. Had links gekozen..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone