Polen: Fabio Jakobsen aangewezen als winnaar openingsrit, Groenewegen gediskwalificeerd

woensdag 5 augustus 2020 om 18:26
Polen: Fabio Jakobsen aangewezen als winnaar openingsrit, Groenewegen gediskwalificeerd

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen kwam in de openingsrit van de Ronde van Polen weliswaar als eerste over de finish, maar de eindsprint werd ontsierd door een horrorval waarbij Fabio Jakobsen in volle vaart de omheining in werd gekatapulteerd. De crash werd Groenewegen aangerekend en de Jumbo-Visma-renner is gediskwalificeerd. Jakobsen is als winnaar aangewezen.

Precies een jaar geleden liet Bjorg Lambrecht tijdens de Ronde van Polen het leven na een harde klap op een betonnen duiker. Zijn overlijden dompelde de wielerwereld in diepe rouw en vandaag bleek uit alle social media-posts dat de sport haar beloftevolle klimtalent allerminst is vergeten. Net op deze dag ging de 77e editie van de rittenkoers van start. Begonnen werd met een ronde door het Śląskistadion in Chorzów, dat recent is vernieuwd.

foto: Cor Vos

Daarvandaan reed het peloton kloksgewijs een ronde van bijna 147 kilometer door de omgeving om vervolgens aan te komen bij de drie plaatselijke ronden rond Katowice van 16,3 kilometer, waarin op 1,2 kilometer van de streep nog een klimmetje van vierde categorie was opgenomen. Vorig jaar won Luka Mezgec hier zijn eerste van twee ritzeges en ook nu werd in de hoofdstad van Silezië een sprint verwacht.

Vier vroege vluchters
Net na het startsein reden vier renners weg. Thuisrijders Kamil Małecki en Maciej Paterski, Julius van den Berg en Sam Brand vonden elkaar en reden bij de eerste tussensprint al vierenhalve minuut vooruit. In het peloton nam Jumbo-Visma, dat met Dylan Groenewegen haar topsprinter aan het vertrek had, het initiatief en vervolgens werd de voorsprong van de vlucht binnen een veilige marge gehouden.

Rond halfkoers was het verschil teruggelopen tot minder dan twee minuten door toedoen van onder anderen Jumbo-Visma’s Taco van der Hoorn. Dat werd stabiel gehouden tot aan de drie plaatselijke ronden rond Katowice. Na de eerste omloop bedroeg de voorsprong van de vier vluchters net geen minuut meer, terwijl daarachter Deceuninck-Quick Step, Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe het tempo hoog hielden.

Nervositeit zorgt voor valpartijen
Toen de nervositeit in het peloton toenam, werd ook gevallen. Op dertig kilometer van de streep smakten meerdere renners tegen het asfalt, onder meer ook Jumbo-Visma’s Christoph Pfingsten en Ryan Gibbons. De achtervolging op de kopgroep ging echter onverminderd hard door en op vijftien kilometer waren de vluchters ingerekend. De slotfase bleef nerveus, met meer valpartijen tot gevolg op de lokale ronde rond Katowice.

foto: Cor Vos

Een massasprint bleek echter onafwendbaar. Team Ineos leidde het peloton naar de laatste fase van deze openingsetappe, waarna in de laatste twee kilometer de treintjes van de sprinters het commando overnamen. In de slotfase trok Team Sunweb hard door voor Alberto Dainese met daarbij Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen bij elkaar. BORA nam vervolgens de kop over voor Pascal Ackermann.

In de laatste 200 meter zette Groenewegen de sprint in met Jakobsen in zijn wiel. De Nederlandse kampioen wilde rechts zijn landgenoot passeren, maar die liet geen ruimte: Jakobsen werd dan de omheining in gekatapulteerd. Groenewegen doorkruiste als eerste de aankomststreep, maar bleef net als andere renners niet recht. Een geaccrediteerde persoon naast de finish werd hard geraakt in de chaos en raakte serieus gewond.

Groenewegen werd nadien verantwoordelijk gehouden voor de chaos in de eindsprint en is uren na de finish gediskwalificeerd. Jakobsen, die op verschrikkelijke wijze in de hekken belandde, kreeg de overwinning toegekend in Katowice. Maar dat lijkt bijzaak na alle gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

295 Reacties

Verweggistan 5 augustus 2020 om 20:09

Opvallend veel valpartijen sinds de koers weer is begonnen.

Wheely 5 augustus 2020 om 20:16

Ja zoals verwacht eigenlijk, is wel vaker aan het begin van het seizoen maar nu is het allemaal nog nerveuzer en missen ze nog meer koers ritme. Begin me zelfs af te vragen of ze er wel verstandig aan hebben gedaan in deze tijden. Hier zit in ieder geval niemand op te wachten nu.

superbove 5 augustus 2020 om 20:10

ziet er slecht uit, nieuws blijft alleen zolang uit om de familie eerst op de hoogte te brengen zoals exact een jaar geleden.
ik hoop dat ik fout zit.

Equipe Essenbourgh 5 augustus 2020 om 20:11

Dus iedereen die vanaf nu van zijn lijn afwijkt in een sprint doet een poging tot moord en moet juridisch worden vervolgd?

Murcia 5 augustus 2020 om 20:13

Nee, alleen de renners waar je toch al een hekel aan hebt.

Kelder is de Man 5 augustus 2020 om 20:12

Voor de mensen die hier doodslag opschrijven.. Denk niet dat Dylan nu relaxed op zn hotelkamer zit te netflixen.

mus van de maasstad 5 augustus 2020 om 20:20

FIFA op de ps4

Jacob Lohof 5 augustus 2020 om 20:13

Groenewegen 100 dagen schorsen
Haha

mus van de maasstad 5 augustus 2020 om 20:13

Waarom wint die fdj renner niet?

Javier 5 augustus 2020 om 20:14

Goed nieuws over de race judge! Lijkt in orde te zijn.

https://twitter.com/D_Ludwinski/status/1291074160320491521

venloos 5 augustus 2020 om 20:17

Jakobsen in een kunstmatige coma naar het ziekenhuis gebracht. Volgens Renaat Schotten van sporza is hij ook gereanimeerd. Dit is het enige waar het over moet gaan. Schuld kont later

TMunez 5 augustus 2020 om 20:18

Bron Sporza.be

“Onze Renaat Schotte is ter plaatse aan de finish. “Jakobsen werd in een ziekenwagen afgevoerd. Er zijn verschillende reanimatiepogingen geweest. Hij zou in een kunstmatig coma gebracht zijn”, weet onze reporter.

Ook Jasper Philipsen was betrokken bij de val: “Het was een nare val. Ik hoop gewoon dat iedereen in orde is. Maar we weten momenteel nog niets.”

penta 5 augustus 2020 om 20:19

Ik heb die beelden nu 15 keer bekeken en het ziet er vreemd uit: groenewegen steekt zijn elleboog uit. Jakobsen houdt in, maar er lijkt voldoende ruimte op dat moment. Echter dan lijken de hekken naar binnen te komen. Die hekken stonden fout lijkt mij. Vlak voor de finishlijn de boel versmallen in een sprint omlaag, totale waanzin. Dat kan je groenewegen niet alleen verwijten. Verder wijkt hij van zijn lijn maar zeer geleidelijk, geen dwaze stuurbewegingen. Die elleboog uitsteken das niet goed maar hij raakt hem niet en jakobsen rijdt er niet tegenaan voor zo ver ik het kan zien. En bewust de hekken in rijden en een precieze lijn houden: met 80, wie heeft dan nog de coördinatie om dat bewust uit te voeren..

Javier 5 augustus 2020 om 20:20

"Hier is de laatste informatie van de racearts, Dr. Barbara Jerschina, die heeft deelgenomen aan de medische behandeling van Fabio Jakobsen.

– We hebben er alles aan gedaan. De arbeidsomstandigheden waren erg moeilijk, het is een zeer ernstig craniocerebraal trauma, een gebroken gehemelte, dus het was moeilijk om te intuberen, maar de larynxbuizen en zuurstof waren nog steeds verbonden. We behielden het niveau van verzadiging en levensactiviteiten. Het hart werkte goed, het handhaafde de juiste druk

– beschreef het verloop van de reddingsoperatie van Dr. Jerschin.

Op de vraag van journalisten of er een levensbedreiging was, antwoordde ze helaas bevestigend.

– Deze fietser is zwaargewond en levensbedreigend. Het gehemelte en de bovenste luchtwegen waren verpletterd, maar hij slaagde erin te intuberen, hij ging naar het ziekenhuis, maar verloor veel bloed. Hij leeft tenslotte, hij is bij ons en laten we hopen dat we winnen.

Dr. Jerschina met tranen in haar ogen."

Bron: https://naszosie.pl/2020/08/05/lekarz-wyscigu-tour-de-pologne-fabio-jest-z-nami-zyje-i-mamy-nadzieje-ze-wygram/

Deel Koeper 5 augustus 2020 om 20:20

https://www.teamjumbovisma.nl/shop/casual-kleding/podium-of-jodium/

De Groenewegen-mentaliteit!

Limal 5 augustus 2020 om 20:36

In de context van vandaag is dat een werkelijk ziekmakende beschrijving.

jan jansen 5 augustus 2020 om 21:49

Hopelijk gaan ze dit herschrijven

penta 5 augustus 2020 om 20:25

Dit lijkt mij niet alleen aan groenewegen te wijten. Wat een dwaze snelheid konden ze hier ontwikkelen. Groenewegen wijkt af van zijn lijn maar zeer geleidelijk. Bewust iemand de hekken inrijden met 80? Wie heet die coördinatie, was ie elleboog niet balanceeractie? Ik zou erg voorzichtig zijn met oordelen. Dit ziet er dramatisch uit, dan volgen emotionele reacties. Diebelleboog ziet er raar uit , maar hij raakte jakobsen niet, en er leek genoeg ruimte, mi werd het parcours smaller. Dat zou waanzin zijn. Er lijkt meer niet te kloppen. Goed analyseren dus.

jan jansen 5 augustus 2020 om 21:50

De beelden van boven zeggen genoeg. Hij duwt hem in de hekken, punt.

Samlambeej 5 augustus 2020 om 20:26

Eigenlijk een kopie van die elleboog van Sagan. Dit doe je niet. ‘Topsporter’, ‘heat of the moment’ maakt niet uit. Die snelheid en de omstandigheden moeten al duidelijk genoeg maken dat je een ander niet de dranghekkens in dwingt en de elleboog er nog aan toevoegt. Zeker uit de ronde zetten, misschien als voorbeeld nog een veel zwaardere straf. Bij Cavendish viel de schade nog mee maar nu beseffen de sprinters die al eens kwakken wat de implicaties kunnen zijn.

Ik kijk altijd met geknepen billen. Nu houd ik mijn adem diep in voor Fabio. :(
Niet de afsluiting in kwakken jongens please!

martini151 5 augustus 2020 om 20:29

Overigens, vanuit de lucht goed te zien dat die renner van Trek ook bijna een megacrash veroorzaakt. Komt van links ineens naar het midden zetten. Sprinters zijn gewoon gestoord. Allemaal!

Mike1973 5 augustus 2020 om 21:00

Inderdaad, Mezgec kon zich ook nog maar net ternauwernood overeind houden.
Bizarre sprint met desastreuse gevolgen.

zacht 5 augustus 2020 om 20:32

Het lijkt er op uit dit beeld:

https://twitter.com/PrawaStronaa/status/1291056427109355520?s=09

dat Jakobsen met zijn gezicht op het eerste hek klapt, en zijn helm verliest voor hij de grond raakt.

Laatste man 5 augustus 2020 om 20:32

Hopelijk snel beter nieuws van Fabio.

Sprinterskwak, wederom aflopende finish, bizarre dranghekken, finish paal en loszittende/afgevallen helm maken dit alles erg dramatisch.

Laatste man 5 augustus 2020 om 20:34

Die boarding en paal vanaf andere zijde gefilmd. Net een katapult..

skylimit 5 augustus 2020 om 20:34

@equipe essenbourgh. ik hoop dat je begrijpt dat er wel verschil in zit van hoe er van een lijn afgeweken wordt. Dit was echt ver over het randje en een naar mijn mening zeer bewuste actie van Groenewegen, waarvan hij alleen niet gevolgen vantevoren zal hebben ingecalculeerd. (dat is de enige verzachtende omstandigheid, die ik voor hem kan aanvoeren) De val is verschrikkelijk en is hem 100% aan te rekenen.

VerstandOpNul 5 augustus 2020 om 20:36

Hopelijk wordt hij oneervol ontslagen door Jumbo. Lost hun probleem met de tourploeg ook gelijk op voor de komende jaren..

martini151 5 augustus 2020 om 20:41

Wacht nou gewoon eerst even af. Zulke dingen gebeuren vaker, maar dan is de afloop minder heftig. Ze gaan het intern bespreken eerst

nickdt 5 augustus 2020 om 21:01

Is Cavendish destijd door Lefevere oneervol ontslagen toen die Veelers in volle sprint komend van achteren naar beneden kwakte. Of Viviani.

martini151 5 augustus 2020 om 20:43

Laten we voorop stellen dat Groenewegen geschorst moet worden.

Maar ik wil de reacties wel horen als Jakobsen “gewoon” op het asfalt valt en er met een paar schaafwonden vanaf komt

Lefevere 5 augustus 2020 om 21:24

Ja, dat zouden we allemaal wel willen horen. Maar dat is helaas niet gebeurd

Mapsv 5 augustus 2020 om 20:43

Snap de emotie onder de volgers prima. Groenewegen wijkt van zijn lijn af en doet de deur dicht allemaal waar.

Maar laten we aub deze man niet gelijk aan de hoogste boom hangen. Dit is voor hem ook een drama.

Verder veel sterkte aan Fabio Jacobsen en familie en vrienden. Blijf aub bij ons!

FDJ 5 augustus 2020 om 20:53

Dit dus. Groenewegen zal zelf ook stuk zitten. Dat geroep om de hoogste schandpaal nu is misselijkmakend.

VerstandOpNul 5 augustus 2020 om 20:57

Laten we deze man eens gewoon wél aan de hoogste boom hangen.. komt de sport alleen maar ten goede als hij weg is..

Boogie-dope 5 augustus 2020 om 20:46

ALWEER een walgelijke actie van Groenewegen, ongelooflijk. Kerel verdient een erg lange schorsing. Mogelijk een dode op zn geweten en sowieso enkele erg zwaar geblesseerden. Dit doe je niet!

Stephan Boer 5 augustus 2020 om 20:50

Dit is een vreselijke actie van Groenewegen en een schorsing lijkt mij terecht. Toch heb ik het idee dat dit gedrag mogelijk gemaakt wordt omdat er niet hard opgetreden wordt tegen van de lijn afwijken. Ik zie het zo vaak gebeuren in sprints, maar omdat het dan geen gevolgen heeft gebeurd er niks mee. Ik hoop vooral dat dit eens veranderd. Uiteraard hoop ik dat het allemaal meevalt met de slachtoffers.

jan jansen 5 augustus 2020 om 21:55

+1

Sephiroth 5 augustus 2020 om 21:57

+2

Monti70 5 augustus 2020 om 20:53

Lefevere wenst een juridische procedure te starten, maar onafhankelijk van een mogelijke rechterlijke uitspraak of niet, het peloton zal Dylan Groenewegen veroordelen.
Terecht of onterecht, dat laat ik even in het midden, maar veroordeeld zal hij zeker worden door zijn collega’s…

nickdt 5 augustus 2020 om 21:10

Ach, ik neem Lefevere sowieso al niet serieus, omdat ie de actie van Viviani in de Giro goed probeerde te praten en al helemaal zijn waffel niet opentrok toen Cavendish Veelers van achteruit op de grond kwakte (Wat net zo erg had kunnen aflopen als hier). De pot verwijt de ketel zogezegd.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair