Polen: Fabio Jakobsen aangewezen als winnaar openingsrit, Groenewegen gediskwalificeerd

woensdag 5 augustus 2020 om 18:26
Polen: Fabio Jakobsen aangewezen als winnaar openingsrit, Groenewegen gediskwalificeerd

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen kwam in de openingsrit van de Ronde van Polen weliswaar als eerste over de finish, maar de eindsprint werd ontsierd door een horrorval waarbij Fabio Jakobsen in volle vaart de omheining in werd gekatapulteerd. De crash werd Groenewegen aangerekend en de Jumbo-Visma-renner is gediskwalificeerd. Jakobsen is als winnaar aangewezen.

Precies een jaar geleden liet Bjorg Lambrecht tijdens de Ronde van Polen het leven na een harde klap op een betonnen duiker. Zijn overlijden dompelde de wielerwereld in diepe rouw en vandaag bleek uit alle social media-posts dat de sport haar beloftevolle klimtalent allerminst is vergeten. Net op deze dag ging de 77e editie van de rittenkoers van start. Begonnen werd met een ronde door het Śląskistadion in Chorzów, dat recent is vernieuwd.

foto: Cor Vos

Daarvandaan reed het peloton kloksgewijs een ronde van bijna 147 kilometer door de omgeving om vervolgens aan te komen bij de drie plaatselijke ronden rond Katowice van 16,3 kilometer, waarin op 1,2 kilometer van de streep nog een klimmetje van vierde categorie was opgenomen. Vorig jaar won Luka Mezgec hier zijn eerste van twee ritzeges en ook nu werd in de hoofdstad van Silezië een sprint verwacht.

Vier vroege vluchters
Net na het startsein reden vier renners weg. Thuisrijders Kamil Małecki en Maciej Paterski, Julius van den Berg en Sam Brand vonden elkaar en reden bij de eerste tussensprint al vierenhalve minuut vooruit. In het peloton nam Jumbo-Visma, dat met Dylan Groenewegen haar topsprinter aan het vertrek had, het initiatief en vervolgens werd de voorsprong van de vlucht binnen een veilige marge gehouden.

Rond halfkoers was het verschil teruggelopen tot minder dan twee minuten door toedoen van onder anderen Jumbo-Visma’s Taco van der Hoorn. Dat werd stabiel gehouden tot aan de drie plaatselijke ronden rond Katowice. Na de eerste omloop bedroeg de voorsprong van de vier vluchters net geen minuut meer, terwijl daarachter Deceuninck-Quick Step, Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe het tempo hoog hielden.

Nervositeit zorgt voor valpartijen
Toen de nervositeit in het peloton toenam, werd ook gevallen. Op dertig kilometer van de streep smakten meerdere renners tegen het asfalt, onder meer ook Jumbo-Visma’s Christoph Pfingsten en Ryan Gibbons. De achtervolging op de kopgroep ging echter onverminderd hard door en op vijftien kilometer waren de vluchters ingerekend. De slotfase bleef nerveus, met meer valpartijen tot gevolg op de lokale ronde rond Katowice.

foto: Cor Vos

Een massasprint bleek echter onafwendbaar. Team Ineos leidde het peloton naar de laatste fase van deze openingsetappe, waarna in de laatste twee kilometer de treintjes van de sprinters het commando overnamen. In de slotfase trok Team Sunweb hard door voor Alberto Dainese met daarbij Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen bij elkaar. BORA nam vervolgens de kop over voor Pascal Ackermann.

In de laatste 200 meter zette Groenewegen de sprint in met Jakobsen in zijn wiel. De Nederlandse kampioen wilde rechts zijn landgenoot passeren, maar die liet geen ruimte: Jakobsen werd dan de omheining in gekatapulteerd. Groenewegen doorkruiste als eerste de aankomststreep, maar bleef net als andere renners niet recht. Een geaccrediteerde persoon naast de finish werd hard geraakt in de chaos en raakte serieus gewond.

Groenewegen werd nadien verantwoordelijk gehouden voor de chaos in de eindsprint en is uren na de finish gediskwalificeerd. Jakobsen, die op verschrikkelijke wijze in de hekken belandde, kreeg de overwinning toegekend in Katowice. Maar dat lijkt bijzaak na alle gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

295 Reacties

S. Morgenstern 5 augustus 2020 om 18:40

Klinkt als een crash die ik liever niet terug kijk. Hopelijk alles goed met Jakobsen. Groenewegen diskwalificatie wil ik best geloven (ook zonder het te zien), al schat ik zo in dat er hier ook enkele wat doorslaanin hun veroordeling.

0
Stacey Dijkstra 5 augustus 2020 om 18:43

Kijk nou maar eerst, niemand slaat door hier. Verschrikkelijke crash door een debiele actie. Duidelijk gefrustreerd in zin sprint.

0
S. Morgenstern 5 augustus 2020 om 18:47

Ik lees dingen over gevangenisstraf, einde carrière en een moordaanslag. Lijkt me sterk dat dat niets met doorslaan te maken heeft.

0
Tinus 5 augustus 2020 om 19:07

Ik heb niet zo van het hypen van dit soort dingen, maar kijk en oordeel zelf. Dit gaat buiten een normale sport-en-spelsituatie. Hier mag Fabio gerust aangifte van doen hoor. Ik gun Dylan van alles, maar dit is te gek voor woorden .

0
skylimit 5 augustus 2020 om 18:41

Waar zijn de TJV-fanboys nu met hun verzachtende nuancerende argumenten ?
Bij nader inzien is dit echt een belachelijke actie. Ik weet niet of er naast diskwalificatie nog meer straffen mogelijk zijn, dit zal in handen liggen van UCI waarschijnlijk.

Hopelijk neemt de leiding van TJV een verstandig besluit en doet dit niet af als een wielerincident in de koers.

0
Stacey Dijkstra 5 augustus 2020 om 18:44

Ik ben zwaar voor TJV, maar dit kan je niet anders dan veroordelen! Bah!

0
Joaquim Agostinho 5 augustus 2020 om 18:45

Ergens zit er een blinde ” Mus”

0
Dekker 5 augustus 2020 om 18:49

Ook TJV fanboy maar van mij mogen ze hem uit koers houden voorlopig.

0
mus van de maasstad 5 augustus 2020 om 18:56

ik ben niet blind, ik ben gewoon geen dramaqueen zoals sommigen hier.

0
Dolledriesoldebroek 5 augustus 2020 om 18:41

Dit is toch niet normaal! Was al absoluut geen dylan fan, vind het nu helemaal een complete idioot, wat een droeftoeter!

0
martini151 5 augustus 2020 om 18:42

Hij verdient zeker een schorsing, maar mensen overdrijven hier ook wel ernstig. Poging tot doodslag? Hou eens op man. Even afwachten wat er gezegd gaat worden, maar ik kan me niet voorstellen dat hij dit bewust wilde. Met het risico op een zware val van hemzelf.

0
Ajvenema 5 augustus 2020 om 18:45

Hij nam echt belachelijk veel risico, maar geen enkele renner doet dit met opzet idd…

0
LyndaLid 5 augustus 2020 om 18:47

Nee dat is natuurlijk overdreven, want er zal geen intentie zijn Jakobsen om te leggen. Maar mocht dit echt slecht aflopen, dan is er voor dood door schuld op zijn minst heel veel te zeggen.

Dat is echter allemaal bijzaak: dat deze gast geschorst moet worden, en wel zo lang dat ie nooit meer zoiets doet, staan buiten kijf.

En dat we allemaal moeten hopen dat met alle renners en die fotograaf alles relatief goed gaat is nog vanzelfsprekender en belangrijker.

0
martini151 5 augustus 2020 om 18:54

Laten we even afwachten hoe de mensen er allemaal aan toen zijn uiteraard

0
t731 6 augustus 2020 om 02:22

Het is geen moord (want Jakobsen is niet dood, en mocht hij dat zijn, dan was het geen vooropgezet plan van Groenewegen om hem te vermoorden). Het is ook geen doodslag want het was op het moment zelf óók niet ineens de intentie van Groenewegen om Jakobsen te doden. Maar het zou wel degelijk Dood door Schuld zijn (als Jakobsen hierdoor overleed).

De net-niet-dood-equivalent van Dood door Schuld heet Zwaar Lichamelijk Letsel door Schuld. Heb het even voor u opgezocht: Zwaar lichamelijk letsel door schuld toebrengen is strafbaar, met een maximum van 1 jaar cel (artikel 308 Sr). Ik vind dat Groenewegen dat best verdient. In de jurisprudentie over “.. door schuld” telt vaak mee hoe roekeloos iemand handelde. Je kan het niet roekelozer krijgen dan Groenewegen hier. En het is ook niet alsof dit de eerste keer is voor ons Dylantje (https://www.wielerflits.nl/nieuws/naesen-vond-groenewegen-al-achterlijk-maar-nu-is-hij-helemaal-een-deb/).

0
Frimotje 5 augustus 2020 om 18:43

Dit is te gek voor woorden, een rit die dan nog in het teken staat van een overleden renner…
Groenewegen voelt hem een eerste keer komen en doet dan de deur wat dicht, daar vond ik het nog geoorloofd. Maar dan maakt hij zich nog eens extra breed, en ging het er los over.
Hopelijk zijn Jakobsen en die fotograaf/toeschouwer ok. Het kan inderdaad een vaag beeld geweest zijn maar ik had ook de indruk dat Jakobsen zijn helm in de val verloor.
Philipsen lijkt met zijn koprol wel erger vermeden te hebben, als die zijn hand gezet had kon het makkelijk ook einde seizoen geweest zijn

0
Ajvenema 5 augustus 2020 om 18:43

Gevaarlijke finish, maar Jezus dylan, dit is toch jouw schuld…

0
Klaas Foppen 5 augustus 2020 om 18:44

Wat een overdeven reacties zeg. Ik ben geen groenewegen fan, ook geen jacobsen fan trouwens. Maar ze raken elkaar amper alleen met die hoge snelheid gebeurt er snel wat, Dat Groenewegen uit de uitslang gehaald word kan ik begrijpen, maar dit veroorzaakt hij duidelijk niet expres en Jacobsen zoals een sprinter eigen is, zoekt de weg daar waar de minste ruimte is, Technisch gezien wijkt Dylan van zijn lijn af, maar zeker niet veel meer dan in een gemiddelde sprint. Sterkte aan Fabio en ook aan die renner die en salto over Groenewegen heen maakte

0
Rufusvb 5 augustus 2020 om 18:55

Een van de weinige genuanceerde en objectieve reacties hier: chapeau!

0
mus van de maasstad 5 augustus 2020 om 18:57

kijk maar uit, straks ben je ook een blinde fanboy

0
Arry1337 5 augustus 2020 om 19:02

*Jakobsen

0
Stablinsky 5 augustus 2020 om 19:05

Hij heeft Jakobsen in twee tijden recht in de dranghekkens gereden. Dat zijn de feiten. Walgelijk. Het heeft geen zin om dit weg te relativeren. Hopelijk gaan Fabio en die fotograaf geen blijvende letsel overhouden.

0
O59 5 augustus 2020 om 19:24

Beste Klaas, bekijk de beelde vanuit de lucht eens. (in combinatie met de andere beelden), dan zie je echt dat dit een bewuste daad is welke echt niet kan. Dit kan verschillende van zijn collega’s (en toeschouwers) een aantal weken ziekenhuis kosten.
https://twitter.com/obserwujesobie/status/1291051502900064256
Niet echt collegiaal/sportief van Dylan !

0
NDI22 5 augustus 2020 om 19:24

Exact dit. Iedere sprint gooit er wel iemand een lijn dicht. Meestal zonder gevolg. Nu wel. Groenewegen maakt zelf ook een flinke schuiver, die heeft geen huid meer over op z’n bovenbeen en rug.

0
Sammysosa 5 augustus 2020 om 19:50

Nou dat ‘niet veel meer afwijken dan een normale sprint’ is natuurlijk niet waar. Dylan komt van iets rechts van de strepen op het midden van de weg en rijdt het gat volledig dicht tot aan de boarding, dat is dus 2 meter. Niet te spreken over de schouderduw (zichtbaar in filmpje van achterop)/uitsteken elleboog (filmpje van voor). Je hebt harde sprints, je hebt oneerlijke sprints, dan heb je de Cavendish sprint en pas daarna komt deze. Dit mag niet, dit kan niet en dit moet bestraft worden.

0
Jacco van Stierop 5 augustus 2020 om 22:21

Er is een behoorlijk verschil in van je lijn afwijken op het midden van de weg of het veel te laat dichtslaan van de deur langs de nadars. Toen Jakobsen het gat in dook was er ruimte zat, toen hij op het punt stond langszij te komen helt Groenewegen met zijn arm naar rechts, de vreselijke val zodoende veroorzakend. Dit is een pure vorm van roekeloosheid die anderen in gevaar brengt.

0
Sephiroth 5 augustus 2020 om 22:37

@Sammysosa nee er zijn er genoeg zoals dit te vinden, echter remt de collega dan of gaat het net goed of is het enkel een over elkaar vallende meute met schaafwonden en gebroken sleutelbenen..

0
jefgodfather 5 augustus 2020 om 18:45

Enige mogelijke sanctie is diskwalificatie voor Groenewegen en liefst ook uit de koers zetten. Op moment dat Jakobsen aanging, had hij voldoende plaats om Groenewegen in te halen. Groenewegen deed gewoon de deur dicht.
Hopelijk is de blessure van Jakobsen niet te erg en ook van alle anderen die gevallen zijn voor en na de valpartij.
En dan gebeurt dit net op de dag dat Bjorg Lambrecht exact één jaar geleden overleden is, dat maakt het nog extra hard.

0
klootje kriekeljon 5 augustus 2020 om 18:45

Edit: dit luchtig bedoelde geintje is niet gepast meer met de laatste berichten.

0
Dekker 5 augustus 2020 om 18:45

“Dylan Groenewegen is in de openingsetappe van de Ronde van Polen als eerste over de finish gekomen. De eindsprint werd echter ontsierd door een horrorval waarbij Nederlands kampioen Fabio Jakobsen in volle vaart de omheining in werd gekatapulteerd.”

Redactie zou op zich wel de actie van Groenewegen mogen omschrijven hoor.

0
hansiehansie 5 augustus 2020 om 18:46

Hij is bij bewustzijn, gelukkig.

0
Hollow Knight 5 augustus 2020 om 18:48

Oef.

Nu nog die toeschouwer…

0
Bob 5 augustus 2020 om 18:46

Ik vrees voor het leven van de fotograaf

0
LB117 5 augustus 2020 om 19:13

ok Bob laten we niet overdrijven en hopen op het beste voor allen

0
Sephiroth 5 augustus 2020 om 22:38

dat hoeft niet meer, die lijkt er met de schrik vanaf te zijn gekomen om het zo te zeggen

0
Murcia 5 augustus 2020 om 18:46

Termen als poging tot moord of doodslag slaan natuurlijk nergens op, maar dat Dylan hier ver over de schreef gaat is duidelijk. Het leek er op of hij juist Jacobsen niet wilde laten passeren. Het beste wat de ploeg zou kunnen doen is hem hier uit de ronde halen.
Je moet als profploeg duidelijk maken dat je dit niet tolereert. Ik weet dat sprints altijd een zeker risico met zich meebrengen en dat sprinters vaak het randje op zoeken of er net over heen gaan. Maar hier ging hij er ver over.

0
t731 6 augustus 2020 om 02:23

Het is geen moord (want Jakobsen is niet dood, en mocht hij dat zijn, dan was het geen vooropgezet plan van Groenewegen om hem te vermoorden). Het is ook geen doodslag want het was op het moment zelf óók niet ineens de intentie van Groenewegen om Jakobsen te doden. Maar het zou wel degelijk Dood door Schuld zijn (als Jakobsen hierdoor overleed).

De net-niet-dood-equivalent van Dood door Schuld heet Zwaar Lichamelijk Letsel door Schuld. Heb het even voor u opgezocht: Zwaar lichamelijk letsel door schuld toebrengen is strafbaar, met een maximum van 1 jaar cel (artikel 308 Sr). Ik vind dat Groenewegen dat best verdient. In de jurisprudentie over “.. door schuld” telt vaak mee hoe roekeloos iemand handelde. Je kan het niet roekelozer krijgen dan Groenewegen hier. En het is ook niet alsof dit de eerste keer is voor ons Dylantje (https://www.wielerflits.nl/nieuws/naesen-vond-groenewegen-al-achterlijk-maar-nu-is-hij-helemaal-een-deb/).

0
aru123 5 augustus 2020 om 18:46

De cancel cultuur heeft zijn weg ook naar het wielrennen gevonden blijkbaar. Laat ik duidelijk zijn ik heb zelf vrij weinig met groenewegen daar zijn arrogante en egoïstische uitstraling. Maar dames en heren dit is de 2e keer naar mijn weten dat dit hem gebeurd in volle sprint over het aantal jaren dat hij koerst kun je dat geen veelpleger noemen. Ik vind bij deze een dsq voor de etappe zeer terecht. De mensen die echter oproepen tot het uit koers houden voor de komende maanden, jullie denken absoluut niet rationeel. Kijkend welke straffen bouhanni of cavendish in het verleden hebben gekregen, dan moeten jullie nu niet met buitenproportionele straffen komen puur omdat het om dat irritante ventje groenewegen gaat.

0
Merlinappa 5 augustus 2020 om 18:54

Als je bij elk misdrijf gaat kijken of iemand een veelpleger is dan gaat er volgens mij iets fout. Ongeacht zijn verleden is dit gewoon ver over de schreef en lijkt me een schorsing wel op z’n plaats.

0
aru123 5 augustus 2020 om 18:58

@Merlinappa
Dat was puur een verwijzing van mij naar de mensen hier die spreken over “de zoveelste gevaarlijke actie” van groenewegen

0
RainbowJersey 5 augustus 2020 om 18:46

Wat een nare val! Word er misselijk van. Hopelijk is alles goed met Jakobsen en de fotograaf.

Verder zie je deze actie tientallen keren in een seizoen. Het verschil is dat Jakobsen itt vele anderen niet remt en dus gaat het fout. Om Groenewegen dan meteen via een ’trial by WF-forum’ te veroordelen voor doodslag gaat me wat te ver. Maar dit kan uiteraard niet onbestraft blijven.

0
madeinstars 5 augustus 2020 om 18:47

Diskwalificatie en een schorsing lijkt me op zijn plaats, al is het maar vanwege de gevolgen. Dat sommigen hier doen alsof er een gevangenisstraf moet volgens is er dan weer compleet over.

0
el_jafar 5 augustus 2020 om 18:47

Voor een rit in de ronde van Polen doe hij dit .. serieus ?
Hij voelt op 75 meter al dat hij het niet gaat halen.. leg je er dan bij neer en ga geen collega’s in de hekken rijden tegen 70km/u .. gewoon triest. Dan echt nog dat elleboogje zetten.

#forbjorg

Zoals Naessen 4 jaar geleden al zei : Wat een debiel

0
drikkes 5 augustus 2020 om 18:48

De toon van het artikel mag ook anders, durf standpunt in te nemen Wielerflits.

0
Marik 5 augustus 2020 om 18:59

Ja? De website moet zich aanpassen aan jouw mening? En als ze dat niet doen dan deugen ze niet?

0
rosencrantz 5 augustus 2020 om 18:48

Slagen en verwondingen. Spijtig dat sporters (vooral voetballers met horrortackles) nooit worden berecht voor dit soort zaken.

0
thorsen 5 augustus 2020 om 18:48

Jakobsen leek zijn val proberen te breken door tegen de boarding te gaan liggen maar die vloog vervolgens helemaal uit elkaar, dat lijkt me ook niet de bedoeling overigens…

0
Fredje Raketje 5 augustus 2020 om 18:49

Medische helikopter is opgeroepen, heel slecht signaal.

0
SunwebJumbo 5 augustus 2020 om 18:49

De reacties hier zijn bijna net zo bizar als het uitwijken van Groenewegen zelf. Poging tot doodslag? Blij dat Philipsen over hem heen rijdt? Een jaar uit koers? Duidelijk wat mensen die of met niet verwerkte opgekropte gevoelens zitten of enorme antisupporters. Alsof iedereen hier voor het eerst een massasprint bekijkt en alsof een spurter bewust een valpartij riskeert in een voorbereidingskoers waarmee hij zichzelf in gevaar brengt.

Verder: Domme manoeuvre van Groenewegen. Lijkt me een terechte DQ. Al zal het weinig verschil maken, want het lijkt me sterk dat hij uberhaupt te wedstrijd kon vervolgen. Hopelijk komen Jakobsen ( toch wel mijn favoriete spurter) en de overige gevallen renners/supporters er snel bovenop.

0
Rufusvb 5 augustus 2020 om 18:57

Helemaal met je eens: veel domme en ongenuanceerde reacties hier.

0
Marik 5 augustus 2020 om 19:00

Eens, ik snap de emotie wel van de meeste volgers maar kom op zeg, hou je een beetje in. Dat populistische gezever meteen. Ja Groenewegen moet gediskwalificeerd worden en daarmee is de kous af.

0
Angelo Pauwels 5 augustus 2020 om 18:53

Groenewegen verdient geen plaats meer in het peloton na deze actie!

0
Velominatus 5 augustus 2020 om 19:02

Echt onzin. Bouhanni en Moscon rijden ook nog rond. Van hen echt veel en meer zottere acties gezien dan dit.
DSQ is wel volledig op zijn plaats.

0
Deel Koeper 5 augustus 2020 om 18:54

Diskwalificatie is evident, daarnaast ook uit de ronde gezet lijkt me ook waarschijnlijk. Daarmee zal het wel ophouden.

Vraag me wel af of Jumbo dit ventje op een bepaald moment niet beu gaat worden. Toch vrij schadelijk voor het imago van de ploeg.

0
Merlinappa 5 augustus 2020 om 18:55

Traumaheli onderweg naar de finish..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone