Roglic wint Tirreno na nagelbijtende finish, Campenaerts pakt slottijdrit

dinsdag 19 maart 2019 om 16:18
Roglic wint Tirreno na nagelbijtende finish, Campenaerts pakt slottijdrit

foto: Cor Vos

Primož Roglič heeft de 54e editie van Tirreno-Adriatico gewonnen. De renner van Jumbo-Visma leek nét tekort te komen in de slottijdrit in San Benedetto del Tronto, maar leider Adam Yates verloor in de slotfase van zijn pluimen. De Sloveen wint de Italiaanse rittenkoers dan ook met… één seconde! De dagzege ging naar Victor Campenaerts.

Adam Yates of Primož Roglič: wie wint de 54e editie van Tirreno-Adriatico? Dat was de vraag voorafgaand aan de tien kilometer lange slottijdrit in San Benedetto del Tronto. Het verschil tussen beide kemphanen was 25 seconden. Toverde de Sloveen van Jumbo-Visma nog een konijn uit de hoge hoed?

Campenaerts met de eerste richttijd 
Er werd niet alleen gestreden om de eindzege. Tijdrijders als Victor Campenaerts, Rohan Dennis en Stefan Küng hadden hun vizier gericht op de dagzege. Europees kampioen Campenaerts wist met 11:23 de eerste richttijd te realiseren. De 27-jarige coureur was daarmee liefst twintig seconden sneller dan de (voorlopige) concurrentie.

Jos van Emden – die al tweemaal als tweede eindigde in San Benedetto del Tronto – kwam niet aan de tijd van Campenaerts. De renner van Jumbo-Visma moest enkele tellen toegeven op zijn Belgische rivaal. Campenaerts was echter nog niet zeker van zijn zaak, want Rohan Dennis moest nog aan zijn tijdrit beginnen.

Victor Campenaerts op weg naar de snelste tijd – foto: Cor Vos

Topfavoriet Dennis stelt teleur, Campenaerts wint 
De regerend wereldkampioen werd vooraf beschouwd als dé topfavoriet voor de zege, maar de renner van Bahrain Merida kwam niet aan de tijd van Campenaerts. Aan de streep bleek Dennis – die voor de start liet weten druk te voelen – liefst negen seconden trager. Mochten we Campenaerts al opschrijven als winnaar van de slottijdrit?

Sebastian Langeveld, Stefan Küng, Yves Lampaert, Alberto Bettiol… Ze reden allemaal een goede tijdrit, maar niet goed genoeg om de tijd van Campenaerts van de tabellen te vegen. Mads Pedersen bleek aan het eerste tussenpunt zelfs sneller dan de Europese kampioen, maar de Deen verloor in het tweede deel van zijn pluimen. Campenaerts won zijn eerste tijdrit op WorldTour-niveau!

Adam Yates strandt op slechts één seconde! – foto: Cor Vos

Roglič zegeviert dan toch! 
Ondertussen rolden de eerste klassementsrenners van het startpodium. Het was aftellen naar het duel tussen Roglič en Yates. De Sloveen wist op het biljartvlakke parcours seconde na seconde in te lopen, maar Yates leek nét genoeg over te houden voor de eindzege.

De leider begon in de slotkilometers echter te schokschouderen, waardoor Roglič dichter en dichter kwam. Onder de rode vod van de laatste kilometer had Yates nog vier seconden over op zijn Sloveense rivaal. Het bleek uiteindelijk niet genoeg voor de eindoverwinning, want aan de finish was het verschil tussen beide kemphanen… één seconde! In het voordeel van Roglič, welteverstaan.

Primož Roglič op het podium als eindwinnaar van Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

117 Reacties

VerstandOpNul 19 maart 2019 om 18:36

Lemond vs Fignon

0
Verweggistan 19 maart 2019 om 18:45

Langeveld rijdt (ongemerkt) ook erg goed dit jaar.

0
assen 19 maart 2019 om 18:59

Sorry hoor, maar Astana, Michelton-Scott, DQS, Sky presteren alle vier beter dan Jumbo, zeker in de breedte

0
xistnc 19 maart 2019 om 19:02

En per euro?

0
assen 19 maart 2019 om 19:17

Ha ha ha, xistnc, daar brand ik me niet meer aan; ben niet op de hoogte van de budgetten van de teams. :-)

0
xistnc 19 maart 2019 om 19:33

Rahimns heeft een lijstje gepost. Of komt dat je niet goed uit?

0
assen 19 maart 2019 om 19:41

Xistnc: o jawel hoor – graag zie ik de link/lijst van Rahims!
TJV mag van mij allicht de krediet krijgen die het verdient.

0
Romāns Vainšteins 19 maart 2019 om 19:44

Toptirreno ! niet over zeuren maar blij mee zijn als een 2-jarige met alle Vitamini’s.

0
Lennimator 19 maart 2019 om 20:03

Hulde aan Roger!

0
Slurpie Blauw 19 maart 2019 om 21:06

Wat een fantastische rit van Bettiol, niemand heeft het het erover. Zo geloofwaardig ook dat een nikszeggende Italiaanse renner hier bijna wint.

Maar niet zo glorieus als onze schansspringer. Dit heeft nog nooit in het wielrennen plaatsgevonden zoals hij hier rondrijdt. Wat een wonder, degradeert hier iedereen. Merckx is hier maar een 4-daags amateurtje bij.

0
assen 19 maart 2019 om 21:15

Slurpie Blauw – je hebt niet alleen blauw geslurpt?

0
sooike 19 maart 2019 om 22:32

Zelf ooit hard van een schans gevallen zeker ?

0
Welleke 19 maart 2019 om 23:59

Niemand meer die opkijkt van 3 Nederlanders in de top 10 van de rit en aanwezigheid in eindklassement? Staan er goed voor.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone