Rit Parijs-Nice geannuleerd door sneeuwval

Rit Parijs-Nice geannuleerd door sneeuwval

foto: ASO

woensdag 9 maart 2016 om 15:59

In Parijs-Nice heeft de organisatie de derde etappe geannuleerd. Het peloton had de gehele dag te maken met sneeuw en temperaturen van rond het vriespunt. De rit werd eerst geneutraliseerd, maar tien minuten later werd de etappe in z’n geheel geannuleerd.

Lutsenko voor even kandidaat-eindwinnaar
Al vroeg in de etappe kozen zestien renners de aanval, waaronder Dylan van Baarle. Uiteindelijk bleven daar vijf man van over: Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Alexey Lutsenko (Astana), Laurent Didier (Trek-Segafredo) Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en Jésus Herrada (Movistar). Daarachter hadden al veel renners opgegeven, onder wie Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale). Onder het impuls van Movistar was het peloton bovendien in tweeën gebroken, waardoor leider Michael Matthews in de tweede groep tot achtervolgen was gedwongen.


[poll id=”193″]


Na een kleine honderd kilometer koers werd de rit geneutraliseerd. Renners stapten massaal in de ploegleiderswagens om zo’n 25 kilometer verderop in Villié-Morgan de koers te hervatten. De vijf koplopers hadden op dat moment een voorsprong van drie en een halve minuut, waardoor Lutsenko als best geplaatste renner virtueel een voorsprong had van drie minuten en daarmee een kleine optie op de eindzege nam. Kort na de beslissing om de etappe te neutraliseren, besloot de organisatie om de gehele rit er uit te gooien. Alle behaalde punten bij berg- en tussensprints blijven staan, maar alle tijdsverschillen uit deze etappe vervallen.

Dit artikel delen:

92 Reacties

martini151 9 maart 2016 om 16:46

@kilco welder man

Vergeet niet de aankomst van een onherkenbare Knaven in Roubaix. Een koers waar vele valpartijen waren, maar een beeld waardoor velen hier stiekem hopen op slecht (gevaarlijk) weer tijdens Parijs-Roubaix.

Janjanssen98765 9 maart 2016 om 16:47

Ik hoorde dat Boonen het er niet mee eens was.

GwtB 9 maart 2016 om 16:47

Jammer hoor, wordt het eens spannend, stoppen ze er mee.

Sephiroth 9 maart 2016 om 16:48

Martini

Ook al schrap je alle afdalingen, omhoog klimmen met racebandjes met sneeuw is ook gewoon tricky, 100+ man tegelijk maakt het helemaal een bende. Op rechte stukken lig je, ook al rij je voorzicht ook soms in ene op je waffel omdat je voorgangers de sneeuw hebben samen gedrukt en er plotseling een gladder stukje is. Sorry maar dat soort argumenten val ik niet voor.

Kilco Welderman: Daar was zover ik mij kan herinneren minder sneeuw in de afdaling op de weg dan hier, en ook dat vond ik onverantwoord.

Koersmaniak 9 maart 2016 om 16:48

De koers naar de zon..

Men moet toch de wielerkalender eens dringend herbekijken, in augustus/september sneeuwt het nooit, maar dan wordt de Vuelta gereden, waarom niet de Vuelta in pakweg maart?

TaDo 9 maart 2016 om 16:51

@Martini151 Valpartijen door onvoorzichtigheden en een ondergrond die onbegaanbaar is door gladheid is een wereld van verschil. Je argumentatie klopt totaal niet wat mij betreft.
En wat betreft de sensatie zoekerij van Kilco: er zitten grenzen aan spektakel en dit was duidelijk erover. Daar stemde volgens mij iedereen mee in, immers is voor zulk weer juist het extreme weather protocol in het leven geroepen. Omdat vrijwel elke belangengroep (dus ook de renners) aangaven hier behoefte aan te hebben.
En snel was het absoluut niet dat deze rit werd geschrapt, ook ik vind dat het nog veel te lang heeft geduurd. Al een uur voor het schrappen waren er beelden van besneeuwde wegen. Nogmaals: een ondergrond waar geen grip meer is, dan verlies je een van de basissen van de sport.

martini151 9 maart 2016 om 16:51

Ik denk dat deze discussie verder zinloos is. Als zelfs binnen het peloton verdeeldheid heerst. Kijkende naar de reactie van de Jongh. Laten we het erop houden dat beide kanten van het verhaal waarheden en onwaarheden herbergen, en focussen op de rest van de koers deze week. Hup Dumoulin!

TaDo 9 maart 2016 om 16:56

@martini151 De Jongh geeft niet aan dat anticiperen op de omstandigheden geen goede keus was. Dat was wel jouw punt.

@Koersmaniak Je hebt daar een punt, een switch tussen de Vuelta en Giro is wat mij betreft wenselijk.

Kilco Welderman 9 maart 2016 om 16:58

@martini151
Knaven helaas voor mijn tijd maar zelfs de beelden terugzien is al mooi inderdaad.

@Sephiroth

Ik ben bang dat dit een precedent zet voor veel van de borderline wedstrijden. Als we nu perikelen gaan krijgen zoals volgens mij gent wevelgem van vorig seizoen, met die enorme windstoten, dan wordt die nu ook makkelijker gecancelled. En als Je een enorme sneeuwschuiver en zout strooier voor de kopgroep zet dan moet het op de rechte en oplopende stukken toch wel goed komen neem ik aan. en nogmaals niet iedereen vind sneeuw erg, sommige renners worden er sterker van, en daar worden nu de poten onder de stoel van weggezaagd…

AZH 9 maart 2016 om 16:58

Hoe zit het met renners die vandaag afgestapt zijn? Zouden die morgen eventueel weer mee mogen doen?

Har77 9 maart 2016 om 17:01

Degenen die roepen dat dit door had moeten gaan missen er een paar in de bovenkamer.
In regen is afdalen al tricky, laat staan bij sneeuw.

Doorgaan was alleen ‘verantwoord’ (en vermakelijk) geweest als de renners op fatbikes waren gezet. Gok alleen dat die in de koers naar de zon niet voorradig waren.

Romāns Vainšteins 9 maart 2016 om 17:03

Op zich jammer dat er niet doorgekoerst is maar aan de beelden te zien wel begrijpelijk.

Goed nieuws voor Matthews !

Een switch tussen giro en vuelta is mijns inziens superlogisch doch puur persoonlijk niet wenselijk, ik vind het wel leuk dat koude in de giro en snikhete in de vuelta.

Lennimator 9 maart 2016 om 17:03

La Vuelta begon vroeger in april.

Yob 9 maart 2016 om 17:03

Terechte keuze, maar toch jammer voor de koplopers, ik had Gougeard wel solo zien binnenrijden.

GwtB 9 maart 2016 om 17:04

Moeten we Parijs Roubaix ook maar niet afschaffen bij regen? En bij massasprints misschien een maximum snelheid instellen?
Tja, wielrennen is een sport met risico’s. En de coureurs bepalen zelf hoe hard ze rijden. Ze kiezen ook zelf voor het vak. Wat mij betreft, lekker doorrijden. Laat ze zelf maar bepalen hoe hard ze omlaag en omhoog rijden.

martini151 9 maart 2016 om 17:04

Laatste wat ik erover zeg. Gent-Wevelgen vorig jaar werd gekozen tot een van de mooiste koersen van 2015. Er was hevige kritiek op het neutraliseren van de rondes in Parijs tijdens de tour. En zelfs het ontbreken van voldoende ambulances werd als een onbegrijpelijke reden tot neutralisatie benoemd. Wat dit betreft complimenten aan LyndaLid die altijd consequent voor veiligheid is. Of je het daar nu mee eens bent of niet. De enige die consequent is.

Lennimator 9 maart 2016 om 17:07

ter info:
in 1995 is de Vuelta verplaatst van het voor jaar naar het najaar.

sven241 9 maart 2016 om 17:07

Volledig terecht natuurlijk. Een afdaling van 9 procent in de sneeuw is niet te doen. De sneeuwrit vorig jaar in T-A die Quintana won, was finish bergop waarbij het ook alleen op de laatste berg sneeuwde.
Het is wel jammer voor de ronde, nu heeft Matthews een grotere kans om de ronde te winnen. Ik had gehoopt dat hij eerlijk stand kon houden en dit was een mooie rit die gemist wordt. Maarja, ze konden niet anders. Dit waren niet 3 vlokjes zoals maandag.

LutsenkoFan 9 maart 2016 om 17:08

En dan noemt martini mij een troll..

Wim Kruithof 9 maart 2016 om 17:10

met ongeloof lees ik reacties die dit besluit verwerpen. Gelukkig bezit het overgrote deel van Wielerflits voldoende ratio en dat maakt dat ik toch altijd weer het topic doorspit.

Op enkele sneeuwuilen na verbroederen de leden bij zulke omstandigheden, ook wel eens leuk.

jvh93 9 maart 2016 om 17:10

Ik kan me wel vinden in de tweet van dan martin, waarom het seizoen niet een maand opschuiven? Met de opwarming van de aarde lijkt t mij aannemelijk dat deze weersomstandigheden zo blijven in de toekomst

TaDo 9 maart 2016 om 17:19

Pardon Martini151, maar volgens mij zijn er meerdere mensen hier die altijd opteren voor de veiligheid. Sterker nog, ik was het in 2014 tijdens de sneeuw Giro etappe over de Gavia en Stelvio oneens (agree to disagree) over het niet neutraliseren. Ik vond dat toen er al over.

En wat GwtB oppert dat ze zelf maar mogen beslissen wat gevaarlijk en ongevaarlijk is, volgens mij wil jij dat er renners ernstig geblesseerd gaan raken. Want op deze manier is het vragen om problemen.

sven241 9 maart 2016 om 17:20

Bijna iedereen in de koers (renners, ploegleiders, organisatie) vond het de juiste beslissing, zo valt er te lezen.

woutie 9 maart 2016 om 17:45

Waarom gewoon niet het hele seizoen een maand verlaten, dan krijg je minder zo een toestanden, het is ook soms nog mooi weer in oktober-november.

Stelvio-fan 9 maart 2016 om 17:49

@Coldeportes: Ooit heb ik in Oostenrijk een berg beklommen waar het sneeuwde. Bovenop stond een restaurant, maar ik was kletsnat. Toen ik naar buiten liep, kon ik niet meer ademen: Nat + 0 graden temperatuur is echt niet te doen, levensgevaarlijk… Kben destijds door een vriendelijke Duitser beneden gebracht, maar net zoals de etappe over de Stelvio van twee jaar geleden in de Giro, vind ik het niet meer dan logisch om een etappe in de sneeuw met een afdaling te annuleren. Klimmen in de sneeuw gaat nog net aan. Dalen absoluut niet

Headlines

Materiaalzone

Populair