Rio 2016: Wout Poels laat tijdrit schieten

Rio 2016: Wout Poels laat tijdrit schieten

foto: Sirotti (archief)

dinsdag 9 augustus 2016 om 01:36

Wout Poels rijdt woensdag niet de olympische tijdrit in Rio de Janeiro. De Limburger kwam in de wegwedstrijd van zaterdag ten val en blesseerde daarbij zijn arm. Dat is besloten in overleg met de medische staf van TeamNL en de KNWU.

Tom Dumoulin is de enige Nederlandse deelnemer aan de tijdrit. Er wordt namelijk geen vervanger opgeroepen, aangezien Bauke Mollema en Steven Kruijswijk geen tijdritfiets hebben meegenomen.

Bij de vrouwen doen namens Nederland kersvers olympisch kampioen op de weg Anna van der Breggen en Ellen van Dijk mee aan de rit tegen de klok.

Dit artikel delen:

70 Reacties

Col du Bramont 9 augustus 2016 om 01:55

OK Poels valt uit door een blessure, dat kan gebeuren en daar moet je altijd rekening mee houden.
We hebben dus geen vervanger want Mollema en Kruiswijk hebben hun tijdritfiets niet meegenomen. Zo gaat dat dus.
Nu zouden ze beide misschien net top10 halen en is de focus nu op een korte break maar dit is toch wat amateuristisch.
Een tijdritfiets regelen dan wel snel inlaten vliegen wordt kennelijk niet overwogen. Beetje vreemd. Mollema had dan maar 2 dagen langer moeten blijven want inderdaad hij zit nu in het vliegtuig en neem aan dat Kruiswijk vandaag of morgen ook terug gaat maar toch!!

djoriana 9 augustus 2016 om 01:59

@redactie mollema is toch al terug in nederland? dus geen fiets mee is niet relevant lijkt me. en ook kruiswijk zal toch zeker al in trainingskamp voor de vuelta zijn?

Retro Lex 9 augustus 2016 om 02:44

Ik had toch wel hogere verwachtingen voor aanvang van deze OS.
Tom die niet 100 % is en toch meegaat en afstapt in de wegrace. Een 17e plek voor Bauke daar teken je vooraf niet voor, na een goede tour en 1e in css. Tom die afstapt na 13 km in de wegrace. Achteraf is makkelijk praten. Maar er valt heel wat te evalueren zou ik zeggen.
Clement, Slagter, Kelderman, Gesink ?? Tja hadden we dan wel een beter resultaat gehad ?

oscarito1908 9 augustus 2016 om 03:13

Alleen Clement misschien. De rest bakken er weinig van de laatste tijd.

Fast Freddy 9 augustus 2016 om 04:40

Inderdaad heel makkelijk praten achteraf allemaal. Valpartijen gooien roet in het eten. Shit happens. Waarom een plan b voor sommigen zo belangrijk is voor en plek 10-20 begrijp ik niet. Ik zie Kruijswijk liever podium rijden in de Vuelta.
Waar je wel iets van kunt vinden is de uitleg van de bondscoach, want die is dan wel niet gelogen; die fietsen zijn er idd niet, maar het is niet de belangrijkste reden; Mollema en Kruijswijk wilden hun schema niet aanpassen voor een deelname in de marge. Begrijpelijk en daarmee klaar. Op naar woensdag en hopen dat Dumoulin een mooie prestatie neer kan zetten.

McMulenga 9 augustus 2016 om 07:01

Als Tom woensdag goud pakt hoor je gelukkig niemand meer mekkeren. Go Tommeke!

Detankuitlimburg 9 augustus 2016 om 07:04

Je kunt er elke draai aan geven die je wilt, maar het blijft toch redelijk armoedig vind ik.

Baukema Tomoulin 9 augustus 2016 om 07:12

Als je geen medaille haalt boeit het toch niet. Wout zou opvulling van het klassement zijn, Bauke en Steven ook. Ik snap niet dat er breaking bij moet staan. Medaille kans van Poels was nul en blijft nul.

PoisRouges 9 augustus 2016 om 07:50

Dankzij wegvallen van Poels mag Geraint Thomas starten. Die had als reserve blijkbaar wel zijn tijdritfiets mee. En je zou toch zeggen dat die ook wat beurs is na zijn val, want die lag er ook niet heel lekker bij in die afdaling.

robotour 9 augustus 2016 om 08:02

@PoisRouges Als Geraint Thomas mag starten nu, lijkt het er verdacht veel op dat Poels de Sky belangen laten prevalueren voor het landsbelang. Ik vind dat zeer verwerpelijk en getuigd weer eens van een bedenkelijke sport- en winnersmentaliteit die helaas te vaak bij de Nederlanders de kop opsteekt. Ok, hij reed al heel erg beroerd in de wegwedstrijd, dus de verwachtingen voor de tijdrit zouden zo wie zo al niet te hoog zijn. Maar ja niet geschoten, is altijd mis. De Olympische gedachte leeft niet echt bij deze mannen. Nu laat je min of meer een concurrent extra voor Dumoulin starten, dat zou je toch niet moeten willen. Thomas is trouwens ook gevallen, maar ja die is niet zo slap als de meeste Nederlanders, die piepen bij het minste of geringste…

HF2013 9 augustus 2016 om 08:04

Persoonlijk heb ik weinig vertrouwen dat Dumoulin het flikt, maar ik word graag geloochenstraft.
Geen medaille voor Tom en deze OS zijn voor de wielermannen gewoon slecht. Totaal geen rol gespeeld in de wegwedstrijd. Misschien waren de verwachtingen toch wat te hoog. Normaal waak ik daar voor, maar ditmaal ben ik dan toch in de val gelopen.

Arry1337 9 augustus 2016 om 08:06

Sowieso*

schipperaar 9 augustus 2016 om 08:12

En kruiswijk dan, schijnt dat ze hele goede reservefietsen hebben bij ltj.

Scotty 9 augustus 2016 om 08:13

@robotour, typisch Nederlands inderdaad, jij begint ook alweer te piepen bij het minste of geringste.

schipperaar 9 augustus 2016 om 08:22

@baukema
Sinds wanneer boeit het alleen als je een medaille kan halen, ooit aan sport gedaan?

Tripodboom 9 augustus 2016 om 08:23

Van die val van Poels snap ik niks. Hij lag er al af en kwam nauwelijks nog vooruit, dan doe je het toch rustig aan. Ik hoor nooit iets over valpartijen bij geloste renners.

Laatste man 9 augustus 2016 om 08:35

Het begint met de dag een armoediger verhaal te worden. We mogen bidden voor een medaille voor Tom, anders is het gewoon gepruts.

Orakel 9 augustus 2016 om 08:37

Ik zie het probleem niet.

De vier beste renners van Nederland op dit parcours waren geselecteerd. En daarbij zat één kanshebber voor goud op de tijdrit.

Dat de wegrace tegenviel is een feit, al hebben Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje (andere grote wielerlanden) ook geen medaille.

Voor de tijdrit hadden we maar een man: Dumoulin. De tweede man was opvulling. Dat die tweede man wegvalt en niet vervangen wordt door een renner die al thuis zit en ook kansloos is voor een medaille is logisch. Waarom zou Kruijswijk zich voor lul zetten met 7 minuten achterstand op het goud morgen? Dit is topsport. Een medaille halen door onvoorbereid op een fiets te springen en 50 km (!) tijdrit te rijden… Mensen die dat verwachten onderschatten wat topsport inhoudt.

Laatste man 9 augustus 2016 om 08:47

Jaja topsport verhaaltje weer. Net of je alleen kan meedoen als je goud gaat halen. Er kan van alles gebeuren, zeker op dit parcours. En met Kruijswijk, Mollema, Gesink, Kelderman en/of Clement had je zelfs voldoende back up voor een 2e man in de tijdrit. Een top 10 was helemaal niet onmogelijk geweest.

Baukema Tomoulin 9 augustus 2016 om 08:49

@Schipperaar: Als iets anders dan een medaille voor Poels had uitgemaakt (bijvoorbeeld de olympische gedachten) dan had hij de wegwedstrijd wel uitgereden. Ik vertolk hier slechts de mening van de NOC*NSF. Bij veel landen en sporten telt de gedachten:” meedoen is belangrijker dan winnen” de NOC*NSF heeft vooraf duidelijk gesteld dat deze gedachte bij deze olympische spelen niet van toepassing is op het wielrennen.

schipperaar 9 augustus 2016 om 08:50

@orakel
Niks lekkerder dan je een uur afbeulen, ook voor topsporters lijkt me en als drie dagen extra in een olympisch dorp een straf is wat je een keer in 4 jaar mee mag maken dan blijf je beter thuis lijkt me.
Blijkt dat een stel achtelijke boboos yuri naar huis hebben gestuurd omdat ie een pilsie dronk, inspanning werkt alleen na ontspanning.

schipperaar 9 augustus 2016 om 08:53

@baukema
Bij de noc/nsf zitten vooral mensen die allergisch zijn voor sport maar dol zijn op goud. Dames laten zien dat sfeer doet winnen dus graag marianne als bondscoach vokgende keer.

Angus 9 augustus 2016 om 08:59

@robotour
Het startbewijs van Poels gaat niet via Team Sky over naar Geraint Thomas, hoor.
Aan de hand van de erkenningsregeling van het NOC had Groot Brittannië zich slechts gekwalificeerd voor 1 plaats in de tijdrit (en 5 in de wegrit). Nu enkele landen er voor kiezen niet deel te nemen (Australië, Italië en Nederland) komen die plaatsten vrij. Die vrije plekken worden nu volgens klassement aangeboden aan andere landen, o.a. aan GB. Als zij geen reserve hadden gehad ging de plek naar de 2e plek in het klassement. En Thomas had (heel slim) zijn tijdritfiets wel bij zich, voor het geval Froome zou uitvallen.

Koersmaniak 9 augustus 2016 om 09:04

Ze worden teveel gepamperd, bij Van Vliet zou het geen waar geweest zijn

Wheely 9 augustus 2016 om 09:07

Die hele spelen hebben nu al alles van een ijzersterke soap. Het drama van van Vleuten voorop. Daarnaast een grote zooi dopinggebruikers die momenteel medailles aan het graaien zijn in een paar andere sporten en arme Yuri die niet mocht feesten met zijn Braziliaanse vriendinnetje terwijl een paar andere deelnemers de schoonmaaksters in het dorp aanranden. Tja dan valt aan een tiende plek weinig roem en eer te behalen.

Headlines

Materiaalzone