Rio 2016: Wout Poels laat tijdrit schieten
foto: Sirotti (archief)
dinsdag 9 augustus 2016 om 01:36

Rio 2016: Wout Poels laat tijdrit schieten

Wout Poels rijdt woensdag niet de olympische tijdrit in Rio de Janeiro. De Limburger kwam in de wegwedstrijd van zaterdag ten val en blesseerde daarbij zijn arm. Dat is besloten in overleg met de medische staf van TeamNL en de KNWU.

Tom Dumoulin is de enige Nederlandse deelnemer aan de tijdrit. Er wordt namelijk geen vervanger opgeroepen, aangezien Bauke Mollema en Steven Kruijswijk geen tijdritfiets hebben meegenomen.

Bij de vrouwen doen namens Nederland kersvers olympisch kampioen op de weg Anna van der Breggen en Ellen van Dijk mee aan de rit tegen de klok.

RIDE Magazine
70 Reacties
Sorteer op:
9 augustus 2016 10:58
@ schipperaar, dus niet aangezien het bij vorige OS is misgegaan. Vanochtend op de radio nog een verhaal van Wennemars over het feest van Ids Postma bijvoorbeeld.
Het gaat goed tot het dus misgaat, gaan bobo's regels opstellen, etc...
Eens dat in dit geval het erg streng lijkt, maar je spreekt regels af en daar moet je je dus aan houden.
9 augustus 2016 11:23
Jongens wat een overdreven reacties allemaal. Stel nou dat Kruijswijk of Mollema hun tijdirtfiets mee hadden genomen? Dan worden ze morgen 23e en wat hebben ze dan bereikt?
Als je nou echt zo graag een tweede man in de tijdrit wil had je Kelderman moeten meenemen.
9 augustus 2016 11:23
@dirossi
Wat bedoel je met misgaan en welke boboos houden zich aan regels, sporters gaan een keer in vier jaar uit hun dak maar breken de tent niet af natuurlijk en zoja zetten ze hem weer recht.
Onze vorst mag zich wel volgooien om te ontdooien maar dat komt niet in de krant.
9 augustus 2016 11:26
Als het klopt wat ik hier lees dat geraint thomas of wie dan ook nu een startplek heeft gekregen zou het wel leerzaam zijn voor team nl als hij met een superdag en nodige falen van favorieten en geholpen door weers- omstandigheden en valpartijen in de afdaling en de nodige geluk etc etc etc een medaille wegkaapt voor de neus van een mindere Dumoulin zoals Denemarken als invaller favoriet ndl uit het toernooi kegelde op een EK voetbal. Niets is onmogelijk. Het zijn de OS, altijd speciaal.
9 augustus 2016 11:29
Vind het terecht dat er geen reserve is opgesteld in de tijdrit. Eigenlijk was de wegwedstrijd van Mollema puur een voorbreidingskoersje voor de wedstrijd waar hij het hele seizoen al naar toe heeft gepiekt, het wielercriterium De Gouden Pijl in Emmen vanavond!

@ Redactie, kan er voor deze koers in Emmen ook een voorbeschouwings artikel worden aangemaakt?
9 augustus 2016 11:30
Niets is wat het lijkt Schipperaar. Van Gelder wordt niet naar huis gestuurd wanneer hij niemand lastig heeft gevallen en/of van het witte poeder is afgebleven. Van Gelder heeft zich geplaatst voor de finale en zou gewoon kunnen turnen (de pot op met die bobo's). Dat van Gelder met de staart tussen de benen vertrekt geeft alleen maar aan dat het persbericht een praatje voor de bühne is en het echte verhaal proberen ze geheim te houden (benieuwd of dat lukt).
9 augustus 2016 11:33
Het komt allemaal nogal amateuristisch over. Dat is niet zo gek. Zo heel lang mogen de profs nog niet meedoen aan de OS. Eigenlijk kun je ze het dus niet kwalijk nemen. Over een jaar of 20 zal het wel goed komen.
9 augustus 2016 11:43
Uiteraard hadden Kruiswijk en Mollema geen enkele kans op een top resultaat in de tijdrit, maar hadden ze in het ploegbelang niet Dumoulin nog van de nodige informatie kunnen voorzien? Dergelijke testpiloten zie je in de grote rondes toch ook vaak genoeg?

Daarnaast vind ik het onbegrijpelijk dat "we" het laten gebeuren dat er in plaats daarvan een extra concurrent voor Dumoulin opstapt. Van mijn part hadden ze Maurits Hendriks himself een paar trappen laten doen...!
9 augustus 2016 11:52
Frusti-potje reaguurwerk in dit topic. Best knap dat de woorden "mentaal zwak" nog niet zijn gevallen.

Zonder focus en gespecialiseerde voorbereiding heeft meedoen aan een topsport-wedstrijd geen enkele zin. Laat onverlet dat de KNWU bijzonder veel lessen heeft te leren van wat er allemaal gebeurd is bij de mannen, zelfs als Tom een gouden medaille wint.
9 augustus 2016 12:03
De vrouwenkoers verhult veel, maar Lammerts en Veneberg laten als bondscoaches veel steken vallen. Veel te vroeg de selecties bekend gemaakt, dit doen ze elk jaar weer. De wegrit bij de mannen ingegaan zonder enige tactiek. Veel te vroeg geoordeeld dat Poels de tijdrit moest rijden, en helemaal geen backup voor de tijdrit. Bij de dames had de tweede tijdrijder uiteraard Annemiek van Vleuten moeten zijn en niet Ellen van Dijk. Het is dat Van Vleuten nu sowieso niet kan rijden, maar die had de tijdrit ook gewonnen, daar ben ik zeker van.
9 augustus 2016 12:36
@tendam Je slaat de spijker op z'n kop: 4 renners geselecteerd op het moment dat nog niet iedereen in topvorm hoefde te zijn en ze vervolgens alle vier ook maar kopman gemaakt. Tactisch niet al te best...
9 augustus 2016 12:45
Lammerts is gewoon een droplul. Je kan over zo'n vent wel geforceerd genuanceerd gaan zitten doen maar die knakker heeft echt nul inzicht in selectiebeleid en koersstrategie.
9 augustus 2016 12:47
Off: Team Giant is met weer een toptalent in onderhandeling, nl. Phil Bauhaus.
9 augustus 2016 12:49
Ach, als je goud wil halen moet je van iedereen winnen, dus ook van G. Thomas.
Dit los van al het geklungel overigens!

klootje kriekeljon - 9 augustus 2016 om 12:47
Vette sponsor waarschijnlijk, dat SUNWEB..... dat kunnen ze bij Alpecin in hun haar smeren.
9 augustus 2016 12:59
@ wiggo. Het schijnt dat Maurits Hendriks is gesignaleerd op het parcours van de wegwedstrijd waar hij al 4 dagen op zijn oranje bakfiets bezig is om de meer dan 200km te volbrengen om in de tijdrit te mogen starten. Het gaat krap worden maar misschien haalt hij het net voor de start van de tijdrit. Take on for the team zei hij net nog tegen de motor.

Edit: omdat Lammerts geen backup plan had gemaakt hebben ze eerst hem aangezegd in te vallen voor Poels. Daar had hij eerst wat moeite mee want hij moet nog naar het criterium van Emmen maar ging toch overstag. Maar omdat hij zijn voorband maar niet opgepompt krijgt is ook hij afgevallen. Er is ook bekend geworden dat de mannen in de wegwedstrijd slecht presteerden omdat ze allemaal op te zachte banden reden. Nog onduidelijk is hoe dat kon.
9 augustus 2016 13:00
@ SolitaryShell; Verbloemen niet, maar ik probeer als realistisch te zijn qua verwachtingen. Dat was een maand geleden:
- meedoen op de wegwedstrijd, top-10 en misschien meer
- podium tijdrit

Na 22 juli had ik al minder fiducie in dat podium, maar de wegwedstrijd viel me van onze landgenoten zwaar tegen. Dus goud van Dumoulin zou dat compenseren, afwachten.....
9 augustus 2016 13:08
Vier knechten of vier kopmannen maakt niks uit natuurlijk, vos, van dijk, anna en vleuten vonden elkaar, is waar het om gaat, had ook nog goud en zilver en wellicht ook nog brons kunnen zijn. Van de vier waren deze mannen het meest vormbestendig en ook eendagsrenners trouwens dus gooi t niet op lammerts.
9 augustus 2016 13:08
@geit
Nou ja, een puntje van nuance moet je wel maken: hij heeft Anna van der Breggen 'ontdekt', hij was de enige die in haar geloofde toen ze het wielrennen er nog een beetje half/half bij deed.
9 augustus 2016 17:05
Onze vriend Johan Lammerts heeft naar mijn idee de juiste selectie aan renners gemaakt. De 4 renners die gekozen zijn hebben het afgelopen jaar ook het meeste gepresteerd in het klimwerk.

Wat hem aan te rekenen valt is het gebrek aan tactiek bij de mannen wegrit en het niet hebben van een 'plan B' voor de tijdrit.

Wat tactiek in de wegrit betreft vind ik dat hij een kopman had moeten aanwijzen waarvoor de overige renners zouden gaan werken. In de vrouwenwedstrijd heb ik dit wel gezien, dus waarom niet bij de mannen?

En als je weet dat Tom Dumoulin niet 100% is voor de tijdrit, lijkt het me goed om hiervoor een reserve aan te stellen. Het parcours is ook wel iets voor Mollema en zelfs voor Kruiswijk, die evenals Poels toch wel tot een goede klassering (top 10) hadden kunnen gaan, aangezien er voldoende klimmeters in zitten en een technisch parcours is. Zeker het afgelopen jaar zijn zowel Mollema als Kruiswijk gegroeid in het tijdrijden.
9 augustus 2016 17:16
@rufusvb
Poels en Mollema zijn beiden 28/29 dacht ik, de bondscoach zorgt voor de randzaken, tactiek bespreken de renners best zelf daar hoet pythagoras niet voor aan de pas te komen.
Bij de vrouwen was er ook geen kopvrouw, ze hadden het alle vier kunnen zijn, zowel anna, annemiek of marianne had solo aan kunnen komen. Lieten zien dat een plan alleen tijdens de race werkt daar t steeds bijgesteld moet worden. Een niet gehavende dumoulin had de taak als wegkaptein best gelegen maar de dames waren sterker in de breedte, soit.

Reacties zijn gesloten.