Rio 2016: Bondscoach De Weert debuteert met gouden medaille

Rio 2016: Bondscoach De Weert debuteert met gouden medaille

foto: Sirotti

zondag 7 augustus 2016 om 07:45

Kevin De Weert had zich geen beter debuut als bondscoach voor kunnen stellen. De Belg, vorig seizoen nog prof, zag zijn pupil Greg Van Avermaet naar de gouden medaille rijden aan de Copacabana. “Het is ongelofelijk, ongelofelijk”, zegt hij tegen Belga.

“Het is amper te vatten dat Greg olympisch kampioen is. Vanavond bouwen we een feestje”, aldus De Weert, die ervoor koos om met Van Avermaet en Philippe Gilbert twee klassiekerrenners mee te nemen. “Voor de koers zijn we gaan samenzitten en daar hadden we vastgelegd dat Greg en Phil zouden proberen te anticiperen op de aanvallen.”

“Tim Wellens en Serge Pauwels zouden de finale afwachten. We wisten dat het moeilijk zou zijn als de toppers hun troeven op tafel zouden leggen, maar met Tim kon een top acht wel. Goed, Tim kende een offday maar dat kan gebeuren. We zijn geen machines”, zegt de bondscoach, die vooraf inzette op een plek bij de top acht.

“Phil heeft het geprobeerd op het einde van de eerste ronde. Daarna ging Greg zoals afgesproken zijn kans. Ik zag dat hij veel werk verrichtte en toen ik merkte dat Majka 24 seconden voorsprong had, raadde ik hem aan voor zilver te gaan. Maar dan glipte hij mee met Fuglsang. Schitterend gewoon”, sluit De Weert af.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Lombarda 7 augustus 2016 om 08:43

Prachtig. Het is de Belgen gegund. Die winnen niet zo vaak goud op de OS.

assen 7 augustus 2016 om 09:17

Ja, prachtig. Ook die emoties op CANVAS, met een jankende Jose.
Was 1 van de 2 sportieve lichtpunten voor mij (samen met zege op China bij volleybal), na een voor Nederland waardeloze sportdag op de OS.

Marszzz 7 augustus 2016 om 09:25

We moeten het ook weer niet de hemel in prijzen. Kevin (& Greg) hadden alle geluk van de wereld dat Nibali en Henao vielen, anders was het hooguit een olympisch diploma geweest.

Melkzuur 7 augustus 2016 om 09:30

Nog een stukje citroen, Marszzz?

Rondo 7 augustus 2016 om 09:40

Als Nibali en Henao minder risico hadden genomen, waren ze ook achter Great van Avermaet geëindigd in de sprint.

Il Cavaliere 7 augustus 2016 om 10:03

Bloemetje naar Henao is wel op zijn plaats hier.

daffodil 7 augustus 2016 om 10:13

Kevin De Weert, waardeloze renner en een angstige bondscoach. Greg Van Avermaet wint ook eens iets, boehoe. Het geluk was weer eens aan belgische zijde en dat gaan we nog jaren horen. De lege prijzenkast wordt na twintig jaar eens geopend en dat is slechts te wijten aan de pech van Kruijswijk, Poels en vooral Dumoulin.

Prachtige ereplaats voor Mollema #trots

Stablinksy 7 augustus 2016 om 10:15

Recht blijven op je fiets maakt ook deel uit van de koers, Marszzz.
En wie zegt dat Nibali voorop zou zijn gebleven?
Deze wedstrijd is (zoals vaak gezegd op WF) een pleidooi voor kleinere ploegen en geen oortjes, rekenmachines, wattagemeters, enz. Back to basics. Koersen op instinct.

Chrys 7 augustus 2016 om 10:42

Wat een frustraties op de zondagochtend bij sommigen hier. Ik heb toch genoten gisteravond hoor! Natuurlijk jammer van de Nederlanders, maar een beetje sportliefhebber zou ook moeten kunnen genieten van buitenlands succes.

Cyclingbruh 7 augustus 2016 om 10:42

@stablinsky

Als Henao en Nibali waren blijven zitten, was het 3(Majka, Nibali en Henao) VS 2(Fuglsang en Greg). Dan waren die voorste 3 waarschijnlijk wel vooruit gebleven. Maarja, als telt niet. Toch heel zuur voor Nibali. Was een van de enige echt grote namen die niet teleurstelde.

NumberSeventeen 7 augustus 2016 om 10:52

@assen: naast dat het een geweldige wedstrijd was met een mooie winnaar was Jose voor mij het hoogtepunt. Zo heb ik hem nog nooit gehoord. Van alle belgen blijft hij juist het meest nuchter normaal gesproken en hij reageert zelden met overdreven emotie op bepaalde zaken. En dan ineens dit.

eddyvv 7 augustus 2016 om 10:55

wielrennen is ook op je fiets blijven zittten.
ik had het nibali ook gegunt,
maar greg nog meer.

Sammysosa 7 augustus 2016 om 11:07

Hoor ik hier nou sommigen beweren dat Kruijswijk de Giro heeft gewonnen? Dat zal toch niet jongens? Ere aan wie ere toe komt, Greg heeft een geweldig finalspel gespeeld, gereden naar zijn mogelijkheden, en vindt dan het geluk aan zijn zijde. Nederlanders laten zich weer eens op hun kleinst zien hier met hem dat te misgunnen.

Prachtig wedstrijd is het geweest, met een groot kampioen als winnaar. Het zij de Belgen en met name Greg enorm gegund.

Tokstar 7 augustus 2016 om 11:37

@daffodil
Ja, jou zullen we heel serieus nemen :p.

deco 7 augustus 2016 om 11:40

Vallen is idd ook deel van de koers. You win some, you lose some. Soms kun je er zelf niet aan doen (omver gereden worden, renner voor je die valt, ..) soms neem je teveel ricico en betaal je daar meteen cash de prijs voor. En als greg niet valt in de ronde van vlaanderen of omvergereden wordt vorig jaar in de classica san sebastian vorig jaar.. Meer dan terechte winnaar dus van een steeds zeer aantrekkelijke koersende coureur! (ook toen hij jonger was en nog niet zo veel won)

Goturead 7 augustus 2016 om 13:01

Fuglsang de meesterknecht voor Avermaet! Durfde niet te pokeren. Reed zich helemaal leeg voor een medallie en voor Greg.

Kingstown 7 augustus 2016 om 13:13

Sluit me helemaal aan bij Sammy. Wat een ongelooflijk kleinzielig misgunnen spreekt er door in sommige reacties.

Als de Weert zou stoppen op zijn hoogtepunt, dan zou hij een extreem korte carriëre hebben gehad als BC. :p

hnac 7 augustus 2016 om 13:23

@Goturead Fuglsang zou alles behalve spijt hebben. Hij heeft tenslotte een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Dat is echt heel knap! Natuurlijk wist hij wel dat het maximaal zilver zou worden. Hij stond dolgelukkig op het podium.

Goturead 7 augustus 2016 om 14:05

@hnac geen winnaarsmentaliteit

Turtlehead 7 augustus 2016 om 14:19

@daffodil: dank, tranen in mijn ogen, dag kan niet meer stuk.

Winnaars hebben altijd gelijk, super toch.

Tokstar 7 augustus 2016 om 16:11

@goturead
Dat slaagt nergens op. Fuglsang heeft gereden als een beest. Hij had de laatste kilometer misschien sluwer kunnen spelen, maar wist waarschijnlijk ook wel dat er aan Van Avermaet weinig te doen was. Ergens terecht als je ziet op hoeveel lengtes hij gezet wordt in de sprint.

Sammysosa 7 augustus 2016 om 18:31

@Goturead: hoeveel potjes patience heb je vandaag al gewonnen? Oude pc know it all troll.

Headlines

Materiaalzone

Populair