Rik Verbrugghe wordt sportief manager bij Israel Start-Up Nation

vrijdag 16 oktober 2020 om 08:16
Rik Verbrugghe wordt sportief manager bij Israel Start-Up Nation

foto: Cor Vos

Rik Verbrugghe zal vanaf volgend jaar de sportieve lijnen uitzetten bij Israel Start-Up Nation. De ex-renner gaat volgens Het Nieuwsblad aan de slag als sportief manager. Het is nog onduidelijk of hij de functie zal combineren met zijn baan als bondscoach van de Belgische selectie.

Dubbele functie? 
De 46-jarige Verbrugghe ziet een dubbele baan wel zitten, schrijft Het Nieuwsblad. Met de wereldkampioenschappen in Leuven en de Olympische Spelen van Tokio nog voor de boeg wil Verbrugghe het werk graag afmaken. De Belg heeft ervaring met een dergelijke constructie, want in het verleden was hij ook al sportief directeur bij Bahrain Merida.

Eind 2019 werd Verbrugghe echter aangemaand om zijn job als bondscoach fulltime in te vullen. De verwachting is dat de Belgische wielerfederatie zo snel mogelijk duidelijkheid zal verschaffen over een eventuele verdere samenwerking met Verbrugghe. Die laatste is immers einde contract.

Evaluatiegesprek
Er was al een evaluatiegesprek gepland, maar door allerlei omstandigheden ging dit gesprek niet door. Rik Verbrugghe volgde in 2018 Kevin De Weert op als keuzeheer. Verbrugghe haalde het van andere kandidaten als Axel Merckx en Peter Van Petegem en tekende een tweejaarscontract.

Het parcours dat Verbrugghe aflegde is op zijn minst hobbelig te noemen. Zo kreeg hij kritiek op zijn manier van communiceren en werd hij tijdens het voorbije EK in Plouay weggestuurd na een ongeoorloofd restaurantbezoek, waarmee hij de bubbel-maatregel had overtreden. Onder leiding van Verbrugghe werden er echter ook veel medailles gehaald op EK’s en WK’s.


Update (10.39 uur)

Israel Start-Up Nation heeft de komst van Rik Verbrugghe aangekondigd. De Belg is vanaf volgend jaar sportief manager bij de Israëlische WorldTour-ploeg. Verbrugghe zal voor grote wielerkoersen ook in de ploegleiderswagen stappen. “Het is een enorme eer dat ik ben gevraagd voor dit prestigieuze langetermijnproject. Het is fantastisch om te zien dat de ploeg op een wetenschappelijke en professionele manier werkt.”

“De ploeg zal volgend jaar nog sterker zijn dankzij het aantrekken van nieuwe renners. We kunnen met Chris Froome voor een klassement gaan in de grote rondes. Mijn taak is om de renners en ploegleiders te begeleiden en ze doelen te geven. Ik moet ervoor zorgen dat de ploeg zijn ambities kan waarmaken”, aldus Verbrugghe.

“Rik is als sportief manager verantwoordelijk voor de communicatie tussen het management en de renners en ploegleiders. Hij zal verschillende taken met zich meekrijgen”, zo legt teammanager Kjell Carlström uit. “Hij is samen met de teammanager verantwoordelijk voor de programma’s van de renners en hij zal de programma’s van de ploegleiders coördineren.”


Update (12.00 uur)

Belgian Cycling beraadt zich over de verdere samenwerking met Rik Verbrugghe. ‘Belgian Cycling feliciteert Verbrugghe met de wending in zijn carrière en beraadt zich de komende weken over de vraag of de combinatie met zijn werkzaamheden bij de federatie in de toekomst haalbaar is’, zo meldt de wielerbond.

‘Belgian Cycling neemt alle tijd om alles rustig op een rijtje te zetten. Daarbij worden een aantal criteria bekeken, onder meer op sportief, organisatorisch en financieel vlak. Om die evaluatie in alle sereniteit te laten verlopen, onthoudt de federatie zich voorlopig van verder commentaar.’

Dit artikel delen:

15 Reacties

SnellePelle 16 oktober 2020 om 08:28

Ach, zoals in recent WK wel bleek lopen de commerciële lijnen bij de Belgen rechtstreeks parallel met de bondslijnen, dus Rik heeft volgend jaar de beschikking over extra Belgische hulptroepen op het WK.

Of zouden de Belgen nu in dienst rijden voor Froome op het kampioenschap???

Vinyakke 16 oktober 2020 om 08:46

Vrij belachelijke opmerking. Hulp over de landsgrenzen op een WK is er altijd al geweest en zal altijd zo blijven. Toch normaal als je het hele jaar door op dezelfde kamer slaapt?

rogierb 16 oktober 2020 om 09:00

Niets normaals aan. Wie is de laatste ploeggenoot die zijn niet-landgenoot aan een wereldtitel heeft geholpen?

krypton 16 oktober 2020 om 09:01

@Vinyakke
Nee, dat vind ik zeker niet normaal. Alsof Frenkie de Jong een bal in eigen doel schiet als Nederland op het WK tegen Spanje speelt. Je speelt/rijdt gewoon tot het uiterste voor jezelf en je eigen land als je in een landenwedstrijd actief bent.

Jowinho 16 oktober 2020 om 09:11

@krypton

Er is wel een verschil tussen voetbal en wielrennen. Voetballer spelen meer dan tien wedstrijden samen per jaar bij de nationale ploeg, de wielrenners 1 keer of hoogstens 2 keer. BIj EK’s en WK’s zitten die voetballers ook minstens 6 weken samen, de renners maximum 5 dagen.

rogierb 16 oktober 2020 om 09:25

Voetbal en wielrennen zijn inderdaad niet dezelfde sporten. Dat het vroeger wel gebeurde, hoeft niet te betekenen dat het nu nog steeds zou moeten kunnen. Vind het een soort van competitievervalsing.

Massimo Bataille 16 oktober 2020 om 09:40

1) Zowel Van Aert als niemand van de entourage (incl. Bondscoach) heeft Roglic ook maar iets verweten. Het is enkel de media die dit heeft opgeklopt

2) Tuurlijk rijden renners van diverse landen voor elkaar. Hoevaak helpen de ‘kleine’ landen met weinig tot geen winstkansen niet voor ploegmaats? met wel winstkansen?

Vinyakke 16 oktober 2020 om 09:45

Het grootste verschil is dat wanneer landen tegen elkaar voetballen het andere team even veel kans heeft om te winnen. In dit geval had roglic 0% kans zolang ala voorop bleef. En net zoals hierboven aangehaald: opgeklopt door de media en wat Verbrugghe hiermee te maken heeft snap ik al zeker niet. Vandaar mijn opmerking dat dit een nogal misplaatste eerste reactie is op dit specifieke artikel.

jappe666 16 oktober 2020 om 10:25

@rogierb: Het meest flagrante voorbeeld uit de recente geschiedenis is Valverde die nota bene zijn landgenoot Rodriguez flikte ten faveure van ploegmaat Rui Costa.

Verder waren er de jaarlijkse ‘helpers-met-een-verkeerd-truitje-aan’ zoals bv Kyrienka en Amador.

Michelangelo 16 oktober 2020 om 10:30

Ik heb op een of andere manier bij Verbrugghe het gevoel wat ik bij heel veel voetbalcoaches heb: niet overtuigend door prestaties (en soms met pek en veren weggestuurd), maar toch uiteindelijk weer een contract krijgen op een volgende club.

Alhoewel het soms wel meer zegt over de clubs dan over de coaches in kwestie…

Koersmaniak 16 oktober 2020 om 10:44

Ik las elders dat Verbruggen verantwoordelijk wordt voor de communicatie tussen het teammanagement en het sportieve luik van het team.
Door enkele Belgische renners werd er nogal kritiek geleverd dat Verbruggen gedurende het jaar amper communiceerde.

Lijkt me zowieso dat hij geen bondscoach blijft, de bond wou niet dat hij de functie combineerde, terwijl hij ook nog een fietsenwinkel uitbaat.
Komt nog eens bij dat er volgend jaar (normaal gezien) Olympische Spelen op het programma staan en die kort na de Tour worden georganiseerd.

Etika 16 oktober 2020 om 10:51

Laat Verbrugghe nog voortdoen als bondscoach tot en met Tokio. Daarna Jolien D’Hoore, die stopt na Tokio, aanstellen als bondscoach voor de mannen én de vrouwen. Dat zou pas een statement zijn.

Michelangelo 16 oktober 2020 om 10:55

zou inderdaad een statement zijn… zou mij alleen verbazen als de wielerwereld er klaar voor is (nog even afgezien of ze er uiteindelijk ook de kwaliteiten voor bezit).

Zie het al voor me in Nederland: Sarina Wiegman als bondscoach van het Nederlands elftal. En dan mag ze al die verwende miljonairs even zeggen hoe ze moeten spelen. Fantastisch lijkt me dat!!

Lance4eva 16 oktober 2020 om 11:27

edit wf: niet doen

Peetvader 16 oktober 2020 om 14:12

Als Belgische bond kan je nu toch niet anders dan het contract met Verbrugghe NIET te verlengen.

Genoeg capabele mensen die dit wel voltijds willen doen.

Headlines

Populair

Materiaalzone