Rennersvakbond CPA reageert op controle Pieter Serry: “Maat is vol”
foto: Sirotti
woensdag 7 november 2018 om 18:14

Rennersvakbond CPA reageert op controle Pieter Serry: “Maat is vol”

De vakbond voor beroepsrenners CPA gaat de veelbesproken dopingcontrole van Pieter Serry onderzoeken en aankaarten bij de UCI en antidopingbond CADF. De Belg van Quick-Step Floors werd gisteren tijdens het Gala van de Flandrien uit de zaal geplukt door twee dopingcontroleurs. De maat is vol, wat de CPA betreft: met het privéleven van de renners mag best wat meer rekening worden gehouden.

Pieter Serry werd gisteren net voor aanvang van het Gala van de Flandrien naar de uitgang van het Casino Kursaal in Oostende geroepen door twee dopingcontroleurs. De Oost-Vlaming had er weinig zin in, maar repte zich toch maar naar de voorkant van het pand. Daar stonden hem inderdaad twee buitenlandse dopingcontroleurs op te wachten.

De controle nam best wat tijd in beslag, waardoor Serry meer dan de helft van de show miste. Uiteindelijk was hij wel op tijd terug om ploegmakker Yves Lampaert de Flandrien overhandigd te zien krijgen.

Privéleven
In een perscommuniqué schrijft Gianni Bugno, voorzitter van de CPA: “Er zijn gevallen bekend dat renners werden gecontroleerd op hun trouwdag, tijdens een begrafenis of op de eerste schooldag van hun kind. Nu lezen we weer over de zaak van Pieter Serry, die is gecontroleerd buiten het seizoen, buiten het geplande moment, terwijl hij het Gala van de Flandrien bijwoonde.”

“We kunnen niet langer blijven toekijken naar deze manier van werken, die geen rekening houdt met de rechten van deze personen – zoals een privéleven. De renners betalen twee procent van hun prijzengeld om deze controles mogelijk te maken. Ze zijn de enige sporters ter wereld die dit uit hun eigen zak betalen. De renners respecteren de maatregelen die nodig zijn in de strijd tegen doping, maar vragen er wel wat respect voor hun privéleven voor terug.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
7 november 2018 18:22
@Bugno
Ga het eerst nou maar onderzoeken en loop niet op vervolgstappen vooruit. Slordigheid van de renner in kwestie is niet bij voorbaat uit te sluiten. En ook zonder slordigheid had dramaqueen Karl echt niet zoveel kabaal hoeven te maken.
  7 november 2018 18:30
  Mooi als je partner een half uur moet wachten voor het altaar, of als je je speech voor je overleden ouder/vriend moet afbreken hiervoor. Het had ook voor/na het gala gekunt
  7 november 2018 19:14
  'Er zijn gevallen bekend...,' - dat klinkt lekker overtuigend. Net wat betrouwbaarder dan 'Ik heb wel eens horen zeggen dat' en 'wat ook het geval schijnt te wezen,' of 'via via heb ik van iemand gehoord die een keer een renner heeft gekend die gecontroleerd werd op zijn eigen trouwdag!'

  Eens met @xistnc, laat Bugno c.s. nou eerst maar eens uitzoeken wat er precies gebeurd is, ipv hier op het sentiment te spelen.
  8 november 2018 00:15
  @xistnc en horsm
  Goed zo jongens! Blind de renners in de hoek trappen en "diplomatiek" kiezen voor de dopingcontroleurs en tegen Bugno c.s. Cerny geeft toch duidelijk aan wat er is gebeurd, maar als echte politici kiezen julllie voor "nader onderzoek" in plaats van het gedrag van de dopingcontroleurs te veroordelen. De dopingautoriteiten bieden jullie binnenkort een baan aan, maar sta vooral niet stil bij het lot van de renners !
  8 november 2018 05:51
  Op de begrafenis van je zoontje is ook al eens voorgekomen dacht ik. Vergeet alleen niet dat de renners zelf ook elke kans grepen om de boel te besodemieteren. De jongens van de EPO-generatie gingen ook over lijken. Niet gek dat die controleurs daarom onder elke steen moeten kijken tegenwoordig.
7 november 2018 18:40
Te gek voor woorden. Zou de uitslag van de controle anders zijn als de controle na het gala had plaatsgevonden. Vraag me ook af of dit wettelijk allemaal zomaar mag??
7 november 2018 19:16
Onder druk en kritiek van de renners zelf heeft Bugno ineens besloten voor deze renners op te komen? Media / goodwill campagne gestart na corrupte herkiezing. Hypocriete zakkenvullers..

Ben het wel eens inzake prive leven van renners by-the-way..

Bugno for president!
7 november 2018 19:22
'Zaak' wordt lekker over de kop getrokken zeg.
7 november 2018 21:01
Dat er een gedragscode komt prima. Dat de controleurs voortaan zich kenbaar maken en dan rustig wachten tot het een geschikt moment is. Maar kap met voor de bühne deze populistische onzin verkopen, de maat is vol! Welke maat? Wat is dan het criterium dat deze maat exact nu vol is?
En hij is gecontroleerd buiten het seizoen! Oh oh wat erg, NIET, wees blij dat ze na het seizoen ook testen. Een renner moet nu eenmaal aan antidopingregels voldoen. En wat als er over 10 jaar blijkt dat in tijdens het seizoen niemand doppeerde althans volgens de testen, omdat er buiten het seizoen grote doping festijnen waren. Dan is ineens de wereld te klein.
7 november 2018 21:12
Nonsens. Als je nooit rond dit soort gelegenheden test creëer je een veilig moment. Zelfde met het niet snachts testen vroeger. Daar werd ook op grote schaal misbruik van gemaakt.
7 november 2018 21:21
Zo'n duf gala, de helft van de aanwezigen zou graag de helft missen en komt voor de borrel achteraf.
Begrafenis en bruiloft is echt wel wat anders dan zo'n show natuurlijk. Wel goed verwoord van bugno. Ben het eens dat privé leven beperkt afgebakend mag. Maar ook met reageerders dat daar geen regels en structuur in mag zitten als je doping wilt voorkomen.

De controleurs stonden eerst bij hem thuis dus grote kans dat serry N whereabouts verkeerd heeft ingevuld.
7 november 2018 22:00
Part of the game, tis maar een gala hoor en hij is minstens een half uur van tevoren al gebeld door de controleurs, dus waar gaatb het in vredesnaam over..
7 november 2018 22:04
het is werkelijk te zot voor woorden als ik de reactie hierboven lees
of ze maken hier stemming om de discussie op gang te krijgen
vraag me zelf af hoe het zou zijn als ze het zelf overkomen zou
denk dat er hierboven niemand is die dit zelf heeft meegemaakt

vraag me af of dit bij andere sporten ook gebeurd
7 november 2018 22:22
Eens met argon. Bizarre reacties hier en op het eerdere artikel.

Renners horen geen rechten te hebben, maar alleen maar plichten blijkbaar. Ze moeten alleen "dankbaar" zijn dat ze hun "hobby" betaald uit mogen oefenen en verder niet zeuren. In tegenstelling tot bij elk ander beroep moet een wielrenner 24 uur per dag paraat staan.

Wielrennen lijkt de enige sport te zijn waarbij de "fans" zich grotendeels negatief uitlaten over de beoefenaars, echt heel merkwaardig.
  7 november 2018 23:55
  Rico jij volgde de boel nog niet in 2008 of wel?
  7 november 2018 23:56
  Inderdaad.

  En moest het nu nog één van de beter betaalde sporten zijn, dan zou ik die buitensporige eisen en dat vergrootglas nog enigszins kunnen begrijpen, maar dat is niet meteen het geval. Het is me sowieso een raadsel waarom de wielrenners, van alle sporters vaak de meest benaderbare en sympathieke exemplaren, vaak als pispaal numero uno worden gezien, die aan hogere standaarden moeten voldoen. Als buitenstaanders iets zeggen over doping en wielrennen, dan wordt er gezwaaid met andere sporten waar nauwelijks wordt gecontroleerd, maar binnenskamers vertrouwt men de renners blijkbaar stiekem nog minder dan dat bij de buitenwereld het geval is.

  Systeem van de whereabouts is sowieso een heel invasief systeem waarbij alle last aan de kant van de atleet wordt gelegd, omdat men verder te gemakzuchtig is om iets beters uit te werken. Zo'n sporter moet alles laten vallen als er zo'n klojo staat, want "het nieuwe wielrennen". OK, het zij zo. Maar als het wielrennen dan lijdt onder aanslepende dopingzaken omdat uitspraken op zich laten wachten en het hele peloton gebukt gaat onder maandenlange onzekerheid, zijn ze langs de andere kant dan ook snel en laten ze dan ook alles vallen om een snelle uitspraak te doen? Nope.

  Zo'n renner moet 24/7 beschikbaar zijn, op de meest willekeurige tijdstippen van waar dan ook mag worden weggesleept om urine en/of bloed af te geven en de "fans" vinden dat wel hip. Als zo'n renner dan eens een koers wint, dan gaan de "fans" dat, ondanks alle opofferingen van de renner, in de meeste gevallen die winst toch ook nog eens in vraag stellen. want "het zal allemaal wel". Het is nooit genoeg, men blijft mekkeren en janken en zeuren en zaniken.
7 november 2018 22:22
Misschien was hij met zn vriendin, die dan de helft van de tijd alleen zit. Of ze voelt zich niet alleen, omdat Sagan naast haar zit, die net zn relatie heeft verbroken. Zou me ook boos maken..
  7 november 2018 22:33
  Hij was er idd met zijn vriendin :-)
  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181106_03911795?pid=7538853

  Maar Sagan was er niet denk ik ;-)
  7 november 2018 22:55
  Zijn vriendin? Dat zal zn vrouw leuk vinden!
  7 november 2018 22:57
  :)
  8 november 2018 09:41
  @wheely,het was zijn vrouw, volgens de link naar Het Nieuwsblad.
  8 november 2018 12:16
  Opgeklopte onzin zeg.. de heren (en hun voorgangers) hebben er jarenlang alles aangedaan doping controles te ontvluchten.. Serry moet zich beseffen dat de controleurs hem ook een gemiste controle aan z'n broek kunnen naaien.


  OFFTOPIC... die foto's van dat gala.. Wielrenners in een pak is toch geen gezicht.. wel een bont gezelschap van circus directeur (Pauwels) tot Yakuza (van keirsbulck) en mensen die wel weten hoe het heurt.. Terpstra..
7 november 2018 22:30
Het is maar een gala he, wat een aanstellerij.
8 november 2018 00:54
Gelukkig hebben we hier allemaal specialisten van het systeem van de where abouts. Even wat opzoekingswerk gedaan, je moet als wielrenner niet specifiek op de minuut aangeven waar je bent. Stel je voor, nu al ingeven wanneer je precies op 31 december je ijstaart gaat halen. Belangrijk aan dit systeem is dat men weet dat je bv. In Italië bent en niet in Mexico.daar hebben onze ploegen wel ervaring mee. Wat is het volgende? Je gaat naar de film (Oh nee, je hebt het geen twee weken op voorhand ingegeven in de whereabouts) en je wordt in het midden van de film uit de zaal gehaald?
8 november 2018 07:28
Je hoeft niet 24/7 beschikbaar te zijn. Je moet voor elke dag 1 uur aangeven dat je aaneengesloten beschikbaar bent voor een eventuele controle. Nu moet je dit dan wel nauwkeurig bijhouden idd anders kunnen ze wel eens op een moment komen dat je nu net even niet uitkomt. Dat het een inbreuk is op je privacy ... ja dat lijkt me wel.
  8 november 2018 09:26
  Maar die ïnbreuk op je privacy" keur jij blijkbaar goed? Ik niet. Ik vind het godgeklaagd dat de wielersport zich blijkbaar schikt in deze bijna vooroorlogse methode om doping op te sporen. Ik zou graag eens de resultaten zien van al die kostbare, mens-onterende werkzaamheden van al die controleurs. Ik denk dat al die inspanningen hoegenaamd niets opleveren, behalve als een stommerik als Rasmussen in een ander werelddeel zit. Het resultaat wordt dan natuurlijk meteen aan de grote klok gehangen. Het is vergelijkbaar met de positieve verhalen van politiemensen die van de daken schreeuwen als ze een inbreker op heterdaad hebben betrapt, terwijl rondom hen het aantal inbraken en berovingen drastisch toeneemt. Nogmaals schandalig en mens-onterend deze methodes. De wieler-Gestapo op pad !
8 november 2018 15:48
Je zal maar wielrenner zijn. Het hele seizoen lang beul je je af als een gek en wanneer je eindelijk eens ontspannen met de collega's naar een gala kan, komen er twee gekken af om de boel te verpesten. Maar het gekste is toch wel dat sommige lezers dat nog normaal vinden ook...

Reacties zijn gesloten.