‘Remco Evenepoel overweegt toch Vuelta te rijden’
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 3 juni 2023 om 08:36

‘Remco Evenepoel overweegt toch Vuelta te rijden’

Mogelijk gaat Remco Evenepoel dit jaar toch zijn titel in de Vuelta a España verdedigen. Vorige maand sloot zijn ploegbaas Patrick Lefevere deelname aan de Vuelta nog uit omdat er te veel druk van buitenaf bij zou komen kijken, maar volgens Het Laatste Nieuws is de Spaanse ronde toch een serieuze optie voor de Belg van Soudal Quick-Step.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Eerder bevestigde de ploeg van Evenepoel dat hij deel zou gaan nemen aan de Ronde van Zwitserland, die 11 juni van start gaat, en het BK op zowel de tijdrit als op de weg. De wereldkampioen zag eerder zijn Giro d’Italia in het water vallen door een coronabesmetting, die hem dwong op te geven in het roze na de negende etappe.

De Vuelta stond oorspronkelijk niet op het programma van Evenepoel, maar door zijn opgave in de Giro is deelname toch nog een optie geworden. De Ronde van Spanje vindt dit jaar plaats van 26 augustus tot en met 17 september en start met een ploegentijdrit in Barcelona. Vorig jaar kroonde Evenepoel zich tot eindwinnaar, waarmee hij de eerste Belgische winnaar van een grote ronde werd in 44 jaar.

Wedstrijdprogramma
 
43 Reacties
Sorteer op:
"Wim Kieft overweegt het nieuws over Evenepoel's plannen niet meer serieus te nemen"
3 juni 2023
Eigenlijk het zoveelste bewijs dat Lefevere als een soort Lucky Luke sneller praat dan hij denkt. "Maar we gaan ons niet laten beïnvloeden door derden" zegt Patrick Lefevere aan Renaat Schotte. "De Tour is uitgesloten, de Vuelta ook". Zowel medekopmannen in het peloton (bijv. Pogacar) als liefhebbers hier snapten daar geen snars van, zeker met het oog op de ultieme carrièredoelstelling om de Tour te winnen (“De missie ‘Tour de France’ krijgt vanaf nu prioriteit. Op een dag wil ik ook dáár winnen, dat is de ultieme droom"]. Uiteraard fijn voor Evenepoel dat de ratio het wint van de emotie, maar het is wederom verre van professioneel hoe er met het goudhaantje van het team gejojood wordt.
  3 juni 2023
  Aanvulling: elders lees ik de volgende quotes van Lefevere die nóg duidelijker maken dat er gejojood wordt met Evenepoel als ware het een circusattractie. "Remco gaat terug naar de Ronde van Zwitserland. In alle eerlijkheid: dat is een puur een sportieve keuze van hemzelf en van trainer Koen Pelgrim." En - als het aan Lefevere had gelegen, was Evenepoel echter gestart in de Baloise Belgium Tour. "Ik kan wel vertellen dat ik heen en weer geappt heb met Christophe Impens van Golazo en dat zij bereid zijn om "een inspanning te doen" voor de Ronde van België. Maar nu en dan ben ik als CEO ook maar de koning van België. Een ceremonieel staatshoofd, zonder uitvoerende macht. Dat gebeurt voor de goede orde niet al te vaak." En - kortom: Lefevere moet toezien dat Evenepoel z'n eigen keuze maakte. Financieel worden alle partijen daar niet per se beter van. "De Ronde van Zwitserland doet voor Evenepoel geen inspanning. Vroeger waren het goeie betalers, maar toen ze deel gingen uitmaken van de WorldTour was het om zeep. Zoals in zoveel koersen. De WorldTour legt de organisatoren een minimumvergoeding aan de teams op van 8.500 euro. Maar in de praktijk ziet Zwitserland – en alle andere koersen – dat als een standaardtarief waar ze nooit boven gaan."
  3 juni 2023
  Lefevere had Remco ook liever in de Ronde van België gezien omdat daar extra geld te rapen was bij deelname. Gelukkig hebben Remco en zijn trainer gekozen voor het sportieve.
  3 juni 2023
  En waarom zou de gisteren door jou zo bewierookte aanpak van VDP zijn omgegooid? Geen Ronde van Zwitserland maar wel koersen in België? Precies, centen. En wat gaat Roglic nu doen? Zwitserland, Tour, Vuelta, Lombardije? Wat een gejojo zeg! Kortom, verlies jezelf toch niet zo in die tunnelvisie wat betreft Evenepoel en Lefevere. Verschilt weinig van wat de meeste andere renners en teams doen.
  3 juni 2023
  Je kunt lullen wat je wilt, maar Panache heeft gewoon een punt. En je krijgt het idee dat Evenepoel de ploeg runt, en niet Lefevere. Goh, da's een leuke gedachte als je pakweg Merlier heet, Belgisch kampioen bent, ritten hebt gewonnen in alle grote rondes, en net een meerjarig contract hebt getekend. Noem het tunnelvisie van Panache, maar je mag hier toch op zijn minst je vraagtekens bij stellen. Net als je ook vraagtekens kunt stellen bij het Dagobert-Duck gehalte van Patlev, die zijn beertjes wil laten dansen bij eenieder die maar geld biedt. Dan kom je inderdaad op een punt waar de vraag gerechtvaardigd is of Evenepoel wel het best op zijn plek zit bij deze ploeg.
  3 juni 2023
  @Mooie Sjors Bij Jumbo-visma is er helemaal geen gejojo. Jumbo-visma heeft van te voren aangegeven dat ze na de Giro het vervolg van het programma van Roglic gaan vaststellen. Zowel Roglic als Zeeman zijn daar altijd duidelijk over geweest. Geef eens een voorbeeld waar Jumbo-visma aan het jojo'en is
  3 juni 2023
  Is toch logisch dat een renner/ploeg na het uitvallen in een grote ronde (zijn grote doel van het seizoen) nog niet helemaal weet wat het programma wordt? Idem bij Roglic overigens momenteel, waarvan ik ook al verschillende opties heb gehoord. ‘Ga ik naar de Tour? Hmm misschien.’, ‘Hij wil ook graag de Vuelta doen’, ‘Hij wil ook graag eens Lombardije rijden en zich daarop optimaal voorbereiden’, enz. Dat loepje houden boven alles wat Lefevere/Evenepoel zegt/doet mag zeker. Maar wees dan consequent en doe het voor iedereen. Nu komt het eerder over als kritisch zijn om kritisch te zijn op mij. ;) Terwijl VDP gisteren door Panache nog zo werd geroemd over zijn aanpak. Nou, die skipt dus ook gewoon een voorbereiding op hoger niveau in Zwitserland voor wat centen.
  3 juni 2023
  Je haalt dingen door elkaar Sjors. Mijn betoog over MvdP zat binnen een context dat het niet nodig is om altijd en overal te winnen, dat je ook wedstrijden mag rijden om ervaring op te doen, om beter te worden, of gewoon om kilometers in de benen te krijgen. En mijn betoog over Evenepoel zat binnen de context dat zijn programma (in mijn optiek) toegespitst moet zijn op zijn doelen en aangezien zijn carrièredoelstelling is om ooit de Tour te winnen is het uitrijden van een grote ronde in 2023 toch wel een belangrijke investering. Je hoeft het uiteraard niet met mij eens te zijn, maar probeer aub zaken te lezen en te begrijpen binnen hun context. Indien MvdP voor een programma kiest waarbij hij zijn kansen op het behalen van zijn doelstellingen verkleint dan zal ik daar ook mijn mening over geven. Laten we eens kijken naar zijn doelen. Hij streeft naar "Een monument" en daarna rijdt hij de Tour "Parijs halen wordt het grote doel in Tour. En een ritje" om als laatste doel het WK te benoemen "Zeker. Ik krijg er een parcours voorgeschoteld dat me moet liggen. Het WK is elk jaar een doel en dat zal dit jaar niet anders zijn". Momenteel zie ik nog niet echt dat hij (of zijn team) met bepaalde keuzes deze doelen ondermijnen of startgelden zwaarder laten wegen dan het sportieve. Dát is de reden dat ik daar geen kritiek op uit, er is wat mij betreft dus geen enkele sprake van het meten met twee maten.
  3 juni 2023
  Het is wel wat triest dat Lefevere Evenepoel naar de ronde van België zou sturen ipv Zwitserland omwille van de start premie… Ik denk dat Lefevere toch wel in een lastig parket zit nu hij zo afhankelijk is van Evenepoel. Het is duidelijk wie de beslissingen neemt over het programma van Evenepoel (gelukkig maar)
  Misschien moeten we REVKET en MvdP eens helemaal uit elkaar halen en elke cel onder een zwitserse turbomicroscoop leggen. Dan 8 afzonderlijke teams van professoren die er evenveel bijbeldikke rapporten over schrijven en we weten meer.
3 juni 2023
Druk weghouden is een onzin argument voor een van de beste renners van de wereld.
  3 juni 2023
  Helemaal mee eens, echt de groot mogelijke onzin om nog druk weg te moeten houden bij een renner die de Vuelta, het WK, en LBL (2x) al gewonnen heeft. Die druk die is er gewoon, deal with it. Wat mij betreft moet je het ijzer smeden als het heet is in een wielercarriere. Voor je het weet heb je net als Froome of Bernal een carrière veranderend ongeluk.
  Een van de beste renners, echt?
  5 juni 2023
  Noem er eens een 10-tal op die beter zijn.
3 juni 2023
Ik hoorde dat Evenepoel na dit seizoen gaat stoppen met wielrennen om zo alle druk weg te halen.Ik wacht nog op bevestiging van Lefevere.
3 juni 2023
Moet hij weten.
3 juni 2023
Zou ook logisch zijn
3 juni 2023
Ik zou het toejuichen, buiten het feit dat je de beste ronderenners wilt zien in de grote rondes kan hij hier alleen maar sterker van worden voor de toekomst.
  5 juni 2023
  En toch zou ik hem in Bretagne en Canada ook wel graag zien meerijden. Vooral als daar ook een Van Aert, Vdp en Pogacar aan de start staan.
3 juni 2023
Zou dit zijn omdat de Vuelta bereid is om een extra inspanning te doen of is het puur een sportieve keuze van REV?
  Randzaak. Voor de liefhebber is het tof dat hij start. Hoeveel zwembaden zijn achtertuin straks telt is meer voor de glossie-niche.
Mooi, goed en perefct als hij de vuelta rijdt: hij wil zich verder ontwikkelen als ronderenner en daar hoort een ronde bij. Al het diepgaande gedreutel, keutel, overanalyseren, woorden wegen etc van buitenstaanders alsmede dat hele achterlijke drukverhaal doet er verder niet toe. Ik ben blij. Sowieso raadselachtig hoe sommigen zich in dat geouwehoer storten en tegelijkertijd tekenend hoe bovengemiddeld veel dit joch los maakt in mensen. Net zoals wanneer ik mensen zich in de diagonale blafhik verslikken zie ben ik blij dat ik hiervan tenminste geen last heb. En het gaat een pittige vuelta met goede tegenstanders worden. Ik verwacht het giropodium, een vol blik spanjaarden (hopelijk Rodriguez ook, laat hem anders even een tactisch griepje oplopen in de Dauphine) en, tadaaaaa, Bernal.
Dat overweeg ik ook, maar zal wel niet mee mogen doen.
3 juni 2023
Als Evenepoel de Vuelta gaat rijden heeft dit als consequentie dat Merlier of Jakobsen geen GT rijdt. Ze hebben namelijk dan geen renners en auto om hun sprinter over de bergen te duwen. Los van dat ze renners hebben om de sprint aan te trekken
  3 juni 2023
  Jakobsen rijdtde Tour al. Merlier heeft genoeg aan 1 ritje, zoals steeds. Die moet de bergen niet over
  3 juni 2023
  @Zietemgaan ik weet niet of Evenepoel staat te springen als er een renner vroegtijdig uit de Vuelta stapt. Bovendien krijgt de sprinter niet de gewenste trein mee als Evenepoel ook start. De kans om te winnen is dan een stuk kleiner. De sprinters van SQS winnen tot heden niet met overmacht dit jaar. Dit kan natuurlijk snel veranderen. Als Jakobsen geen etappe meer wint voor de Tour verwacht ik Jakobsen niet in de Tour en rijdt hij dit jaar geen GT als Evenepoel start in de Vuelta.
  3 juni 2023
  gaat jakobsen uberhaupt nog veel rijden? heeft de voorbije 10 weken hooguit een koersdag of 5
3 juni 2023
Als ronderenner toch idd normaal dat hij 1 grote ronde gaat rijden.
3 juni 2023
Vuelta en volgend jaar de Tour moet kunnen toch? Zo lang hij volgend jaar maar de TdF rijdt zijn we blij. Het is een mega talent/gearriveerde naam, maar het wordt nu wel een keer tijd voor een mooi duel. Tegen die tijd is hij 24.
De grootste uitdaging lijkt mij een ondersteunende ploeg. Remco met zijn 100% score in GT finish kan logisch gezien alleen maar verwachtingen creëren om voor winst te gaan. Maar Levevre zelf blinkt nog niet uit in het smeden van een ondersteunende GT ploeg. Psst Remco, er is een ploeg die dat wel heeft. Maar die verloren net van een Sloveen…..
  Met Arensman als knecht kom je er wel.
  3 juni 2023
  Met De Plus volgend jaar bij SQS, en nog 1 andere extra klimmer van niveau komt dat allemaal goed Martijn.
  Maar is de komst van De Plus zeker dan? Heb daar nog geen serieuze aanwijzingen van gehoord.
  3 juni 2023
  @ De Zeboe, zeker als in op papier en getekend niet neen. De geruchten zijn ondertussen wel zeer hardnekkig. Plaats daarbij nog dat Laurens en Remco goed met elkaar bevriend zijn, ook buiten de koers, en dan kan alleen een superieur financiële aanbieding van een ander team nog in de weg staan lijkt mij.
3 juni 2023
De evenemoeheid slaat weer toe. Elke twijfel, iedere luchtverplaatsing om en rond deze renner wordt op een zilveren schaal uitgeserveerd alsof het een niet te missen delicatesse is. Ik sla deze bladzijde snel om, en blader door naar het hoofdstuk: Kelderman, de man die niet mocht bestaan, niet bestond, viel en toch weer op de fiets klauterde, op weg naar Zwitserland om in de Ronde van Spanje te belanden.
De Ronde van Zwitserland past mooi binnen zijn volgend doel: Wk tijdrijden. In het najaar hoop ik dat hij al zijn pijlen op Lombardije richt.
3 juni 2023
Lof voor zijn prestaties op de fiets, maar van de rest omtrent d’n REV krijg ik ongelofelijke klotsende oksels!
  Een tekortkoming die je wettechnisch niet op andermans bordje schuiven kan. Anderen zijn weer bang voor spinnen.
3 juni 2023
Het hele "druk-argument" is het domste wat Lefevere ooit heeft kunnen roepen. En hij heeft toch al heel wat domme dingen gezegd in zijn leven. Met dit soort argumenten hoop je bijna dat iemand van zijn sokkel dondert. Om hem eindelijk eens te laten beseffen dat je in het wielrennen nou eenmaal meer verliest dan wint. Dat je in het wielrennen ook wedstrijden kunt rijden in functie van andere wedstrijden. Dat je soms ook gewoon de schlemiel kunt zijn en dat dit helemaal niet erg is. Het mooiste voorbeeld van hoe het ook kan is misschien wel Pogacar. Die laat schitterende dingen zien, maar zakt er soms ook gewoon door. En niemand die hem daarvoor affakkelt. Simpelweg omdat hij zich ook gewoon kwetsbaar op durft te stellen, en niet bezig is met het krampachtig vasthouden aan een heldenstatus voor zichzelf, fans en de rest van de buitenwereld.
  Diversiteit is niet echt jouw ding of wel? Wat moet het naar zijn wanneer alles en iedereen maar naar je eigen overtuiging te willen schikken.
  Zinloos om hem te vergelijken met Pogacar, die is gewoon buiten categorie. Misschien wel met Roglic, en daar kan hij wel een hoop van leren, met name qua vechtersmentaliteit. Al is REV natuurlijk zelf ook teruggekomen van een nare val. Maar een soortgelijk palmares van Roglic lijkt me voor hem wel haalbaar uiteindelijk. Vergeet ook niet dat er vooral veel druk op hem komt vanuit Vlaanderen, dat lijkt me in Slovenie en Denemarken of VK wel een stuk minder.
  5 juni 2023
  @PoeskeS REV en Pogi hebben nauwelijks rechtstreeks tegen elkaar gereden. De weinige keren dat dit wel gebeurde, heeft Pogi slaag gekregen (2 x San Sebas, 1 x WK). REV is superieure tijdrijder. Pogi hors categorie? Binnen 10jaar kunnen we hier over oordelen.

Reacties zijn gesloten.