Rafał Majka reageert op dopingverhaal: “Ik ga niet akkoord met dergelijke laster”

dinsdag 13 februari 2018 om 22:17

foto: Sirotti (archief)

Rafał Majka heeft op Facebook gereageerd op het Italiaanse dopingonderzoek waarin zijn naam naar voren is gekomen. De Poolse klimmer verwijst het verhaal naar het rijk der fabelen en “gaat niet akkoord met dergelijke laster”. Daarnaast ontkent hij ooit deel uitgemaakt te hebben van de Altopack-ploeg die in opspraak is.


De 28-jarige renner wordt door een oud-ploegleider beschuldigd van het gebruik van verboden middelen tijdens zijn beloftentijd (2008-2010). In deze periode in Italiaanse dienst zou hij testosteron en groeihormonen hebben genomen. “Verwijzend naar de berichten en publicaties waarin het woord ‘doping’ dicht bij mijn naam voorkomt, verklaar ik dat ik niet akkoord ga met dergelijke laster”, aldus Majka. “Omdat het mij bloot kan stellen aan het verlies van vertrouwen bij mijn vrienden, mijn fans en rechtstreeks invloed heeft op mijn goede naam.”

‘Directe aanval op mijn successen’
De coureur van BORA-hansgrohe vindt het een ernstige aanval op zijn persoon. Hij noemt het ondoordacht. “Dit soort valse informatie kan mijn imago als atleet ruïneren en het is een directe aanval op mijn voorbije successen, die ik bereikt heb door hard te werken, offers te brengen en door te vertrekken bij mijn familie.”

“Ik ben trots om mijn wielerploeg en mijn land te vertegenwoordigen op internationale evenementen”, vervolgt de tweevoudig winnaar van de bolletjestrui in de Tour. “Ik kan niet toestaan dat mijn naam genoemd wordt met eventuele oneerlijke activiteiten waar ik heb niets mee te maken heb. Ik ben nooit lid geweest van het Altopack-team waarvoor het onderzoek naar de overtreding van de anti-dopingregels nu in behandeling is.” Of Majka stappen onderneemt tegen deze beschuldigingen, is niet bekend.

Majka begon zijn seizoen eind januari met een vijfde plek in de Vuelta a San Juan. Volgende week staat hij aan de start van de Abu Dhabi Tour.

27 Reacties

stefano01 13 februari 2018 om 22:24

Dat is geen halve bak afstand nemen..

LB117 13 februari 2018 om 22:26

zou ik ook zeggen! Maar op één op andere manier klinkt mij dit wel geloofwaardig in de oren. ITT lieden zoals Froome en companen.

Hoe schoon is de rest van het peloton? is de tweede vraag die in mij op komt.

Jan Blokland 13 februari 2018 om 22:32

Of men nou twijfelt of niet. Majka heeft natuurlijk wel een punt. Iedereen kan wel wat schreeuwen.

LucasR 13 februari 2018 om 22:33

Inderdaad, zo neem je afstand!

Romāns Vainšteins 13 februari 2018 om 22:40

Aan hoe geloofwaardig relazen klinken kun je geen berenhuid verbinden. Wat er uiteindelijk overblijft is minder aanleiding tot fronsen dan de opgetelde strapatsen van ene Greg van A..

Agos-Vidalos 13 februari 2018 om 22:47

Greg ?

Edjahh 13 februari 2018 om 23:10

Den Greg van A.

Agos-Vidalos 13 februari 2018 om 23:14

Aah die Greg!

Schollekop 13 februari 2018 om 23:17

Tja, waarom zou die oud ploegleider dat nu naar voren brengen? Ik kan me niet voorstellen dat hij dat uit zijn duim zuigt. Van groeihormonen en testosteron is wel bekend dat je er als sporter lange tijd profijt van hebt.

Christian 13 februari 2018 om 23:29

Hij had dezelfde ploegleider als de Altopack-ploegleider, namelijk Elso Frediani. Slim om te zeggen dat je nooit van deze ploeg deel hebt uitgemaakt, en de link die er wel degelijk is te negeren. Het zou mij verbazen als deze Elso in zijn volgende ploeg een dopingnetwerk opzette maar daarvoor volledig clean was. Majka waarschijnlijk guilty.

En persoonlijk vind ik hem een onbetrouwbare tronie hebben, maar dat is niet erg wetenschappelijk.

52voor11achter 13 februari 2018 om 23:31

In de zin ” Majka gebruikt geen doping” komt het woord doping toch ook dicht bij zijn naam? Ik begrijp zijn uitleg niet.
Waarom zou een ploegleider iemand erbij lappen die niet heeft gebruikt? Dat lijkt mij de meest aannemelijke reden om van Majka een duidelijkere uitleg te vragen als ik BORA was.

leegloper 14 februari 2018 om 07:48

Ach, Majka ontkent dopinggebruik nergens in het statement.

Maar hoe kan er nu onduidelijkheid zijn of hij lid was bij die ploeg? Trainde hij alleen soms mee? Was hij alleen stagiair ofzo en vind hij dat niet tellen?

vluggejapie 14 februari 2018 om 07:56

In de antropologische school noemen ze een dergelijke kaaklijn ook wel een Lombrosotronie.

wiebipedia 14 februari 2018 om 08:14

Hij ontkent inderdaad nergens dopinggebruik. Dit verhaal is in ieder geval duidelijk geschreven met behulp van een jurist.
Bovendien lijkt het me toch vrij eenvoudig te controleren of hij daadwerkelijk nooit voor dat clubje heeft gereden?

Sebas 14 februari 2018 om 08:22

Lachen dit. Is er in de rechtbank geen bewijs aangeleverd rondom het moment dat deze belastende verklaring werd afgelegd?

Majka gaat in de tegenaanval. Die tactiek kennen we, maar er valt geen zinnig woord over te zeggen. Kom maar op met dat bewijs, zo niet dan heeft Majka gelijk.

CyclesGoff 14 februari 2018 om 08:25

“Ik ga niet akkoord met dergelijke laster”. Dit citaat doet vermoeden dat Majka in de avonduren wat bijbeunt bij Google Translate.

Paling99 14 februari 2018 om 08:38

Blij dat niet zomaar iedereen rechter kan spelen in zijn vrije tijd…
@Christian "Majka waarschijnlijk guilty. En persoonlijk vind ik hem een onbetrouwbare tronie hebben, maar dat is niet erg wetenschappelijk." ,
@ "Tja, waarom zou die oud ploegleider dat nu naar voren brengen? Ik kan me niet voorstellen dat hij dat uit zijn duim zuigt."

Ik zeg niet dat hij wel of niet gebruikt heeft. Maar deze "argumenten" slaan echt nergens op. Omdat een duister ploegleidertje heeft de naam Majka genoemd (of hij Majka expliciet heeft genoemd of dat hij de hele ploeg heeft genoemd en Majka de bekendste renner op dit moment is daar nog zelfs buiten gelaten) is Majka bij sommigen al verdacht, berecht & schuldig bevonden. Heb iets meer respect voor deze mannen tot het moment dat er echt feiten boven tafel komen, er blijft daarna nog tijd genoeg over om iemand van zijn voetstuk te werpen.

dikkechaap 14 februari 2018 om 08:59

Hele slappe ontkenning inderdaad. Is er eigenlijk een voorbeeld van een renner die door een oud collega werd beschuldigd, maar later aantoonbaar onschuldig bleek?

vluggejapie 14 februari 2018 om 09:09

Want zodra je wordt beschuldigd, moet je je onschuld aantonen?

achtpuntzes 14 februari 2018 om 09:14

‘I never was part of that team’
Mooie variant op de befaamde uitspraak van Bill Clinton. :p

Alban 14 februari 2018 om 10:18

Hij gaat niet akkoord en kan het niet toestaan, maar weet nog niet of hij stappen onderneemt? Beetje tegenstrijdig.

Edit: moet beter lezen, of hij stappen onderneemt is nog niet bekend. Toch zou je bij zulke straffe teksten verwachten dat hij in één adem aankondigt juridisch in het geweer te komen.

JumpyGazelle 14 februari 2018 om 11:14

@Alban juridische stappen tegen dit soort opmerkingen zijn bijna altijd moeilijk, kostbaar, en brengen het alleen maar langer in het nieuws. Vooral ook omdat het een internationale kwestie betreft.

Is gewoon een geval van we weten niks, dus weten we niks, kunnen moeilijk ergens conclusies uit trekken.

ajvs 14 februari 2018 om 11:27

Wat me wel opvalt is dat Majka nergens echt ontkent

Djoop 14 februari 2018 om 12:05

We hoeven dus ook niet te verwachten dat hij daadwerkelijk stappen onderneemt want dan had hij dát wel gedaan. Met die kritische journalisten *kuch* van tegenweurdig kunnen ze de media naar hartelust inzetten voor dit soort half tamme statements.

Covadonga 14 februari 2018 om 12:53

Tja, moeilijk dit. Wat een renner in deze sitautie zegt of doet is nooit goed. De aantijging is er, schuldig of niet.

Doping, beschuldigingen en insinuaties horen bij het wielrennen. Dat gaat nooit veranderen. Als je dat accepteert is wielrennen gewoon nog leuk.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.