Petacchi: “Salbutamol bevordert je prestaties niet”

Door Youri IJnsen, donderdag 14 december 2017 om 17:09

foto: Sirotti

Alessandro Petacchi is heel nieuwsgierig naar de uitleg van Chris Froome naar aanleiding van zijn verhoogd Salbutamol-gehalte in zijn urine. De voormalig topsprinter werd zelf tijdens de Giro d’Italia van 2007 betrapt op een te hoge waarde Salbutamol in zijn urine. De Italiaan roept zelfs op om het middel te verbieden, vertelt hij aan Cycling Weekly.


“Om op een totaal van 2000 nanogram Salbutamol per milliliter urine te komen, vraag ik me af hoe hij dat in vredesnaam gedaan heeft”, aldus Petacchi. “En Froome weet dat ze hem elke dag controleren. Als je positief test op EPO, dan ben je een idioot. Daarmee kun je niet zeggen dat je ergens een fout hebt gemaakt. Maar we hebben het nu over een middel dat toegestaan is. We moeten onszelf afvragen of er een andere manier is om het te gebruiken. Zijn waarde ligt heel hoog, maar is er een fysiologische manier waardoor het zo hoog is? Was hij bijvoorbeeld uitgedroogd, of iets dergelijks? Ik ben benieuwd, wat dat is toen wel met mij gebeurd.”

‘Geen van mijn testen waren hetzelfde’
Alejet vertelt tegenover het Engelstalig medium ook hoe het er in zijn tijd aantoe ging. “Toen ik bij de UCI op bezoek ging nadat ze me hadden gecontacteerd, lieten ze mijn geschiedenis van controles zien. Alle testen waren anders, er was er niet één hetzelfde. Het hangt er vanaf hoe lang je het gebruikt hebt voor de controle, hoe geconcentreerd het in je urine is. Ik gebruikte Salbutamol bijna iedere keer hetzelfde. Toch was er sprake van variaties: 300, 400, 700 of 500 nanogram per milliliter. De keer waarvoor ik geschorst ben, zat er 1200 nanogram per milliliter in mijn urine, maar toen was het ook het meest geconcentreerd.”

“Dat is de enige manier waarop ik het kan verklaren”, denkt Petacchi. “Als ik een bidon met water had genomen na de finish, in plaats van naar de podiumceremonie en de controle te gaan… Misschien had ik ook wel niet genoeg gedronken die dag. Maar als ik dat had gedaan, dan had mijn urine misschien net zo schoon geweest als de ander keren. […] Het zou beter zijn als je Salbutamol niet meer kunt gebruiken. Dan is het probleem opgelost. Vandaag de dag is het misschien nog te vervangen door iets anders. Salbutamol helpt je overigens ook niet. Alleen als je een astma-aanval krijgt, kun je weer functioneren zoals daarvoor. Het verbetert niet je prestaties.”

44 Reacties

sep0r 14 december 2017 om 19:33

@schipperaar
Een klontje op 1dl of een liter blijft inderdaad hetzelfde, maar als je een urinetest doet dan krijg je dus een verdunningsprobleem. Een klontje kan best toegelaten zijn in normale omstandigheden (1l), maar als je test in een kleiner volume, 1 dl ga je dus een veel hogere waarde krijgen. Oplossing voor dit probleem is zoals ik eerder zei “urine specific gravity”, osmolariteit of uitdrukken in functie van creatine, maar dan krijg je weer het probleem van spiermassa.
Als Froome werkelijk uitgedroogd was en dezelfde hoeveelheid als anders heeft genomen, kan het best zijn dat de concentratie gemeten in zijn urine veel hoger was.

Hiermee pleit ik Froome niet vrij, want de waarde is dubbel zo hoog en zoiets verdient gewoon een straf.

Romāns Vainšteins 14 december 2017 om 19:37

Ja hoorrr >

‘Ik heb, boehoe, dikke astma en was, boehoe, helemaal *snif* uitgedroogd en, boehoe, toen …’

Hoppa vrijspraak

reusjen 14 december 2017 om 19:40

@sep0r
Ik heb ergens in een onderzoek gelezen dat het WADA enkele jaren terug de norm wilde bijstellen naar 250 ipv 1000. Uit testen bleek dat bij normaal gebruik van het middel die waarde niet overstegen zou worden. Ik zal kijken of ik dat verhaal terug kan vinden. Ik denk dat Froome gewoon het maximale gebruikt wat toegestaan is of hij nou last heeft of niet. En aangezien het in de vuelta even wat minder ging en hij ook nog eens last van zn longen kreeg hebben ze de dosis verhoogd. Daar zal een foutje mee gemaakt zijn.

schipperaar 14 december 2017 om 19:49

@sepur
Sky is zoo wetenschappelijk uitgekookt en detaillerend dat Froome nooit uitgedroogd kan raken zo slaafs als ie zijn komputer volgt, dus heeft na zijn winst bergop misschien wel eventjes aan de tuinslang gelegen wat zijn waarden weer drastisch deed dalen, dat dit nooit naar buiten mocht komen geeft de transparantheid bij Sky volledig weer.

Jacco van Stierop 14 december 2017 om 19:49

@t731
De bewuste urine-staal werd afgenomen na de 17e etappe. Froome verloor toen juist kostbare tijd op zijn naaste concurrenten.
Geen erg warme dag die 6e september, voor Spaanse begrippen zelfs wat aan de frisse kant. Froome kwam binnen met 2 ploegmaten (Nieve en Poels). Uitdroging lijkt me daarom niet zo heel aannemelijk.

Edit : excuus, heb de 17e en 18e etappe door elkaar gehaald. Je hebt gelijk, Froome won inderdaad in die rit tijd op zijn concurrenten.

Covadonga 14 december 2017 om 19:51

Gissen, gissen, gissen en nog eens gissen. Ik wacht de feiten wel weer af.
Als hij schuldig is, krijgt hij vast een standje.

sep0r 14 december 2017 om 19:56

@reusjen
250 zou wel heel laag zijn, maar je stuurt de link maar als je het terug vindt. De uitleg die je geeft kan best kloppen. Het probleem is gewoon dat het altijd extremer moet qua afstand, hellingspercentage en inspanningen…daarmee werk je alleen maar meer dit mee in de hand. Veel van die topsporters hebben last van inspanningsastma.

schipperaar 14 december 2017 om 20:38

@sepur
De afstand wordt eerder korter en mtbrs draaien hun hand niet om voor steile hellingen, coureurs worden gewoon zwakker over de afgelopen 30 jaar bekeken omdat de fiets nog maar goed de helft weegt van toen waar Hinault/Lemond binnen 40 minuten d’Alpe d’Huez opreden.
Inspanningsastma blijft een fabeltje, nog niet mee gemaakt in de atletiek.
Al die pep/prestatie verhogende middelen blijft een turbo op een 1000cc tje om 50 pk te winnen, onnatuurlijk met alle hartritme problemen tot gevolg.

sep0r 14 december 2017 om 20:47

@schipperaar Atletiek is dan ook meestal geen uithoudingssport en eerder explosief. Je vergeet ook te vermelden dat de tijden van Hinault en Lemond het stijf stond van de doping.

En inspanningsastma een fabeltje? Als je de literatuur raadpleegt zijn er voldoende artikels die het fenomeen inspanningsastma beschrijven. De laatste link zegt zelfs expliciet dat het vooral voorkomt in uithoudingssporten zoals wielrennen.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/9458523/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4653278/

Nico Blok 14 december 2017 om 20:53

Ik heb alles niet gelezen, maar..
..kan wel zeggen dat meerdere putjes als een soort van speed werken.

Fast Freddy 14 december 2017 om 21:19

Froompie kan maar beter de giro en de Vuelta rijden als hij niet geschorst wordt. Het Franse publiek zal hem uitkosten. Meer dan ooit.

Spinergy 14 december 2017 om 23:06

Gewoon een rekenfout en verkeerd label op een bloedzak na een slechte dag.

schipperaar 14 december 2017 om 23:12

@sepur
Wat bedoel je met uithoudingssporten? 10.000m vergt uithouding maar vooral conditie, 300km fietsen kan bij een gezapig tempo zonder al te veel conditie, kwestie van oefenen zoals 100km wandelen bij een hartslag van 110/120, middelmatige belasting. MSR(260) wordt afgeraffeld bij een gem hartslag rond 120/130 en de hele bende komt tegelijk aan, weinig sprake van overbelasting. Marathonlopers doen ruim twee uur aan 170/180, veel zwaarder.
Dat Lemond/Hinault stijf stonden lijkt me ver gezocht trouwens, zou nogal hypocriet zijn gezien zijn houding richting Armstrong.

moa 14 december 2017 om 23:48

32 pufjes in de urine. Na de race. Die heeft mooi een halve liter bloed gekregen voor de race. En zoals Rasmussen en Jacks he zeggen, dan verkeerd gerekend.

sep0r 15 december 2017 om 00:24

@Schipperaar
Je haalt de termen uithouding en conditie door elkaar. Uithouding gaat louter over de VO2 max van een sporter en conditie over de algemene toestand van een renner (uithoudingsvormen, flexibiliteit, ziekte, kracht…)
Uithoudingssporten zijn bijvoorbeeld fietsen en marathon lopen. Sporten waarbij je onder 80-90% van je maximale hartslag blijft voor een lange periode en dus in aerobe omstandigheden blijft trainen. Dat wil zeggen, zuurstof verbruiken en suikers/vetten verbranden (afhankelijk van hoelang de inspanning bezig is). Tuurlijk lukt 300 km fietsen zonder probleem voor profs, deze zijn dan ook getraind en lassen vele duurtrainingen in (4-6 uur…). Het probleem is dat astma niet louter komt door de inspanning, maar ook door omgevingsfactoren zoals koude lucht, luchtvervuiling, blootstelling aan bepaalde vervuilende stoffen al vroeg in het leven…De ontwikkeling ervan is altijd multi-factorieel en niet herleidbaar tot 1 factor voor inspanningsastma.
Milaan-San Remo vind ik dan persoonlijk een slecht voorbeeld, omdat dat koers verloop gewoon vastligt en de ene renner kan beter om met de lange afstand dan een andere. Op het einde wint de renner die het beste timed of het meest explosief is. Je kan een marathonloper ook onmogelijk vergelijken met een wielrenner, spieren worden op een andere manier gebruikt. Ook duurt een marathon alsnog 3-4 uur minder lang, waardoor eventuele effecten een grotere kans hebben tot uiting.
Aan de top staan van een sport is vaak een combinatie van de juiste genen (talent…) en de wilskracht om ervoor te gaan. Kan best zijn dat Hinault/Lemond het beide hadden, maar in die tijd waren controles veelal een lachtertje tegenover nu.

EDIT: Er zijn ook marathonlopers met astma, maar ik denk dat dit minder snel tot uiting komt tegenover wielrennen, omdat een marathon eerder gelopen wordt tegen hetzelfde tempo en bij wielrenner heb je meer intervallen met soms heel zware intensiteit (hartslag 210+) wat een trigger kan zijn voor astma. Daarom puffen ze ook vaak voor zo'n extreme inspanning.

dikkechaap 15 december 2017 om 07:58

@t731
Er zijn verschillende onderzoeken, allemaal niet bijster goed uitgevoerd, die elkaar tegen spreken. Het is dus zeker niet zo dat salbutamol een “bewezen” spierversterkend effect heeft. Dit moet gewoon nog gedegen worden uitgezocht.

schipperaar 15 december 2017 om 11:34

@sepur
30 jaar terug waren de inspanningen niet minder extreem, integendeel, maar astma kwam zelden voor. Puffen voor de inspanning is dus gewoon om harder te kunnen dan de rest.
Getrainde 800m lopers komen zelden zwalkend over de streep, 7/10 kampers wel, minder specifiek getraind en spieren die na reeks onderdelen aan het eind van hun latijn raken, extreme inspanning dus.
Verder kan ik ieder aanraden om met de kinderen op fietsvakantie te gaan en na drie weken stelt die barak frituur niks meer voor, heb moeders volbepakt de Ballon op zien rijden, zwalkende toeristen passerend, het nieuwe reizen, ecologisch, gezond en cultuur snuivend.
Froome zijn commentaar was schaapverwekkend, de waarheid moet boven tafel komen waar het eerst niet naar buiten mocht komen, vive l'èquipe.

sep0r 15 december 2017 om 15:50

@schipperaar
Astma, al dan niet inspanningsastma is vrij complex en multi-factorieel. De astmatrend is al lange tijd stijgend en kwam gewoon minder voor vroeger tegenover nu. Grotendeels doordat de ziekte beter begrepen is tegenwoordig en dat het sneller gediagnosticeerd wordt tegenover vroeger. Puffen voor een inspanning is dus al anticiperen op datgene dat hoogst waarschijnlijk gaat gebeuren, bronchoconstrictie.
7/10 kampers hebben dan ook een heel andere focus, daar draait het meer om “algemene” conditie, combinatie van kracht, flexibiliteit, snelheid, uithouding…veel meer dan een 800m loper, dat eerder explosief is en een ander spiertype vereist.

Over Froome, dat er iets niet juist zit, daar mag je zeker van zijn. Zeker als de waarde het dubbele is van de toegelaten waarde…Maar ik twijfel sterk of de onderzoeken naar het resultaat wel eerlijk gaan verlopen…

schipperaar 15 december 2017 om 17:50

@sepur
Een Am. tienkamper liep dit jaar de 400 binnen 45 seconden dus zelfs die combinatie blijkt niet onmogelijk. Veelzijdigheid loont, langlaufers kennen zelden hamstring problemen omdat die continu aangesterkt worden.
Het onderzoek is er nooit geweest en zal er dus ook niet komen onder de onschendbaren.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.