Patrick Lefevere ‘heeft met Remco Evenepoel te doen’: “Als hij niet wint, is het niet goed genoeg”
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 22 april 2023 om 11:13

Patrick Lefevere ‘heeft met Remco Evenepoel te doen’: “Als hij niet wint, is het niet goed genoeg”

Soudal Quick-Step heeft zondag een laatste kans om een sterk resultaat neer te zetten in het klassieke voorjaar. De Belgische ploeg rekent vooral op wereldkampioen Remco Evenepoel. Manager Patrick Lefevere vertelt in zijn wekelijkse column in Het Nieuwsblad over de verwachtingen.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Als wereldkampioen en titelverdediger zullen er zondag ontzettend veel ogen gericht zijn op de jonge Evenepoel. Dat de Belg net is teruggekeerd van stage, zorgt er niet voor dat de verwachtingen minder hoog zijn. “Remco is twee dagen terug van Tenerife en we zijn aanbeland waar ik niet wilde aanbelanden”, aldus Lefevere. “Als hij zondag niet wint, is het niet goed genoeg. Echt waar, ik heb met hem te doen. Die jongen krijgt zo veel druk opgelegd. Ik heb oprecht met hem te doen.”

Lefevere wijst er vervolgens op dat de verwachte strijd tussen Tadej Pogacar en Evenepoel niet helemaal fair is. “Remco moet een tripletje (Lefevere wijst op de Ardense hattrick dat Pogacar kan voltooien, red.) dan snel even counteren, maar we vergeten allemaal dat hij van een hoogtestage komt waar hij elke dag getraind heeft in goed weer. Zondag moet hij koersen in de regen.”

Lefevere: “Remco dwingt het af”
De manager van Soudal Quick-Step tempert de verwachtingen, maar beseft ook dat het een belangrijke koers is voor zijn ploeg. “In de Vlaamse klassiekers hadden we geen leider. Niemand die de boel naar omhoog kon trekken. Dat gaat over persoonlijkheid en groepsdynamiek, maar vooral over fysieke conditie. Je hebt een kopman nodig waarvan de hele ploeg weet dat hij de koers kan winnen. Dan denkt iedereen rond hem: fuck, ik wil niet degene zijn die het om zeep helpt. Remco dwingt dat af. Zondag en straks ook in de Giro”, besluit hij stellig.

 
31 Reacties
Sorteer op:
22 april 2023
105% eens...
Gelukkig heeft hij een nuchtere ploegbaas die de verwachtingen wat probeert te temperen, en stookt Remco zelf ook niet lekker het vuurtje op met al zijn uitspraken. Oh, wacht...
22 april 2023
Ik ben het grotendeels wel eens met patje, Remco en ook Wout ervaren teveel druk vanuit het belgenlandje, nog voor de klassiekers begonnen waren zeiden ze al dat wva zijn voorjaar mislukt was zonder rvv of pr, leuk om het jaar zo te starten zou ik zeggen. Bij Remco is dat verwachtingspatroon idem.
22 april 2023
Precies dat mannetje loopt zelf te roepen dat ie aan 105 procent zit. En dat ie beter is als vorig jaar. Dus legt ie zich zelf toch die druk op. Of heb je er zelf weinig vertrouwen in Patje.
  22 april 2023
  De nuance is wellicht 5%, althans ietsje beter dan vorig jaar in metingen rond deze tijd en hoogtestage. Maar wat PL aangeeft hij komt er net vandaan en dan is het niet evident gelijk er te staan. Plus PL is maar wat voorzichtig met zijn nieuwe poulain en denkt wellicht ik haal er wat druk af waar hij juist anderen druk oplegt.
22 april 2023
Je hebt te doen met de druk die Remco ondervindt en jullie zelf op hem afgeroepen hebben. Patlev met zijn uitspraak: we maken het seizoen op na Luik. Tja als de rest van het jaar mager was en het vorig seizoen in Luik is gebeurd, moet het opnieuw in Luik gebeuren. En Remco zelf met zijn 105%.. Moeten we echt medelijden hebben?
22 april 2023
Zelfs als hij wint zal het voor sommigen niet goed genoeg zijn.
  22 april 2023
  Dat zijn triestelingen. Of zoiets dan toch. Zou het nogal straf vinden mocht hij nu winnen. PS ben geen specifieke fan van maar wel grote bewondering voor zijn prestaties en bijbehorend zelfvertrouwen.
22 april 2023
Lefevre heeft hier absoluut een punt. Ook mbt hoe hij team motiveerd ervoor te gaan omdat hij zelden teleursteld. Veel over geschreven en niemand die het weet, het kan vele kanten op. Dat is het mooie van sport en vooral koers. Morgen namiddag zullen we het weten.
22 april 2023
Veel, zo niet alles zal afhangen hoeveel Michelin sterren het restaurant heeft waar Patlef gaat lunchen.
22 april 2023
Ik heb m'n mening over de heer Lefevre, maar aan deze uitspraak kan ik niet veel verkeerds zien. Als ik het goed heb zijn er twaalf UCI World Tour "klassiekers" gereden, waarvan drie "monumenten". En als ik het goed meen te hebben heeft Remco Evenepoel aan nul van deze races meegedaan ? Dus ja, als nuchtere buitenstaander, ben ik het dan inderdaad wel eens met Patrick Lefevre. Het zou idioot zijn om je hele Klassieke voorjaar op te hangen aan het resultaat van één renner die voor het eerst meedoet. Ik zou me dan eerder achter de oren krabben waarom een groot gedeelte van de ploeg niet brengt wat je ervan gehoopt had. Al wil ik absoluut de prestaties tot op heden van sommige renners binnen Soudal-Quickstep echt niet omlaag halen overigens. Want het is echt niet zo, dat er door sommige renners geen stapjes vooruit worden gemaakt. Het is meer dat sommige van de kopmannen wat achterwegen blijven. Een sterke Asgreen en/of Alaphilippe hadden een prachtige toevoeging kunnen wezen in de strijd tussen die andere 'grote'. Ik hoop als Vlaming uiteraard dat Remco "dik in orde is" , en daarnaast hoop ik als wielerfan dat mannen als Skjelmose, Healy, Landa, Pidcock, Ciccone, van Gils, Kron, Johannessen, Benoot/Valter, Powless, Izagirre, S.K.Andersen, Woods, Bardet en Cosnefroy de twee zaligheid vroeg zal bestoken. :D
22 april 2023
De druk zal er niet minder op geworden zijn met het gebrek aan resultaten in de afgelopen weken in de klassiekers of tenminste toch met QS' standaard. Als REV hiet niet wint, zullen ze het klassieke voorjaar wel als mislukt zien.
  22 april 2023
  zelfs als hij wel wint was het een hopeloos mislukt voorjaar, met slechts één uitschieter dan, Luik. Geen enkele andere koers hebben ze gedomineerd of ook maar iets uitgestraald van de geweldige ploeg, dat ze voorheen waren in het klassiekerwerk.
22 april 2023
Tja, dat is nu eenmaal het lot van de titelverdediger van Luik-Bastenaken-Luik die later dat jaar ook nog eens wereldkampioen werd en een grote ronde, goed, de Vuelta, waar Roglic uit viel, maar toch een grote ronde, won. Dan ben je gewoon favoriet. De enige manier om dit teniet te doen is om als een natte dweil rond te rijden in de AGR en Waalse Pijl, maar die reed hij niet. Volstrekt logisch dus dat hij als grootste Belgische kanshebber en na Pogacar als topfavoriet wordt aangestipt, al helemaal als je zijn eigen uitspraken, die alle wiskundige axioma’s plachten te tarten, in acht neemt.
  22 april 2023
  Ja en nee. Ja om hetgeen jij aangeeft. Nee vanwege de hoogtestage en het mogelijk is dat met 2 dagen hij nog niet top is. Zijn er meer die een 4, 5 dagen nodig hebben om ervan te herstellen. Zagen we deze week oa duidelijk bij Arensman in Tour de Alps. Die schijnt er altijd kort last van te hebben.
22 april 2023
Als de baas écht te doen had met z'n goudhaantje liet hij dat nog even schitteren in de zon op Tenerife ipv met natte afhangende vleugeltjes rond te laten fladderen in die sombere Ardennen. Persoonlijk heb ik zondag meer met Pieter Serry te doen, de enige van het team die volgens Remco niet met de vingers in de neus mag rondrijden.
22 april 2023
Quote:
Je hebt een kopman nodig waarvan de hele ploeg weet dat hij de koers kan winnen. Dan denkt iedereen rond hem: fuck, ik wil niet degene zijn die het om zeep helpt. Remco dwingt dat af. Zondag en straks ook in de Giro”, besluit hij stellig.
Dus PL vindt dat de druk te hoog is en doet er zelf een schepje bovenop, net als RE zelf, die beweert 105% te zijn. In feite zeggen ze allebei dat alles minder dan winst niet goed genoeg is. Mijn prognose: Pogacar rondt zijn triple magistraal af, waarbij stompzinnige juich-toneelstukjes verzekerd achterwege blijven: wint gewoon met twee armen in de lucht. De geschiedenisboeken en Frank Heinen maken er vervolgens iets heel bijzonders van.
  22 april 2023
  Iedereen weet toch dat Remco LBL en de Giro kan winnen en het klopt ook dat hij dat zelf heeft afgedwongen door zijn prestaties vorig jaar. Hoezo is dat dan extra druk? Lefevere zegt nergens dat hij verwacht dat Evenepoel wint, enkel dat de mogelijkheid reëel is
22 april 2023
Ik denk dat de druk voor de Giro nog een stuk groter is. Stel hij wordt morgen tweede achter Pogacar dan was dat enigszins te verwachten. Als hij in de Giro het net als in Catalonië aflegt tegen Roglic (die duidelijk een maatje kleiner is als Pogacar en Vingegard), dan krijg je de vraag of hij in het rondewerk wel met de echte top mee kan.
  23 april 2023
  Roglic een maatje kleiner dan pogacar en vingegaard?? Leg hun resultaten in het rondewerk dan eens naast elkaar, dan zul je zien wat een klasse coureur hij is
22 april 2023
Als Evenepoel zondag niet wint, dan komt Patlef met dezelfde uitspraak over de Giro. Winst of verlies in LBL, hij gaat in de toekomst nog genoeg winnen. Maar of dat voor Patje voldoende zal zijn......
Als revket morgen verliest van Pogi is er geen man overboord. Genoeg redenen om te verzinnen waarom en de giro nog vd boeg. Hij moet natuurlijk niet als laatste aankomen a la Tietema oid Waar ik ga staan verwacht ik ze nog bij elkaar
22 april 2023
Joh da jung is voldoende koersgeil geworden in die afgelopen dodelijk saaie weken op een vulkaan. Komt vast goed. Trouwens, op Ala mopperen ging je een stuk makkelijker af?
22 april 2023
Tja, als je als miljoenenploeg afhankelijk geworden bent van één renner voor resultaten, en je weet niet of die ene renner dezelfde uitslagen als vorig jaar kan rijden...daarom gaan ze alle kanten op: ne koenke dekt ze in, ne prinske zit op 105 en zegt dat iedereen van de ploeg Luik kan winnen zondag, en ne Patke legt geen druk op die arme jongen en legt grote druk op die arme jongen...wat een fijne ploeg is het toch, daar mag heel Vlaanderen -wat zeg ik heel België -wat zeg ik heel de wielerwereld - trots op zijn.
  23 april 2023
  Dat kan dan wel zijn maar JBV heeft op een paar kermiskoersjes na ook geen enkel monument gewonnen, ze zetten nu wel alles op de tour maar daar vrees ik ook het ergste tegen een pogacar en UAE die er dit jaar wel zullen staan in tegenstelling tot vorig jaar
22 april 2023
Heb je het nog niet gelezen Patrick? Hij zit op 105%! De overwinning is al binnen. Alle gekheid op een stokje, ook al ben ik geen Remco fan, denk wel dat hij de sterkste zal zijn. Krijg de indruk dat Tadej zijn vorm iets te ver aan het rekken is en de top er toch echt vanaf is. Ik hoop dat ik het mis heb.
  22 april 2023
  Op basis waarvan? Pogi wint alles wat los en vast zit, maar een top is er vanaf??! Grapjas!
  22 april 2023
  Pogi zijn vorm is duidelijk dalende. Van aanvallen op 40-50km van de meet naar wachten op de Muur van Hoei.. Of hij heeft zich eens een koers gespaard en toch gewonnen.
  22 april 2023
  Eens met Dunjay... Op basis waarvan? Hij wint de Waalse Pijl zo economisch mogelijk om evt te kunnen afronden in LBL. Dat is ook de gecommuniceerde indeling en doelstelling van UAE / Pogacar geweest voor het voorjaar. Zij het met enkele aanpassingen. Of hij nog top is, gaan we morgen zien. Enige vorm van zwakte - wellicht het moment van de de Leo draft - heeft hij iig nog niet laten zien. Misschien mentaal niet meer de friste, ok dat kan.
  22 april 2023
  Op basis van de Amstel Gold Race. Healy was aan het terugkeren tot Van Vliet ingreep. Mogelijk had hij het niet helemaal dicht gekregen of was hij verslagen in een sprint tegen Pogacar, maar 't feit dat Pogacar tot het gaatje moest gaan om Healy af te houden, betekent wel iets. 2 weken eerder hield hij van der Poel eenvoudiger af en die is toch een pak beter dan Healy. En toen was Pogacar aan de finish nog (relatief) fris, daar waar hij na de AGR echt zichtbaar moe was. Terwijl de koers in Vlaanderen ook nog eens harder was.
  22 april 2023
  Quote:
  Hij wint de Waalse Pijl zo economisch mogelijk om evt te kunnen afronden in LBL.
  Heb je hier een bron bij, of is dit een aanname? Kan namelijk heel goed zijn dat 'ie aan zijn limiet zat. Luttele meters voor Skjelmose eindigen vind ik in ieder geval geen blijk van suprematie. Ik ga zeker mee met dat hij minder sterk oogt dan enkele weken terug.

Reacties zijn gesloten.