Oud-directeur Poolse wielerbond aangeklaagd voor seksueel misbruik

donderdag 6 december 2018 om 09:22
Oud-directeur Poolse wielerbond aangeklaagd voor seksueel misbruik

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Andrzej P., de voormalig bondscoach van de Poolse mountainbikers en oud-directeur van de wielerbond, is aangeklaagd voor seksueel misbruik. Hij wordt verdacht van misdrijven tegen de seksuele vrijheid en moraliteit. Volgens Poolse media gaat het om drie verkrachtingen en één poging tot verkrachting.


Het onderzoek naar de misbruikzaak loopt elf maanden. De verdachte is eind oktober opgepakt na een motie die door het regionale parket van Warschau is ingediend. Hij wordt zeker drie maanden vastgehouden.

P. was jarenlang werkzaam voor de Poolse wielerbond. Het grootste gedeelte daarvan werkte hij als bondscoach van de mountainbike-ploeg. Daarnaast was hij directeur van de bond, een functie die hij combineerde met zijn MTB-werk en individuele begeleiding van wielrenners.

Regering zet miljoenenbijdrage stop
Het schandaal over seksueel misbruik en financieel wangedrag bij de Poolse bond kwam in 2017 aan het licht via oud-voorzitter Piotr Kosmala. Onder meer de UCI riep de Poolse bond op het matje. Het Ministerie van Sport eiste dat het volledige bestuur vertrok. Minister Witold Banka vroeg een uitgebreide controle van de financiën aan, omdat de wielerbond bijna vier miljoen euro ontving van de staat. De regering stopte daarna die bijdrage.

Tot op de dag vandaag zijn de gevolgen van dit schandaal merkbaar. De bouw van de wielerbaan in Pruszkow heeft voor grote schulden gezorgd. Hier wordt van 27 februari tot en met 3 maart 2019 het WK baanwielrennen georganiseerd. Voorzitter Dariusz Banaszek stapte in januari 2018 op. Met Janusz Pozak als nieuwe bondspresident zijn de banden met het Ministerie weer aangehaald. De financiering vanuit de regering komt langzaam weer op gang, maar de schulden zijn er nog steeds, omdat ook sponsoren afgehaakt zijn.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair