UCI roept Poolse bond op het matje na aantijgingen seksueel, financieel wangedrag

Door , donderdag 7 december 2017 om 16:37

foto: Ilario Biondi/ATCommunication 2017

De UCI heeft de Poolse wielerbond op het matje geroepen na ernstige beschuldigingen van seksueel wangedrag richting wielrenners en financiële malversaties. De internationale wielerunie heeft de bond aangemoedigd om samen te werken met het Poolse ministerie van Sport en Toerisme en de openbare autoriteiten om deze problemen op te lossen, aldus het persbericht.


Volgens de UCI moeten de drie partijen samen met passende maatregelen komen om het goede bestuur en de geloofwaardigheid van de federatie te herstellen. “Met het welzijn van de atleet als kern van haar missie, wil de UCI benadrukken dat zij zich inzet voor de bescherming van de renners tegen misbruik in welke vorm en op welke niveaus dan ook”, valt te lezen. De UCI zal de situatie nauwgezet blijven volgen en zegt uit te kijken naar het herstel van de stabiliteit bij de Poolse wielerbond.

Bond ontkent aanrandingen en verkrachtingen
Het nieuws kwam naar buiten via oud-voorzitter Piotr Kosmala. Hij beschuldigde in een interview diverse leden van de federatie ervan wielrenners die uitkwamen namens de bond, onder wie minderjarigen, te hebben aangerand en verkracht. De wielerbond ontkende enige betrokkenheid. “Het bestuur verwerpt categorisch elke mening en beschuldiging van Piotr Kosmala”, citeerde Belga een persbericht van de bond.

Witold Banka, de Poolse minister van Sport, liet in de landelijke media weten dat hij wil dat het gehele bestuur van de wielerbond aftreedt. Het zou volgens hem niet gaan om de schandalen en aantijgingen, maar over de manier van managen. Daarnaast dreigde hoofdsponsor CCC zich terug te trekken als de huidige president Dariusz Banaszek in zijn functie blijft.

Dit artikel delen:

8 Reacties

west 7 december 2017 om 16:51

Zou erg onkatholiek van ze wezen als ze daadwerkelijk zouden ingrijpen..

t731 7 december 2017 om 16:57

Tja, we kennen de plaatselijke intriges niet, dus ik wil niet direct die hele bondorganisatie veroordelen. Misschien had de oud-voorzitter nog een rekening te vereffenen. Hopelijk komt de onderste steen boven.

Ik denk trouwens dat bij wel meer wielerbonden de alarmbellen nu afgaan. Natuurlijk uiterst geschikt voor machtsmisbruik, zo’n bond van een relatief marginale sport (zeker bij de vrouwen) waarbij nationale jeugdselecties halen extreem belangrijk is voor het vervolg van de carrière

schipperaar 7 december 2017 om 19:02

Topje vd ijsberg natuurlijk, angst om te praten blijft nog altijd het probleem, niet alleen in Polen natuurlijk. Benieuwd naar het matje vd UCI, weer heerlijk scoren buitenshuis.

Romāns Vainšteins 7 december 2017 om 19:58

‘seksueel, financieel wangedrag’

Wel wippen niet betalen ?

Covadonga 7 december 2017 om 20:17

RV +1
Rare titel idd. Het artikel zelf maakt het ook niet echt duidelijk.

schipperaar 7 december 2017 om 22:27

Uit TD zijn boek bleek al dat ze ver onder betaald werden, tijd voor nivellering?

elrio 8 december 2017 om 10:11

Is die president Banaszek, familie van de 3 wielrenners die Banaszek heten?

west 8 december 2017 om 10:29

@schipperaar
Ik heb uit principe dat boek niet gelezen, maar wat is de connectie tussen td en de Poolse bond?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Giro 2019

Headlines

Materiaalzone

Populair