Ashleigh Moolman-Pasio: “Voelde me vaak een mediator bij Cervélo-Bigla”

zaterdag 24 november 2018 om 09:15
Ashleigh Moolman-Pasio: “Voelde me vaak een mediator bij Cervélo-Bigla”

foto: Sirotti

Ashleigh Moolman-Pasio heeft gereageerd op de aantijgingen aan het adres van teammanager Thomas Campana van Cervélo-Bigla. De Zuid-Afrikaanse renster maakte de afgelopen vier seizoenen deel uit van deze vrouwenploeg en voelde zich vaak de verbindende factor tussen Campana en de rensters.

Onder anderen oud-rensters Iris Slappendel en Carmen Small kaartten deze week in De Volkskrant machtsmisbruik binnen de ploeg aan. “Ik was ervan op de hoogte dat Iris en Carmen die al langere tijd naar buiten wilden brengen”, reageert Moolman-Pasio tegen Cyclingnews. Ze gaf toe dat ze ook wel eens een meningsverschil had met Campana.

Ze slaagden er echter altijd samen in de problemen uit de lucht te helpen. Als Campana problemen had met andere rensters, voelde ze zich echter vaak een mediator. “Ik heb het gevoel dat ik de stabiliserende rol speelde binnen het team en ik was meermaals degene die de problemen tussen Thomas en de rensters oploste.”

Pesterijen, fat shaming en intimidatie
In het artikel in De Volkskrant werd Campana onder meer beschuldigd van pesterijen, fat shaming en intimidatie. En dan is er nog het verhaal van Doris Schweizer. De renster komt in de Giro Rosa van 2015 zwaar ten val. Schweizer – die een hersenschudding oploopt – klaagt na afloop over hoofdpijn en wazig zicht. Campana wil echter van niks weten en speelt in op haar schuldgevoel.

Een flink dossier met persoonlijke verklaringen van tien rensters en stafleden van Cervélo-Bigla werd in 2016 overhandigd aan de ethische commissie van de UCI. Alle gebeurtenissen uit de aanklacht vielen echter onder de oude ethische code van de UCI, waarin teammanagers niet worden genoemd. Hierdoor kon Campana niet aansprakelijk worden gesteld.

Dit artikel delen:

5 Reacties

achtpuntzes 24 november 2018 om 10:58

@ redactie:
Hebben jullie het halve artikel gelezen of zo? Tweede deel is een stuk interessanter met vooral de laatste 2 alineas:

Moolman-Pasio wanted to make it clear that she has good memories of being on the team and with her former teammates, where she took many development steps in her career, even despite the accusations made against Campana. She is focused on joining her new team CCC Women alongside Marianne Vos in 2019.

“I’m grateful for the development I experienced in the team, and I can honestly say that I learnt a lot and became a stronger person through my years with the team. I’m looking forward to joining my new team and I don’t really want to be involved in this escapade to shame Thomas.”

Emergo 24 november 2018 om 11:09

Dat is haar mening, andere meningen zijn er duidelijk ook.

tendam 24 november 2018 om 11:21

@achtpuntzes
Het is niet interessanter, maar wel vreemd dat ze zichzelf een beetje tegenspreekt.

Kirsipuu 24 november 2018 om 13:35

Misschien heeft de redactie wel het hele artikel gelezen maar het sociaal wenselijke gedeelte over geslagen?

Mwielerfan 24 november 2018 om 15:01

Ze zegt dat ze een goede tijd heeft gehad bij het team en veel geleerd heeft van het team. Ze laat heel duidelijk vaag of ze ook met campana een goede tijd had en of ze ook iets van hem geleerd heeft

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.