Organisatie zet Keisse alsnog uit Vuelta a San Juan

woensdag 30 januari 2019 om 08:19
Organisatie zet Keisse alsnog uit Vuelta a San Juan

foto: Cor Vos

Iljo Keisse maakt niet langer deel uit van de Vuelta a San Juan. De 36-jarige Belg van Deceuninck-Quick-Step is door de organisatie verbannen uit de ronde. Reden daarvoor is de seksuele pose die de baanspecialist aannam op een foto, ten opzichte van een vrouw. De bediende diende reeds een klacht in bij de politie.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De Belg werd dinsdag in Argentinië gehoord door diezelfde politie. Door een locale rechter werd hij schuldig bevonden, waarop Keisse volgens Cyclingnews een boete van tachtig Amerikaanse dollar heeft gekregen. De renner van Deceuninck-Quick-Step ging daarna wel gewoon van start in de individuele tijdrit, maar de organisatie gaf hem daarna het bericht dat hij alsnog uit koers is gezet. “Keisse heeft gedrag vertoond dat schade aanbrengt aan het imago en de trots van de Vuelta a San Juan, de UCI en het wielrennen in het algemeen”, schreef de organisatie in een persbericht.

Eerder op de dag had de organisatie (die in handen is van de gouverneur van de provincie San Juan) Deceuninck-Quick-Step opgeroepen om actie tegen Keisse te ondernemen en hem disciplinair te straffen. Omdat de Belg in koers bleef, besloot de organisatie het heft in eigen handen te nemen. “Vrouwen moeten zich veilig voelen op straat, tevreden zijn op hun werk en thuis gelukkig zijn. De zaken zijn op sociaal gebied veranderd. Dit soort seksistische grappen en macho-gedrag zijn niet langer tolereerdbaar”, zei lokale rechter Enrique Matter tegen Telesoldiario.

Uitleg
Keisse en zijn ploeg hebben nog niet gereageerd. Eerder op woensdag had Keisse nochtans zijn excuses aangeboden bij de vrouw en later nog eens op een speciaal ingelaste persconferentie. In Het Laatste Nieuws geeft hij een toelichting op de totstandkoming van de foto: “Die dateert van afgelopen vrijdag”, licht Keisse toe. “Toen we met de ploeg in de drukke hoofdstraat van San Juan na de training op een van de terrasjes een koffie zijn gaan drinken. Na drie kwartier betaalden we, boden we een fooi aan en vroeg de dienster om een foto. Een normaal beeld, zoals er 1.500 op een dag worden genomen.”

“De dame in kwestie vroeg om een tweede”, gaat de Belg verder. “Waarbij ze wat voorover boog en ik, in een dwaas moment, achter haar ging staan met mijn hand achter mijn hoofd. Niet mijn beste grap ooit, geef ik toe. Maar ik zweer: ik heb die vrouw niet aangeraakt. Niet met mijn hand, niet met mijn knieën of met welk lichaamsdeel dan ook. Het was er heel druk, genoeg mensen dus die dat kunnen bevestigen. Nogmaals: mijn oprechte excuses. In eerste instantie aan de vrouw, die het hier niet makkelijk moet mee hebben. Voor de goeie orde: dat hebben ook mijn eigen vrouw en kinderen op het thuisfront niet.”

Dit artikel delen:

117 Reacties

jessevdalen 30 januari 2019 om 08:27

Volledig terecht en klasse dat er actie is ondernomen!

0
Jean Dumas 30 januari 2019 om 11:05

Terecht en zand erover.

0
Greg4ever 30 januari 2019 om 08:31

Eens met de uitsluiting… is mede het gevolg van niet adequaat / passend handelen door het team.

Tuurlijk was het bedoeld als kwajongensstreek, geintje, gebbetje, mannen onder elkaar, maar er was een vrouw bij he … en je hebt als prof 24/7 een voorbeeldfunctie. NB en dat voor de camera … pfffff, hoe naïef ben je dan?

0
AZH 30 januari 2019 om 08:54

Ieder persoon heeft te allen tijde een “voorbeeldfunctie”

0
HSV 30 januari 2019 om 08:32

Het onnadenkend geweest van Keisse. Zijn naam is nu voorgoed bezoedeld. Als je de reacties leest van velen op cyclingnews dan zie je hoe het groot wordt gemaakt en dat er van alles bijgesleept wordt. Ook de rechter komt met ras aanzetten. Dat gaat wel erg ver.

0
Joop Zoetemelk 30 januari 2019 om 08:33

Als de UCI hem ook nog even wil vervolgen..
"Weet de procedure niet of je 2x voor het zelfde vergrijp vervolgd kan worden.."

Ik zal hem als rechter een taakstraf geven. Waardoor hij met meer respect en anders over dit soort dingen gaat denken.
Opvang: Blijf van mijn lijf huis

0
opdekant1 30 januari 2019 om 08:35

Voorspelbaar, er wordt een grapje gemaakt en alle moraal ridders en deugmensjes die zelf noooooit iets uitgehaald hebben, vallen weer over elkaar heen met hun veroordelingen.

Het tragische effect hiervan is dat echte slachtoffers van sexueel geweld dadelijk niet meer geloofd worden. En dat allemaal dankzij verwaande overbetaalde Hollywood actrices en de nuttige idioten die achter hen aanlopen. Misselijkmakend.

0
Merlinappa 30 januari 2019 om 09:22

Dus als je zelf een keer een geintje hebt uitgehaald (en daarvan hebt geleerd, of van mening bent veranderd) mag je niet meer je mening geven over dit soort zaken? Of ben je zo’n populistje die het vooral heerlijk vindt om de woorden ‘deugmensen’ en ‘moraalridders’ zo vaak mogelijk in de mond te nemen? Leg mij eens uit wat er mis is met deugen, of een goede moraal hebben?

Daarnaast: waarom zouden verkrachtingszaken minder serieus worden genomen hierdoor? Ik zet ook mijn vraagtekens bij sommige Hollywood/politieke verhalen uit de states, maar dit is toch gewoon duidelijk? Er is zelfs een foto van.

0
Man met de hamer 30 januari 2019 om 09:23

Ja. Die mensen die deugen maken altijd alles kapot. Tuurlijk.

0
opdekant1 30 januari 2019 om 09:52

@Merlinappa, je verwart goede moraal met een kortzichtige op groepsdruk gebaseerde gedachtegang.

@Man met de hamer, je slaat de spijker op z’n kop, die zogenaamde “deugers” maken als we niet oppassen inderdaad alles kapot.

0
TomDJ 30 januari 2019 om 10:00

Much ado about nothing.
Die vrouw had gewoon, toen ze het plaatje zag moeten zeggen dat ze het niet leuk vond.
Dan had Keisse sorry gezegd en was het klaar.
Niet echt relevant wellicht, maar mijn vrouw let ook op andere dingen dan ik wanneer ze renners ziet.

0
Merlinappa 30 januari 2019 om 12:53

Jij hebt het over moraalridders en deugmensen. Nu kom je opeens aan met iets heel anders. Beantwoord mijn vraag eens.
Oh en de comment van man met de hamer was overduidelijk sarcastisch. ;) Groetjes aan het lavendelzakje van Baudet trouwens!

0
opdekant1 30 januari 2019 om 13:54

Ooow was die comment sarcastisch??? Dat had ik nou echt, echt, écht niet in de gaten. Hè verdorie, wat stom van me.

0
Merlinappa 30 januari 2019 om 13:58

En je gaat weer niet in op mijn vragen. Tsja, als populist is het altijd makkelijk schreeuwen, maar antwoorden geven ho maar.

0
opdekant1 30 januari 2019 om 14:32

Populist, populist..?! Je vergelijkt me toch niet met die hamster van Groen Links hoop ik!

0
Verweggistan 30 januari 2019 om 08:36

Kan ik mij voorstellen van zo’n organisatie. Vooral ook omdat Keisse dit deed in teamkledij (en daarmee als vertegenwoordiger van de ploeg, onder ‘werktijd’ en niet als privepersoon) zou ik wel wat verwacht hebben van Quickstep. Dan de organisatie maar.

0
xistnc 30 januari 2019 om 08:37

Zijn halfbakken excuses zullen niet geholpen hebben. Al is het nu vooral een kwestie geworden van andere mannetjes die zich op hun plekje op de apenrots willen laten gelden als gutmensch.

0
Ab Normaal 30 januari 2019 om 09:21

Nou, de ene moraalridder valt over de ander heen. Wat zijn we toch weer goed in met het vingertje wijzen en een ander veroordelen op zijn gedrag.
Heeft hij mensen mishandeld? Iets gestolen? Doping genomen? De belasting opgelicht?
Welnee, hij heeft een kinderachtig grapje gemaakt zoals er vroeger zoveel werden gemaakt.

We leven echter in een vervelend tijdperk waar je echt niets meer mag doen of zeggen omdat letterlijk overal zich wel iemand beledigd door voelt.
Keisse wordt volledig aan de schandpaal genageld door een stelletje moraalridders eerste klas die zelf via whattsapp ongetwijfeld wel eens soortgelijke geintjes delen of erger. En dan mogen ze ook gewoon hun werk nog uitvoeren en worden ze ook niet bij hun bedrijf naar huis gestuurd.

Die jongen heeft zijn excuses gemaakt, geef die vrouw ter compensatie leuke ploeg spulletjes en trek er een streep onder.

0
Man met de hamer 30 januari 2019 om 09:26

edit wf: niet doen

0
wulu 30 januari 2019 om 09:43

@Ab normaal

Excuses via Twitter? Haha laat me niet lachen man, excuses maak je persoonlijk als een man face to face. Als je mans genoeg bent om kinderachtig gedrag te vertonen, dan kan je als 36 jarige ook op een volwassen manier met de dame in kwestie contact opnemen.

0
kelderbelg 30 januari 2019 om 09:44

@man met de hamer

http://www.wielerflits.nl/safespace

0
Man met de hamer 30 januari 2019 om 10:08

@kelderbelg: echt safe hoeft ook weer niet, maar een onderbroekenlol- en horkvrije zone zou ik wel op prijs stellen.

0
dustin 30 januari 2019 om 08:42

Als we zo gaan beginnen voor iets dat eigenlijk buiten het wielrennen staat is het hek van de dam. Het is niet wielren/race gerelateerd, zou dan ook zo behandeld moeten worden. Ongeacht het feit op zich, al dan niet bestraft, lijkt het mij niet aan de race organisatie om zich daarover te beslissen. Het is anders als het zich in de race afspeelt.

0
Ab Normaal 30 januari 2019 om 09:21

+1

0
nickdt 30 januari 2019 om 11:19

Technisch gezien was het niet buiten het wielrennen om, want hij had zijn wielerkledij aan.

0
Koersmaniak 30 januari 2019 om 08:47

De politie had de zaak geklasseerd, hoe komt het dan tot een rechtzaak?
En de tijdrit mocht hij nog meerijden, 2 dagen na de feiten plots niet meer..

Ik vind het kwalijk van Keisse dat hij, als ervaren renner in het omgaan met media en mentor van jonge snaak Evenepoel, dat hij zich zo laat vangen.

0
AZH 30 januari 2019 om 08:57

Politie bepaalt toch niet wanneer er een rechtszaak komt?

0
Koersmaniak 30 januari 2019 om 09:07

Ik weet niet hoe het in Argentinie werkt, maar volgens mij dien je een klacht in, waarna politie pv opmaakt en er dan een rechtzaak komt.

0
RRobson 30 januari 2019 om 09:29

Zo eenvoudig is dat niet. Het parket bepaalt of de zaak voor de rechtbank komt of niet, in dit geval heeft het parket al beslist dat het niet voor de rechtbank komt (dacht ik ergens gelezen te hebben).

En maar goed ook: excuses voor dit geintje zijn op zijn plaats, uitsluiting door organisatie vind ik al wat te streng (kan je wel nog verdedigen) maar een rechtszaak zou al te belachelijk zijn.

0
jan jansen 30 januari 2019 om 08:55

Hoe maak je van een mug een olifant

0
rosencrantz 30 januari 2019 om 09:00

De timing is niet in orde (pas twee dagen later) en de straf is niet in verhouding.

0
HSV 30 januari 2019 om 09:07

Onbedoeld wordt hij nu een mega les in social media voor Evenepoel en het hele peloton. An sich is het geen groot vergrijp maar de onnadenkendheid van een 36 jarige doorgewinterde prof vind ik toch verbazingwekkend. Hij weet toch dat het om een foto ging. Ook de ezelsorenvingertjes erachter van Evenepoel zijn niet aardig tegenover een onbekende die met een ploeg op de foto wil. De heren zaten waarschijnlijk teveel in hun eigen bubble.

0
roveroog 30 januari 2019 om 09:12

Ik vind het allemaal niet zo verschrikkelijk wat hij gedaan heeft.

0
limburgia 30 januari 2019 om 10:27

Zou degene die de foto de wereld ingestuurd heeft er geen financiële bedoelingen erbij gehad hebben ???

0
Merlinappa 30 januari 2019 om 09:19

Terecht. Verbaast me vooral dat QS nog niks heeft gedaan, hij staat immers in teamkleding daar.

0
robert-jan 30 januari 2019 om 09:24

Wat een gejank zeg, boys will be boys.

Alle moraalridders hier die zichzelf schouderklopjes geven terwijl ze Iljo op een hakblok leggen kijk eens in de spiegel. Durf te wedden dat in jullie internethistorie veel ergere vrouwonterende dingen te vinden zijn dan Iljo zich aan schuldig heeft gemaakt.

0
Man met de hamer 30 januari 2019 om 09:29

Nee. En: de eeuwige schoolpleinterreur van boys will be boys vindt eindelijk zijn waterloo. Hier komt de beschaving. Aan de kant.

0
robert-jan 30 januari 2019 om 09:41

Schoolpleinterreur van boys will be boys vind eindelijk zijn Waterloo? Mijn excuses ik had niet in de gaten dat dit ene incident representatief was voor de volledige samenleving. Blij dat je dat hebt kunnen ophelderen en we nu allemaal weten waar we aan toe zijn. Doen we verder echter niks mee.

Hier komt de beschaving? Wat een complete kolder, jouw idee van beschaving lijkt me verschrikkelijk saai.

Daarnaast ingaand op je "Nee." De genen die doorgaans het stelligst roepen dat ze ergens niet schuldig aan zijn zijn er juist schuldig aan.

Fijne dag verder.

0
Tripodboom 30 januari 2019 om 09:28

Met dat politiekcorrecte van een voorbeeldfunctie ben ik wel een beetje mee klaar! Je sport om te sporten en omdat je het goed kan. Je sport niet als voorbeeldfunctie!

0
kleomantre 30 januari 2019 om 09:32

Voorbeeldfunctie is van dat geneuzel waarmee tegenwoordig zelfs iedereen die niet bekend is mee om de oren geslagen kan worden. Iedereen werkt wel ergens voor of doet ergens aan mee, waar trek je de grens. Gaan we elkaar nu allemaal behandelen alsof we roomser dan de Paus moeten zijn.

Ik vind iig niet dat een voetbalclub als Groningen ook maar iets te zeggen heeft over een keeper die op weg naar huis een conducteur molesteert. Ze hebben wat mij betreft alleen een punt voor de werktijd die hij gaat missen als gevolg van de rechtsgang en straf. Dat mag je beboeten of iets dergelijks. En daarmee is het basta.

Hier is het wel een stapje verder, namelijk ongein in teamtenue dus onder werktijd. Als velen zoals hier blijkt dit onsmakelijk vinden dan straalt dat slecht af op het team en de sponsor, dus zij mogen dan best Keisse disciplinair straffen. Daar is niks mis mee en zou normaal zijn als dat gebeurd. Of een organisatie er zich dan zo krampachtig mee moet bemoeien zet ik zo mn vraagtekens bij. Op zich kan ik me dat wel indenken van de organisatie in het ietwat hypocriete tijdperk waarin we leven, maar dan geef je een stevige boete als signaal. Zo van eeh gast, denk even na, en dan is het een duur lolletje voor de lolbroek(en) geweest. Zoiets als ’s nachts betrapt worden door de politie als je met maten tegen de gevel pist van een huis van een bekende. Das ook niet fraai maar verder allemaal niet erg.

0
bart12 30 januari 2019 om 09:33

Maak je dit geintje bij een gozer is er geen haan die er naar kraait… en daar bedoel ik niet mee dat dat wel het geval zou moeten zijn. Hiermee naar de politie gaan gaat echt 5 stappen te ver

0
horsm 30 januari 2019 om 09:52

hmmm…. iets zegt me dat een grapje waarbij het lijkt of Iljo (bijvoorbeeld) de koersdirecteur van achteren neemt ook niet helemaal goed zou vallen…..

0
Japsie 30 januari 2019 om 09:37

De wielerflits poll is nog dommer dan de actie van Keisse.

0
Treeg 30 januari 2019 om 09:43

Keise uit de koers gezet……valt nog mee, vroeger werd je uit een vliegtuig gezet

0
RomainWardet 30 januari 2019 om 09:56

Scherp

0
josemanuelfuente 30 januari 2019 om 09:44

Gaan we straks alsnog Sagan een startverbod opleggen voor de RVV voor zijn billenknijperij?

0
bart12 30 januari 2019 om 09:45

https://m.youtube.com/watch?v=MrQKj6IZiNE En wat vinden alle mensen die het zo verschrikkelijk vinden hierboven hier dan van? Of is dit wel humor? (Filmpje Maxima gaat vreemd bij de Lama’s)

0
Vlinder 30 januari 2019 om 09:45

Uit de koers gezet worden om deze slechte en enigszins seksistische grap vind ik een buiten proportionele sanctie. Dat hij aangesproken is op zijn ‘puberale’ actie is mijn inziens terecht maar de hele heisa erna vind ik echt overtrokken. Excuses die hij al had gemaakt was voldoende geweest…

0
AZH 30 januari 2019 om 17:58

Wat bedoel je met enigszins???

0
horsm 30 januari 2019 om 09:47

Tja, ieder heeft hier zijn eigen grenzen en opvattingen, maar ik vind het zelf raar om wel met door te gaan met podium-missen en dan hier idd de moraalridder over uit te hangen.

De vergelijking met de Sagan casus vind ik ook niet opgaan: dat gebeurde op het podium, ten overstaande van camera’s, publiek, etc. In die situatie heb je je als renner maar te gedragen. Dit is een suf grapje na een kopje koffie buiten de wedstrijd om. Pure symboolpolitiek, en zolang de organisatie zelf vrouwelijk eye candy op het podium blijven zetten enorm hypocriet.

0
west 30 januari 2019 om 10:05

Het verschil is consent. Je kan alle vrouwen op een hoop gooien (krijg je ook gedonder mee), maar het verschil tussen dit en tussen een podiummiss is dat de laatste zelf toestemming heeft gegeven om in een klein jurkje op een het podium klimt (en dan blijf je er nog steeds van af: consent), waarentegen deze vrouw geen toestemming heeft gegeven om een toespeling te maken die haar consent ondermijnt.
Het gaat er dus niet om of iets sexueel is of niet, als een man of vrouw er voor kiest om sexueel uitbundig te zijn geeft dat niemand de toestemming om dat ongevraagd een stapje verder te nemen. Het gaat erom of alle partijen, in deze gevallen, die vrouwen, een keuze hebben gehad in de gebeurtenis.

0
KennyKlimmen 30 januari 2019 om 23:51

True story. Sowieso helemaal niks met fenomeen rondemissen. Of er moeten ook rondeboys komen die de kussen geven aan Annemiek v. Vleuten en consorten…

0
KimJungPoels 30 januari 2019 om 09:53

Diep triest. Wat een extreem samenleving van moraalridders beginnen we toch te krijgen zeg. Ook hier is er weer totaal geen plek voor nuance. Keisse staat in een wat flauwe pose, dus moet volledig aan de schandpaal genageld worden, en zo zwaar gestraft worden als maar kan. Allemaal om te laten zien hoe respectvol de rest allemaal wel is.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone