Organisatie zet Keisse alsnog uit Vuelta a San Juan

woensdag 30 januari 2019 om 08:19
Organisatie zet Keisse alsnog uit Vuelta a San Juan

foto: Cor Vos

Iljo Keisse maakt niet langer deel uit van de Vuelta a San Juan. De 36-jarige Belg van Deceuninck-Quick-Step is door de organisatie verbannen uit de ronde. Reden daarvoor is de seksuele pose die de baanspecialist aannam op een foto, ten opzichte van een vrouw. De bediende diende reeds een klacht in bij de politie.

De Belg werd dinsdag in Argentinië gehoord door diezelfde politie. Door een locale rechter werd hij schuldig bevonden, waarop Keisse volgens Cyclingnews een boete van tachtig Amerikaanse dollar heeft gekregen. De renner van Deceuninck-Quick-Step ging daarna wel gewoon van start in de individuele tijdrit, maar de organisatie gaf hem daarna het bericht dat hij alsnog uit koers is gezet. “Keisse heeft gedrag vertoond dat schade aanbrengt aan het imago en de trots van de Vuelta a San Juan, de UCI en het wielrennen in het algemeen”, schreef de organisatie in een persbericht.

Eerder op de dag had de organisatie (die in handen is van de gouverneur van de provincie San Juan) Deceuninck-Quick-Step opgeroepen om actie tegen Keisse te ondernemen en hem disciplinair te straffen. Omdat de Belg in koers bleef, besloot de organisatie het heft in eigen handen te nemen. “Vrouwen moeten zich veilig voelen op straat, tevreden zijn op hun werk en thuis gelukkig zijn. De zaken zijn op sociaal gebied veranderd. Dit soort seksistische grappen en macho-gedrag zijn niet langer tolereerdbaar”, zei lokale rechter Enrique Matter tegen Telesoldiario.

Uitleg
Keisse en zijn ploeg hebben nog niet gereageerd. Eerder op woensdag had Keisse nochtans zijn excuses aangeboden bij de vrouw en later nog eens op een speciaal ingelaste persconferentie. In Het Laatste Nieuws geeft hij een toelichting op de totstandkoming van de foto: “Die dateert van afgelopen vrijdag”, licht Keisse toe. “Toen we met de ploeg in de drukke hoofdstraat van San Juan na de training op een van de terrasjes een koffie zijn gaan drinken. Na drie kwartier betaalden we, boden we een fooi aan en vroeg de dienster om een foto. Een normaal beeld, zoals er 1.500 op een dag worden genomen.”

“De dame in kwestie vroeg om een tweede”, gaat de Belg verder. “Waarbij ze wat voorover boog en ik, in een dwaas moment, achter haar ging staan met mijn hand achter mijn hoofd. Niet mijn beste grap ooit, geef ik toe. Maar ik zweer: ik heb die vrouw niet aangeraakt. Niet met mijn hand, niet met mijn knieën of met welk lichaamsdeel dan ook. Het was er heel druk, genoeg mensen dus die dat kunnen bevestigen. Nogmaals: mijn oprechte excuses. In eerste instantie aan de vrouw, die het hier niet makkelijk moet mee hebben. Voor de goeie orde: dat hebben ook mijn eigen vrouw en kinderen op het thuisfront niet.”

Dit artikel delen:

117 Reacties

opdekant1 30 januari 2019 om 09:57

Als Patrick Lefevere nu echt kloten (gevaarlijke woordspeling op dit moment, ik weet ’t) zou hebben, zou hij de hele ploeg uit de wedstrijd halen.

KimJungPoels 30 januari 2019 om 10:35

Dat vind ik dus ook. Ik zou zeggen, als jullie zo overdreven moeten reageren en één van mijn mannen publiekelijk aan de schandpaal moeten nagaan voor een misgelopen grapje dan doe het in San Juan maar zonder Quickstep verder.

achtpuntzes 30 januari 2019 om 10:00

Het was te verwachten, nieuwe dag, nieuw topic over Remco en nieuw topic over Keissegate.

Zwaar overtrokken dit alles, heb wel te doen met Iljo die buitensporig gestraft wordt voor zijn slechte grap.

JaBo 30 januari 2019 om 10:01

Wat een chagrijnige boel hier met al die moraalridders.

dikkechaap 30 januari 2019 om 10:01

Helaas is het niet bij proportioneel gezeur gebleven. Het grote publiek is altijd enthousiast te krijgen voor een heksenjacht, dit is een uitwas van de nieuwste variant.

Piet Lut 30 januari 2019 om 10:04

Was al renner met smetje natuurlijk. Een van de vele Belgen die betrapt is op doping maar ermee wegkomt omdat het zogenaamd iets vervuild was.

Wheely 30 januari 2019 om 10:31

Karma is a bitch.

Doordrijver 30 januari 2019 om 11:56

Hoezo, wat, waar?

Ome Richard 30 januari 2019 om 10:06

Wie had gedacht dat zelfs in het warme Argentinië zoveel snowflakes waren..

leor 16 30 januari 2019 om 10:07

Billenknijper Sagan zal lachen. Die kwam er voor een echt ‘vergrijp’ veel goedkoper van af.
Maar goed, een kleine garnaal als Keisse door de beerput halen, om toch maar krampachtig wat te pamperen, is blijkbaar geen probleem.

Scott Sunderland 30 januari 2019 om 10:12

Ik ben absoluut geen moraalridder en ik maak graag een grapje, maar dit was erg onprofessioneel van hem. Geen kwade bedoelingen verder maar niet nagedacht. En in zijn “bedrijfskleding”. Zou me niet verbazen als de sponsor ook een ernstig woord met hem zal spreken.

EricV 30 januari 2019 om 10:16

Geintje moet kunnen

Treeg 30 januari 2019 om 10:18

Keisse is een beetje de Berlusconi van het peleton geworden (you tube) Verder wordt ik wel een beetje doodziek van al die moraalridders hier op dit forum. De Argentijnse autoriteiten hadden ook kunnen volstaan met de uitleg” Het was de hand van God”

thorsen 30 januari 2019 om 10:25

Vergeet niet dat deze jongens een sport beoefenen waarbij je de hele dag naar de kont van je voorganger moet kijken..

Kan me een leukere werkdag voorstellen ;)

Chris Van Uden 30 januari 2019 om 10:33

Ik vermoed dat er ook een aardig salaris tegenover staat. En er zijn slechtere banen denkbaar. En als je niet naar een kont wilt kijken, rijd dan op kop!

VerstandOpNul 30 januari 2019 om 10:26

Ik vind de opties van de poll een beetje beperkt.

De reactie was wat overdreven.
Maar het was wel echt een tokkie-grap..

Chris Van Uden 30 januari 2019 om 10:31

Ik vind het ook terecht. Dit kun je niet maken.

Wheely 30 januari 2019 om 10:38

Dit is allemaal om Evenepoel op te voeden, dat knaapje is net een paar dagen 19, hij moet niet gaan denken dat dit soort gedrag aanvaardbaar is natuurlijk want deze jongen moet nog vaak met de missen op het podium.

skylimit 30 januari 2019 om 10:39

Anno 2019 de mensheid wordt steeds "enger", mensen zonder enige terughoudendheid aan de schandpaal nagelen, overal een slaatje uit willen slaan of een graantje mee willen pikken. De gespeelde verontwaardiging en boosheid voeren de boventoon, ruimte voor nuance is er niet meer.
Zijn er nieuwe regels voor aanstootgevend gedrag? Als je straks ergens een oog op werpt, moet je uitkijken dat je niet aangeklaagd gaat worden.
Nu er toch zo'n halszaak van gemaakt is door de vrouw, zou Keisse de vrouw ook aanstootgevend gedrag kunnen verwijten door de pose die ze aanneemt…
En Evenepoel komt er mee weg met zijn vingers?
Kortom: iets met een mugje opblazen tot een olifant, maar ja daar zijn heel veel
groeperingen de laatste jaren/decennia goed in, helaas.

KimJungPoels 30 januari 2019 om 10:45

Moet zeggen dat het me op een positieve manier verrast dat toch zo'n 2/3 van de Nederlandse/Belgische populatie nog niet geïnfecteerd is door deze nieuwe extreem moralistische standaarden.

Als je de gemiddelde reactie op CN leest, daar krijg je toch bijna kotsneigingen van zo overdreven.

dikkechaap 30 januari 2019 om 14:01

Dat komt voornamelijk doordat wielrennen in Amerika populair is onder een specifiek gedeelte van de bevolking. Het is daar niet van oudsher een volkssport zoals in Europa.

dustin 30 januari 2019 om 10:48

Patrick Lefevere reageert bijzonder boos na uitsluiting van Iljo Keisse: “Als het van mij afhangt, stapt de ploeg collectief uit de Ronde van San Juan”
https://www.hln.be/sport/wielrennen/patrick-lefevere-reageert-bijzonder-boos-na-uitsluiting-van-iljo-keisse-als-het-van-mij-afhangt-stapt-de-ploeg-collectief-uit-de-ronde-van-san-juan~ade23d92/

“Ik spreek een beetje Engels en wist niet dat de Ronde van San Juan zou plaatsvinden”, aldus de vrouw bij Telesol. “De renners legden uit wat ze precies deden. Ze vertelden dat ze in Argentinië waren om deel te nemen aan de koers. Ik vroeg hen dan of ik met hen op de foto mocht.”
https://www.hln.be/sport/wielrennen/argentijnse-dienster-die-klacht-indiende-tegen-iljo-keisse-reageert-ze-moeten-niet-naar-dit-land-komen-om-vrouwen-als-dingen-te-behandelen~aa3d3e71/

opdekant1 30 januari 2019 om 10:49

Het valt mij op dat de reacties op dergelijke incidenten altijd voor 95% van mannen komen. Vanuit de vrouwelijke kant hoor je alleen gesjeesde BN’ers uit de B-garnituur. Hier op ’t forum reageren ook voornamelijk mannen zo te zien.

Daarom heb ik zelf even een representatieve Maurice de Hond approved poll gehouden onder 5 vrouwelijke collega’s op ’t werk.

– Schandalig! Met alleen castratie zou ie z’n Vlaamse handjes mogen dichtknijpen: 0 stemmen
– Nou, nou, nou wat een ophef, gaan ze in Latijns-Amerika mannen ook al veranderen in genderneutrale eenheidsworsten?: 5 stemmen

Lijkt me een duidelijke uitslag. Ik ga weer ’s wat nuttigs doen, anders word ik zo dadelijk zelf nog uit koers gezet.

boomcie 30 januari 2019 om 14:58

Mijn vrouw heeft er ook eens hard mee gelachen en daarna gevraagd of dit nieuwsbericht een grap was. Soms vraag ik mij af voor wie we zulke dingen in hemelsnaam doen. En wat vooral mag ophouden is die maatschappelijke tendens om alles op 1 hoop te gooien, want als ik niet oplet reageert er subiet iemand met de zin: “ben jij pro aanranding ofzo?”

debarreman 30 januari 2019 om 10:53

Daar gaat de mentor van Evenepoel.

Prima uitspraak van de lokale rechter. En wat een snelle procedure.

Blijkbaar is de koersorganisatie in overheidshanden en valt daar het kwartje dan ook deze kant op.

In het algemeen heb ik de indruk dat het machismo in Latijns-Amerika nog springlevend is, wat dat betreft had ik deze ontwikkeling niet zo verwacht.

TomDJ 30 januari 2019 om 10:59

Als ik een wielrenner zie dan weet ik welk merk fiets hij heeft.
Als ik aan mijn vrouw naar die wielrenner vraag dan zegt zij ‘links’ of ‘rechts’.

Dat grapje van Keisse was wat kinderachtig.
Als die vrouw daar moeite mee had dan had die vrouw dat direct moeten zeggen en dan kon Keisse Sorry zeggen. Zonder al dit gezeur.

Romāns Vainšteins 30 januari 2019 om 11:01

Naar mijn mening is Keisse's 'grapje' tot tweemaal toe misplaatst namelijk A : Sowieso het voor lul zetten van mensen die met je op de foto willen is onbeschoft en B : Dan ook nog doen alsof je d'r van achteren bangt is niet helemaal anno 2019, als op beeld vastgelegde sporter zijnde.

Het hem buiten koers zetten vanuit de organisatie vind ik echter erover en bijzonder discutabel. In hoeverre heeft een organisatie zeggenschap over jouw gedrag als renner en waar is dat vastgelegd ?

Sonsbach Allstars 30 januari 2019 om 11:01

Een slecht uitgevoerde kwajongens grap en dan uitgesloten worden…kunnen we dan echt helemaal nergens meer tegen? We verworden op deze manier tot zwarte kousen die buiten de deur smetteloos correct zijn en thuis achter de voordeur van alles uithalen. #wegmetdekleurloosheid

Welk belang heeft de organisatie overigens om hem uit te sluiten? Een sprinter die een ander in de dranghekken kwakt kan gedeklasseerd worden en de volgende dag weer mee sprinten om winst.

Geraint 30 januari 2019 om 11:06

Een tijdstraf was op zijn plaats geweest ;)

SterkHoor 30 januari 2019 om 11:07

Man, wat verlang ik toch naar vroeger.

Als dit in 1920 gebeurde bij jouw vrouw/vriendin. Dan draaide je gewoon zo’n belhamel als R.EV de oren af. Ezelsoren doe je niet bij een volwassenvrouw. En zo’n Iljo een goede vuistslag op de kaak, zodat hij de dag erna sowieso een dagje recuperatie nodig had. Wielrenner of niet….

Wat hebben we nu: de zogenaamd conservatieve lullen aan de rechterkant die moraalridders/gutmensch afzeiken en hun eigen vrouw bij het grofvuil zullen zetten voor de ‘humor van mannen onder elkaar’.

Ik hoop dan dat er nog een paar moraalridders zijn die het met mij eens zijn. En niet netjes wachten op een rechter of de Argentijnse organisatie

opdekant1 30 januari 2019 om 11:16

In 1920 liep nog niet iedereen met een camera op zak.. Internet was er ook nog niet volgens mij, maar ik kan me vergissen.

achtpuntzes 30 januari 2019 om 11:17

Ja, laten we geweld gebruiken, het antwoord op alles.

SterkHoor 30 januari 2019 om 12:06

Ah, ach.6. Als ik dit bij jouw vrouw/dochter/vriendin flik, dan haal jij je schouders op en lacht het weg? Ik heb het niet over kopschoppen en tien jaarlijk revalidatie ;( Je zou in ieder geval wel even verhaal halen lijkt mij toch?

Show some balls…

@opdekant. Dus omdat je bang bent voor een camera, doe/zeg jij niks als dit jouw vrouw/vriendin overkomt op het natourcriterium en jij staat er naast :0

achtpuntzes 30 januari 2019 om 12:11

@SterkHoor
Neen, ik laat mijn ballen niet zien anders krijg ik zelf die #MeToo beweging op mijn nek.

Maar goed, liever een flauwe grap dan geweld is mijn mening.

Een duidelijk nee dus, ik ga jou niet op je bakkes timmeren als je zoiets uithaalt met mijn vriendin.

SterkHoor 30 januari 2019 om 12:24

Ik kan mij niet voorstellen dat jouw vrouw/dochter het zal waarderen dat je zoiets af zou doen met een flauwe grap.

En nee, ik sla niemand dagen het ziekenhuis. Tjonge…

Algemene constatering: Het grappige is trouwens dat de reacties van de meesten hier totaal anders waren geweest als het ene Nacer Bouhanni was geweest. Dan moeten de zandapen/Finnen met hun poten van onze vrouw afblijven en mag de doodstraf worden heringevoerd en had er geen #metoo gevallen.

achtpuntzes 30 januari 2019 om 14:02

@Sterk Hoor

Quote:
En zo’n Iljo een goede vuistslag op de kaak, zodat hij de dag erna sowieso een dagje recuperatie nodig had. Wielrenner of niet….

Je bent toch echt zon lompe boer die alles met geweld oplost zoals je zelf al aan hebt gegeven. Zelfs bij de ezelsoren van Remco ga je al fysiek worden dus ga nu niet bagatelliseren.

KimJungPoels 30 januari 2019 om 14:02

Ik denk dat mijn vriendin het meer zou waarderen als ik er om zou lachen dan dat ik diegene vol op zijn bek zou slaan met alle mogelijke gevolgen van dien.

Maar kan zijn dat ik me vergis hoor.

SterkHoor 30 januari 2019 om 16:18

Geboren en getogen in de randstad, geen strafblad ;(

In 1920 zou het zo toch worden opgelost? Met een oorvijg voor de 18-jarige. Een woordenwisseling op zijn minst. Ik zou nu op zijn minst pissig zijn en er iets van zeggen. Jij niet?

Vroeger waren er tenminste nog wat meer remmingen bij mensen, voor idioten a la Iljo. Slappe zakken die hier bij staan te lachen als dit hun vrouw betreft, zorgen er mede voor dat vrouwen met #metoo verhalen moeten komen.

Stelling verduidelijkt: ja, ik zou pissig worden als dit mijn vrouw of kind is. Dus ja, dat doe je dan niet bij andermans kind/vrouw. Kom op. Je ziet de foto toch. Het is geen '#metoo verhaal' van een actrice.

Al die zogenaamde Alpha mannetjes a la Baudet hier. Die nu bloedserieus vallen over een ouderwetse muilpeer en een vooroorlogse oorvijg.

En dan ben ik de lompe boer/tokkie… Hihi

skylimit 30 januari 2019 om 12:00

Flauw grapje: Keisse zal nu achteraf denken wat ben ik toch een “domme belg”; had ik haar maar echt “gebanged”, nu heb ik net zo een hoop gedonder om eigenlijk iets onbenulligs, “lulligs”…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair