Organisatie zet Keisse alsnog uit Vuelta a San Juan

woensdag 30 januari 2019 om 08:19
Organisatie zet Keisse alsnog uit Vuelta a San Juan

foto: Cor Vos

Iljo Keisse maakt niet langer deel uit van de Vuelta a San Juan. De 36-jarige Belg van Deceuninck-Quick-Step is door de organisatie verbannen uit de ronde. Reden daarvoor is de seksuele pose die de baanspecialist aannam op een foto, ten opzichte van een vrouw. De bediende diende reeds een klacht in bij de politie.

De Belg werd dinsdag in Argentinië gehoord door diezelfde politie. Door een locale rechter werd hij schuldig bevonden, waarop Keisse volgens Cyclingnews een boete van tachtig Amerikaanse dollar heeft gekregen. De renner van Deceuninck-Quick-Step ging daarna wel gewoon van start in de individuele tijdrit, maar de organisatie gaf hem daarna het bericht dat hij alsnog uit koers is gezet. “Keisse heeft gedrag vertoond dat schade aanbrengt aan het imago en de trots van de Vuelta a San Juan, de UCI en het wielrennen in het algemeen”, schreef de organisatie in een persbericht.

Eerder op de dag had de organisatie (die in handen is van de gouverneur van de provincie San Juan) Deceuninck-Quick-Step opgeroepen om actie tegen Keisse te ondernemen en hem disciplinair te straffen. Omdat de Belg in koers bleef, besloot de organisatie het heft in eigen handen te nemen. “Vrouwen moeten zich veilig voelen op straat, tevreden zijn op hun werk en thuis gelukkig zijn. De zaken zijn op sociaal gebied veranderd. Dit soort seksistische grappen en macho-gedrag zijn niet langer tolereerdbaar”, zei lokale rechter Enrique Matter tegen Telesoldiario.

Uitleg
Keisse en zijn ploeg hebben nog niet gereageerd. Eerder op woensdag had Keisse nochtans zijn excuses aangeboden bij de vrouw en later nog eens op een speciaal ingelaste persconferentie. In Het Laatste Nieuws geeft hij een toelichting op de totstandkoming van de foto: “Die dateert van afgelopen vrijdag”, licht Keisse toe. “Toen we met de ploeg in de drukke hoofdstraat van San Juan na de training op een van de terrasjes een koffie zijn gaan drinken. Na drie kwartier betaalden we, boden we een fooi aan en vroeg de dienster om een foto. Een normaal beeld, zoals er 1.500 op een dag worden genomen.”

“De dame in kwestie vroeg om een tweede”, gaat de Belg verder. “Waarbij ze wat voorover boog en ik, in een dwaas moment, achter haar ging staan met mijn hand achter mijn hoofd. Niet mijn beste grap ooit, geef ik toe. Maar ik zweer: ik heb die vrouw niet aangeraakt. Niet met mijn hand, niet met mijn knieën of met welk lichaamsdeel dan ook. Het was er heel druk, genoeg mensen dus die dat kunnen bevestigen. Nogmaals: mijn oprechte excuses. In eerste instantie aan de vrouw, die het hier niet makkelijk moet mee hebben. Voor de goeie orde: dat hebben ook mijn eigen vrouw en kinderen op het thuisfront niet.”

Dit artikel delen:

117 Reacties

Duh 30 januari 2019 om 12:07

Waar haalt Lefevre en vele forumleden hier het vandaan dat de vrouw het er niet bij heeft laten zitten na de $80 boete? "Ze zal geld willen, zeker?” OMG wat een slechte toevoeging…
Ze heeft haar beklag gedaan en dat leverde een kleine straf op.
Dat de organisatie daarnaast, losstaand van de rechtsgang haar eigen plan trekt, staat er dacht ik los van. De organisatie vraagt Quickstep om een passende maatregel, die verzaken vervolgens, en dus neemt de organisatie een besluit. Zwaar, maar ze hadden het kunnen verwachten.
Denk je dat als ze dit in Dubai hadden geflikt ook zo hadden gereageerd bij QS?
Als je ergens te gast bent, moet je er niet vanuit gaan dat dezelfde mores gelden als thuis. Argentinië lijkt misschien Europees, maar wij zijn nog echte neaderthalers (tot genoegen van velen) op vele vlakken in vergelijking met VS, Australie, elders. Dat blijkt ook maar weer uit het verschil in reacties tussen CyclingNews en WF. Dit flik je gewoon niet buiten Europa als gast zijnde met voorbeeldfunctie.

achtpuntzes 30 januari 2019 om 12:37

Neanderthalers zijn al zo'n 20.000 jaar geleden uitgestorven. Maar vroeger 'deden' we het wel met deze andere soort met als resultaat dat elk mens nog een klein stukje Neanderthaler in zijn genen heeft.

Geen idee of een en ander met wederzijdse toestemming was of dat er destijds al dan geen flauwe grapjes gemaakt werden. Wel mag er vanuit worden gegaan dat er toen nog geen #MeToo beweging was.

dikkechaap 30 januari 2019 om 13:56

Australie, de VS en impliciet Argentinie aanhalen als bakens van verlichting t.o.v. zogenaamde Neanderthalers in "Europa"… Uiteraard zijn er cultuurverschillen (tegenwoordig zijn er op veel vlakken grotere verschillen tussen internationale subculturen), maar dit is popie jopie praat zonder onderbouwing.

Vooral in Australië, Argentinië en de VS zullen ze je uitlachen als je deze stelling poneert.

kleomantre 30 januari 2019 om 17:29

Beschaving zul je niet meer treffen in landen als Engeland, Australië en de Verenigde Staten.

In Australië ben je liever geen homo in vergelijking met Nederland. De Verenigde Staten als baken van beschaving zien is sowieso lachwekkend. Dat land wordt notabene geregeerd door een narcistische lul die ala Berlusconi iedere aantrekkelijke vrouw cq tiener louter als neukobject ziet en over vrouwen ronduit denigrerend is. Om nog maar niet te spreken over de behandeling van diverse bevolkingsgroepen in dat land. Het is daar hypocrisie ten top, waar we hier gelukkig (nog) minder last hebben. De Engelsen hebben gaan ook al zo lekker om met hun eigen volk en het laatste decennium is tegenstelling vergroten het motto geworden. Omkijken naar de medemens daar is politiek gezien in ieder geval op z’n retour. Hadden trouwens toch al last van de ene groep ‘beschaafde/posh/polite’ die traditioneel neerkeek op de rest van het gepeupel.

skylimit 30 januari 2019 om 12:32

uhhhhhhhhhhhhhhh @duh “neaderthalers” ? dat is dus gelijk het probleem met al die
moraalridders en politieke correctheid en doorslaande bewegingen als @metoo, genderneutraal etc. als je een afwijkende al dan niet genuanceerde mening hebt, wordt je direct weggezet in een hoek als “seksist, homofoob, racist, “neaderthaler”…

Merlinappa 30 januari 2019 om 12:57

En als je een genuanceerde afgewogen mening hebt word je weggezet als moraalridder, gutmensch, deuger, etc. Mooiere geuzennamen vind ik persoonlijk, maar het feit blijft dat er aan beide kanten vaak te weinig begrip is.

Ik vind het jammer dat niemand zich eens inleeft in die vrouw. Misschien is ze wel oprecht gekwetst, en voelt ze zich totaal niet fijn bij de pose die Keisse doet. Dan is het toch haar goedrecht?

dikkechaap 30 januari 2019 om 13:49

@Merlinappa

Natuurlijk is ze gekwetst, en natuurlijk voelt ze zich niet fijn bij de pose. Waar maak je uit op dat “niemand” zich in die vrouw inleeft?

Merlinappa 30 januari 2019 om 13:59

@dikkechaap
Al die mongolen hier die schreeuwen dat ze zich niet aan moet stellen etc..

dikkechaap 30 januari 2019 om 14:15

Buiten dat kwetsen voor jou kennelijk wel is toegestaan (“mongolen”), is het feit dat sommigen vinden dat de dame in kwestie overtrokken reageert geen reden om aan te nemen dat “niemand” zich in haar inleeft (behalve Merlinappa natuurlijk).

skylimit 30 januari 2019 om 13:24

@merlinappa ik wil mij best inleven in die vrouw, maar als je er voor kiest op de foto te gaan met een groep mannen(in een strakke sportoutfit) en ook nog eens in een bepaalde pose, (waardan de ondeugende/ongepaste reactie van Keisse op volgt) geloof ik niet dat die vrouw zo oprecht gekwetst is. Lijkt meer op een “publicitaire stunt”,
“Goedrecht doet verkeerd recht aan het aanrecht”

Merlinappa 30 januari 2019 om 13:33

Ongeacht of de pose van de vrouw zo bedoelt was of niet, is dat geen uitnodiging voor Keisse om dit te doen. Net zoals dat een vrouw die naakt over straat loopt geen uitnodiging is voor seks, bijvoorbeeld.

Zoals west al zei: als je als man of vrouw sexueel uitbundig wil zijn is dat je goedrecht, maar dat geeft niemand anders het recht om ongevraagd een stapje extra te doen.

dikkechaap 30 januari 2019 om 13:50

@Merlinappa

Volledig met je eens.

kielabokki 30 januari 2019 om 14:06

Klopt. En mensen die gezichtstattoo’s nemen zouden daar niet op beoordeeld moeten worden als ze solliciteren. Maar hee het is geen ideale wereld.

opdekant1 30 januari 2019 om 14:11

Als een vrouw hierdoor al gekwetst is en er ook nog vele medestanders in vindt, dan ligt dat niet aan de wielrenner in kwestie, maar aan de geestelijke toestand van die vrouw en nog meer aan de geestelijke toestand van de huidige westerse samenleving.

skylimit 30 januari 2019 om 14:01

@merlinappa aha….dus jij zegt het is het goedrecht van de vrouw om “sexueel” uitbundig te zijn, maar Keisse mag zich niet uitbundig uiten in een “sexuele” pose…

Merlinappa 30 januari 2019 om 14:19

Niet als het een ongepaste reactie is daarom nee. Als het omgekeerd was gebeurd, was die vrouw net zo goed fout.

Romāns Vainšteins 30 januari 2019 om 14:17

‘Doordrogredenatie’

is zomaar een uit dit topic ontspruitend woord van het jaar.

skylimit 30 januari 2019 om 14:28

@Merlinappa komt dus puur op interpretatie aan, wat Keisse doet is ongepast, de posse van de vrouw is ok, alleen uitbundig, waar je geen aanstoot aan kunt nemen omdat het een vrouw is (als man zijnde;):)

west 30 januari 2019 om 14:37

Dat is niet wat hij zegt. Het gaat erom dat Keisse die vrouw er ongevraagd bij betrekt. Als die vrouw of Keisse in hun eentje “sexueel” of “sexy” willen zijn dan is dat hun keuze. Maar nu wordt er iemand bij betrokken die geen hier geen keuze (consent) in heeft gehad.

dikkechaap 30 januari 2019 om 15:06

@west
Ik denk dat het woord dat je zoekt "toestemming" is. Laten we de discussie in Nederland/Vlaanderen vooral in het Nederlands voeren.

Ik ben het overigens wel met je eens. Ik vermoed alleen dat we een ander oordeel hebben over de ernst van deze situatie.

UrbanSteel 30 januari 2019 om 16:13

Je zou zo je dochter maar is plotsklaps zo op facebook zien, dan praten al die mensen die dit afdoen als niets wel heel anders.
Je mag blij zijn dat je niet in Zweden woont, want daar moet je volgens de wet toestemming vragen om de liefde te bedrijven. Doe je dat niet en gaat het fout dan kan je vrouw, man, partner, je aanklagen voor verkrachting.

Ivanoviclover 30 januari 2019 om 16:41

ik herinner mij een soortgelijke actie van mezelf als tiener bij een homoseksuele leraar, na een bezoek aan een abdij waar het bier heel sterk was en de tijd heel kort. Zelden een volle bus uitgelaten scholieren zo hard horen lachen. Gelukkig zijn er geen beelden van. Maar dit terzijde.

er is geen seksuele intimidatie, er is geen uitlokking, het is een geval van boys will be boys, een poging tot onderbroekenhumor, niet meer of minder. De dame overdrijft, de organisatie overdrijft. Er is werkelijk niets aan de hand buiten een mislukte poging tot gein.

kleomantre 30 januari 2019 om 17:42

Beeld je je eens in dat door allerlei pogingen tot overmatig correct moreel gedrag humor gewoon de nek wordt omgedraaid.

Programma’s als toren C, gemaakt door vrouwen, zit vol met dit soort humor. Daar kan menigeen hard om lachen, de ander vindt het flauw, weer anderen vinden er niks aan en tot slot neemt een deel er aanstoot aan. Zou omdat er mensen aanstoot aan nemen deze vorm geen humor geen bestaansrecht mogen hebben?

dikkechaap 31 januari 2019 om 08:50

Als je kan lachen om Toren C mag je wat mij betreft ook uit koers genomen worden.

Headlines

Materiaalzone

Populair