Oppermachtig optreden Jumbo-Visma in Vuelta a España roept vragen op
foto: Cor Vos
Raymond Kerckhoffs dinsdag 19 september 2023 om 13:15

Oppermachtig optreden Jumbo-Visma in Vuelta a España roept vragen op

Analyse Het is medio augustus 2019 wanneer Richard Plugge de komst van Tom Dumoulin als dé nieuwe klassementsrenner naar Jumbo-Visma bevestigt. Met het driemanschap Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin wil de Nederlandse ploeg de strijd aangaan met INEOS Grenadiers dat tot op dat moment met onder anderen Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal extreem dominant is in de grote rondes.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De aanpak van het Britse keurkorps om met meerdere kopmannen in de Tour de France de strijd aan te gaan spreekt teammanager Plugge aan. INEOS Grenadiers in de Tour verslaan wordt de grote ambitie van zijn ploeg, maar de Nederlandse ploeg kijkt dan zelfs al verder. “Onze doelstelling is niet alleen de Tour winnen. Wij willen vanaf de komende Vuelta in iedere grote ronde om de eindzege mee doen”, zegt Plugge in een interview op 18 augustus in het hoofdkwartier van Jumbo Supermarkten in Veghel.

Vier jaar en een maand later slaagt Jumbo-Visma in de opdracht om in één jaar alle drie de grote rondes te winnen. Met drie verschillende winnaars, en in de derde van de drie grote rondes ook nog eens met een compleet eindpodium. Dit past in het streven dat de ploeg sinds hun eerste Tour de France-zege in 2022 hardop uitspreekt. Jumbo-Visma wil niet alleen grote rondes winnen. Het wil tot en met 2030 sportgeschiedenis schrijven en in één adem genoemd worden met historische sportclubs zoals rugbygrootmacht All Blacks en de basketballers van de LA Lakers in hun gouden jaren.

Sepp Kuss en Jonas Vingegaard in de Vuelta – foto: Cor Vos

Je zou dergelijke uitspraken als Hollandse branie kunnen betitelen. Er zijn zoveel wielerploegen die enkele malen een grote ronde of jarenlang bepaalde klassiekers hebben gewonnen. Tot dusver lijkt het echter geen grootspraak van Plugge, Merijn Zeeman en co. Ze maken hun woorden ook waar. Jumbo-Visma is bezig met het schrijven van geschiedenis. Nooit eerder won een team de drie grote rondes in een jaar.

Al was dat tot 1995 vrijwel onmogelijk omdat de Vuelta toen in april direct voor de Giro plaatsvond. Maar het is ook sinds 1966 niet meer voor gekomen dat een ploeg het hele podium van een grote ronde claimt, zoals nu in de Vuelta is gebeurd. In 1966 eindigde het Spaanse Kas-Kaskol de Vuelta met liefst zes renners bij de eerste zeven, waaronder alle podiumplekken. Al was de Vuelta in die jaren vooral een Spaanse aangelegenheid.

Niet met het in 2019 gepresenteerde trio Roglic-Kruijswijk-Dumoulin bestormt geel-zwart de wielerhemel, maar het drietal Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Sepp Kuss draagt het vaandel in dit succesverhaal. Drie renners die als bescheiden talenten werden binnengehaald en die zich onder de begeleiding van Jumbo-Visma sterk hebben ontwikkeld.

In de afgelopen Vuelta werden alle concurrenten tot figuranten gedegradeerd. In de twee koninginnenritten, met aankomsten op de Col du Tourmalet en Alto de l’Angliru, wist Jumbo-Visma het hele podium te veroveren en verstevigde zodanig ook de eerste drie plekken in het klassement. De enige discussie die er nog werd gevoerd was die of de rode leiderstrui van Sepp Kuss, veroverd dankzij zijn aanwezigheid in een vroege vlucht, aangevallen mocht worden door kopmannen Vingegaard en Roglic.

Richard Plugge en Jonas Vingegaard – foto: Cor Vos

Er is een ongeschreven regel in de wielersport: een ploegmaat val je nooit aan. Hoe Jumbo-Visma in deze situatie is gekomen, is uniek. Dat er twijfels waren hoe je dit verder moet uitspelen is logisch. Je kunt echter nooit stellen dat de Vuelta-zege aan Kuss gegeven is. De ploeg en hij hebben deze situatie op een bijzonder knappe manier weten te creëren.

Hoewel de ploegleiding keer op keer naar hun hashtag #SamenWinnen wees, is het proces om Kuss als eindwinnaar uit te spelen intern niet rimpelloos verlopen. Kuss is de meesterknecht die een enorme gunfactor heeft opgebouwd. De Vuelta a España winnen is echter veel meer dan alleen een mooie overwinning. Deze eindzege maakt een carrière en zorgt naast de premies ook voor gigantische jaarcontracten in de toekomst.

Primoz Roglic had moeite met het besluit om Kuss niet aan te vallen. Begrijpelijk, want de Sloveen had zijn vierde Vuelta kunnen winnen en hiermee recordhouder met Robert Heras kunnen worden. Het zal bij hem gaan knagen wanneer hij volgend jaar in de Tour de France opnieuw gevangen kan komen te zitten in de ploegtactiek. Zijn grote streven is immers om de drie grote rondes in zijn loopbaan te winnen. Bij vrijwel alle andere ploegen kan de Sloveen alleen het kopmanschap in de Tour dragen en op de volledige steun van een ploeg rekenen. Diverse WorldTeams hebben de afgelopen periode dan ook bij zijn manager op de deur geklopt.

Primoz Roglic wint de Giro d’Italia – foto: Cor Vos

Persoonlijk moet ik zeggen dat ik liever de sterkste zie winnen dan degene die via een lange vlucht enigszins toevallig in de leiderstrui is gekomen. Zoals ik er ook moeite mee heb dat Wout van Aert een klassieker van het kaliber Gent-Wevelgem aan ploegmaat Christophe Laporte schenkt. Hoe mooi de hashtag #SamenWinnen ook klinkt, en hoezeer Plugge ook roept dat dit in het dna van de ploeg zit, ik zie liever strijd dan cadeaus wanneer het om de hoofdprijzen in het seizoen gaat. Na de rit naar de Col du Tourmalet was de spanning van deze Vuelta dan ook grotendeels verdwenen.

Dat er vragen worden gesteld over de dominantie van Jumbo-Visma is logisch. Als één ploeg zo boven de rest uitsteekt, horen in een sport met een verleden als het wielrennen de alarmbellen af te gaan. De ongefundeerde uitspraken van oud-teammanager Jérôme Pineau over mechanische doping slaan daarentegen nergens op. Vragen stellen moet. Wanneer je echter wijst, moet je ook met bewijs komen.

Jumbo-Visma is een van de meest transparante ploegen van het peloton en hun visie contra dopinggebruik is sinds het Blanco-tijdperk na Rabobank duidelijk. Qua wetenschappelijke aanpak op het gebied voeding, hoogtestages, materiaal, trainingsaanpak en scouting lopen zij inmiddels voorop. Maar, dat je zelfs binnen een ploeg niet alles kunt controleren blijkt uit het feit dat hun renner Michel Hessmann onlangs positief testte op een vochtafdrijvend middel.

De winnende Tour-ploeg van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

In deze Vuelta a España had de concurrentie moeten komen van de jonge supertalenten Remco Evenepoel (23) en Juan Ayuso (21), maar beiden hebben tegenover vorig jaar niet de stap gezet waarop iedereen stiekem rekende. Jumbo-Visma kon ook nu weer de ploeg in de breedte als sloophamer inzetten om hun belangrijkste concurrent af te matten. In de Tour brak Tadej Pogacar door het dagenlang collectief hard maken van de koers door de Nederlandse ploeg; in deze Vuelta bekocht Evenepoel in de rit naar de Col du Tourmalet alle eerdere inspanningen.

Dit seizoen, en zeker deze Vuelta, is mooi voor de geschiedenisboeken. Het is echter de vraag of de wielersport hiermee is gediend. Eén ploeg die alles wint en onderling de prijzen verdeelt is niet bevorderlijk voor de aantrekkelijkheid van de sport. Na deze vernedering strooide Plugge extra zout in de wonden van alle andere ploegen door zaterdagmiddag al te roepen dat Jumbo-Visma al volop bezig is om te kijken wat allemaal nog beter kan richting de toekomst.

Een toekomst die UCI-voorzitter David Lappartient misschien wel heel anders ziet. In een interview met WielerFlits gaf hij vorig jaar al aan te onderzoeken of er niet een ander systeem in de WorldTour moet komen waardoor de rijkere ploegen niet te overheersend in de competitie worden. Een draftsysteem dat in de Amerikaanse grote competities (zoals in de NBA en NFL, red.) wordt gehanteerd, is door de zegereeks van Jumbo-Visma misschien een belangrijke stap dichterbij gekomen.

 
106 Reacties
Sorteer op:
17 september 2023
Ik zie maar één vraag: blijft Roglic tevreden en blijft Roglic bij TJV (ja, eigenlijk twee samenhangende vragen). Voor de competitie en de spanning is het te hopen dat hij naar een andere topploeg gaat (Ineos, Bahrein, andere zou ik niet verwachten), maar TJV zal dat willen voorkomen. Ik weet -uiteraard- het antwoord ook niet, maar zie twee factoren: denkt Roglic dat hij elders het niveau dat hij nu bij TJV heeft kan evenaren en hoe ver wil TJV gaan om hem (tevreden) te houden? Het eerste punt zou wel eens het belangrijkste kunnen zijn. Qua begeleiding lijkt 'men' het er over eens dat TJV voorloopt op alles en iedereen. Roglic zou natuurlijk kennis meenemen, maar is dat genoeg? Het enige antwoord dat ik op de tweede vraag zie, is dat Vingegaard voor de combi Giro-Vuelta gaat (daar las ik hier iets over, is dat serieus?) en evtl. als Joker meegaat naar de Tour waar Roglic de uitgesproken kopman is. Vigo is jong genoeg om daarna nog meer Tour-pogingen te doen, Roglic weet -mits hij niks tegenkomt- daarna of tourwinst er überhaupt nog in zit. Andere factoren (m.n. geld) denk ik niet dat voor de mens Roglic een grote rol spelen. Oh ja, dan is er nog de factor contract, maar als eventuele belangstellenden hard genoeg met de geldbuidel rammelen, is dat middels een gentleman's agreement op te lossen.
    17 september 2023
    Mij lijkt dat Roglic vertrekt: die heeft niets over in zijn carrière om te winnen dan de tour nog, die hij ook bijna won. Ik twijfel er niet over dat hij ook elders in topvorm daar aan de start verschijnen kan.
    17 september 2023
    vergeet Tour de Suisse en Lombardije niet...
    17 september 2023
    Ik hoop dat Roglic blijft en in de Tour Vingegaard en Kuss als knechten krijgt ("le retour de l'ascenseur" zeggen de fransen').
    Volgens mij is Rogliç's beste kans de Tour te winnen gewoon met Vingegaard naar de tour gaan en daar het ploegenspel spelen. Vingegaard is zo'n lieve jongen, die is best bereid een aanval van Rogliç te verdedigen. Iedereen gaat er nu van uit dat Vingegaard 10% sterker is als Rogliç, maar volgens mij valt dat best mee en bovendien is Roglic goed in boni's smokkelen. Gaat Rogliç naar een ander team dan verliest hij de beste omkadering in de sport op dit moment dus daar gaat hij niet echt op vooruit. Bovendien kan je beter mét dan tegen het Jumbo-blok rijden lijkt me.
    17 september 2023
    Primoz blijft.
    Eens met de hooligan. Bij tjv haalt hij een mega niveau. Vingo 10% beter is niet heiligmakend; als het parcours 15% beter ligt bij rog, heeft die een winstmarge van 5%.
    17 september 2023
    Eens met RV, Roglic vertrekt.
    18 september 2023
    Roglic wordt 35. Dit was zijn laatste kunstje
17 september 2023
Ik zou meer de vraag stellen of er nog wel goede ronderenners zijn?Buiten een Pogacar die nog niet in perfecte conditie aan de Tour begint . Het lijkt wel of monumenten belangrijker zijn! Wout, MVP, Evenepoel, Pogi. De enige ploegen die zich qua budget kunnen meten zijn Ineos, rampzalige ronderenners en UAE, blessure Pogi. De rest lijkt het niet serieus te nemen . De verschillen zijn ook enorm groot.
Ik ben erg benieuwd wat de overheersing vd lakers en all blacks heeft gedaan. Auteur poneert dat overheersing binnen een sport slecht is voor die sport, maar kan het ook aandacht genereren? En zodoende sponsorwaarde verhogen? Op die wijze kan het wellicht iets toevoegen.
    17 september 2023
    Als overheersing betekent dat de concurrentie zich van te voren over geeft en met de pootjes omhoog gaat liggen is het inderdaad killing maar als overheersing zorgt voor inspiratie dan kan ook de rest zich verbeteren. Dat is toch waar topsport overgaat, beter worden, nog betere prestaties neer zetten?Budgetten zouden een probleem zijn, huh? hebben ze bij Ineos, UAE zoveel minder budget dan? In elke sport heb je op een bepaald moment iemand of een ploeg die beter is dan de rest, en dan is het aan de anderen om proberen nog beter te worden. Dat is waar topsport om gaat.
17 september 2023
Edit redactie: Thx aangepast
18 september 2023
Er zijn er hier die ook beweren dat REV snoept. Slaat ook nergens op.
Hahaha in één adem genoemd willen worden met de All Blacks. Gevreesd, bewonderd én vooral ook geliefd over de gehele wereld. Alleen dat laatste al zal Jumbo-Visma nog niet eens voor elkaar kunnen krijgen binnen alleen het wielrennen. Je mag best wat noten op je zang hebben als je zo presteert als Jumbo-Visma, maar dit soort uitspraken (wie ze dan ook gedaan mag hebben) zijn echt potsierlijk.
18 september 2023
Ik begrijp waar de verdenkingen vandaan komen .. er is 1 grote maar Jumbo Visma is de enige die niet als los zand als team rijd de grootste concurrenten maken er een zooitje van als je dat uae ziet rond rijden misschien evenveel talent maar als je deze Vuelta ziet en de tour is het tenenkrommend te veel energie verspillen in de verkeerde etappes dan rijd er weer een knecht weg op het verkeerde moment. Ineos neem de fiets wissel van g inde ronde van Italië verschrikkelijk en ga zo maar door..
19 september 2023
twee pagina's met reacties, dus opzet mooi geslaagd ;)
19 september 2023
In het begin van Jumbo gaf Merijn Zeeman aan dat hij de laatste 10% van een wielrenner toeschrijft aan mentale gesteldheid. Dit aspect wordt heel erg onbelicht, maar is in mijn ogen een van de grote winsten voor JV. Zoveel aspecten van den trainingen en een wedstrijd hebben zij over na gedacht. Dit geeft renners ongetwijfeld zoveel rust en vertrouwen. Er zijn daardoor zoveel minder randzaken om je druk over te maken. En als er dan iets is hameren zij erop dat dit op tafel mag komen. Ook al is het lelijk het mag open en bloot besproken worden. Dit is deze Vuelta in mijn ogen dus weer perfect aan gepakt. Dit was een onvoorspelbare situatie die niet was voorzien, maar direct open en bloot besproken. Renners en ploegleiding hadden allemaal inspraak. Ook de minder leuke/makkelijke meningen. Uiteindelijk stonden er drie glimmende renners op het podium. Het is dus niet ontploft in de ploeg wat makkelijk had kunnen gebeuren. UAE kreeg hun renners bijvoorbeeld niet op een lijn deze Vuelta. Dit is dus wederom knap gemanaged. In mijn ogen wordt er keer op keer bewezen dat er vooral echt goed leiderschap aan het roer staat. Ieder facet mag steeds ter discussie gesteld worden en er mogen dingen tot falen aan toe geprobeerd/verbeterd worden. Juist die open cultuur en structuur ga je echt niet snel ergens neerzetten, want juist veel leiders durven/kunnen dit niet.
17 september 2023
Kreukvrije, zoutloze en zonder enige eigen toevoeging gemaakte samenvatting van zo'n beetje alle berichten over ..., over wat eigenlijk? Zelfs een originele, zelf-bedachte vraag ontbreekt.
18 september 2023
Volgend jaar Wout van Aert, Kruijswijk of Kelderman voor Giro winst, Vingegaard de Tour en Roglic voor Vuelta nummer 4.
18 september 2023
Het zou dan nu eens tijd worden dat TJV Nederlandse top ronderenners gaat maken zoals ze dat met Buitenlandse renners blijkbaar wel kunnen, we gaan het op dit punt zelfs van Belgie verliezen
18 september 2023
Welke vragen roept het op @Raymond ? Hij haalt vervolgens alleen het verhaal van Jerome Pineau aan. Verder schrijf je dat TJV transparant is. Waar blijkt die transparantie uit ? Benieuwd hoe de zaak met Hessmann afgehandeld gaat worden. En wat cadeau's betreft, heeft Kuss deze Vuelta uiteindelijk in de schoot geworpen gekregen doordat er slechts 1 tijdrit in zat, de tegenstand van andere ploegen al vroeg op apengapen lag. Vingegaard had deze Vuelta zeker kunnen winnen en ook Roglic heeft de laatste bergetappes met de handrem erop moeten rijden. Het is Kuss gegund, maar TJV had vantevoren een plan met Roglic voor deze Vuelta en had daar gewoon aan moeten vasthouden. Roglic 4x keer de Vuelta gewonnen staat toch beter op het palmares. Nu wordt er gesproken over de Tour 2024 van Roglic, maar wie zegt dat Roglic nog in die positie komt een grote ronde te winnen.
17 september 2023
Voor wie wordt dit soort spookwielrennen georganiseerd ? Niet voor het publiek klaarblijkelijk.
18 september 2023
En er worden natuurlijk weer geen vragen gesteld over WF-lievelingetje Evenepoep.
17 september 2023
Waarom de drukte om wel of geen analyse? En wat de Telegraaf ermee van doen heeft ontgaat me ook. Tenzij er wordt bedoeld dat de T een top sportkatern heeft. Over doping insinuaties is de analist in dienst heel genuanceerd. Pineau is een Pino en hij somt nog even op wat TJV juist zo goed doet cq zich onderscheidt van de rest. Elke stap in het proces van presteren optimaliseren in het kwadraat.
    Mijn idee als reactie op je vraag: Omdat 'analyse' in de titel verward. Je verwacht dan nl een analyse: een grondig onderzoek naar een bepaalde vraagstelling. Er volgt een samenvatting. Dat valt tegen bij de gemiddelde volger hier die soms behoorlijk onderlegd is en zich wellicht onderschat en daardoor gekleineerd voelt.
    18 september 2023
    Lol. Stel je niet zo aan
    Ok
17 september 2023
Het zal over een aantal jaren wel helemaal duidelijk worden.. laatste tijd al wat puzzelsstukjes ( helaas ) duidelijk geworden icm de plaspillekes.. ik snap ook niet waarom je zoiets niet mag zegen. Heeft iedereen nu een plaat voor de kop? Kijk na het verleden en het heden.. einde roze bril
17 september 2023
Natuurlijk roept het vragen op. Drie renners van dezelfde ploeg op het eindpodium van dezelfde grote ronde is in de recente wielergeschiedenis niet voorgekomen, nadat ze al de andere twee rondes ook hebben gewonnen. Dit is een hardere dominantie dan US Postal en Sky, gecombineerd. Zeker gezien het feit van wat er paar weken geleden gebeurd is met een van de renners van deze ploeg. De belangrijkste kopman van een hyperdominante klassementsploeg in de grote rondes die doorbreekt en de beste van zijn generatie wordt uit het letterlijke niks? Komt me bekend voor. Waarbij het eerder bleek te gaan met heel dubieuze methodes.
    17 september 2023
    Alweer een heel zielige reactie vol met ongefundeerde verdachtmakingen van iemand die maar weer aantoont ho
    17 september 2023
    (Vervolg) hoe zielig hij is.
    17 september 2023
    eens
    18 september 2023
    Bij dominantie van een renner of een team komen er altijd kakkerlakken onder de tegels vandaan met dopingbeschuldigingen, zonder ook maar een spoor van bewijs daar bij aan te leveren. Zo jammer.

Geef een reactie