Oppermachtig optreden Jumbo-Visma in Vuelta a España roept vragen op
foto: Cor Vos
Raymond Kerckhoffs dinsdag 19 september 2023 om 13:15

Oppermachtig optreden Jumbo-Visma in Vuelta a España roept vragen op

Analyse Het is medio augustus 2019 wanneer Richard Plugge de komst van Tom Dumoulin als dé nieuwe klassementsrenner naar Jumbo-Visma bevestigt. Met het driemanschap Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin wil de Nederlandse ploeg de strijd aangaan met INEOS Grenadiers dat tot op dat moment met onder anderen Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal extreem dominant is in de grote rondes.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De aanpak van het Britse keurkorps om met meerdere kopmannen in de Tour de France de strijd aan te gaan spreekt teammanager Plugge aan. INEOS Grenadiers in de Tour verslaan wordt de grote ambitie van zijn ploeg, maar de Nederlandse ploeg kijkt dan zelfs al verder. “Onze doelstelling is niet alleen de Tour winnen. Wij willen vanaf de komende Vuelta in iedere grote ronde om de eindzege mee doen”, zegt Plugge in een interview op 18 augustus in het hoofdkwartier van Jumbo Supermarkten in Veghel.

Vier jaar en een maand later slaagt Jumbo-Visma in de opdracht om in één jaar alle drie de grote rondes te winnen. Met drie verschillende winnaars, en in de derde van de drie grote rondes ook nog eens met een compleet eindpodium. Dit past in het streven dat de ploeg sinds hun eerste Tour de France-zege in 2022 hardop uitspreekt. Jumbo-Visma wil niet alleen grote rondes winnen. Het wil tot en met 2030 sportgeschiedenis schrijven en in één adem genoemd worden met historische sportclubs zoals rugbygrootmacht All Blacks en de basketballers van de LA Lakers in hun gouden jaren.

Sepp Kuss en Jonas Vingegaard in de Vuelta – foto: Cor Vos

Je zou dergelijke uitspraken als Hollandse branie kunnen betitelen. Er zijn zoveel wielerploegen die enkele malen een grote ronde of jarenlang bepaalde klassiekers hebben gewonnen. Tot dusver lijkt het echter geen grootspraak van Plugge, Merijn Zeeman en co. Ze maken hun woorden ook waar. Jumbo-Visma is bezig met het schrijven van geschiedenis. Nooit eerder won een team de drie grote rondes in een jaar.

Al was dat tot 1995 vrijwel onmogelijk omdat de Vuelta toen in april direct voor de Giro plaatsvond. Maar het is ook sinds 1966 niet meer voor gekomen dat een ploeg het hele podium van een grote ronde claimt, zoals nu in de Vuelta is gebeurd. In 1966 eindigde het Spaanse Kas-Kaskol de Vuelta met liefst zes renners bij de eerste zeven, waaronder alle podiumplekken. Al was de Vuelta in die jaren vooral een Spaanse aangelegenheid.

Niet met het in 2019 gepresenteerde trio Roglic-Kruijswijk-Dumoulin bestormt geel-zwart de wielerhemel, maar het drietal Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Sepp Kuss draagt het vaandel in dit succesverhaal. Drie renners die als bescheiden talenten werden binnengehaald en die zich onder de begeleiding van Jumbo-Visma sterk hebben ontwikkeld.

In de afgelopen Vuelta werden alle concurrenten tot figuranten gedegradeerd. In de twee koninginnenritten, met aankomsten op de Col du Tourmalet en Alto de l’Angliru, wist Jumbo-Visma het hele podium te veroveren en verstevigde zodanig ook de eerste drie plekken in het klassement. De enige discussie die er nog werd gevoerd was die of de rode leiderstrui van Sepp Kuss, veroverd dankzij zijn aanwezigheid in een vroege vlucht, aangevallen mocht worden door kopmannen Vingegaard en Roglic.

Richard Plugge en Jonas Vingegaard – foto: Cor Vos

Er is een ongeschreven regel in de wielersport: een ploegmaat val je nooit aan. Hoe Jumbo-Visma in deze situatie is gekomen, is uniek. Dat er twijfels waren hoe je dit verder moet uitspelen is logisch. Je kunt echter nooit stellen dat de Vuelta-zege aan Kuss gegeven is. De ploeg en hij hebben deze situatie op een bijzonder knappe manier weten te creëren.

Hoewel de ploegleiding keer op keer naar hun hashtag #SamenWinnen wees, is het proces om Kuss als eindwinnaar uit te spelen intern niet rimpelloos verlopen. Kuss is de meesterknecht die een enorme gunfactor heeft opgebouwd. De Vuelta a España winnen is echter veel meer dan alleen een mooie overwinning. Deze eindzege maakt een carrière en zorgt naast de premies ook voor gigantische jaarcontracten in de toekomst.

Primoz Roglic had moeite met het besluit om Kuss niet aan te vallen. Begrijpelijk, want de Sloveen had zijn vierde Vuelta kunnen winnen en hiermee recordhouder met Robert Heras kunnen worden. Het zal bij hem gaan knagen wanneer hij volgend jaar in de Tour de France opnieuw gevangen kan komen te zitten in de ploegtactiek. Zijn grote streven is immers om de drie grote rondes in zijn loopbaan te winnen. Bij vrijwel alle andere ploegen kan de Sloveen alleen het kopmanschap in de Tour dragen en op de volledige steun van een ploeg rekenen. Diverse WorldTeams hebben de afgelopen periode dan ook bij zijn manager op de deur geklopt.

Primoz Roglic wint de Giro d’Italia – foto: Cor Vos

Persoonlijk moet ik zeggen dat ik liever de sterkste zie winnen dan degene die via een lange vlucht enigszins toevallig in de leiderstrui is gekomen. Zoals ik er ook moeite mee heb dat Wout van Aert een klassieker van het kaliber Gent-Wevelgem aan ploegmaat Christophe Laporte schenkt. Hoe mooi de hashtag #SamenWinnen ook klinkt, en hoezeer Plugge ook roept dat dit in het dna van de ploeg zit, ik zie liever strijd dan cadeaus wanneer het om de hoofdprijzen in het seizoen gaat. Na de rit naar de Col du Tourmalet was de spanning van deze Vuelta dan ook grotendeels verdwenen.

Dat er vragen worden gesteld over de dominantie van Jumbo-Visma is logisch. Als één ploeg zo boven de rest uitsteekt, horen in een sport met een verleden als het wielrennen de alarmbellen af te gaan. De ongefundeerde uitspraken van oud-teammanager Jérôme Pineau over mechanische doping slaan daarentegen nergens op. Vragen stellen moet. Wanneer je echter wijst, moet je ook met bewijs komen.

Jumbo-Visma is een van de meest transparante ploegen van het peloton en hun visie contra dopinggebruik is sinds het Blanco-tijdperk na Rabobank duidelijk. Qua wetenschappelijke aanpak op het gebied voeding, hoogtestages, materiaal, trainingsaanpak en scouting lopen zij inmiddels voorop. Maar, dat je zelfs binnen een ploeg niet alles kunt controleren blijkt uit het feit dat hun renner Michel Hessmann onlangs positief testte op een vochtafdrijvend middel.

De winnende Tour-ploeg van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

In deze Vuelta a España had de concurrentie moeten komen van de jonge supertalenten Remco Evenepoel (23) en Juan Ayuso (21), maar beiden hebben tegenover vorig jaar niet de stap gezet waarop iedereen stiekem rekende. Jumbo-Visma kon ook nu weer de ploeg in de breedte als sloophamer inzetten om hun belangrijkste concurrent af te matten. In de Tour brak Tadej Pogacar door het dagenlang collectief hard maken van de koers door de Nederlandse ploeg; in deze Vuelta bekocht Evenepoel in de rit naar de Col du Tourmalet alle eerdere inspanningen.

Dit seizoen, en zeker deze Vuelta, is mooi voor de geschiedenisboeken. Het is echter de vraag of de wielersport hiermee is gediend. Eén ploeg die alles wint en onderling de prijzen verdeelt is niet bevorderlijk voor de aantrekkelijkheid van de sport. Na deze vernedering strooide Plugge extra zout in de wonden van alle andere ploegen door zaterdagmiddag al te roepen dat Jumbo-Visma al volop bezig is om te kijken wat allemaal nog beter kan richting de toekomst.

Een toekomst die UCI-voorzitter David Lappartient misschien wel heel anders ziet. In een interview met WielerFlits gaf hij vorig jaar al aan te onderzoeken of er niet een ander systeem in de WorldTour moet komen waardoor de rijkere ploegen niet te overheersend in de competitie worden. Een draftsysteem dat in de Amerikaanse grote competities (zoals in de NBA en NFL, red.) wordt gehanteerd, is door de zegereeks van Jumbo-Visma misschien een belangrijke stap dichterbij gekomen.

 
106 Reacties
Sorteer op:
17 september 2023
Je haalt een journalist wel uit Telegraaf, maar je haalt de Telegraaf niet uit de journalist.
    17 september 2023
    Edit redactie: Cochise voor de zoveelste keer: niet doen!
    17 september 2023
    Precies mijn gedachte. Misschien is het Open-Deur-Week ?
    17 september 2023
    Best een redelijke kijk van zaken op het gebeuren. Valt niet zoveel op af te dingen. Behalve dat RK niet de vragen formuleert die het volgens hem oproept. Man en paard.
17 september 2023
Beetje teleurgesteld na het lezen van dit stuk dat wordt gebracht als een analyse. Dekt de lading m.i. niet. Een analyse vergt een systematisch onderzoek van een probleem of situatie, waarbij dat grondig ontleed wordt. Nu blijft het bij wat (soms vage) issues, die allemaal al lang zijn voorbij gekomen. En welke vragen het dan oproept wordt al helemaal niet aangegeven.
    17 september 2023
    Ik ben blij dat ik deze reactie nog even snel heb kunnen lezen voordat hij wordt verwijderd.
    17 september 2023
    Edit redactie: niet doen.
    Eens met bert. Geen diepte, alleen een opsomming van gedachten die leven in de media. Beetje een echo-kamer.
    Overigens is dat mijnerzijds geen kritiek op het stuk of de schrijver, als dit ook vooraf het doel was: het is best een prima samenvatting
    18 september 2023
    Shit nu weet ik niet meer op wie zijn tenen ik heb gestaan.
Het woord 'cadeau' is weer gevallen. Totaal niet mee eens. Ik mis daarbij de uiteenzetting van het dilemma waarin wielrennen verkeerd: is het een teamsport of een individuele sport? Is een voorzet in een championsleague finale een cadeau aan de spits? Daarnaast zou ik graag weten hoe de schrijver weet dat roglic moeite had met de beschreven benadering. Ook daar zou ik meer en diepgaander over willen lezen.
    17 september 2023
    Precies dat. Niks geen cadeau. Lange termijn visie. Indrukwekkend hoe ze dat bij JV klaarspelen dat moet gezegd.
    18 september 2023
    Onderschatting van de concurrentie in etappe 6 door hem 3 min te laten pakken in GC. Vanaf dan had TJV alle troefkaarten in handen.
    18 september 2023
    Zonder die vlucht en het inhouden van de 2 anderen wint Kuss nooit. In mijn ogen is dit een juiste uitspraak, maar ik gun het Kuss wel enorm.
17 september 2023
Je kan heel moeilijk gaan doen over de dominantie. Maar uiteindelijk zijn het 2 van de 3 beste ronde renners. Enkel Kuss die bevestigd is een verassing. De tegenstand is niet aanwezig. Evenepoel faalt in de opdracht en Ayuso is nog aan het groeien. De rest van de tegenstand is niet aan de start of gevallen.
    17 september 2023
    Verassing, rip Kuss?
    18 september 2023
    Wie is 'de rest van de tegenstand'? Pogacar is toch de enige die er niet was. Je hebt nog de Yates broertjes, maar ook zij komen vaak altijd ruim te kort. Veder heb je Mas, Rodriguez, Bilbao, Hindley, Gaudu, O'Conner, Ayuso, Landa, Vlasov, Evenepoel, Almeida en Carapaz. Maar zijn eigenlijk ook allemaal geen potentiële winnaars (op Remco na). Ben benieuwd wie jij allemaal als echte tegenstand ziet Henk.
    19 september 2023
    Een Thomas deed in de giro toch lekker mee maar reedt nu nog geen deuk in een pak boter. En Bernal is nog steeds herstellende. Of hij ooit terug komt op niveau is nog maar de vraag.
17 september 2023
Waar is hier precies de analyse? Het is zoals gebruikelijk bij RK weer een opiniestuk, met analyses heeft dit schrijfsel weinig te maken. De stelling dat "vragen stellen moet" lijkt ook alleen van toepassing op de wielersport: daar zijn grootse prestaties verdacht, in andere sporten nooit. En dat terwijl de schrijver notabene aangeeft hoe transparant er gewerkt wordt! En de sport een van de meest gecontroleerde sporten is. Bovendien resulteert "vragen stellen" in de praktijk doorgaans tot ongegronde verdachtmakingen.
    Interessant david. Ik vraag mij af hoe buitengewone prestaties in andere sporten worden beschouwd. Ene f bol loopt als een malle. Vragen iemand?
    19 september 2023
    Naar aanleiding van dat "nooit". Ik kan me nog herinneren dat Cédric Pioline een keer zei dat als een tennisspeler na een lange ralley gewoon weer okselfris aan de opslag staat, je er de klok op gelijk kunt zetten dat er iets niet klopt.
17 september 2023
"Een draftsysteem dat in de Amerikaanse grote competities (zoals in de NBA en NFL, red.) wordt gehanteerd, is door de zegereeks van Jumbo-Visma misschien een belangrijke stap dichterbij gekomen." Wie had wielrenners als Roglic, Kuss en Vingegaard boven Jumbo-Visma gedraft? Het knappe van Jumbo-Visma is nou juist dat ze regelmatig potentiele wereldtoppers vinden waar tot dan toe overheen was gekeken (voor wat voor een reden dan ook).
    18 september 2023
    De hoofdlijn hoe zo'n drafstsysteem werkt kan ik wel volgen, maar de extra details vind ik maar wat vreemd precies maar dat is omdat ik me er niet echt in heb verdiept natuurlijk. Maar in Amerika zijn de sporten (waarbij dat systeem bestaat) een ding op school (middelbaar niveau, unif, ...) dus je hebt een grote gelijksoortige basis waaruit mensen doorstromen, op WT niveau is het internationaal dus dan zou je wereldwijd moeten herverdelen en dat is toch totaal kansloos? Daarom dat ik niet begrijp waarom sommigen hier (jij niet Ghostwriter) verwijzen naar Europa en de juridische beperking omdat we allemaal afzonderlijke landen zijn. Want er zijn evengoed teams uit Isreal, Kazachstan, Engeland, de Verenigde staten, die hebben zelf niets met onze overkoepelde wetten vanuit de EU...
17 september 2023
Jaloezie bij ploegleiders, supporters, media en sommige renners. Niets menselijks is de wielersport vreemd. Maar de historische prestatie van JV dreigt hierdoor te worden overschaduwd en dat is precies de bedoeling van al die fronsende wenkbrauwen. En ondertussen mag Evenepoel ons wijsmaken dat de bergtruj voor hem een hoofdprijs is. Geen woord van dankbaarheid richting JV die geen zin hadden zich druk te maken over dat truitje.
    17 september 2023
    Prachtig al die analisten die alles schijnen te weten. De enigste die bepaald wat er gaat gebeuren is de ploegleiding en de renners. Ik ben heel trots dat deze ploeg geschiedenis heeft geschreven. Drie renners op het podium en 3 rondes gewonnen. En maken jullie geen zorgen over Primoz die blijft gewoon bij Jumbo/Visma. Bedankt voor deze 3 spannende weken.
    Walgelijk hoe jij Remco betrekt in deze discussie. Haters gonna hate zelf in hun moment van glorie... Geniet nu toch eens van het huzarenstukje. Hollandse haat voor Remco
    17 september 2023
    Tony, de leukste?
    17 september 2023
    Ja, bij US Postal was het idem dito. Konden geenszins in de schaduw staan bij de prestaties van TJV.
17 september 2023
Het is inmiddels kraakhelder dat de ploeg de renners ‘maakt’, precies zoals bij SKY die baanwielrenners, flandriens en snelwandelaars tot tourwinnaars om wist te katten. Volgens mij bedonderen ze niks maar lopen ze simpelweg voor qua onderzoek, toewijding en praktische uitvoering. Reuze knap maar het kost ze natuurlijk wel de sympathie card, volkomen.
    17 september 2023
    Ja, plausibel en wellicht zelfs kraakhelder. Maar zouden ketonen geen rol spelen in het geheel? Vreemd dat ik je daar dan niet over hoor, of is dat slechts een verwaarloosbare factor?
    17 september 2023
    Ketonen gebruik is een centenkwestie. Dan hebben UAE en Ineos een nog grotere pot met toverdrank tot hun beschikking. Los van het morele aspect, sommige ploegen doen het niet omdat ze het onverantwoord vinden. Vingegaard slikt ze ook niet trouwens.
    17 september 2023
    Je moet ook weten hoe je Ketonen, hoogtestages etc. moet inzetten en bij wie. Simpelweg renner X op een bergtop neerzetten en er een flesje Ketonaid inmikken levert je geen GT winst op.
    17 september 2023
    En TJV heeft Asker Jeukendrup in dienst. Met zo'n naam moet t wel goed zitten.
    17 september 2023
    Uitgekiende voeding, hoogtestages en veul, heel veul coaching! En TJV gaat analyseren, want het schijnt beter te kunnen / moeten.
    18 september 2023
    @Raul Alcala: waar staat dat, want het boek het Plan beweert anders.
    18 september 2023
    ‘ Vingy vreet geen nepsuikers ‘ is zoiets dat hier organisch onstaan is en achter zichzelf aanrent. Hoe en waar is dit ontstaan? Volgens mij vreet ie ze namelijk wel, en veel ook.
17 september 2023
Zo gek vind ik die 1-2-3 niet dit jaar. Evenepoel is een waanzinnig talent, maar kraakt regelmatig in het hooggebergte. Of hij groeit de komende jaren nog flink of hij komt erachter dat hij meer voor het middengebergte en de Ardennen is weggelegd. Ayuso is nog piepjong. Die komt echt wel bovendrijven. Op die leeftijd moest Vingegaard het doen met een 9de plaats in de Le Triptyque des Monts et Chateaux. Verder is het recept van Jumbo-Visma bekend. Ze trekken een aantal jonge renners die enorm goed testen. Jonge renners met onder andere een uitzonderlijke VO₂max. Vervolgens kijken ze wie de instelling heeft om voor de sport te leven en daadwerkelijk een kampioen te worden. Een hele stoot wetenschappers min/maxt de trainingshoeveelheid en de voeding. Gezien hun financiële middelen kunnen ze daarnaast een pak ervaren krachten aantrekken die het al bewezen hebben. Tadaa je hebt een topteam.
"Primoz Roglic had moeite met het besluit om Kuss niet aan te vallen." Ik ben nog steeds benieuwd waar dit vandaan komt. Hij had zelf ook graag willen winnen (zoals hij zei), maar dat is wat anders.
17 september 2023
@Raymond Kerckhoffs, ik zag het artikel net op Facebook staan en ik zie dat je daar persoonlijk reageert op reacties. Wat maakt dat je dat hier nooit doet? Ben benieuwd wat het verschil is.
17 september 2023
Uiteindelijk gaat het ook gewoon een keer intern voor wrijving zorgen. Deze Vuelta was bij momenten al een wat vreemd schouwspel. Roglic was naar hier gekomen om zijn 2de grote ronde te winnen in 1 seizoen. Dat blijft toch nog steeds enkel weggelegd voor de happy few. Vingegaard had hier evengoed dat huzarenstukje kunnen volbrengen, al lijkt die er minder moeite mee te hebben. En met Kuss heb je dan nog zowat de meest onbaatzuchtige meesterknecht in de wielergeschiedenis, zo bestaan er geen 2. Maar dat niet ieder zijn eigen ambities hier heeft kunnen waarmaken, lijkt mij duidelijk. Een Vuelta is toch ook nog andere koek dan een Gent-Wevelgem om intern weg te geven. En wat als je Roglic volgend jaar weer moet weghouden van de Tour? Verder inderdaad Evenepoel en Ayuso die niet voor de beloofde strijd hebben kunnen zorgen, daarin hebben ze gewoon zelf gefaald. Maar wie ik nog harder vind falen als team, is Ineos. Dat blijft gewoon de rijkste ploeg en waar je hen als waardig opponent zou moeten beschouwen voor TJV, konden ze enkel in de Giro weerwerk bieden. UAE leunt nu het dichtste aan bij die Gelen, maar zijn toch minder een gestructureerd front, net zoals hun grote kopman Pogacar er niet de man naar is om in een strak keurslijf te worden gestopt. Toch een andere filosofie daar. Dus persoonlijk denk ik eerder dat de dreiging voor hun suprematie van binnenuit komt. Hoe hou je iedereen tevree? Al moet ik toegeven dat ik hun seizoen 2022 als uitzonderlijk zag, en blijken ze dit jaar gewoon nóg beter te doen. Dus wie weet tot wat blijken ze in staat?
    18 september 2023
    Sowieso gaat Jumbo terug zakken qua dominantie, andere ploegen gaan de zaken waar ze nu voorsprong in hebben bijbenen. De groep die nu bijeenhangt gaat veranderen door nieuwkomers en de bijhorende nieuwe dynamiek. Dat is een wetmatigheid in de sport, je hebt een opkomst, een vasthouden van het momentum en dan het dalen tot ?? Maar sowieso door de contractverlengingen gaan ze nog wel een jaar of twee denk ik dominant blijven, iets minder dan dit jaar maar wel overal in staat om te winnen.
17 september 2023
Tuurlijk roept een dergelijke teamprestatie wereldwijd vragen op. Dat is nooit anders geweest. Omdat het een Nederlandse ploeg betreft, ligt het hier dit keer (begrijpelijk) wat anders. Of er stront aan de knikker is, weten we misschien pas over een jaar of tien. Dominantie in de sport is nooit leuk. Een oplossing is vanwege de commerciële belangen best lastig.
18 september 2023
Ach, ik heb er gewoon van genoten en blijf dat doen! Net zoals ik van Lance Armstrong, Michael Boogerd, Erik Dekker, Thomas Dekker, Michael Rasmussen, Denis Menchov, Alberti Contador, de Schlecks, de Sky-train en van Pogacar heb genoten. Ik kan wel elke keer de moraalridder willen uithangen, maar uiteindelijk wil ik gewoon wielerspektakel zien!
    18 september 2023
    Dan had je deze Vuelta best pech. De laatste etappe was wel leuk.
18 september 2023
Het draft systeem in de NFL, NHL and NBA in de VS is voornamelijk voor college athletes die prof willen worden. Dat is niet van toepassing in het wielrennen. Ook is het geen oplossing voor transfers van van de beste renners naar de teams met het grootste budget. Een betere oplossing is wellicht een salary cap voor het renners budget (niet voor het totale budget), hetzelfde voor elk team. En een bijdrage aan het algemene prijzengeld gebaseerd op het totale team budget.
17 september 2023
Dat Draft systeem kan alleen in gesloten competities, is een uniek Amerikaans model dat nergens anders wordt toegepast. Heel vaak als optie genoemd voor bv voetbal en daar net zo kansloos qua haalbaarheid als bij het wielrennen. Voor de rest deel ik Raymond zijn opvatting over het schenken van deze eindoverwinning ipv er echt om strijden. Zie ik het dilemma, met name voor Roglic maar de realiteit is dat hij alleen maar kan overstappen naar INEOS om de enige kopman te zijn voor de Tour met een team dat in de buurt kan komen van TJV en UAE qua kracht. Probleem lijkt me dat INEOS redelijk worstelt, met 50 mln wat er wordt ingestopt is het rendement laag. Daar zijn structurele problemen wat een overstap al minder aantrekkelijk maakt.
17 september 2023
"Maar welke vragen roept dit op dan?" Ik zie ze niet, afgezien van de woorden van Pineau. En of de wielersport hiermee is gediend... Als je kijkt naar de lineup zou het misschien juist vragen oproepen als de uitslag veel anders geworden was. Roglic en Vingegaard zijn (samen met Pogacar) simpelweg het beste wat er momenteel rond rijdt op grote ronde gebied. En Kuss staat algemeen bekend als de best klimmende knecht van het peloton. Hadden we iets anders van Mas verwacht? Ik niet, die fietst naar vermogen en is gewoon een nette top-5 kandidaat, maar ook niet meer dan dat. Ayuso? Die jongen is 20 of 21, en nog niet op het niveau van Roglic en Vingegaard. Als de Vuelta bij mij al vragen oproept, dan zitten ze eerlijk gezegd niet aan de TJV-kant. Maar eerder bij Evenepoel. Die namelijk niet heeft weten te bevestigen als grote ronderenner dit jaar. Die een inzinking heeft gehad waar heel veel vraagtekens omheen staan. En waarbij we ook nog altijd niet weten wat hij nu ECHT waard is in een derde week van een grote ronde tegen de absolute wereldtop in het rondewerk.
    17 september 2023
    Er is letter een renner van TJV betrapt op doping dit jaar, ze winnen alle grote rondes en bijna alle kleinere rondjes in een sport met een bepaalde geschiedenis en nog zouden mensen geen vragen mogen stellen :-)
    17 september 2023
    *letterlijk
    17 september 2023
    #howcanImakethisaboutEvenepoel
17 september 2023
Ach ja, hoe vaak hebben we dit niet in het schaatsen gehoord, een clean sweep en dan is er niets meer aan........ Het is aan de concurrentie om de uitdaging op te pakken en dat zal ook gaan gebeuren. Anderen kunnen zich ook verbeteren, proberen te doen wat Jumbo doet. Moeten ze dan maar niet beter worden omdat 1,2,3 worden niet mag? Sorry maar die redenering snap ik niet. Ze doen de dingen beter dan de rest (en ik ga er heel voorzichtig vanuit dat het eerlijk gebeurd) dan moet de rest ook maar beter worden. Evenepoel met SQ, Ayuso bij UAE, Uijdebroeks bij Bora zij zullen de uitdaging op moeten nemen. Als ze dat niet doen, dan wordt het inderdaad saai. Maar kan je dat aan de besten verwijten of aan de concurrenten die niet beter worden. Ik noem het voorbeeld van Shani Davis nog een keer, hij nam Wennemars als inspiratie om beter te worden. Je kan moeilijk vragen aan degenen die winnen om minder goed te worden, wel aan degenen die daaronder staan om beter te worden.
17 september 2023
Nou Alfred dat was mij nog niet eerder opgevallen, maar nu zie ik het opeens, je hebt gelijk
18 september 2023
Wat levert een draftsysteem op? De renners die nu op het podium staan, waren bij de overige ploegen niet eens op de radar toen ze bij Jumbo-visma kwamen.
    18 september 2023
    Ik weet nog dat Roglic kon kiezen uit meerdere teams. Maar dat jumbo het slagvaardigst was met een goed verhaal (die ze ook waar hebben gemaakt). Ik het zelf Kuss zien rijden in de ronde van Utah. Op het moment dat ik een wielervriend wilde sms'en dat ik een toprenner had ontdekt, kreeg ik van hem het bericht of de tour of Utah aan het kijken was ivm groot Amerikaans klimtalent. Na deze rond was jumbo inderdaad snel met handelen. Mijn punt is dat ik mezelf niet overschat en dat ik denk dat Vincent Bijlow ook had kunnen zien dat Kuss een aanwinst was voor elke wielrenploeg. Vingegaard is gewoon goed gescout. Daar heeft iemand heel goed werk geleverd. Draft is onzin. In Europa is er een heel ander schoolsysteem, dus het lijkt mij onmogelijk om dat op korte termijn te organiseren. Trouwens Jumbo-Visma was geen rijk team. Maar hebben zichzelf rijk gemaakt door goed beleid (en Ketonen).
    Je weet dat kuss al bij jumbo reed tijdens zijn utah-strike?
    18 september 2023
    Niet in 2017... toen viel hij ook al op en reed hij nog bij Rally
    19 september 2023
    Zijn ronde van Utah in 2017 was niet ontzettend bijzonder qua uitslagen.
18 september 2023
Veel woorden, weinig zeggen….
17 september 2023
Interessant idee, maar volgens mij gaat een draft systeem in Europa nooit juridisch van de grond kunnen komen. Maar, wellicht zijn er mensen die juridisch beter onderlegt zijn en dit kunnen ontkennen of bevestigen.
    17 september 2023
    Het kan in de VS vanwege 2 redenen, de perfecte aansluiting van College sport naar de proftak toe. En de 2e, veruit de belangrijkste: De VS is 1 land, en dus 1 juridische grondslag. Kansloos dus hier tenzij de EU echt een superstaat wordt en dat gaat nooit gebeuren.
    Wie wil er evt een draft? Zwakkere teams. Wie zijn de baas? Sterkere teams.
    Daarnaast vind ik een draft een erg gekunstelde manier om gelijkheid te creeeren, waar sport helemaal niet om gelijkheid gaat maar om het maken van verschil.
17 september 2023
Inderdaad veel vragen , het gekke is wel dat ik bij Kuss, Vingegaard en Roglic geen enkel wantrouwen heb.
    17 september 2023
    Want het zijn alledrie aardige en oprechte kerels met daarbij ook nog zulke onschuldige koppies. Schier onmogelijk dat we hier met valsspelers te maken hebben.
    18 september 2023
    Alfred Issendorf 17 SEPTEMBER 2023: Wielrennen is een zeer katholieke sport...
17 september 2023
Je zegt "ik zie liever strijd dan cadeaus wanneer het om de hoofdprijzen in het seizoen gaat." Maar wanneer de strijd vanuit de competitie niet komt, is die er niet. Laporte kreeg het niet cadeau, hij was bij de beste 2 in koers. En dat heeft hij zelf afgedwongen, niet op het moment dat hij zijn wiel eerder over de finish duwde, maar toen alle tegenstand niet mee kon met hem, én Wout.
17 september 2023
Leuk en aardig zo'n draftsysteem, maar afgezien van de gebrekkige haalbaarheid stonden de ploegen ook niet massaal in de rij voor Roglic, Kuss en Vingegaard. Die zijn vooral bij Jumbo-Visma hard gaan rijden.

Geef een reactie