Onderzoekers: “Maffia zat achter uitsluiting Pantani in Giro van 1999”

dinsdag 15 maart 2016 om 14:30
Onderzoekers: “Maffia zat achter uitsluiting Pantani in Giro van 1999”

Marco Pantani - Foto: Sirotti

De Napolitaanse maffia heeft ervoor gezorgd dat Marco Pantani uit de Giro d’Italia van 1999 werd gezet. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat het openbaar ministerie in Forli heeft laten uitvoeren, schrijft Gazzetta dello Sport. Omdat de zaak inmiddels is verjaard, zal er echter niemand strafrechtelijk vervolgd worden.

Vorig jaar sijpelden er al berichten door dat leden van de Camorra (Napolitaanse maffia, red) grote sommen geld hadden gezet op de concurrenten van Pantani. Een overwinning van het Olifantje wilden ze daarom koste wat het kost voorkomen. De onderzoekers concluderen dat artsen bloedmonsters hebben vervalst, zodat de hematocrietwaarde van Pantani boven de 50 uitkwam. Als gevolg daarvan werd de renner op de voorlaatste dag in de leiderstrui uit de Giro gezet.

Het balletje kwam aan het rollen toen clanlid Renato Vallanzasca in zijn biografie aangaf dat de maffia de drijvende kracht was geweest achter de uitsluiting van Pantani. Die lezing werd bevestigd door afgeluisterde telefoongesprekken en bekentenissen van enkele betrokkenen.

“We liepen het risico om miljoenen te verliezen en failliet te gaan als Pantani de Giro zou winnen”, biechtte Camorra-lid Augusto La Torre op. “De clan heeft contact gelegd met de personen die de controles uitvoerden. Van bedreigingen is nooit sprake geweest, het was pure corruptie.”

Moeder Pantani: “Hij heeft zijn waardigheid terug”
De moeder van Pantani, die de zaak nooit heeft willen laten rusten, ziet de resultaten als een vorm van eerherstel voor haar in 2004 overleden zoon. “Eindelijk heeft iemand goed werk geleverd. We krijgen er Marco niet mee terug, maar hij heeft wel zijn waardigheid teruggekregen. Natuurlijk doen deze woorden pijn. Het bevestigt wat Marco altijd heeft gezegd. Ik ben erin geluisd.”

Nu het OM de verantwoordelijken niet strafrechtelijk aan kan pakken, rest de vraag of de zaak nog een vervolg krijgt. Een gang naar de sportrechtbank of burgerrechter behoort voor de familie nog tot de mogelijkheden.

Dit artikel delen:

34 Reacties

achtpuntzes 15 maart 2016 om 14:33

komen jullie hier nu alweer mee? daarnaast is dit gewoon grote onzin. het doel is om Pantani zo veel mogelijk te zuiveren om hem tot het eind der tijden als held te kunnen vereren.
arme Pantani. heeft nooit gebruikt, maar is altijd geflikt. en of dat nog niet genoeg is hebben ze hem onder dwang een overdosis coke laten snuiven. het bewijs daarvan kwam van een wc-pot. hoe verzinnen ze het.

Dr. Logic 15 maart 2016 om 14:34

Bizar verhaal indien waar uiteraard. Maar om nou aan te nemen dat ie dat jaar clean rondreed gaat ook wat ver

vinnievidefietsen 15 maart 2016 om 14:36

Als dit waar is zeg… absurd zeg en ongelooflijk tegelijk. Ik kan het me nog goed herinneren. Niet dat hij niet heeft gebruikt destijds, maar de wijze waarop hij uit de Giro werd gezet, was vanaf het begin uiterst merkwaardig. En vanaf toen ging het langzaam bergafwaarts met El Elifante, triest verhaal met een nog triester einde…

kader 15 maart 2016 om 14:37

Op de voorlaatste dag uit de giro gezet worden… Vals spelen gebeurd in alle regionen.

Hakkie2 15 maart 2016 om 14:40

Dit bericht komt inderdaad regelmatig opduiken. Het is gewoon niet te controleren, omdat niemand dat aan de maffia gaat vragen. Dus het blijft voorlopig een verhaal zonder bewijs.

Maar goed, Pantani blijft natuurlijk een geweldige renner, een echt idool voor de Italianen. Mooi om te zien dat hij nog zo belangrijk is, zoveel jaar na zijn dood. Maar schoon reed hij natuurlijk niet (maar welke liefhebber kan dat nu wat schelen?).

klootje kriekeljon 15 maart 2016 om 14:56

Ze zeggen wel eens dat we in Nederland niet weten hoe met onze helden om te gaan. Toch ben ik blij dat het hier geen Italië is.

Wat 8.6 zegt.

tricoloor 15 maart 2016 om 15:05

@Hakkie2 Ik mag hopend dat het openbaar ministerie in Forli wel enige reden heeft om aan te nemen dat dit klopt (hoewel mijn vertrouwen in het rechtssysteem in Italië niet zo groot is).

achtpuntzes 15 maart 2016 om 15:16

als de vandendrieschjes italiaans zouden zijn geweest had de maffia de broer van Femke geflikt met zijn dopingschorsing, er voor gezorgd dat de brommer in de materiaalzone terecht was gekomen, en de rest van de familie gedwongen hebben om parkieten te gaan stelen. ;)

Hakkie2 15 maart 2016 om 15:23

@tricoloor: het is niet voor niets dat we normaal een rechter het onderzoek van een OM laten controleren. Dit was natuurlijk een onderzoek van iets wat verjaard is (zal wellicht niet zo grondig zijn geweest als een onderzoek om iemand achter de tralies te krijgen) en dit was natuurlijk de gewenste uitkomst. Daarnaast vraag ik me af wat ze nou echt konden onderzoeken, onder ede verhoren kan alleen een rechter. En zoals gezegd: met de maffia doe je niet even een geprek over wat ze wel en wat ze niet hebben gedaan.

horsm 15 maart 2016 om 15:35

… eeh…? Gazzetta is meestal wel betrouwbaar, en ook het openbaar ministerie zal heus wel bronnen hebben. Raar om dit meteen weg te wapperen.

achtpuntzes 15 maart 2016 om 15:36

@ horsm:
Gazetta betrouwbaar? haha, goeie grap.

Doomsday 15 maart 2016 om 15:42

Ik geloof ook nog steeds dat Armstrong erin is geluisd.

Dit maakt het alleen nog geen waarheid

horsm 15 maart 2016 om 16:08

@achtpuntzes, niet, dan?

achtpuntzes 15 maart 2016 om 16:10

@ horsm:
de sportuitslagen zullen best betrouwbaar zijn. voor de rest niet echt nee. overigens was het dezelfde gazette die met het wc-pot verhaal kwam over Pantani’s dood.

Kingstown 15 maart 2016 om 16:10

Misschien kan meneer 8.6 even zijn bewijzen overleggen waarom het onzin is.
De maffia bestaat niet en dat er gegokt wordt op wedstrijden is al helemaal een verzinsel. Uiteraard.

Hakkie2 15 maart 2016 om 16:19

Het maakt ook allemaal niet veel uit. Pantani leeft al niet meer. Heeft de ronde niet uit gereden dus kunnen ze ook niet meer uitroepen tot winnaar. Zijn drie etappes heeft hij gewoon gehouden (gek genoeg), dus hoeven ze niet terug te geven. En schoon reed hij ook niet. Net zo min als Gotti, Savoldelli, Simoni, Jalabert en Heras trouwens, die nu de top 5 vormen.

achtpuntzes 15 maart 2016 om 16:25

@ Kingstown:
ach, een autobiografie van een maffia-loopjongen vind ik nu ook weer niet echt bewijsmateriaal, en een telefoongesprek kan ik ook zo opnemen. en naar eigen zeggen was zijn hematocriet 'slechts' 47%, een waarde die je nu niet meer zal tegenkomen in het peloton.
wat ze in Italie menen te moeten doen moeten ze zelf weten, maar ik ga die bedrieger en junk echt niet postuum op een voetstuk plaatsen.

kader 15 maart 2016 om 16:25

@Hakkie2 niet verkeerd om kritisch te zijn, maar je (mag ik je zeggen?) praat alsof je het onderzoek zelf hebt gedaan.

Het zou fijn zijn als je de bronnen en bewijzen dan met ons deelt.

Ik (mening) vertrouw meer op de mensen die het onderzoek hebben gedaan.

(Gezien dit waarschijnlijk meer als een persoon is geweest, deze dichter op de bron zitten / zaten.

Hierboven worden zowel een biografie, als afgeluisterde telefoon gesprekken genoemd.)

sven241 15 maart 2016 om 16:28

Dit verhaal keert steeds terug, er zal dus wel iets van waarheid in zitten.

Hakkie2 15 maart 2016 om 16:34

@kader: ik ontken het verhaal helemaal niet, ik noem het alleen oncontroleerbaar. En ik zeg dat een OM normaal gesproken wordt gecontroleerd door een rechter, maar in dit geval niet omdat het verjaard is. Een OM zit er wel eens naast, anders was een rechter niet nodig.

Of ben je het niet eens met mijn opmerkingen dat Pantani waarschijnlijk niet schoon was?

Noud89 15 maart 2016 om 16:37

De vraag hier is helemaal niet of Pantani schoon reed of niet, want die kans is klein. De vraag is hoe het kan dat Pantani onder echt bizar verdachte omstandigheden opeens uit de Giro werd verwijderd. Dat dat onder impuls van de maffia was is inderdaad al vaker geroepen, maar nu komen onderzoekers van een rechtbank tot dezelfde conclusie.

Op Netflix staat een aardige docu waarin dit duidelijk terug komt, geen idee of ik een link mag plaatsen maar de naam is Pantani: The Accidental Death of a Cyclist.

Wellicht een docu die een vanuit een bepaald gedachtegoed is gemaakt, maar het geeft wel een beter beeld van het wielrennen van die tijd, en de mogelijke invloed van de maffia op het fietsen.

Hakkie2 15 maart 2016 om 16:41

Ik heb die docu inderdaad gezien. En ik geloof ook wel dat Pantani de dood in is gejaagd door journalisten e.d. die hem bleven achtervolgen. Een reden dat ik nu tegen die enorme anti-doping heksenjacht ben.

Maar of hij in dit geval geen positieve test had weet ik niet. En ook niet of de maffia hier wat mee te maken had. De held Pantani vrijspreken door de schurken van de maffia te beschuldigen is makkelijk, maar gewoon lastig te controleren.

achtpuntzes 15 maart 2016 om 16:43

@ noud:
dank voor het respecteren van mijn mening. ;)
edit; je hebt je post al veranderd zie ik. :)

klootje kriekeljon 15 maart 2016 om 16:48

Noud89,

Die heb ik gezien, mooie docu. Maar één groot eerbetoon en nergens kritisch. Helemaal in de sfeer van: arme Marco, het slachtoffer van omstandigheden. Nergens Marco, zelf verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes. Ook wordt zijn dood en het dopinggebruik summier besproken. Verder zijn er alleen mensen uit het 'kamp Pantani' aan het woord.
Op zich niets mis mee, want een duidelijk eerbetoon en op zich een hele fijne docu om te kijken.

Maar dat jij die documentaire als referentie aandraagt in dit topic is daarom erg opvallend. Want die documentaire is juist een bewijs van wat 8.6 beweert: er is een hele sterke stroming in Italië gaande die maar niets liever ziet dat elke smetje op het blazoen gezuiverd wordt.

Persoonlijk vind ik het erg jammer dat (anti-)helden als VDB en Pantani zo blind vereerd worden. Juist de feilbare kanten maken die mannen zo interessant. Juist het menselijke.. Maar goed, dat vind ik.

Polleke 15 maart 2016 om 16:51

De grootste leugen lijkt mij de hematocrietwaarde te zijn….Met 52 was je in die tijd echt niet overdreven geprepareerd en dat hadden ze de leider en volksheld wel door de vingers gezien.

Headlines

Materiaalzone

Populair