Oleg Tinkov stopt sponsoring wielerploeg na 2016

zaterdag 12 december 2015 om 21:23
Oleg Tinkov stopt sponsoring wielerploeg na 2016

Oleg Tinkov gaat zijn Tinkoff-ploeg na het aankomende seizoen verkopen. Dat heeft de steenrijke Russische zakenman verteld aan Cyclingnews. Tinkov sponsorde de van oorsprong Deense formatie met zijn bedrijf Tinkoff Bank, sinds halverwege het seizoen 2012. Later werd hij tevens eigenaar van de ploeg.

Tinkov laat weten teleurgesteld te zijn dat hij zo weinig wordt gesteund in zijn pogingen om het verdienmodel binnen de wielersport te veranderen. Ook zijn de commerciële doelen van zijn Tinkoff Bank behaald.

Teammanager Stefano Feltrin is al op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Als dat niet lukt, houdt de ploeg op te bestaan. Onder meer Girowinnaar Alberto Contador en wereldkampioen Peter Sagan moeten dan op zoek naar een nieuwe werkgever. Sagan en de Pool Rafal Majka zijn de enige twee renners die na 2016 nog een doorlopend contract hebben.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Orakel 12 december 2015 om 21:38

Benieuwd of het menens is, of slechts een manier om sterker te staan bij het onder druk zetten van met name ASO in de discussie over het verdelen van de winst die gemaakt wordt in (vooral) de Tour.

Edit: nieuwsbericht is inmiddels uitgebreid en het gaat inderdaad zoals verwacht over het verdienmodel. Afleidingsmanoeuvre. In 2016 verwacht ik onze Rus gewoon in zijn bekende rol binnen het wielrennen.

0
Verweggistan 12 december 2015 om 21:50

Zijn geld is op/weinig meer waard op dit moment.

0
Bertvd 12 december 2015 om 21:52

Dat zagen we echt niet aankomen…. Oh wacht

0
ah-ja 12 december 2015 om 21:53

Eerst zelf Saxo buitenkeilen en het dan zelf na een jaartje opgeven.

0
ah-ja 12 december 2015 om 21:54

Lefevre zal trouwens watertanden bij het nieuws dat Sagan in 17 mss vrij is

0
Othello 12 december 2015 om 21:55

Verkopen aan Riis:,)

0
Wim Kruithof 12 december 2015 om 22:03

Wat mij betreft uit dezelfde onbetrouwbare hoek als Contadors oneliners…

Persoonlijk heb ik zeer weinig met de ploeg, niet onder Riis’ bewind en nog veel minder onder de dictator. Prima als hij zich terugtrekt.

0
djoriana 12 december 2015 om 22:04

contador heeft al gezegd misschien niet mijn laatste jaar. zou dat uit het niets toch alonso opstaan?

0
MooieMario 12 december 2015 om 22:18

Jammer want ik mag Tinkov wel. Hij heeft goede ideeen om de sport een ander verdienmodel te geven en het is iemand met teksten en gevoel voor humor.

Misschien dat Alonso dit team wel overneemt. Dan heb je minder gedoe met licenties en kun je voortborduren op een sterke ploeg.

0
SolitaryShell 13 december 2015 om 00:22

Lefevere watertandt toch bij elke topper, vrij of niet vrij?

0
Covadonga 13 december 2015 om 01:18

Het zou jammer zijn als deze markante persoonlijkheid met zijn zakken met geld de wielersport verlaat. Maar eerst zien dan geloven.

0
NDI22 13 december 2015 om 01:22

Dat is jammer. Dit artikel doet het hele verhaal een beetje te kort. Tinkov is uitgesproken, gek, maar heeft wel geweldige ideen. Deze man is een self made miljardair, zonder gespreid bed bij geboorte of bloed aan zijn handen. Hadden ze bij de UCI/ASO maar een klein beetje geluisterd.

0
Leukefans 13 december 2015 om 04:47

Nooit echt veel problemen gehad met de uitgesproken ideeën en olijke manier van communiceren van de man, maar kan iemand me wat meer uitleg geven bij het verdienmodel dat hij voor ogen heeft?

0
Jovic 13 december 2015 om 06:06

Ik vind hem eerst een vreemde eend in de bijt, en mocht hem helemaal niet. Maar afgelopen jaren toch anders gaan bekijken en vind hem wel apart. Hij geeft kleur aan het wielrennen en komt met goede iedeen jammer als hij stopt. Het wielrennen zit nog vol op in de crisis. Geloof niet dat iedereen dat snapt.

0
zoetepap 13 december 2015 om 07:04

1. Tinkov staat voor dopingploegen en snel verdienen. 2. Tinkov is een wielerliefhebber,geen insider. 3. Tinkov doet aan Russische gekke uitspraken en ideeen. 4. Tinkov zegt aan Sporza; “als niemand mij wil volgen in mijn verdienmodel kan iedereen vierkant de pot op” 5. Riis en Saxo buitenwerken en de ploeg laten flessen was totaal overbodig. 6. Tinkov is gek en is ontoerekeningsvatbaar.

0
Haanaf 13 december 2015 om 07:28

@ Jovic:
In welk opzicht zit het wielrennen in een crisis? Hoofdzakelijk de kleinere wielerwedstrijden in Europa hebben het financieel lastig.

0
Sagan=hulk 13 december 2015 om 08:38

@zoetepap
Tinkov is juist iemand die durft te zeggen wat niemand anders durft. Gaandeweg is hij van een doorgedraaide, steenrijke fan (had toen al sympathie voor hem) naar iemand die het wielrennen wil veranderen gegroeid.

En deze veranderingen zijn echt mooi, maar niemand heeft er oren naar. Waarom? Omdat ze uit Tinkov zijn mond komen? Waarschijnlijk. Dan is het toch helemaal niet erg dat hij zegt "ze kunnen allemaal de pot op". Het hart op de tong hebben, dat is toch mooi.

Het wordt een grote aderlating het vertrek van Tinkov. Om te beginnen wordt het moeilijk om een nieuwe sponsor te vinden en nu wordt het nog gemakkelijker om andere ideeën door te duwen. Ik denk daarbij aan Levevre zijn Formule 1 model: wat een ramp zou het worden, mocht dat er door komen. Al de charme van de sport meteen weg. Die charme die Tinkov wel wou behouden. Oleg Tinkov, gek of geniaal?

0
wakkie 13 december 2015 om 09:07

@zoetepap
Herlees jouw bullshit antwoord nog eens? Dat is maffer dan Tinkov zelf.
;)

Hij is inderdaad de enige die wat durft zeggen en wat betreft zijn businessmodel heeft hij gelijk. Het wielrennen lijkt wel een oldschool sport wat dat betreft. UCI en ASO doen niks.

0
Sephiroth 13 december 2015 om 09:31

Zou eeuwig zonde zijn als hij weg gaat. Ja hij heeft harde uitspraken maar als eigenlijk enige teammanager heeft hij het lef om voor veranderingen te staan. Daarnaast valt er een grote ploeg weg en beweren dat Tinkoff voor doping staat is enigzins van de pot gerukt. Werkt hij Riis (de dopeur) eruit is het niet goed, maar zelf staat hij ook nog voor doping?

Wielrennen heeft geen toekomst met het huidige verdien model. Maar een paar mensen strijken geld op en de sponsoren verliezen hoofdzakelijk geld. Hoofdsponsor van een eredivisie club kost jaarlijks evenveel en brengt je zoveel meer TV uren, merchandising etc. Dus Tinkoff heeft 100% gelijk dat er iets moet veranderen willen we het wielrennen behouden.

0
zoetepap 13 december 2015 om 09:59

Zijn idee kan gebruikt worden,ik vind hem niet de juiste man op de juiste plaats met de meest eerlijke visie, maar bon wie dan wel inderdaad. Hij kwam,zag,en overwon toch 1 dopingzaak met Kreuziger. Als hij echt fan is engageert hij zich toch langer/als hobby.

0
UrbanSteel 13 december 2015 om 11:13

Nou dan zal ik mijn zegje maar is doen over dat zogenaamde hier bejubelde verdienmodel , in welke grote sport buiten het door miljardairs en banken beheerste voetbal vloeit geld naar de ploegen dan wel individuele sporters toe ? Bij tennis speel je voor prijzengeld en sponsors , bij atletiek verdien je geld middels prijzengeld , startgeld en sponsors , bij de formule één verdienen de toppers een gigantisch inkomen + sponsorgeld maar er zijn erbij die geld mee moeten nemen , bij paardensport ga je voor het prijzengeld en startgeld , bij zwemmen prijzengeld en startgeld , bij golf startgeld prijzengeld en sponsors en met wielrennen behoor je een salaris te krijgen , rij je voor het prijzengeld en startgeld. In de USA zal het vermoedelijk met hun eigen sporten zijn zoals hier met het voetbal.

0
Orakel 13 december 2015 om 13:21

"Hoofdsponsor van een eredivisie club kost jaarlijks evenveel en brengt je zoveel meer TV uren, merchandising etc".

Ik heb geen idee wie de hoofdsponsor van Vitesse is, maar weet direct wie de hoofdsponsor van Movistar is. Daarnaast vergelijk je een provincieclub met enkel wat wedstrijden op de nationale tv, met een wereldwijde sport en veeeel meer kijkers (langs de weg en op tv) in tientallen landen.
Volgens mij is het qua exposure echt niet zo verkeerd om een wielerploeg te sponsoren MITS die ploeg ook je naam gaat dragen.

0
Jarm0 14 december 2015 om 08:21

@UrbanSteel

Okay. Dan verhoog je het prijzengeld toch lekker met de extra winsten van de organisatoren? Die zijn nu toch nog belachelijk laag.

0
UrbanSteel 15 december 2015 om 12:58

@Jarm0
De renners rijden al voor een salaris , dat doet men in de atletiek , zemmen en tennis niet , moet toegeven dat er renners bij zijn die zwaar onderbetaald worden , maar er zijn er ook zwaar overbetaald.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone